Fižolova enolončnica – recepti za najboljše jedi na žlico s fižolom

Fižolova enolončnica, fižolova mineštra in fižolova juha, so jedi na žlico s suhim fižolom. Jedi s fižolom so izredno priljubljene, poznamo veliko okusnih receptov. Izbrala sem nekaj preverjenih receptov za fižolove enolončnice, ki so preprosti za pripravo. Poleg tega, da je fižol okusen, je tudi edinstvena zakladnica koristnih učinkovin.

Fižol je pomemben vir rastlinskih beljakovin in vitaminov skupine B. Vsebuje različne minerale, pektine, lignine, fitinsko kislino, nukleinske kisline, polifenole in vlaknine.

fižolova enolončnica
Fižolova enolončnica s slanino Poglej več receptov! KLIKNI TU!

Fižolova enolončnica

Fižol je sicer dober vir rastlinskih beljakovin, vendar ne vsebuje esencialnih aminokislin, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Zaradi tega je priporočljivo, da fižol kombiniramo z živalskimi beljakovinami. V receptu uporabimo tudi jajca, slanino ali različno meso.

Fižol vsebuje tudi 20% beljakovin in resnično malo maščob, vendar vsebuje tudi ogljikove hidrate. To pomeni, da z uživanjem fižola zaužijemo hkrati beljakovine in ogljikove hidrate, kar mnoge pri načrtovanju jedilnika mogoče malo zmede.

Recept za preprosto fižolovo enolončnico

Fižolova juha ali fižolova enolončnica je bila včasih pogosto na mizi. Postrežemo ji lahko kot samostojno jed, zraven ponudimo jabolčni štrudelj, v času praznikov pa dodamo še košček prazničnega peciva. 

  • 80 dag fižola
  • 6 dag maščobe
  • 20 dag čebule
  • 1 korenček
  • peteršiljev koren
  • 1 sveža paprika
  • 3 dag paradižnikove mezge
  • 1 lovorov list
  • 20 dag prekajenega svinjskega mesa
  • sol in poper

Fižol čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo in prilijemo svežo. Ko voda zavre, jo odlijemo in fižol zalijemo s kropom in počasi kuhamo. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in ko porumeni, dodamo na lističe narezan korenček in peteršiljevo korenino.

Dodamo na kocke narezano papriko in lovorov list. Pokrijemo in počasi kuhamo do mehkega. Proti koncu kuhanja dodamo malo paradižnikove mezge, sol in na kocke narezano prekajeno svinjsko meso. Namesto mesa lahko v juho zakuhamo testenine ali riž.

Mineštra pašta – fižol

Mineštra pašta fižol je priljubljena primorska enolončnica, pripravljena iz fižola in testenin. Fižolovo jed na žlico s testeninami, lahko ponudimo kot samostojno jed, dovolj bo, če zraven ponudimo sveže pečen kos kruha. Mineštra pašta fižol, Pasta e fagioli, kar pomeni testenine in fižol, je tradicionalna in preprosta italijanska enolončnica, prvotno verjetno izhaja iz okolice Napolija ali Bologne.

Osnovna živila za pripravo jedi so seveda fižol in testenine, prvotna jed je bila vegetarijanska, vendar je jed res bolj okusna, če jih dodamo malo svinjskega mesa.

Recept za mineštro pašta-fižol:

  • 150 g suhega fižola
  • 150 g drobnih testenin ( makarončki, polžki ali rezančki)
  • 100 g slanine
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 korenček
  • svež peteršilj
  • 2 vejici zelene
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol in poper

Slanino, čebulo, česen, korenček, zeleno in peteršilj drobno sesekljamo in premešamo, da dobimo mastno maso. Sesekljano maso damo v lonec in na nizkem ognju pustimo, da se razpusti. Prilijemo liter in pol vode, ko zavre, dodamo namočen fižol. Nad zmernim ognjem kuhamo približno 2 uri.

Ko je fižol mehak, ga polovico pretlačimo in spet damo v lonec. Dodamo testenine, premešamo in skuhamo. Že kuhano mineštro po potrebi solimo in popramo, ter dodamo še 2 žlici olivnega olja. Namesto testenin, lahko mineštri dodamo tudi riž.

