Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

zelenjavna mineštra

Zelenjavna mineštra pripravljena v pečici

Zelenjavna mineštra je okusna poletna jed na žlico. Pripravimo jo s poljubno zelenjavo, v receptu vam bom razkrila, tudi nekaj skrivnosti, ki jih morate poznati pri kuhanju mineštre. Za mineštro gospodinje običajno ne iščejo kakšnega posebnega recepta, saj je priprava jedi preprosta in lahko recepte poljubno spreminjamo. Najboljša je seveda tista mineštra, kjer za pripravo uporabimo sezonsko zelenjavo s svojega vrta.

Mineštra je najbolj poznana v Italiji, posledično so jo za svojo vzeli tudi Primorci. Z veseljem pa jo kuhamo tudi v drugih koncih Slovenije. V mineštro poleg zelenjave spadajo tudi testenine ali riž, obvezno moramo dodati tudi fižol. Moja zelenjavna mineštra bo danes brez testenin in riža, sem pa zato dodala res veliko različne zelenjave. Zelenjavno mineštro lahko obogatimo tudi z poljubnim mesom ali slanino, okusna je tudi fižolova mineštra. 

zelenjavna mineštra
Zelenjavna mineštra pripravljena v pečici

Zelenjavna mineštra

Za resnično okusno mineštro je najbolje, da se lotimo z praženjem čebule, korenja in stebelne zelene. Na primorskem za praženje uporabljajo olivno olje, jaz pa sem zelenjavo pražila na svinjski masti.

Za pripravo mineštre potrebujemo tudi tekočino, uporabimo lahko čisto zelenjavno jušno osnovo ali vodo. Meni je od prejšnjega dne ostala nemastna, čista goveja juha, zato sem jo porabila za mineštro. Seveda zaradi tega in tudi zaradi svinjske masti jed verjetno ni primerna za vegetarijance. Ko sem popražila vso zelenjavo, sem jo stresla v lončeno posodo s pokrovom in jo do konca skuhala v pečici. 

Recept za zelenjavno mineštro

Za zelenjavno mineštro uporabimo svežo sezonsko zelenjavo, v zimskem času pa lahko porabimo zelenjavo, ki smo jo zamrznili. Recept lahko poljubno spreminjamo, dodamo zelenjavo ki jo imamo na razpolago, lahko pa se tudi odpovemo zelenjavi, ki je ne maramo.

Pri nas v mineštri žal ne maramo raznih testenin, zato jo pripravim z več krompirja. Običajno dodamo v mineštro kakšno meso, odlično se obnese piščančji file. Današnjo mineštro sem skuhala brez mesa, samo z veliko različne zelenjave. Danes sem za sladico k mineštri ponudila kos orehove potice. 

 • 1 velika čebula
 • 3 stroki česna
 • 2 korenčka
 • 1 bučka
 • 4 krompirji
 • stebelna zelena
 • 1 rdeča paprika
 • 1 paradižnik ali pločevinka pelatov
 • 150 g stročjega fižola
 • 150 g fižola v zrnju
 • 150 g graha
 • 1/2 cvetače
 • 1/2 brokolija
 • 1/2 kolerabe
 • 1 l čiste goveje juhe
 • 1 žlica svinjske masti
 • suhe začimbe: majaron, bazilika, timijan
 • sol in poper
 • 1 lovorov list
brezmesna mineštra
Najprej očistimo in narežemo vso zelenjavo

Priprava zelenjave za mineštro

Najprej se lotimo čiščenja in rezanja zelenjave, kar je najbolj zamudno delo pri kuhanju mineštre. Čebulo olupimo in  drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo ali drobno sesekljamo. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kose. Korenček ostrgamo in narežemo na manjše kose. Papriko prerežemo na pol, odstranimo semena in jo narežemo na manjše kocke.

Brokoli in cvetačo razdelimo na cvetke, najboljše je, če ju prej blanširamo in dodamo v jed čisto na koncu kuhanja. Mlade bučke narežemo in jih prav tako dodamo proti kocu kuhanja. Por narežemo na manjše kolobarje, stročji fižol narežemo na tri dele.

Če bomo uporabili suh fižol, ga prejšnji dan namočimo, fižol iz pločevinke speremo z vodo. Grah operemo, stebelno zeleno operemo in narežemo. Paradižnik za nekaj minut potopimo v vročo vodo, ga olupimo in odstranimo semena. Uporabimo lahko tudi paradižnik iz pločevinke.

mineštra
Pripravimo vso zelenjavo, nato na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, korenček, por in zeleno

Ali lahko mineštro pripravimo tudi v pečici?

Zelenjavno mineštro lahko pripravimo tudi v pečici. V lončenem pekaču s pokrovom, se bodo okusi zelenjave odlično povezali med seboj in naša mineštra bo še boljša. Postopek priprave jedi je isti kot če bi mineštro kuhali na štedilniku, samo da jo nato stresemo v lončen pekač in jo za kakšno uro postavimo v pečico.

Najprej v veliki ponvi segrejemo maščobo, lahko uporabimo olivno olje, jaz sem uporabila svinjsko mast. Ko se maščoba segreje, dodamo sesekljano čebulo, narezan korenček, narezano stebelno zeleno in narezan por. Premešamo in nekaj minut pražimo. Ko čebula postekleni, dodamo strt ali sesekljan česen, malo popražimo in ko zadiši takoj dodamo narezan krompir. Spet nekaj minut pražimo, nato postopoma dodajamo najprej paradižnik, stročji fižol, fižol v zrnju in grah. Zalijemo z malo juhe ali vode, premešamo in nekaj časa počasi dušimo. Nato dodamo brokoli, cvetačo in bučke.

