Jota s kislim zeljem in prekajenim mesom je odlična jed na žlico, ki se posebej prileže v hladnih dneh. Jota je odlična jed, v kateri se prepletajo okusi kislega zelja, krompirja in fižola. Za boljši okus jedi dodamo prekajeno meso, suho svinjsko kračo, klobaso ali slanino. Seveda lahko skuhamo tudi brezmesno joto. Poleg segedina, je jota najbolj poznana jed na žlico s kislim zeljem.
Ime jota izhaja iz furlanskega imena jote, ta pa izhaja iz glaske besede iutta, kar pomeni juha. Joto lahko skuhamo v enem loncu in si s tem prihranimo tudi nekaj dela z pomivanjem posode.
Jota s kislim zeljem pripravljena v enem loncu
Jota je enolončnica s kislim zeljem in že ime enolončnica nam pove, da naj bi za jed potrebovali samo en lonec. Vednar pogosto za pripravo jote vseeno porabimo več posode, saj na primer posebej skuhamo zelje ali krompir. Za kuhanje enolončnic je odličen litoželezen lonec, ki je praktično neuničljiv.
Uporabljamo ga lahko na plinskem štedilniku, na indukcijski plošči, v pečici in tudi na zunanjem ognju. Kuhanje v loncu je preprosto, saj sam naredi posebno oblogo proti sprijemanju, zato lahko brez skrbi skuhamo tudi jedi, ki jih med kuhanjem ne smemo preveč mešati, na primer pasulj. Tukaj si lahko ogledate izbor različnih loncev za enolončnice!
Sestavine za joto s kislim zeljem v enem loncu
- 1/2 kg kislega zelja
- 4 krompirji
- 1 pločevinka fižola ( ali 1/2 kg rjavega fižola v zrnju)
- 1 žlica svinjske masti
- 1 žlica ocvirkov
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1/2 kg prekajenega mesa; lahko rebrca
- 1 žlica rdeče mlete paprike
- 2 lovorova lista
- nekaj zrn celega črnega popra
- nekaj zrnc cele kumine
- sol in poper
- malo majarona
Recept po korakih za joto s kislim zeljem v enem loncu
- V posodi v kateri bomo kuhali joto s kislim zeljem razgrejemo žlico svinjske masti in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo.
- Čebulo rahlo posolimo, prilijemo malo vroče vode in pražimo toliko časa, da postane čebula kremasta.
- Prekajeno meso narežemo na manjše kose, kakšen kos rebrc pustimo cel. Meso stresemo k čebuli, malo popražimo in zalijemo z vročo vodo.
- Če bomo uporabili namočen fižol, potem ga dodamo sedaj, če pa bomo uporabili fižol iz pločevinke, ga lahko dodamo kasneje. Zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo približno pol ure.
- Čez pol ure dodamo olupljen, opran in na manjše kose narezan krompir, sedaj dodamo tudi fižol iz pločevinke.
- Premešamo in spet kuhamo 20 minut, nato pa dodamo kislo zelje, lovorov list, črni celi poper in nekaj zrnc cele kumine.
- Joto še naprej kuhamo približno 20 minut, nato pa v manjši ponvici razgrejemo žlico ocvirkov in na njih popražimo strt česen. Ko česen zadiši, ga stresemo v joto.
- Na koncu v jed zakuhamo žlico rdeče mlete paprike, najbolje, da jo razmešamo z malo tekočine in zlijemo v joto. Joto solimo, popramo in dodamo malo majarona.
- Vse skupaj malo premešamo in počasi kuhamo še 15 minut.
- Kaj pa za povrh? Seveda postrežemo palačinke ali kos dobrega peciva
Jota s kislim zeljem
Jota je kraška narodna jed, zato v receptih pogosto naletimo na recepte za vipavsko joto, kraško joto ali primorsko joto. Kljub temu, da je to tipična primorska jed, jo tradicionalno pripravljamo po celi Sloveniji in tudi izven naših meja. Prava jota mora biti gosta, zgostimo jo s pretlačenim krompirjem in fižolom.
