Recept za pašta fižol! Pašta fižol je skromna jed iz fižola in testenin, recept izhaja iz Italije, kjer ima vsaka pokrajina svoj recept za pašta fižol. V severni Italiji jed pripravijo bolj gosto, drugje je bolj podobna juhi. Če želimo bolj kremasto in gosto jed, potem nekaj kuhanega fižola pretlačimo in vrnemo v lonec. Pašta fižol lahko pripravimo po mnogih receptih, osnova pa so vedno fižol, testenine in začimbe.
Recept za pašta fižol
Za pripravo pašta fižola uporabimo različne sorte belega ali rjavega fižola, izberemo kratke testenine, polžke; rigatone ali ditaline. V jed lahko dodamo tudi panceto, slanino ali klobase, seveda pa ne smemo pozabiti na začimbe. Pašta fižol začinimo s soljo, poprom, dodamo pa tudi malo rožmarina, timijana in lovorov list. V pašta fižol se poda tudi sezonska zelenjava in seveda čebula, česen, korenček in zelena. Fižol vedno prejšnji večer namočimo, uporabimo pa lahko tudi fižol iz pločevinke.
Testenine zakuhamo neposredno v juho, saj tako med kuhanjem prevzamejo okuse fižola, zelenjave in začimb. Pašta fižol lahko prilagodimo svojemu okusu in sestavinam, ki jih imamo pri roki. Tako lahko pripravimo vegetarijansko različico pašta fižola, pikantno, s paradižnikov omako ali pa celo pašta fižol z morskimi sadeži. Odlična je tudi mineštra pašta fižol, pri tem receptu v jed dodamo malo več sezonske zelenjave, nekaterim pa je všeč tudi pašta fižol s klobaso. Pašta fižol postrežemo kot samostojno jed s kosom kruha, seveda pa za povrh presenetimo še s kosom slastnega peciva.
Sestavine za pašta fižol
- 200 g fižola
- 300 g kratkih testenin ali polžkov
- 1/2 kg suhega mesa, pancete ali slanine
- 1 drobno nariban korenček
- 1 čebula
- 4 stroki česna
- malo svežega peteršilja
- po želji 1 žlica moke za zgostitev
- 1 žlica paradižnikove mezge ali paradižnikove omake
- 1 žlička majarona, malo timijana
- 2 lovorova lista
- 1 žlička mlete paprike
- 1 l čiste zelenjavne jušne osnove
- sol in poper
- 1 žlica kisa po želji
Recept za pašta fižol po korakih
- Prejšnji dan namočimo fižol in ga naslednji dan stresemo v večji lonec in ga zalijemo s čisto zelenjavno juho.
- Dodamo majaron, timijan, lovorova lista, panceto ali suhi meso. Če dodamo v jed suho meso, solimo proti koncu kuhanja, saj je lahko suho meso precej slano.
- Ko je fižol že skoraj kuhan, vkuhamo testenine in dodamo naribano korenje.
- Pašta fižol lahko zgostimo na različne načine. Če ne maramo podmeta z moko, enostavno nekaj fižola pretlačimo in ga vrnemo v jed.
- Danes bomo pašta fižol zgostili s podmetom. Moko in mleto papriko zmešamo z dvema žlicama mrzle vode, gladko zmešamo, dodamo paradižnikovo mezgo in med mešanjem dodamo v pašta fižol.
- Posebej na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, ko postekleni, dodamo strt česen in ko zadiši, vse skupaj stresemo v jed.
- Mineštro pašta fižol kuhamo približno 1 uro, proti koncu kuhanja solimo, popramo in po želji dodamo žlico kisa in nato kuhamo še 5 minut.
- Suho meso, panceto ali slanino razrežemo, vrnemo v lonec in postrežemo.
- Kadar pašta fižol kuhamo s konzerviranim fižolom, najprej skuhamo suho meso in po 3/4 ure kuhanja dodamo testenine, korenje in šele na koncu fižol.
Viri: Recept za pašta fižol:
- Ada Cerkovnik; Mohorjeva družba; Pašta fižol