Kako skuhamo okusno zeljno juho?

posted in: Aktualno, Zelenjavne enolončnice | 0

Kako skuhamo okusno zeljno juho? Zeljna juha je odlična enolončnica, poznamo več receptov, pogosto zelje kombiniramo s krompirjem in drugo zelenjavo. Zelje vsebuje mnoge koristne učinkovine, ki pozitivno vplivajo na naš organizem.  Na prvem mestu so antioksidanti, ki z antioksidativnim učinkom preprečujejo razvoj degenarativnih bolezni, delujejo varovalno na srčno žilni sistem in ščitijo celice pred poškodbami. Glavni antioksidanti v zelju so vitamin C, E in A.

kako skuhamo okusno zeljno juho

Zelje je uvrščeno med vrtnine z najnižjo energijsko vrednostjo, obenem pa je vir prehranskih vlaknin, mnogih vitaminov, mineralov in drugih sekundarnih rastlinskih metabolitov.

Med najpomembnejši metaboliti so glukozinolati. Glukozinolati so žveplove spojine, ki prevladujejo v družini križnic, imajo oster vonj, grenak okus in aromo po žveplu. Strokovnjaki pa jim namenjajo mnogo pozornosti predvsem zaradi antikancerogenega učinka.

Kako skuhamo okusno zeljno juho?

Zeljna juha je bila pri naših prednikih pogosto na jedilniku, v modernem času pa je zelje žal precej zapostavljeno. Pred leti je bila zelo priljubljena zeljna juha za hujšanje, ki pa ni bila preveč okusna.

Pripravimo lahko namreč resnično okusne zeljne juhe, ki jih obogatimo z zelišči, začimbami in zelenjavo, v juho lahko dodamo tudi meso. Zeljno juho postrežemo pri kosilu, kadar je pripravljena kot bogata enolončnica z mesom, jo lahko postrežemo tudi kot glavno jed. 

Zeljna juha s krompirjem

Sveže zelje se odlično ujema s krompirjem, z dodatkom dišavnic, česna in čebule, lahko pripravimo odlično enolončnico.

Recept za zeljno juho s krompirjem:

  • 1 sveža zeljna glava (približno 1/2 kg)
  • 5 krompirjev
  • 4 žlice drobno sesekljane čebule
  • kumina
  • sol
  • 3 žlice olja
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici pečenkinega soka (lahko tudi jušna kocka)
  • svež peteršilj

Zeljno glavo očistimo, po potrebi odstranimo trde dele in jo narežemo na približno 1 cm velike kocke. Zelje skuhamo v slanem kropu, z dodatkom cele kumine. Ko je zelje kuhano, ga odcedimo. Krompir operemo, olupimo in skuhamo v slani vodi. Kuhan krompir odcedimo in pretlačimo, vodo, v kateri smo kuhali krompir prihranimo.

Čebulo in česen drobno sesekljamo in prepražimo na vročem olju. Prepraženo čebulo s česnom dodamo pretlačenemu krompirju, prelijemo s krompirjevko in dobro premešamo.

Dodamo odcejeno zelje in 2 žlici pečenkinega soka ali eno jušno kocko. Premešamo, potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in postrežemo.

Zeljna juha s slanino

Ali veste, da ena skodelica narezanega svežega zelja, vsebuje samo 22 kalorij, a s to količino pridobimo 54% priporočene dnevne vrednosti vitamina C? Poleg tega tako majhna količina svežega zelja vsebuje 85% priporočene dnevne vrednosti vitamina K, 2 g vlaknin in 1 g beljakovin. Seveda se s kuhanjem nekaj dragocenih učinkovin porazgubi.

Recept za zeljno juho s slanino:

  • 1 žlica masti
  • 2 dag slanine
  • 1 žlica drobno sesekljane čebule
  • 1 glavica svežega zelja
  • 1 paprika
  • 3/4 kg krompirja
  • 3 žlice moke
  • 3 l vrele vode ali čiste jušne osnove
  • sol

Na vroči masti najprej popražimo drobno sesekljano slanino, dodamo sesekljano čebulo in jo zarumenimo. Dodamo na rezance narezano sveže zelje, drobno narezano papriko in na kocke narezan krompir.

Vse sestavine dobro prepražimo, potresemo z moko in ko se prepraži še moka, zalijemo s kropom ali vročo čisto jušno osnovo. Juho kuhamo približno 20 minut, postrežemo jo s opečenim kruhom.

Riževa juha z zeljem

Zelje in krompir sta bila pri naših prednikih pogosto osnovo živili, posebej v časih, ko je primanjkovalo hrane. Takrat so gospodinje pogosto pričarale na mizo obrok iz zelo omejenih zalog.

Riževa juha z zeljem je preprosta enolončnica, mi ji bomo za boljši okus dodali nekaj koščkov svinjskega mesa.

Recept za riževo juho z zeljem:

  • 1 žlica masti
  • 1/2 sveže zeljne glave
  • 15 dag svinjskega mesa
  • 3 šalotke
  • skodelica riža
  • jušna osnova

V ponvi segrejemo žlico masti in dodamo 1/2 zeljne glave, narezane na rezance. Malo popražimo, nato dodamo 15 dag na majhne kose narezanega svinjskega mesa in 3 na grobo narezane šalotke.

Dolijemo nekaj žlic vode, pokrijemo in počasi dušimo. Čez nekaj časa dodamo riž in zalijemo s čisto jušno osnovo, lahko tudi z vročo vodo. Kuhamo približno 20 minut, postrežemo s kosom svežega kruha.

Zeljna juha z belim fižolom in paradižnikom

Okusna zeljna juha, ki jo obogatimo s fižolom, paradižnikom in kozarcem belega vina. Prava kulinarična poslastica.

  • 1 sveža zeljna glava
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • manjši gomolj zelene
  • 4 stroki česna
  • timijan
  • 50 g kuhanega belega fižola
  • pečeni paradižniki
  • 2 krompirja
  • 2 žlici belega vina
  • 2 žlici belega kisa
  • 4 skodelice čiste zelenjavne juhe
  • mleta rdeča paprika
  • oljčno olje
  • sol in poper

V večjem loncu segrejemo olivno olje, dodamo dva sesekljana korenčka, na kocke narezano čebulo in gomolj zelene. Posujemo z rdečo omleto papriko, dodamo sol in med občasnim mešanjem kuhamo 8 minut.

Prilijemo 2 žlici kisa, premešamo in dodamo pečene paradižnike, juho, kuhan bel fižol, sesekljan česen, na kocke narezan krompir, na rezance narezano sveže zelje in 1/2 žličke mletega timijana.

Pokrijemo in počasi dušimo približno pol ure, da se krompir in zelje zmehčata, tik pred koncem kuhanja prilijemo dve žlici belega vina. Preden juho postrežemo, jo začinimo s soljo in poprom, ter posujemo drobno sesekljanim peteršiljem.