Krompirjeva enolončnica – Jedi na žlico

Krompirjeva enolončnica je okusna in hitro pripravljena jed, ki jo lahko ponudimo kot samostojen obrok. Recepti za jedi na žlico s krompirjem so pripravljeni tudi z različno zelenjavo, jedi lahko pripravimo tudi z dodatkom mesa. Krompir se ujema tudi s stročnicami, odlična je tudi krompirjeva kremna juha. 

Krompirjeva enolončnica – recepti jedi na žlico s krompirjem

Krompirjeve jedi na žlico so odlična popestritev jedilnika, pripravimo jih lahko kot brezmesne enolončnice, ali pa jed izboljšamo z dodatkom mesa. Krompir se odlično ujema s stročnicami, zelenjavo in z vsemi vrstami mesa. Krompir je tudi zdravo in varno živilo. Vsebuje magnezij, kalij, nekaj vitaminov skupine B, vitamin C in seveda veliko ogljikovih hidratov.

Krompir lahko uporabimo tudi v zeliščarstvu in sicer kot obkladek za lajšanje težav pri revmi, išiasu, opeklinah in modricah. Poznamo več vrst krompirja, najbolj okusen in priljubljen je zgodnji krompir. Kasneje pobiramo srednje zgodnji in na koncu pozni krompir. 

krompirjeva enolončnica

Krompirjeva juha

Najbolj preprosta krompirjeva enolončnica je navadna krompirjeva juha. Za pripravo jedi na žlico s krompirjem lahko uporabimo vse sorte krompirja. Poznamo bel, rumen in rdeč krompir, ločimo ga tudi po obliki. Izjemno priljubljen je krompir kifličar, poznamo še okrogel in grčast krompir.

Pri kuhanju je najbolj pomembna tekstura krompirja, poznamo mokast, čvrst in voščen krompir. 

Recept za krompirjevo juho: 

  • 4 krompirji
  • 1, 6 l vode ali čiste zelenjavne jušne osnove
  • 1 strok česna
  • sol in poper
  • ščep majarona
  • maslo
  • lovorov list

Krompirjevo juho lahko postrežemo kot samostojno jed, zraven lahko ponudimo tudi palačinke. Za pripravo juhe najprej operemo krompir, ga olupimo in narežemo na lističe.

Narezan krompir stresemo v večji lonec in ga prelijemo z vročo vodo, če želimo lahko tudi z vročo zelenjavno osnovo. Dodamo sol, pokrijemo in kuhamo toliko časa, da je krompir mehak. Začinimo s strtim česnom, majaronom in poprom.

Juho nato dobro pretlačimo, dodamo lovorov list in maslo. Krompirjevo juho takoj postrežemo. 

Krompirjeva pire juha s prekajenim mesom

Krompirjeva pire juha je manj poznana jed na žlico, ki jo pripravimo z dodatkom prekajenega mesa ali šunke.

Recept za krompirjevo pire juho:

  • 30 dag krompirja
  • 5 dag masla
  • 3 dag moke
  • 1/4 l mleka
  • 1, 5 l čiste kostne juhe
  • 10 dag kuhanega prekajenega mesa ali šunke

Krompir operemo, olupimo in narežemo na tanke rezine. Skuhamo ga do mehkega v vreli, slani vodi. V ponvi segrejemo maslo in na njem bledo prepražimo moko, zalijemo z mlekom in nato še s čisto kostno juho.

Dobro premešamo. Ko je krompir kuhan, odlijemo vodo, ga zmečkamo in zalijemo s pripravljeno juho. Prekajeno meso ali šunko narežemo na majhne kose in dodamo v juho. Še enkrat premešamo, prevremo in še vroče ponudimo. 

Krompirjev golaž

Pravi krompirjev golaž se pripravlja brez mesa. Za pripravo okusne krompirjeve enolončnice ne potrebujemo veliko časa, krompirjev golaž postrežemo kot samostojno jed.

Recept za krompirjev golaž: 

  • 60 dag krompirja
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2, 5 dl jušne osnove
  • 1 sesekljana čebula
  • 1 strt strok česna
  • 2 paradižnika
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 3 žlice kisle smetane
  • 2 žlici moke
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlička posušenega majarona
  • ščepec mlete kumine
  • sol in poper

Krompir operemo, olupimo in narežemo na večje rezine. Paradižnik prelijemo z vrelo vodo, ga olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo strt česen, narezan paradižnik, paradižnikovo mezgo in rdečo mleto papriko.

Vse skupaj pražimo nekaj minut, nato dodamo narezan krompir. Še naprej pražimo, da tekočina skoraj izhlapi, nato zalijemo s čisto juho. Dodamo lovor, majaron in mleto kumino, pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut. Ko je krompir kuhan, dodamo kislo smetano, ki smo jo pomešali z moko.

Dobro premešamo, po potrebi dosolimo in popramo. Krompirjev golaž ponudimo kot samostojno jed, postrežemo ga lahko s kuhanim prekajenim mesom ali klobaso. 

