Kako skuhamo dobro krompirjevo juho? Slovenci smo veliki ljubitelji krompirja, pripravljamo ga v vseh možnih receptih. Krompir ni težko pridelati, posadimo ga lahko tudi na zelenjavnem vrtu. Na ozemlju Slovenije so krompir najprej pričeli gojiti na Notranjskem, Pohorju in v okolici Ribnice. Med leti 1815 – 1819 je tudi v naših krajih zavladala velika lakota in takrat je bil krompir rešitelj množic.
Krompir ne vsebuje maščob in holesterola, vsebuje pa veliko vitaminov in mineralov. Krompir velja za eno najbolj hranljivih rastlin na svetu. Ima manj kalorij od kruha, riža in testenin, vsebuje več kalija kot banana. Vsebuje tudi več uporabljivega železa kot katera druga povrtnina, ter tudi enostavne in zdrave ogljikove hidrate in vlaknine.
Priporočam ogled receptov: Kaj za kosilo – futr.si
Kako skuhamo dobro krompirjevo juho?
Krompir je zelo zdrava zelenjava, a največkrat ga pripravljamo na najbolj zdravju škodljiv način. Krompir je odličen dodatek k zdravi prehrani, pod pogojem, da ga ne cvremo. Koristne učinkovine v krompirju najbolj ohranimo, če ga skuhamo celega, z olupki vred.
Za krompirjevo juho poznamo veliko receptov, meni je najbolj všeč čisto preprosta navadna krompirjeva juha. Zelo priljubljena je tudi gosta krompirjeva juha s kislo smetano. V juho lahko dodamo tudi hrenovke, testenine, klobase in drugo zelenjavo. Krompir se dobro ujema z drugo zelenjavo, zato ga dodajamo tudi v zelenjavne enolončnice in mineštre.
Preprosta krompirjeva juha
Kako skuhamo dobro krompirjevo juho? Najboljša je preprosta juha, kjer čebulo popražimo na svinjski masti in tik pred koncem kuhanja dodamo malo kisle smetane.
Recept za preprosto krompirjevo juho:
- 40 dag krompirja
- 5 dag svinjske masti
- 5 dag moke
- 3 l čiste jušne osnove
- 1 rumenjak
- 1 dl kisle smetane
- svež peteršilj
- majaron
- sol
Olupljen krompir narežemo na drobne, enako veliko kocke. Kuhamo ga skupaj z majaronom, dokler se ne zmehča. Iz masti in moke pripravimo svetlo prežganje, dodamo drobno narezano čebulo.
Ko čebula zarumeni, zalijemo z vodo, v kateri smo kuhali krompir. Na zmernem ognju kuhamo še pol ure, nato prelijemo čisto jušno osnovo na kuhane kocke krompirja in še enkrat prevremo.
Tik preden juho ponudimo, jo potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem. Dodamo še kislo smetano, ki smo jo prej zmešali z rumenjakom. Po okusu dodamo sol in poper.
Krompirjeva juha s fižolom
Krompir se odlično ujema tudi s fižolom, tako s fižolom v zrnju, kot tudi s stročjim fižolom. V vse zelenjavne in krompirjeve juhe moramo obvezno dodati tudi prepraženo čebulo.
Recept za krompirjevo juho s fižolom:
- 4 žlice fižola
- 4 krompirji
- 1 l čiste goveje juhe
- 1 čebula
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- sol in poper
- olivno olje
Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan skuhamo. V drugi ponvi na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo.
Ko čebula porumeni, dodamo na majhne kocke narezan krompir, premešamo in pokrijemo. Na majhnem ognju dušimo 10 minut. Nato jedi prilijemo juho, solimo, popramo in dodamo kuhan fižol.
Ko juha spet zavre, jo kuhamo še 15 minut. Preden juho ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Krompirjeva juha s sirom
Krompirjevo juho lahko pripravimo z različnimi dodatki, dodamo lahko tudi nariban sir in mleko.
Recept za krompirjevo juho s sirom:
- 300 g krompirja
- 1, 2 dl vode
- 20 g moke
- vroča juha
- 100 g sira
- 1, 5 dl mleka
- poper
- limonin sok
- svež koper
Krompir olupimo, narežemo na majhne koščke in jih do mehkega skuhamo v slanem kropu. Ko je krompir kuhan, ga drobno pretlačimo.
Posebej na maščobi razmešamo moko, zalijemo z vodo, prevremo in nato začinimo s soljo in poprom. Dodamo še limonin sok in premešamo.
Posebej v posodici zmešamo mleko z naribanim sirom, prelijemo z vročo juho, premešamo in potresemo s sesekljanim koprom. Koper se čudovito ujema s krompirjevimi jedmi in poudari njihov okus.
Krompirjeva juha s suhimi jurčki
Krompir se odlično ujema tudi z gobami. V krompirjevo juho lahko dodamo sveže ali posušene gobe, najboljši so seveda jurčki!
Recept za krompirjevo juho s suhimi jurčki:
- 200 g krompirja
- 1 žlica svinjske masti
- 30 g čebule
- 1 l vode ali čiste juhe
- sol in poper
- 10 g suhih jurčkov
- svež peteršilj
- 1 jajce
Na svinjski masti prepražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo na majhne enakomerno narezane kocke krompirja, solimo, popramo in zalijemo z vrelo vodo ali juho.
Suhe jurčke poparimo in jih za nekaj časa namočimo v vodo. Ko je krompir napol mehak, dodamo drobno sesekljane gobe in sesekljan svež peteršilj.
Preden juho postrežemo, vanjo narežemo rezine trdo kuhanega jajca.
Krompirjeva juha z ajdovo kašo
Krompirjevo juho lahko obogatimo tudi z ajdovo kašo.
- 2 dl ajdove kaše
- 80 dag krompirja
- 20 dag korenčka in peteršilja
- 2 žlici olja
- 1 žlica moke
- 3 žlice kisle smetane
- lovor
- majaron
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- sol in poper
Čebulo drobno sesekljamo in jo prepražimo na olju. Dodamo drobno narezan korenček in peteršilj. Dušimo, da se zelenjava delno zmehča.
Dodamo na kocke narezan krompir, strt česen, majaron in lovor. Zalijemo z vodo in počasi kuhamo. Ajdovo kašo preberemo, operemo in primešamo v juho.
Na koncu v vrelo juho zakuhamo podmet iz vode, moke in kisle smetane. Med kuhanjem juho večkrat premešamo, preden jo ponudimo, jo po okusu začinimo s soljo in poprom.
Krompirjeva juha s kitajskim zeljem
Odlična krompirjeva juha malo drugače!
- 1/2 kg kitajskega zelja
- 3 l vode
- 1/2 kg krompirja
- 5 dag maščobe
- 5 dag čebule
- 10 dag pora
- 5 dag moke
- kumina
- sol in poper
Liste kitajskega zelja zrežemo na trakove in skuhamo v slanem kropu. Posebej skuhamo na kocke narezan krompir, vodo prihranimo. Na maščobi svetlo prepražimo drobno sesekljano čebulo in narezan por, potresemo z moko, zalijemo z malo vode in razmešamo.
Dodamo kuhan krompir skupaj s krompirjevko, odcejeno kitajsko zelje in začimbe. Juho kuhamo še 10 minut in takoj postrežemo. Za na vrh postrežemo še kos sveže pečenega peciva.
Viri: Kako skuhamo dobro krompirjevo juho:
- Velika Slovenska kuharica; Felicita Kalinšek