Recepti za kislo juho

Recepti za kislo juho! Kisla juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, ki so jo najpogosteje kuhali v času kolin. Za kislo juho so gospodinje porabile prašičje nogice, uhlje in rep. Okisali so jo s kisom ali vinom, ter postregli kot samostojen obrok.Kislo juho ponudimo s kruhom, vkuhamo lahko tudi različne cmoke, odlični so jetrni cmoki ali vodni žličniki.

Ste že videli posodo za kuhanje cmokov? Odlična ideja! Lonec iz nerjavečega jekla, v katerem lahko v posebni mrežici kuhamo več jedi naenkrat, odlično za kuhanje različnih cmokov. V posebnih mrežicah lahko hkrati kuhamo testenine, jajca ali pa vodne žličnike.

Recept za kislo juho

Kislo juho še danes postrežemo na zaključku različnih slavij. Kisla juha je nepogrešljiva krepčilna juha na Silvestrsko noč. Najbolj poznana je štajerska kisla juha, čeprav jo kuhamo po vsej Sloveniji, vsaka regija ima malo drugačen recept. Štajerska kisla juha je res priljubljena, kot zanimivost naj povem, da v Prlekiji pripravljajo tudi tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe. 

slovenske jedi na žlico
Kisla juha iz svinjskih nogic Slika: Mari Radej

Za kislo juho potrebujemo osnovne sestavine: svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo; čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe; sol, poper, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis. Tudi za kislo juho poznamo več različnih receptov, v novejših receptih svinjske nogice nadomestimo s kakšnim drugim kosom svinjskega mesa.

Kislo juho kuhamo v velikem loncu, najbolje se obnesejo litoželezni lonci ali lonci iz nerjavečega jekla. Seveda so dobri tudi stari črni lonci, ki jih imamo že od nekdaj v kuhinji, pazimo samo, da niso poškodovani in da se hrana ne prime na dno.

Štajerska kisla juha

Štajerska kisla juha je slovenska tradicionalna jed na žlico. Za juho tradicionalno uporabimo svinjske nogice in uhlje. Recepti za kislo juho se razlikujejo po pokrajinah, najbolj poznana je ravno Štajerska kisla juha.

  • 60 dag svinjskih nogic
  • 15 dag svinjskega uhlja
  • 40 dag krompirja
  • 8 dag krompirja
  • 5 dag gomolja zelene
  • 5 dag peteršiljeve korenine
  • 5 dag svinjske masti
  • 5 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 4 dag moke
  • mlet poper
  • svež peteršilj
  • 0,3 dl vinskega kisa
  • sol

Svinjske nogice očistimo in jih po dolžini in širini prerežemo na štiri kose. Položimo jih v lonec, dodamo svinjske uhlje in zalijemo z vodo. Ko je meso že skoraj kuhano, dodamo na kocke narezano korenasto zelenjavo, čez 10 minut pa še na približno 1 cm debele kose narezan krompir.

Ko so svinjske nogice kuhane, odberemo meso od kosti, zrežemo skupaj z uhlji na rezine in stresemo nazaj v juho.

Pripravimo temno prežganje iz masti, moke in drobno narezane čebule in česna. Prežganje zlijemo v juho in kuhamo še 8 minut. Po okusu dodamo sol, poper in vinski kis. Preden juho ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. 

Navadna kisla svinjska juha

Za navadno kislo juho uporabimo poljubno svinjsko meso, najboljše so seveda svinjske nogice ali deli glave.

  • 50 dag svinjskega mesa; svinjske nogice, deli glave ali ostalo svinjsko meso
  • 2 l vode
  • 1/2 čebule
  • 1 korenček
  • 1 korenina peteršilja
  • lovorov list
  • vejica timijana
  • sol in poper
  • 1 žlica moke
  • 1 dl jabolčnega kisa

Svinjsko meso pristavimo skupaj s korenčkom, peteršiljem, lovorom, timijanom in na plošči popečeno prerezano čebulo. Ko je mehko mehko, juho precedimo, meso narežemo na koščke in vrnemo nazaj v juho.

Dodamo poper in sol, ter zgostimo s podmetom iz moke in kisa. Juho kuhamo še 10 minut, po okusu dodamo sol in poper. Kislo juho ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.

Kisla telečja juha

Kislo juho običajno kuhamo iz svinjskega mesa, vendar jo lahko pripravimo tudi iz telečjega. Za telečjo kislo juho prav tako porabimo slabše dele mesa, lahko tudi glavo.

  • 1/2 telečje glave
  • jušna zelenjava
  • 2 žlici masti
  • 1/2 žlice peteršilja
  • 3 žlice moke
  • 2 litra juhe od telečje glave
  • muškatov orešček
  • majaron
  • košček limone
  • kozarec belega vina
  • 2 žemlji
  • 1 jajce
  • žlica masla

Telečjo glavo skuhamo skupaj z jušno zelenjavo in malo soli. Ko je glava mehka, odberemo meso, olupimo jezik in meso narežemo na kocke.