V nekaterih virih zasledimo, da je jota k nam prišla iz Furlanije – Julijske krajine, od tam pa se je razširila po Krasu, Istri in naprej po Primorski in po celi Sloveniji. Joto lahko pripravimo tudi brez mesa, priljubljena je tudi jota s klobaso.
Ne vemo točno, zakaj je v nekaterih receptih kislo zelje, spet v drugih pa kisla repa. Verjetno so v času, ko je bilo pomanjkanje hrane, za pripravo uporabili, kar so pač imeli. Več receptov za joto s kislim zeljem si lahko ogledaš na tej POVEZAVI!
Recept za joto s kislim zeljem in prekajeno kračo
Kislo zelje je izjemno zdravo živilo, ki v zimskem času pogosto nadomešča svežo zelenjavo. Zelje lahko kisamo tudi sami, če se tega ne lotimo, lahko kakovostno kislo zelje kupimo pri kmetih na tržnici. Kislo zelje je bogat vir vitamina C, vsebuje tudi izredno pomemben vitamin K, ki igra pomembno vlogo pri celjenju ran.
Uživanje kislega zelja ureja prebavo, čisto prebavne poti in uničuje nevarne bakterije v črevesju. Največ koristnih učinkovin dobimo s surovim kislim zeljem, a tudi kuhano zelje je pomembna zdrava hrana.
Recept za joto s kislim zeljem:
- 1/2 kg kislega zelja
- 1/2 prekajene svinjske krače
- 15 dag svinjske šunke
- 20 dag suhega fižola
- 30 dag krompirja
- ščepec kumine
- sol in poper
- 1 žlica svinjske masti
- 1 čebula
- 1 žlička sladke paprike
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 lovorov list
- 2 stroka česna
Fižol v zrnju operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan fižol v isti vodi skuhamo do mehkega, tik preden je kuhan, mu dodamo malo soli. Kisli zelje pristavimo z malo vode in ga kuhamo skupaj s prekajeno kračo in manjšim kosom šunke. Kislemu zelju dodamo tudi malo kumine. K joti lahko postrežemo krofe z marmelado! POGLEJ RECEPT!
Jota s kislim zeljem po korakih
Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne kocke, z malo slane vode ga skuhamo do mehkega. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo zrezano čebulo. Čebulo lahko po želji narežemo na tanke rezance, tako kot zelje. Ko čebula bledo zarumeni, dodamo žličko sladke rdeče mlete paprike in zalijemo z zajemalko fižolovke ali vroče vode.
Zavremo in dodamo žlico paradižnikove mezge. Čebulo s papriko in paradižnikovo mezgo zlijemo k odcejenemu zelju, vodo od zelja prihranimo. Fižol in krompir smo kuhali z malo vode, zato krompir pretlačimo z vodo vred in ga dodamo k zelju. Pretlačimo tudi polovico fižola z vodo vred, drugo polovico fižola pustimo v zrnju. Vse skupaj zlijemo v zelje, premešamo in nekaj časa kuhamo.
Ko sta krača in šunka kuhani, ju vzamemo iz jedi in narežemo na majhne koščke in vrnemo nazaj v jed. Kuhano šunko lahko narežemo tudi na večje rezine, ki jih nato dodamo k vsaki porciji jote. Jed spet zavremo, dodamo lovorov list, začinimo s strtim česnom, solimo in popramo po okusu.
Če je jed pregosta, jo zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali kislo zelje. Jed še malo pokuhamo in postrežemo kot samostojno jed.
Jota s kislim zeljem in klobaso
Joto s kislim zeljem lahko skuhamo tudi s klobaso, ki jo nato narežemo in dodamo v jed.