Pretlačena fižolova enolončnica s kruhovimi kockami

Preprosta, pretlačena fižolova enolončnica, ki jo postrežemo s popraženimi kruhovimi kockami.

  • 20 dag belega suhega fižola
  • 2 l vode
  • sol
  • lovorov list
  • poper
  • 5 dag masla
  • 15 dag prepraženih kruhovih kock

Zvečer fižol namočimo v hladno vodo in ga naslednji dan v isti vodi skuhamo do mehkega, skupaj z lovorom.  Ko je fižol kuhan, dodamo sol, še enkrat prevremo in jo pretlačimo.

Že pretlačeni juhi dodamo maslo, popramo in temeljito premešamo. Pretlačeno fižolovo enolončnico ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami. 

Fižolova enolončnica s krompirjem

Preprosta brezmesna fižolova enolončnica, ki jo obogatimo s kislo smetano in zabelimo s prežganjem.

  • 30 dag fižola
  • 12 dag korenja
  • 50 dag krompirja
  • 1 dl olivnega olja
  • 5 dag moke
  • 2 žlici sesekljane čebule
  • lovorov list
  • sol in poper
  • malo kisa
  • 1 dl kisle smetane
  • svež peteršilj

Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo z lovorom. Tik preden je fižol kuhan ga osolimo. Krompir olupimo in narežemo, ter ga posebej skuhamo. Prav tako posebej skuhamo narezan korenček. Ko je fižol skoraj kuhan, mu dodamo kuhan krompir in korenček.

Pripravimo prežganje; Na masti ali olju pražimo moko, dodamo drobno sesekljano čebulo in ko začne rumeneti zalijemo z vodo in razmešamo. Zabelimo s prežganjem in kuhamo 15 minut, če je juha pregosta, prilijemo vodo, v kateri smo kuhali krompir.

Na koncu juhi dodamo mali kisa, 1 dl kisle smetane in drobno sesekljan peteršilj. 

Fižolova juha

Okusna fižolova enolončnica, ki ji dodamo juho, ki smo jo skuhali iz pršuta ali gnjati. 

  • 20 dag fižola
  • 5 dag masti
  • 5 dag moke
  • 8 dag čebule
  • rdeča paprika v prahu
  • 2 stroka česna
  • svež peteršilj
  • 2 dag masla
  • poper in sol

Fižol operemo, očistimo in čez noč namočimo v hladni vodi. Naslednji dan fižol odcedimo in ga v hladni vodi pristavimo skupaj z drobno narezano čebulo. Kuhamo toliko časa, da se fižol zmehča, nato ga odcedimo in zalijemo z juho, v kateri smo kuhali pršut ali gnjat.

Fižolovo juho zgostimo s prežganjem iz masti, moke, rdeče paprike v prahu in česna. Juho kuhamo še po, ure, jo nato pretlačimo in po okusu dodamo poper in sol.

Juho ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami, tik preden postrežemo, jo posujemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Kremna fižolova juha z grahom

Recept za kremno fižolovo juho z grahom, repo, korenčkom in mlekom, izhaja iz Italije. Okusna in preprosta fižolova kremna juha.

  • 30 dag belega fižola
  • 5 dag graha
  • 7 dag masla
  • 1 korenček
  • 1 majhna repa
  • 3 dl mleka
  • 1, 5 dl smetane
  • kruhove rezinice
  • sol

Pri originalnem receptu uporabimo mlad bel fižol, ki ga lahko nadomestimo s suhim fižolom v zrnju. Če uporabimo mlad fižol, ga skuhamo in precedimo, vodo v kateri smo ga kuhali prihranimo. Če uporabimo suh fižol v zrnju, ga prejšnji  večer namočimo in ga naslednji dan skuhamo.

Fižol nato razredčimo z mlekom in dodamo 4 dl fižolove vode. Osolimo in na zmernem ognju kuhamo 20 minut, če je potrebno z jedi poberemo peno. Posebej skuhamo preostalo zelenjavo, repo in korenje narežemo na kocke. V fižolovo juho vmešamo 5 dag masla in kuhano zelenjavo, ter vse skupaj pretlačimo.

