Vampi po tržaško so kultna jed, ki nas premami ali pa popolnoma odvrne. Vendar verjamem, da je med nami več tistih, ki se pustijo zapeljati tej kulinarični poslastici. O pripravi vampov je napisanih že veliko receptov, a bomo danes vseeno spoznali še enega.
Gospodinje običajno jedi pripravljajo po svojih najljubših receptih in bog ne daj, da bi kaj spremenile. Vendar je tudi v kulinariki vedno kaj novega in včasih je potrebno v naš jedilnik vnesti kakšno spremembo.
Vampi po tržaško
Poleg vampov po tržaško, poznamo tudi druge recepte za pripravo. Okusni so tudi praženi vampi, vampi s slanino, vampi v paradižnikovi omaki, pripravimo pa lahko tudi cmoke iz vampov.
Ali ste vedeli, da lahko okusno jed pripravite tudi iz ovčjih, svinjskih, divjačinskih in celo ribjih vampov?
Kaj pa prehranska vrednost vampov? Vsekakor vsebujejo precej holesterola, a v protiutež lahko povem, da vsebujejo veliko beljakovin, selena, cinka, kalcija in vitamina B-12. Vampe po različnih tradicionalnih receptih pripravljajo po celem svetu. V Evropi jih imajo najraje Italijani, Španci in Francozi.
Ali ste vedeli, da ima ta kultna jed tudi svoj rojstni dan? Seveda, dan vampov praznujemo 24 oktobra!
Sestavine za vampe po tržaško
- 40 dag kuhanih in razrezanih telečjih vampov
- 1 žlica olja ali svinjske masti
- 6 dag slanine
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica krušnih drobtin
- 1 žlica sladke mlete paprike
- za noževo konico mlete pekoče paprike
- sol in poper
- majaron in peteršilj
- 1 lovorov list
- 5 dag sira
- malo čiste goveje juhe
- nekaj kapljic kisa ali vina
- 1 žlica smetane
Recept za vampe po tržaško po korakih
- Vampe temeljito očistimo in operemo, ter za 20 minut namočimo v ohlajeni vodi s kisom. Ta korak preskočimo, če smo kupili že očiščene in narezane vampe.
- Vampe nato odcedimo, narežemo na tanke trakove in pristavimo v hladno vodo. Počasi zavremo in vampe skuhamo do mehkega.
- Slanino ali panceto narežemo na majhne kocke, čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo.
- V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in najprej popražimo slanino, nato dodamo sesekljano čebulo in česen.
- Še preden čebula in česen zarumenita, dodamo mleto rdečo papriko, paradižnikovo mezgo in krušne drobtine. Premešamo in še malo popražimo.
- Prilijemo malo čiste goveje juhe in kuhamo 15 minut. Nato dodamo kuhane in odcejene vampe, lovorov list, majaron, ter po okusu solimo in popramo.
- Ko postane jed gostljata, zalijemo še z malo juhe in dodamo nekaj kapljic vina ali kisa. Premešamo in kuhamo še približno pol ure. Tik pred koncem kuhanja v jed vmešamo žlico smetane in sveže sesekljan peteršilj.
- Preden vampe po tržaško postrežemo, jih potresemo z naribanim sirom. Poleg vampov se prileže kuhan krompir, polenta ali sveže pečen kruh.
Še nekaj okusnih jedi z vampi
Vampi v paradižnikovi omaki
Preprost recept za dušene vampe
Vampi s slanino
Dušeni vampi s panceto
12 TOP receptov z vampi italijanskih kuharskih mojstrov
Kako izberemo vampe in kako jih očistimo?