Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenjavo in slanino. Krepka jed na žlico, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. Podobno jed poznajo Angleži, sama sem recept malo priredila, saj v originalnem receptu dodamo tri vrste fižola v zrnju. Ker sem imela doma samo eno vrsto fižola, sem v jed dodala več zelenjave in krompirja.

Skrivnost tega recepta je prav gotovo počasno dušenje v pečici. Kot v vsako mineštro ali zelenjavno enolončnico, lahko tudi v to enolončnico dodamo poljubno zelenjavo. V originalnem receptu svetujejo, da zelenjavo narežemo na večje kose in da naj bo enolončnica bolj gosta. Nekoliko sem se sicer držala recepta, a sem nato vseeno naredila jed čisto po svoje. Če radi preizkušate nove recepte, potem je tale pravi za vas.

Fižolova mineštra s svinjskim mesom

Fižolova mineštra s svinjskim mesom

Skrivnost tega recepta je predvsem veliko zelenjave in počasno dušenje v pečici. V jed lahko dodamo več sort fižola, pri tem moramo upoštevati, da lahko imajo različne sorte fižola tudi različen čas kuhanja.

Pri roki sem imela samo eno sorto fižola, zato sem v jed dodala več krompirja in korenčka, dodala pa sem tudi nekaj druge zelenjave, za boljši okus pa še malo slanine. Krepko enolončnico lahko postrežemo tudi kot prilogo pri Božični večerji. 

Recept za fižolovo mineštro s slanino:

 • 250 g fižola v zrnju
 • 200 g mesnate slanine
 • 250 g jušne zelenjave; korenček, repa, zelena, malo pora
 • 4 krompirji
 • 400 g svinjskega mesa
 • sol in poper
 • 1 žlica svinjske masti
 • 3 žlice domače paradižnikove omake
 • 2 žlički suhega timijana
 • 1 žlička italijanskih začimb (bazilika, origano, rožmarin, majaron)
 • 2 lovorova lista
 • 4 dl čiste goveje juhe (lahko tudi zelenjavna jušna osnova ali voda)
 • 20 g artičoke v olju za okus
 • 2 stroka česna
fižolova mineštra
Namočen fižol na pol skuhamo, svinjsko meso in slanino narežemo, pripravimo domačo paradižnikovo omako in zelenjavo.

Fižolova mineštra s svinjskim mesom po korakih

Fižol prejšnji dan namočimo, ga naslednji dan odcedimo, speremo s hladno vodo in pristavimo. Ko fižol zavre, ga kuhamo 15 minut in ga nato odcedimo. Tako pripravljen fižol hranimo toliko časa, da ga bomo dodali v jed, ki jo bomo počasi dušili v pečici.

Krompir olupimo in narežemo na večje krhlje, preden ga dodamo v mineštro, ga na pol skuhamo, lahko skupaj z narezanim korenčkom. Repo in gomolj zelene olupimo in narežemo na večje kose in ju prav tako prej malo pokuhamo.

Grah iz pločevinke speremo z mrzlo vodo. Slanini odstranimo kožo in jo narežemo na kocke. Svinjsko meso narežemo na večje kose. Česen olupimo in stremo. Po želji lahko dodamo tudi sesekljano čebulo.

fižolova enolončnica
Na svinjski masti rjavo popečemo na kocke narezani meso. Krompir, korenček, zeleno in repo na pol skuhamo.

V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in najprej do rjavega popečemo svinjsko meso. Meso odstranimo in ponve in ga pokrijemo, da se ne izsuši.

Na isti maščobi nato najprej popražimo narezano slanino, nato na pol kuhano zelenjavo.

fižolova mineštra s slanino
Na isti maščobi najprej popražimo slanino, nato dodamo na pol kuhano zelenjavo in krompir. Dodamo začimbe in domačo paradižnikovo omako.

Dodamo krompir, paradižnikovo omako, timijan, lovorov list, mešanico italijanskih začimb, artičoke, na pol kuhan fižol, grah iz pločevinke in vse skupaj pražimo nekaj minut.

mineštra z fižolom
Dodamo na pol kuhan fižol, grah in popečeno svinjsko meso. Premešamo in še nekaj minut pražimo.

Nato v ponev vrnemo meso, premešamo in še malo popražimo. Vse skupaj nato stresemo v keramičen pekač s pokrovom, prilijemo malo čiste goveje ali zelenjavne juhe in postavimo v pečico.

fižolova mineštra s krompirjem in slanino
Vse sestavine stresemo v keramično posodo s pokrovom in postavimo v pečico. Mineštro počasi dušimo 70 minut pri 180 stopinjah C.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C in jed počasi dušimo 70 minut.