Na masti zarumenimo moko, dodamo drobno sesekljan peteršilj in gladko razmešamo v juho. Nato prilijemo vso juho, dodamo majaron in limonin olupek, na koncu prilijemo belo vino.

Juha naj še nekaj časa vre, nato jo precedimo, dodamo narezano meso in v razžvrkljanem jajcu povaljane in v maslu opražene žemlje. Namesto prežganja, lahko juho zgostimo z moko, ki jo razžvrkljamo z okisano vodo.

Vampi v kisli juhi

Danes bomo pripravili čisto posebno juho in sicer vampe v kisli juhi. Za nekatere je to kuharska pravljica, mnogi pa teh starih, tradicionalnih kmečkih jedi pač ne marajo. Vampe najpogosteje pripravljamo po tržaško, okusni so tudi praženi vampi ali vampi v paradižnikovi omaki.

Recept za vampe v kisli juhi:

  • 1 kg govejih vampov
  • slana voda
  • 3 stroki česna
  • 2 lovorova lista
  • 3 žlice svinjske masti
  • 1 čebula
  • 1/2 žličke mlete sladke paprike
  • 3 dag moke
  • 3 l kostne juhe
  • majaron
  • limonina lupinica
  • 3/4 kg krompirja
  • sol in poper
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • malo jabolčnega kisa
  • drobno sesekljan peteršilj

Očiščene in dobro oprane vampe skuhamo do mehkega z dodatkom čebule, česna in lovorovih listov. Kuhane vampe narežemo na tanke rezance. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke.

V večji litoželezni ponvi segrejemo svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Takoj dodamo na rezance narezane vampe in jih nekaj minut pražimo skupaj s čebulo.

Potresemo z mleto rdečo papriko, premešamo in po nekaj minutah praženja potresemo z malo moke, spet malo pražimo in nato zalijemo z čisto kostno juho. Dodamo limonino lupinico in majaron. Ko juha zavre, dodamo na kocke narezan krompir, ter solimo in popramo.

Ko je krompir mehak, dodamo paradižnikovo mezgo, juho še solimo in popramo. Preden juho postrežemo, jo po okusu okisamo z domačim jabolčnim kisom in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. 

vampi v kisli juhi
Vampi v kisli juhi

Svinjska pljuča v kisli juhi

Ko se bile pri hiši koline, so skrbne gospodinje porabile prav vse dele prašiča. Slabši kosi mesa, drobovina, parkljčki in glava, so se porabili za kislo juho. Odlično kislo juho pa lahko skuhamo samo iz svinjskih pljuč.

  • 2 žlici svinjske masti
  • 1/2 žlice čebule
  • 1/2 žlice sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice moke
  • 25 dag kuhanih pljuč
  • 1 lovorov list
  • sol in poper
  • majaron
  • domač jabolčni kis
  • limonin olupek
  • 3 l čiste kostne juhe

V večji litoželezni ponvi segrejemo svinjsko mast in iz drobno sesekljane čebule in peteršilja naredimo rumeno prežganje. Prežganje dobro razmešamo, zalijemo z juho in dodamo sol, poper, malo majarona in lovorov list. Premešamo in dodamo na tanke rezance razrezana svinjska pljuča.

Juho zavremo in kuhamo približno pol ure, nato jo okisamo, solimo in popramo. Juho postrežemo z opečenim kruhom, po vrhu jo še potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem. 

Kisla juha iz prašičje glave ali klahel juha

Klahel juha je kisla juha iz prašičje glave, skuhana po starih tradicionalnih receptih. Juha se je kuhala v času kolin, najpogosteje je bila na mizi v času pustnega rajanja. Takrat so gospodinje tudi spekle krofe ali potice z različnimi nadevi. https://futr.si/potica/

  • 1 1/2 kg prašičje glave
  • 3 l vode
  • 3 dag soli
  • jušna zelenjava
  • vršiček rožmarina
  • 1 lovorov list
  • 5 celih zrn popra
  • 3 žlice moke
  • 1 kozarec domačega kisa

Svinjsko glavo pristavimo  z veliko jušne zelenjave, dodamo lovorov list, rožmarin, sol in poper. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo tri ure. Ko je meso mehko, ga ločimo od kosti in zrežemo na kocke. Moko razžvrkljamo s kisom in mešanico med mešanjem zlivamo v juho.

Mešamo toliko časa, da juha ponovno zavre. Spet zmanjšamo ogenj in juho počasi kuhamo 10 minut, nato jo precedimo in v precejeno stresemo na kocke narezano meso.

Juho postrežemo s popečenimi rezinami kruha.

kisla juha s svinjsko glavo

Vir; Recepti za kislo juho:

  • Moji najljubši recepti, Karapandža