Zelenjavo spet malo zalijemo z juho ali vodo in dodamo začimbe. Jaz dodamo v mineštro baziliko, majaron, timijan, sol, poper in lovorov list. Za boljši okus lahko dodamo tudi čisto malo čilija. Premešamo in nato vso zelenjavo stresemo v lončeno posodo, zalijemo z juhi ali vodo, pokrijemo in postavimo v pečico.

mineštra iz pečice
Mineštro lahko pripravimo tudi v pečici!

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, mineštro kuhamo približno eno uro. Vmes posodo vzamemo iz pečice, pazimo, da se ne opečemo, saj je posoda zelo razgreta. Po okusu mineštro še solimo, popramo in dodamo začimbe po okusu. Mineštro lahko ponudimo tudi naslednji dan, saj bo pogreta še boljša!

Zakaj je zelenjavna mineštra pripravljena v pečici boljšega okusa?

Zelenjavna mineštra, pripravljena v pečici, lahko pridobi boljši okus zaradi več razlogov:

 1. Karamelizacija: Pečenje zelenjave v pečici omogoča karamelizacijo naravnih sladkorjev v zelenjavi. To pomeni, da se sladkorji rahlo karamelizirajo in razvijejo bogatejše, globlje okuse. Ta proces lahko dodaja kompleksnost in izboljša okus mineštre.
 2. Povezovanje okusov: Med pečenjem se okusi zelenjave lahko bolje povežejo, kar ustvari bolj uravnotežen in harmoničen okus. V pečici se lahko razvijejo nove arome in teksture, ki prispevajo k izboljšanju celotnega okusa jedi.
 3. Redukcija: Pečenje v pečici omogoča, da se tekočina v mineštri nežno reducira, kar pomeni, da se zmanjša obseg tekočine in okusi postanejo bolj koncentrirani. To lahko pripomore k okrepljenemu okusu mineštre.
 4. Enakomerna toplota: Pečica omogoča enakomerno toplotno obdelavo zelenjave, kar pripomore k temu, da se vsi koščki enakomerno skuhajo in razvijejo svoje okuse.
 5. Dodatne sestavine: Med pečenjem lahko dodate tudi druge sestavine, kot so začimbe, zelišča ali olja, ki bodo prispevale k bolj kompleksnemu okusu mineštre.

Seveda je okus subjektiven, in nekateri ljudje morda bolj cenijo tradicionalno pripravo mineštre na štedilniku. Vendar pa pečenje v pečici ponuja dodatno dimenzijo okusa, ki je privlačna za mnoge kuharje in ljubitelje hrane.

Vse kar niste vedeli o mineštri…

Mineštra je tradicionalna juha, ki je prisotna v različnih kuhinjah po svetu, z različnimi recepti in sestavinami. Tukaj je nekaj zanimivosti, ki jih morda niste vedeli o mineštri:

 1. Raznolikost: Pojem “mineštra” se uporablja za opis raznolikih juh, ki vključujejo različne zelenjave, meso, žitarice ali testenine. Vsaka regija in kuhinja ima svojo različico mineštre.
 2. Zgodovina: Izraz “mineštra” izvira iz latinske besede “minestrare”, kar pomeni “servirati” ali “streči”. Ta beseda se je skozi zgodovino razvila v različne oblike in postala sinonim za raznolike juhe.
 3. Poznavanje letnih časov: Tradicionalno so mineštre pogosto sezonske jedi, ki izkoriščajo lokalno razpoložljive sveže sestavine v določenem letnem času.
 4. Različne sestavine: Mineštra je lahko sestavljena iz različnih vrst zelenjave, kot so krompir, paradižnik, korenje, zelje, grah in druge sezonske zelenjave. Dodajo se lahko tudi meso, ribe ali mesne kroglice za večji okus.
 5. Regionalne različice: Vsaka regija ima svojo specifično različico mineštre. Na primer, minestrone je znana italijanska različica, medtem ko je bograč priljubljen v Madžarski kuhinji, radi ga skuhamo tudi v Sloveniji.
 6. Vpliv na druge kuhinje: Mineštra je imela vpliv na druge kuhinje po svetu. Na primer, minestrone je postal priljubljen v mnogih državah zunaj Italije.
 7. Zdravstvene koristi: Ker mineštra vsebuje obilo zelenjave, je lahko bogat vir vitaminov, mineralov in vlaknin. To prispeva k zdravju prebavnega sistema in splošnemu dobremu počutju.
 8. Priljubljenost kot obogatitev: Mineštra je pogosto cenjena kot odlična možnost za obogatitev prehrane z raznoliko zelenjavo, ki prispeva k uravnoteženi prehrani.
 9. Kulturna pomembnost: V mnogih kulturah je priprava mineštre družinska tradicija, ki se prenaša iz generacije v generacijo, kar dodaja kulturno pomembnost tej jedi.
 10. Prilagodljivost receptov: Recepti za mineštre so zelo prilagodljivi in omogočajo eksperimentiranje z različnimi sestavinami in začimbami, kar ustvarja edinstvene okuse glede na osebne preference.

Mineštra tako ni le okusna jed, ampak tudi odraža raznolikost kulinaričnih tradicij po svetu.

Show Buttons
Hide Buttons