Sestavine za joto s klobaso
- 1/2 kg fižola
- 1/2 kg krompirja
- 1/2 kg kislega zelja
- 1 klobasa
- 1 čebula
- 5 strokov česna
- nekaj zrn kumine
- 1 žlička rdeče mlete paprike
- 1 žlica svinjske masti
- 1 lovorjev list
- 1 žlica paradižnikove mezge
- sol in poper
Recept po korakih za joto s klobaso
Fižol v zrnju prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo z malo vode. Krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne koščke. Krompir solimo in skuhamo do mehkega z malo vode. Zelje damo kuhat skupaj s klobaso, prav tako z malo vode. V zelje damo tudi nekaj zrn kumine. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo sesekljano čebulo.
Ko čebula malo zarumeni, dodamo mleto rdečo papriko in žlico paradižnikove mezge. Premešamo, zalijemo z zajemalko krompirjeve vode in prevremo. Ko je klobasa kuhana, jo vzamemo iz zelja in postavimo na toplo. Zelje po potrebi malo odlijemo, ter mu dodamo pretlačen krompir in fižol z vodo vred.
Jed mora biti gosta, zato vodo od fižola in krompirja po potrebi prej malo odlijemo in prihranimo. Sedaj v joto dodamo čebulo s papriko in paradižnikov mezgo, premešamo in dodamo še strt česen in lovorov list. Po želji vse sestavine še malo pretlačimo, lahko pa pustimo nekaj fižola celega v zrnu.
Preden joto postrežemo, v vsako porcijo dodamo na kolesca narezano klobaso.
Jota s kislim zeljem in prekajenim mesom
V večini receptov za joto s kislim zeljem, prekajeno meso, šunko ali klobaso, kuhamo skupaj z zeljem, v današnjem receptu, pa bomo prekajeno meso kuhali skupaj z namočenim fižolom.
Recept za joto s prekajenim mesom:
- 15 dag fižola
- 30 dag kislega zelja
- 25 dag krompirja
- 15 dag prekajenega mesa ( če je meso s kostmi, ga dodamo malo več)
- 1 žlica svinjske masti
- 2 dag čebule
- 3 stroki česna
- sol in poper
- 1/2 l zelenjavne jušne osnove
Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji skuhamo s skupaj s prekajenim mesom. Ko sta fižol in meso na pol kuhana, dodamo na koščke narezan krompir. Kuhamo do mehkega, jota bo še boljša, če se krompir čisto razkuha. V drugi posodi kuhamo kislo zelje v zelenjavni jušni osnovi, z nekaj zrni kumine.
Ko je zelje kuhano, ga odcedimo, vodo prihranimo in ga stresemo k jedi. Preden je jota kuhana, prekajeno meso vzamemo iz lonca, ga narežemo na majhne koščke ali večje kose.
Meso vrnemo v juho, če smo ga narezali na koščke, ga vmešamo v joto, na porcije narezano prekajeno meso pa položimo v vsako skodelico jote posebej. Jota mora biti gosta, če pa je preveč gosta, potem jo zalijemo z malo vode, v kateri smo kuhali kislo zelje.
Jota je v naše kraje prispela iz Furlanije Julijske Krajine in se je ustalila predvsem na Primorskem, Krasu in Istri. Včasih gospodinje jote niso kuhale po točno določenem receptu, pač pa so v jed dodajale različne sezonske in značilne krajevne dodatke. To so bili najpogosteje kosi pršuta ali klobase, najpogosteje pečenice.
Jota se je pogosto kuhala tudi s kislo repo, ali pa so v lonec stresli tako kislo zelje kot tudi kislo repo.
