Jota s kislim zeljem in prekajenim mesom je odlična jed na žlico, ki se posebej prileže v hladnih dneh. Jota je odlična jed, v kateri se prepletajo okusi kislega zelja, krompirja in fižola. Za boljši okus jedi dodamo prekajeno meso, suho svinjsko kračo, klobaso ali slanino. Seveda lahko skuhamo tudi brezmesno joto. Poleg segedina, je jota najbolj poznana jed na žlico s kislim zeljem.
Ime jota izhaja iz furlanskega imena jote, ta pa izhaja iz glaske besede iutta, kar pomeni juha. Joto lahko skuhamo v enem loncu in si s tem prihranimo tudi nekaj dela z pomivanjem posode.
Za kuhanje enolončnic je odličen litoželezen lonec, ki je praktično neuničljiv. Uporabljamo ga lahko na plinskem štedilniku, na indukcijski plošči, v pečici in tudi na zunanjem ognju.
Kuhanje v loncu je preprosto, saj sam naredi posebno oblogo proti sprijemanju, zato lahko brez skrbi skuhamo tudi jedi, ki jih med kuhanjem ne smemo preveč mešati, na primer pasulj.
Jota s kislim zeljem
Jota je kraška narodna jed, zato v receptih pogosto naletimo na recepte za vipavsko joto, kraško joto ali primorsko joto. Kljub temu, da je to tipična primorska jed, jo tradicionalno pripravljamo po celi Sloveniji in tudi izven naših meja. Prava jota mora biti gosta, zgostimo jo s pretlačenim krompirjem in fižolom.
V nekaterih virih zasledimo, da je jota k nam prišla iz Furlanije – Julijske krajine, od tam pa se je razširila po Krasu, Istri in naprej po Primorski in po celi Sloveniji. Joto lahko pripravimo tudi brez mesa, priljubljena je tudi jota s klobaso.
Ne vemo točno, zakaj je v nekaterih receptih kislo zelje, spet v drugih pa kisla repa. Verjetno so v času, ko je bilo pomanjkanje hrane, za pripravo uporabili, kar so pač imeli.
Recept za joto s kislim zeljem in prekajeno kračo
Kislo zelje je izjemno zdravo živilo, ki v zimskem času pogosto nadomešča svežo zelenjavo. Zelje lahko kisamo tudi sami, če se tega ne lotimo, lahko kakovostno kislo zelje kupimo pri kmetih na tržnici. Kislo zelje je bogat vir vitamina C, vsebuje tudi izredno pomemben vitamin K, ki igra pomembno vlogo pri celjenju ran.
Uživanje kislega zelja ureja prebavo, čisto prebavne poti in uničuje nevarne bakterije v črevesju. Največ koristnih učinkovin dobimo s surovim kislim zeljem, a tudi kuhano zelje je pomembna zdrava hrana.
Recept za joto s kislim zeljem:
- 1/2 kg kislega zelja
- 1/2 prekajene svinjske krače
- 15 dag svinjske šunke
- 20 dag suhega fižola
- 30 dag krompirja
- ščepec kumine
- sol in poper
- 1 žlica svinjske masti
- 1 čebula
- 1 žlička sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 lovorov list
- 2 stroka česna
Fižol v zrnju operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan fižol v isti vodi skuhamo do mehkega, tik preden je kuhan, mu dodamo malo soli. Kisli zelje pristavimo z malo vode in ga kuhamo skupaj s prekajeno kračo in manjšim kosom šunke. Kislemu zelju dodamo tudi malo kumine.
Jota s kislim zeljem po korakih
Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke, z malo slane vode ga skuhamo do mehkega. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo zrezano čebulo. Čebulo lahko po želji narežemo na tanke rezance, tako kot zelje. Ko čebula bledo zarumeni, dodamo žličko sladke rdeče mlete paprike in zalijemo z zajemalko fižolovke ali vroče vode.
Zavremo in dodamo žlico paradižnikove mezge. Čebulo s papriko in paradižnikovo mezgo zlijemo k odcejenemu zelju, vodo od zelja prihranimo. Fižol in krompir smo kuhali z malo vode, zato krompir pretlačimo z vodo vred in ga dodamo k zelju. Pretlačimo tudi polovico fižola z vodo vred, drugo polovico fižola pustimo v zrnju. Vse skupaj zlijemo v zelje, premešamo in nekaj časa kuhamo.
Ko sta krača in šunka kuhani, ju vzamemo iz jedi in narežemo na majhne koščke in vrnemo nazaj v jed. Kuhano šunko lahko narežemo tudi na večje rezine, ki jih nato dodamo k vsaki porciji jote. Jed spet zavremo, dodamo lovorov list, začinimo s strtim česnom, solimo in popramo po okusu.
Če je jed pregosta, jo zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali kislo zelje. Jed še malo pokuhamo in postrežemo kot samostojno jed.
Jota s kislim zeljem in klobaso
Joto s kislim zeljem lahko skuhamo tudi s klobaso, ki jo nato narežemo in dodamo v jed.