Krompirjeva juha z mlekom

Krompirjeva juha z mlekom je jed, ki je najbolj poznana v Prekmurju in na Štajerskem. Preprosta brezmesna enolončnica, ki jo pri kosilu ponudimo kot predjed.

Recept za krompirjevo juho z mlekom:

  • 150 dag krompirja
  • 1 l mleka
  • 8 dag masla
  • 1 korenček
  • 1/2 čebule
  • zelena in peteršilj

Krompir in jušno zelenjavo operemo, krompir olupimo in vse skupaj skuhamo v slani vodi. Ko so vse sestavine kuhane, jih pretlačimo in zalijemo z vrelim mlekom. Juho zabelimo z maščobo in takoj ponudimo.

Jušno zelenjavo lahko pred kuhanjem narežemo na manjše kocke in jo skuhamo. V tem primeru zelenjave ne pretlačimo. 

Zeljna juha s krompirjem

Zelje in krompir se odlično ujemata, obe živili sta okusni, zdravi in preprosti za pripravo. Zeljna juha s krompirjem je odlična jed na žlico, ki jo lahko ponudimo kot predjed ali kot glavni obrok.

Recept za zeljno juho s krompirjem:

  • 1/2 glave svežega zelja
  • 1/2 čebule
  • 3 žlice olja ali svinjska mast
  • 3 krompirje
  • sol
  • 1, 5 l čiste zelenjavne jušne osnove

Zeljno glavo očistimo in zrežemo na tanke rezance. V ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo. Ko čebula svetlo porumeni, dodamo narezano zelje in pražimo toliko časa, da tudi zelje malo porumeni. Dodamo opran, olupljen in na listke narezan krompir, ter vse skupaj dobro premešamo.

Dodamo sol, zalijemo z vročo jušno osnovo ali vodo, pokrijemo in kuhamo 45 minut. Preden juho postrežemo, krompir in zelje malo pretlačimo. 

Krompirjeva enolončnica s porom

Krompirjeva enolončnica s porom je okusna jed na žlico, ko jo izboljšamo s kislo smetano. 

Recept za krompirjevo enolončnico s porom:

  • 2 pora
  • 4 krompirji
  • 4 dag masla
  • sol
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1, 5 l zelenjavne jušne osnove

Por očistimo in narežemo na rezance. Krompir operemo, olupimo in narežemo lističe. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo narezan por. Ko por malo porumeni, dodamo narezan krompir, malo popražimo in zalijemo z vročo čisto zelenjavno juho.

Dodamo sol, pokrijemo in počasi kuhamo. Ko sta krompir in por mehka, juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, dodamo kislo smetano, še enkrat prevremo in takoj ponudimo. 

Krompirjeva kremna juha s korenčkom

Krompir je idealno živilo za pripravo kremnih juh, dodamo ga lahko skoraj v vsako zelenjavno kremno juho.

Recept za krompirjevo kremno juho s korenčkom:

  • 4 krompirji
  • 3 korenčki
  • 2 čebuli
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 žlici leče
  • 1 l čiste zelenjavne juhe

Krompir, korenček, čebulo in česen očistimo in zrežemo na večje kose. V ponvi segrejemo olje in vso narezano zelenjavo pražimo 10 minut.

Nato dodamo kuhano lečo in zalijemo z vročo čisto zelenjavno juho. Pokrijemo in počasi kuhamo 30 minut. Ko je zelenjava kuhana, juho ohladimo in jo drobno zmiksamo, nato jo še enkrat prevremo. Po okusu dodamo sol in poper, ter takoj postrežemo. 

Krompirjeva juha z jurčki

Krompir se prav tako odlično ujema z vsemi vrstami gob. Danes bomo pripravili krompirjevo juho z jurčki, uporabimo lahko sveže ali posušene jurčke. Kadar za pripravo jedi uporabimo posušene jurčke, jih pred uporabo za 15 minut namočimo v vrelo vodo. 

Recept za krompirjevo juho z jurčki:

  • 5 krompirjev
  • 3/4 kg svežih jurčkov ( ali velika pest posušenih jurčkov)
  • 2 žlici olja
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1 žlica drobno sesekljanega peteršilja
  • 2 lovorova lista
  • a
  • 1, 5 l vrele vode
  • sol in poper
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 4 žlice kisle smetane
  • črn poper v zrnu

Jurčke očistimo in jih narežemo na rezine, če uporabimo suhe jurčke jih za 15 minut potopimo v vročo vodo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen očistimo in stremo.

Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, ko postekleni, dodamo narezane jurčke. Na blagem ognju jurčke pražimo toliko časa, da ostane čisto malo soka.

Zalijemo z vročo vodo, dodamo strt česen in lovor. Pokrijemo in počasi kuhamo 20 minut. Nato dodamo narezan krompir in kuhamo še 20 minut. Prilijemo malo jabolčnega kisa in dodamo drobno sesekljan peteršilj, iz juhe poberemo lovorov list.

Juho takoj ponudimo, izboljšamo jo z žlico kisle smetane. 

Viri; Krompirjeva enolončnica:

  • Ada Cerkovnik; Mohorjeva družba
  • Slavko Adamlje, Slovenska kuhinja