Recept za klasično primorsko joto s kislim zeljem:
- 1/2 kg kislega zelja
- 700 g krompirja
- 250 g kuhanega rjavega fižola
- 2 stroka česna
- 2 žlici moke
- 1 žlica svinjske masti
- 1 par domačih klobas
- sol in poper
- 2 lovorova lista
Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan skuhamo. Kislo zelje speremo, nalijemo mrzlo vodo, dodamo sol in lovor. Zelje zavremo in kuhamo približno pol ure.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose. Skuhamo ga v slanem kropu. Ko je krompir kuhan, ga rahlo pretlačimo, tako da se še vidijo koščki zelja. Pretlačen krompir stresemo h kuhanemu kislemu zelju, hkrati dodamo tudi kuhan fižol z nekaj fižolovke ved.
Posebej skuhamo domačo klobaso, jo narežemo na kolobarje in stresemo v joto. Premešamo in vse skupaj kuhamo še približno 20 minut.
V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej popražimo drobno sesekljan česen. Ko česen zadiši, dodamo moko in ko porumeni, prežganje zlijemo v joto. Jed kuhamo še približno 5 minut, preden jo postrežemo, naj počiva kakšne pol ure. K joti postrežemo sveže ocvrte krofe z marmelado! POGLEJ RECEPT!
Najpogostejša vprašanja o pripravi jote s kislim zeljem
Vprašanje | Odgovor |
---|---|
Katero kislo zelje je najboljše za joto? | Najboljše je domače ali nepredelano kislo zelje brez dodatkov, ki ima naravno kiselkast okus. Izogibajte se tistemu z dodatki kisa. |
Kako zgostimo joto? | Joto lahko zgostite s pretlačenim krompirjem, kuhanim fižolom ali z dodatkom žlice moke, ki jo na hitro prepražite na malo maščobe. |
Ali je jota primerna za zamrzovanje? | Da, jota se dobro zamrzne. Pomembno je, da jo pred zamrzovanjem popolnoma ohladite in shranite v neprodušno posodo. Po odtajanju jo rahlo pogrejte. |
Kakšen fižol je najboljši za joto? | Najpogosteje se uporablja rdeč fižol (npr. sorta rjavček), lahko pa tudi beli fižol. Uporabite doma kuhan fižol ali konzerviranega za hitrejšo pripravo. |
Ali lahko namesto kislega zelja uporabim repo? | Da, namesto kislega zelja lahko uporabite kislo repo. Okus bo nekoliko drugačen, a še vedno tradicionalen in zelo okusen. |
Kako izboljšati okus jote? | Dodajte lovorjev list, dimljeno papriko ali malo česna. Uporabite domačo prekajeno klobaso ali slanino za dodatno globino okusa. |
Koliko časa kuham joto? | Priprava jote traja približno 1 uro. Čas kuhanja se lahko skrajša z uporabo konzerviranega fižola in že kuhanega krompirja. |
Ali lahko joto naredim brez mesa? | Seveda! Namesto mesa lahko uporabite več začimb, kot so dimljena paprika, timijan in lovorjev list, za bogatejši okus. Dodate lahko tudi več fižola. |
Kateri krompir je najboljši za joto? | Uporabite moknat krompir, saj se lepo razkuha in prispeva k zgoščevanju jedi. |
Katera mesna priloga se najbolj poda k joti? | Prekajena klobasa, rebra, slanina ali krača so odlična izbira za klasičen okus. Vegetarijanska različica pa lahko vsebuje le začimbe za dodaten okus. |
Priporočam ogled podobnih receptov s kislim zeljem
Recept za segedin
Segedin pripravljen v pečici
Ideje za kosilo s kislim zeljem
Sarma s kislim zeljem
Sarma pripravljena v pečici
Pečenice s kislim zeljem, krompirjem in ocvirki
Matevž in segedin
Matevž in kislo zelje
Jota s kislim zeljem spada tudi k pustni pojedini
Jota s kislo repo in prekajeno slanino
Viri: Jota s kislim zeljem:
- Slovenske narodne jedi; jota s kislim zeljem; Sodobna kuharica
- Slovenska kuharica; jota
- Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer; jota
- Kaj za kosilo; Kosilo.si