Recept za joto s klobaso:
- 1/2 kg fižola
- 1/2 kg krompirja
- 1/2 kg kislega zelja
- 1 klobasa
- 1 čebula
- 5 strokov česna
- nekaj zrn kumine
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- 1 žlica svinjske masti
- 1 lovorjev list
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol in poper
Fižol v zrnju prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo z malo vode. Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne koščke. Krompir solimo in skuhamo do mehkega z malo vode. Zelje damo kuhat skupaj s klobaso, prav tako z malo vode. V zelje damo tudi nekaj zrn kumine. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo.
Ko čebula malo zarumeni, dodamo mleto rdečo papriko in žlico paradižnikove mezge. Premešamo, zalijemo z zajemalko krompirjeve vode in prevremo. Ko je klobasa kuhana, jo vzamemo iz zelja in postavimo na toplo. Zelje po potrebi malo odlijemo, ter mu dodamo pretlačen krompir in fižol z vodo vred.
Jed mora biti gosta, zato vodo od fižola in krompirja po potrebi prej malo odlijemo in prihranimo. Sedaj v joto dodamo čebulo s papriko in paradižnikov mezgo, premešamo in dodamo še strt česen in lovorov list. Po želji vse sestavine še malo pretlačimo, lahko pa pustimo nekaj fižola celega v zrnu.
Preden joto postrežemo, v vsako porcijo dodamo na kolesca narezano klobaso.
Jota s kislim zeljem in prekajenim mesom
V večini receptov za joto s kislim zeljem, prekajeno meso, šunko ali klobaso, kuhamo skupaj z zeljem, v današnjem receptu, pa bomo prekajeno meso kuhali skupaj z namočenim fižolom.
Recept za joto s prekajenim mesom:
- 15 dag fižola
- 30 dag kislega zelja
- 25 dag krompirja
- 15 dag prekajenega mesa ( če je meso s kostmi, ga dodamo malo več)
- 1 žlica svinjske masti
- 2 dag čebule
- 3 stroki česna
- sol in poper
- 1/2 l zelenjavne jušne osnove
Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji skuhamo s skupaj s prekajenim mesom. Ko sta fižol in meso na pol kuhana, dodamo na koščke narezan krompir. Kuhamo do mehkega, jota bo še boljša, če se krompir čisto razkuha. V drugi posodi kuhamo kislo zelje v zelenjavni jušni osnovi, z nekaj zrni kumine.
Ko je zelje kuhano, ga odcedimo, vodo prihranimo in ga stresemo k jedi. Preden je jota kuhana, prekajeno meso vzamemo iz lonca, ga narežemo na majhne koščke ali večje kose.
Meso vrnemo v juho, če smo ga narezali na koščke, ga vmešamo v joto, na porcije narezano prekajeno meso pa položimo v vsako skodelico jote posebej. Jota mora biti gosta, če pa je preveč gosta, potem jo zalijemo z malo vode, v kateri smo kuhali kislo zelje.
Primorska jota s kislim zeljem
Jota je v naše kraje prispela iz Furlanije Julijske Krajine in se je ustalila predvsem na Primorskem, Krasu in Istri. Včasih gospodinje jote niso kuhale po točno določenem receptu, pač pa so v jed dodajale različne sezonske in značilne krajevne dodatke. To so bili najpogosteje kosi pršuta ali klobase, najpogosteje pečenice.
Jota se je pogosto kuhala tudi s kislo repo, ali pa so v lonec stresli tako kislo zelje kot tudi kislo repo.
Recept za klasično primorsko joto s kislim zeljem:
- 1/2 kg kislega zelja
- 700 g krompirja
- 250 g kuhanega rjavega fižola
- 2 stroka česna
- 2 žlici moke
- 1 žlica svinjske masti
- 1 par domačih klobas
- sol in poper
- 2 lovorova lista
Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Kislo zelje speremo, nalijemo mrzlo vodo, dodamo sol in lovor. Zelje zavremo in kuhamo približno pol ure.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Skuhamo ga v slanem kropu. Ko je krompir kuhan, ga rahlo pretlačimo, tako da se še vidijo koščki zelja. Pretlačen krompir stresemo h kuhanemu kislemu zelju, hkrati dodamo tudi kuhan fižol z nekaj fižolovke ved.
Posebej skuhamo domačo klobaso, jo narežemo na kolobarje in stresemo v joto. Premešamo in vse skupaj kuhamo še približno 20 minut.
V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo drobno sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo moko in ko porumeni, prežganje zlijemo v joto. Jed kuhamo še približno 5 minut, preden jo postrežemo, naj počiva kakšne pol ure.
Najboljši recepti za joto iz kislega zelja ali kisle repe
Jota s kislim zeljem spada tudi k pustni pojedini
Jota s kislo repo in prekajeno slanino
Viri: Jota s kislim zeljem:
- Slovenske narodne jedi; jota s kislim zeljem; Sodobna kuharica
- Slovenska kuharica; jota
- Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer; jota
- Kaj za kosilo; Kosilo.si