Zelenjavna mineštra recept z jajčevci in sladkim krompirjem! Današnja mineštra je odlična jesenska jed na žlico. V mineštro lahko poleg jajčevcev ali melancanov, dodamo tudi sladki krompir, sladko rdeče zelje in vso sezonsko zelenjavi, ki nam ostaja na vrtu.
Kaj je dobra mineštra in od kje izhaja prvotni recept? Dobro mineštro bomo skuhali iz sezonske zelenjave, v bistvu ni točno določenega recepta. Za pripravo jedi lahko porabimo vso zelenjavo, ki smo jo pridelali na vrtu ali kupili na tržnici. Najbolj poznana je primorska mineštra ali italijanska mineštra, saj so to okusno jed verjetno najprej pripravljali v teh krajih.
Mineštro lahko obogatimo s panceto, česnom, čebulo in seveda s testeninami. V Lombardiji v mineštro zakuhajo riž, v Toskani jo obogatijo z rezanci, skoraj v vseh receptih pa na koncu dodajo parmezan. V klasični italijanski minestrone obvezno dodajo stročji fižol, cvetačo ali ohrovt in različno zelenjavo.
Zelenjavna mineštra recept
Za zelenjavno mineštro ni posebnega recepta, pripravimo jo lahko po svoje. Seveda lahko jed skuhamo po kakšnem posebnem receptu, jaz običajno pogledam italijanske recepte. Za današnjo mineštro sta bila osnovna zelenjava jajčevec in sladki krompir.
Iz jajčevcev običajno pripravim musako, a danes sem se odločila, da pripravim jed na žlico. V hladilniku je bilo še nekaj druge pozabljene zelenjave, za boljši okus sem dodala na kocke narezano panceto. Seveda sem dodala tudi stročji fižol, krompir, korenje, čebulo, česen, cvetačo, bučke in grah.
Ali veste kako se znebimo grenčine v jajčevcih? Jajčevci ali melancani so pogosto malo grenki, zato lahko pokvarijo okus enolončnice. Da odpravimo grenki okus, neolupljene jajčevce narežemo na poljubne kose, jih posolimo in pustimo stati eno uro. Nato jih speremo z mrzlo vodo in jih pripravimo po svojem receptu.
Zelenjavna mineštra z jajčevci in sladkim krompirjem po korakih
- 2 manjša jajčevca
- 2 manjša sladka krompirja
- 4 krompirji
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 šopek svežega peteršilja
- 1 manjša cvetača
- 1 bučka
- 1/2 rdečega zelja
- 2 korenčka
- 1 pest graha
- 1 pest stročjega fižola
- nekaj semen čilija
- 5 rezin pancete
- 3 manjši paradižniki
- 2 žlici svinjske masti ali 2 žlici olivnega olja
- sol in poper
- 1 manjši por
- 2 lovorova lista
- ščepec timijana
- ščepec bazilike
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- 1 žlička jabolčnega kisa
- 1 žlica moke iz mešanice žit
Cele jajčevce operemo in narežemo na manjše kocke, posolimo in pustimo najmanj 20 minut. Jajčevce nato speremo z mrzlo vodo in malo osušimo. En sladki krompir olupimo in narežemo na kocke, enega narežemo z olupki vred. Korenčka ostrgamo in narežemo na kolobarje. Bučko narežemo na kolobarje, rdeče zelje poljubno narežemo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, prav tako olupimo in česen in ga sesekljamo.
Krompir olupimo in narežemo na kocke, paradižnik položimo v vrelo vodo,ga olupimo in narežemo na manjše koščke. Za mineštro lahko uporabimo že kuhan stročji fižol in grah iz pločevinke. Prav tako lahko uporabimo že pripravljeno in zamrznejo zelenjavo za mineštro. Cvetačo pokapljamo z limoninim sokom in jo razdelimo na cvetke. Por operemo in narežemo na kolobarje. Peteršilj drobno sesekljamo in ga zmešamo s sesekljanim česnom, panceto narežemo na majhne koščke.
Posebej pristavimo približno liter in pol vode, dodamo sol, poper, timijan in lovorov list. Vodo zavremo in jo bomo porabili za zalivanje enolončnice. Namesto vode, si lahko pripravimo zelenjavno jušno osnovo.
Praženje zelenjave za mineštro
V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti ali olivno olje. Najprej dodamo drobno sesekljano čebulo in pražimo toliko časa, da nekoliko postekleni. Nato dodajamo narezano zelenjavo in jo počasi pražimo, čisto na koncu dodamo cvetačo. Med praženjem zelenjavo večkrat premešamo, proti koncu praženja dodamo narezan paradižnik.
Praženo zelenjavo začinimo s soljo, poprom, potresemo s timijanom, baziliko in dodamo malo semen čilija. Nato zelenjavo potresemo z žlico moke in majhno žličko mlete rdeče paprike. Premešamo in zalijemo z vrelo vodo z zelišči ali vročo zelenjavno jušno osnovo. Pokrijmo in zelenjavo počasi dušimo.
Kako pripravimo panceto za mineštro?
Panceta, pršut ali na zraku sušene mesnine, dodajo mineštri čisto poseben okus. Iskala sem recepte, kako pripravimo panceto za mineštro in našla italijanski recept, ki me je posebej navdušil. Panceto narežemo na manjše kocke. Posebej sesekljamo dva ali tri stroke česna in ga zmešamo s sesekljanim peteršiljem.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja in najprej nekaj minut pražimo narezano panceto, nato dodamo sesekljan peteršilj zmešan s česnom. Premešamo in nekaj minut pražimo, nato z mešanico začinimo mineštro.
Koliko časa kuhamo mineštro
Koliko časa kuhamo mineštro? Italijani prisegajo na počasno in dolgo kuhanje mineštre. Glede na to, da sem vso zelenjavo že nekaj časa pražila in nato še malo dušila, sem mineštro počasi kuhala dve uri. Med kuhanjem sem počasi prilivala vročo vodo z zelišči.
Med kuhanjem sem v mineštro dodala nekaj semen čilija, poper, sol in žlico jabolčnega kisa. Želela sem, da bi bila mineštra bolj gosta, saj sem jo postregla samo s sveže pečenim kruhom z drožmi in sveže pečeno orehovo potico, ki sem jo prav tako spekla z drožmi.
Mogoče sem pri naštevanju zelenjave katero pozabila, pa saj to sploh ni važno. V zelenjavno mineštro lahko dodajate poljubno zelenjavo, recept naj bo samo za idejo. Prav tako lahko v mineštro zakuhate testenine ali riž, prav tako ni potrebo dodati pancete.