Ko juha ponovno zavre, odstavimo z ognja in primešamo vrelo smetano. Kremno fižolovo juho postrežemo s kruhovimi rezinicami, ki ji prepražimo na preostalem mleku.

Fižolova juha s korenčkom

Fižolova juha s korenčkom in krompirjem po starem receptu, ki sem ga našla v kuharski knjigi iz leta 1915, Varčna kuharica. (vir) Zanimiv in preprost recept, ki nas ponese v stare čase.

  • 1/8 litra belega fižola
  • 1 velik korenček
  • 3 krompirje
  • prežganje iz masla in ječmenove moke
  • svež drobnjak

Bel fižol zvečer namočimo, drugi dan ga zavremo, čez nekaj minut odlijemo vodo in ga zalijemo z novo vročo vodo. Fižol skuhamo do mehkega, tik pred koncem kuhanja ga solimo. Posebej skuhamo očiščen in na kocke narezan korenček. V drugi posodi pa posebej skuhamo na kocke narezan krompir. Ko je vsa zelenjava kuhana, jo odcedimo, zmešamo in vse skupaj pretlačimo.

Naredimo prežganje; na maslu prepražimo ječmenovo moko in ko zarumeni, dodamo pol žlice drobno sesekljanega drobnjaka. Prežganje dodamo pretlačeni zelenjavi in fižolu, zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali fižol in z vodo v kateri smo kuhali krompir.

Zalijemo lahko tudi z juho, v kateri smo kuhali prekajeno meso, kar da juhi posebno dober okus. Juha naj vre še 15 minut, postrežemo jo z rezinami popečenega rženega ali ječmenovega kruha. 

Fižolova kremna juha z zelenjavo

Fižolova kremna juha je okusna enolončnica, ki ji lahko dodamo tudi svežo repo. Za boljši okus bomo dodali sesekljano krebuljico in kislo smetano.

Recept za fižolovo juho z zelenjavo:

  • 40 dag fižola
  • 1 čebula
  • sol in poper
  • lovorov list
  • ščepec timijana
  • limonina lupinica
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 žlici masla
  • 1/2 sveže repe
  • 1 korenček
  • 2 pora
  • 1 žlica sesekljane krebuljice

Fižol čez namočimo in ga naslednji dan pristavimo v dve litrih slane vode, skupaj z na pol narezano čebulo. Nato vodo odlijemo in jo prihranimo. Fižol in čebulo pretlačimo in ju vrnemo nazaj v fižolovko. Jed spet zavremo, dodamo začimbe in dišave in kislo smetano.

Na maslu prepražimo na kocke narezano svežo repo, nariban korenček in tanko narezan por. Juha naj počasi vre še 15 minut, preden juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljano krebuljico.

Klasična kremna fižolova juha

Poznamo veliko receptov za kremne juhe, tudi za fižolovo kremno juho. Kremno fižolovo juho lahko postrežemo kot predjed, če pa zraven postrežemo sladico, jo lahko postrežemo tudi kot glavno jed.

Recept za klasično kremno fižolovo juho:

  • 1/2 kg fižola
  • poper in sol
  • 1 1/2 l vode
  • ščepec majarona
  • noževa konica muškatnega oreščka
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 10 dag maščobe
  • 2 stroka česna
  • 5 dag moke
  • 1 lonček kisle smetane
  • malo limoninega soka

Fižol čez noč namočimo, naslednji dan vodo odlijemo. Fižol zalijemo z vročo vodo, ko zavre, dodamo začimbe, sol in poper. Na maščobi prepražimo strt česen, ko porumeni dodamo moko in zalijemo z malo mrzle vode.

Tako pripravljeno prežganje dodamo fižolu in kuhamo 10 minut. Nato jed pretlačimo in vmešamo kislo smetano. Preden juho postrežemo, ji dodamo malo limoninega soka.

Viri; fižolova enolončnica:

  • I Jolly Della Buona cucina
  • Kuharica; Mohorjeva družba 1968
  • Felicita Kalinšek; Velika Slovenska kuharica