Recepti za kislo juho! Kisla juha je tradicionalna slovenska jed na žlico, ki so jo najpogosteje kuhali v času kolin. Za kislo juho so gospodinje porabile prašičje nogice, uhlje in rep. Okisali so jo s kisom ali vinom, ter postregli kot samostojen obrok.
Recept za kislo juho
Kislo juho še danes postrežemo na zaključku različnih slavij. Kisla juha je nepogrešljiva krepčilna juha na Silvestrsko noč. Najbolj poznana je štajerska kisla juha, čeprav jo kuhamo po vsej Sloveniji, vsaka regija ima malo drugačen recept. Štajerska kisla juha je res priljubljena, kot zanimivost naj povem, da v Prlekiji pripravljajo tudi tekmovanje v kuhanju štajerske kisle juhe.
Za kislo juho potrebujemo osnovne sestavine: svinjske nogice, meso, želodce, jušno zelenjavo; čebulo, česen, korenček, krompir, peteršilj, začimbe; sol, poper, majaron, lovorjev list, moka, kisla smetana in kis. Tudi za kislo juho poznamo več različnih receptov, v novejših receptih svinjske nogice nadomestimo s kakšnim drugim kosom svinjskega mesa.
Štajerska kisla juha
Štajerska kisla juha je slovenska tradicionalna jed na žlico. Za juho tradicionalno uporabimo svinjske nogice in uhlje. Recepti za kislo juho se razlikujejo po pokrajinah, najbolj poznana je ravno Štajerska kisla juha.
- 60 dag svinjskih nogic
- 15 dag svinjskega uhlja
- 40 dag krompirja
- 8 dag krompirja
- 5 dag gomolja zelene
- 5 dag peteršiljeve korenine
- 5 dag svinjske masti
- 5 dag čebule
- 2 stroka česna
- 4 dag moke
- mlet poper
- svež peteršilj
- 0,3 dl vinskega kisa
- sol
Svinjske nogice očistimo in jih po dolžini in širini prerežemo na štiri kose. Položimo jih v lonec, dodamo svinjske uhlje in zalijemo z vodo. Ko je meso že skoraj kuhano, dodamo na kocke narezano korenasto zelenjavo, čez 10 minut pa še na približno 1 cm debele kose narezan krompir.
Ko so svinjske nogice kuhane, odberemo meso od kosti, zrežemo skupaj z uhlji na rezine in stresemo nazaj v juho.
Pripravimo temno prežganje iz masti, moke in drobno narezane čebule in česna. Prežganje zlijemo v juho in kuhamo še 8 minut. Po okusu dodamo sol, poper in vinski kis. Preden juho ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Navadna kisla svinjska juha
Za navadno kislo juho uporabimo poljubno svinjsko meso, najboljše so seveda svinjske nogice ali deli glave.
- 50 dag svinjskega mesa; svinjske nogice, deli glave ali ostalo svinjsko meso
- 2 l vode
- 1/2 čebule
- 1 korenček
- 1 korenina peteršilja
- lovorov list
- vejica timijana
- sol in poper
- 1 žlica moke
- 1 dl jabolčnega kisa
Svinjsko meso pristavimo skupaj s korenčkom, peteršiljem, lovorom, timijanom in na plošči popečeno prerezano čebulo. Ko je mehko mehko, juho precedimo, meso narežemo na koščke in vrnemo nazaj v juho.
Dodamo poper in sol, ter zgostimo s podmetom iz moke in kisa. Juho kuhamo še 10 minut, po okusu dodamo sol in poper. Kislo juho ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.
Kisla telečja juha
Kislo juho običajno kuhamo iz svinjskega mesa, vendar jo lahko pripravimo tudi iz telečjega. Za telečjo kislo juho prav tako porabimo slabše dele mesa, lahko tudi glavo.
- 1/2 telečje glave
- jušna zelenjava
- 2 žlici masti
- 1/2 žlice peteršilja
- 3 žlice moke
- 2 litra juhe od telečje glave
- muškatov orešček
- majaron
- košček limone
- kozarec belega vina
- 2 žemlji
- 1 jajce
- žlica masla
Telečjo glavo skuhamo skupaj z jušno zelenjavo in malo soli. Ko je glava mehka, odberemo meso, olupimo jezik in meso narežemo na kocke.
Na masti zarumenimo moko, dodamo drobno sesekljan peteršilj in gladko razmešamo v juho. Nato prilijemo vso juho, dodamo majaron in limonin olupek, na koncu prilijemo belo vino.
Juha naj še nekaj časa vre, nato jo precedimo, dodamo narezano meso in v razžvrkljanem jajcu povaljane in v maslu opražene žemlje. Namesto prežganja, lahko juho zgostimo z moko, ki jo razžvrkljamo z okisano vodo.
Vir; Recepti za kislo juho:
- Moji najljubši recepti, Karapandža