Piščančje jedi na žlico

Piščančje jedi na žlico so okusne, krepke in verjetno bolj zdrave, kot enolončnice pripravljene z drugimi vrstami mesa. V Sloveniji so enolončnice s piščančjim mesom priljubljene, najpogosteje pripravimo piščančji ajmoht ali kurjo juho. Če imamo možnost kupimo piščance iz proste reje, vsekakor pa preverimo od kje meso prihaja.

Piščančje meso vsebuje mnoge učinkovine, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje. Najbolj pomembne so vsekakor kakovostne beljakovine, niacin, selen in fosfor.

piščančje jedi na žlico

Piščančje jedi na žlico

V piščančjem mesu najdemo tudi nujno potrebne vitamine B6 in B12, riboflavin, kalij in baker. Vitamini skupine B so pomembni za energijo in dobro počutje naših možganov. Beljakovine, ki jih zaužijemo s piščančjim mesom, so ključne za obnovo tkiv in ohranjanja mišične mase. Selen, ki je manj poznan mineral, je pomemben za zdrav imunski sistem, uravnava ščitnico in ugodno vpliva na plodnost.

To je nekaj osnovnih značilnosti piščančjega mesa, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Seveda pa to ne velja, če piščanca spaniramo in ocvremo. Prav tako se izogibajmo predelanega piščančjega mesa, ki ga že prej razkosajo in začinijo. V takšnem mesu je pogosto prevelika količina natrija in konzervansov. V današnjih receptih sem večinoma uporabila piščance iz proste reje, kupljene pri kmetih.

Piščančja obara

piščančja obara

Piščančja obara ali ajmoht, je okusna jed na žlico, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed. Obara je juhi podobna jed in spada med tradicionalne slovenske jedi. Obare so bile včasih na mizi ob raznih praznovanjih, posebej ob večjih verskih praznikih, kot je Božič ali Velika noč.

V času praznikov so gospodinje vedno postregle najboljše jedi, poleg mesnih jedi pa so vedno postregle tudi obaro ali juho in seveda tudi praznične sladice. 

 • 1 piščanec
 • 5 dag maščobe (olje, svinjska mast)
 • 1 čebula
 • 2 korenja
 • 1 peteršiljeva korenina
 • 1/2 gomolja zelene
 • 4 dag moke
 • 2 l vode (lahko tudi čista piščančja jušna osnova)
 • sol in poper
 • naribana limonina lupinica
 • majaron
 • 1 kozarček cvička
 • 2 sveža paradižnika ali paradižnikova mezga (po želji)

Piščanca razrežemo na poljubne kose, če želimo, očistimo tudi drobovino in jo dodamo v jed. V večji ponvi segrejemo olje ali svinjsko mast in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Nato dodamo narezano meso in drobovino, ter vso na koščke narezano zelenjavo. Premešamo in vse skupaj nekaj minut pražimo.

Ko meso porumeni, ga pomokamo, spet prepražimo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo. Če res ne želimo uporabiti moko, jo seveda lahko izpustimo. Dodamo sol, poper, majaron in limonino lupinico. V jed lahko po želji dodamo tudi paradižnik ali paradižnikovo mezgo.

Paradižnik olupimo, odstranimo semena, narežemo in dodamo v jed že med praženjem zelenjave. Zavremo, nato znižamo temperaturo in počasi kuhamo 45 minut. Tik pred koncem kuhanja obaro okisamo s cvičkom ali kisom.

Piščančjo obaro lahko pripravimo tudi s prežganjem. Piščanca narežemo na koščke in ga kuhamo z vso zelenjavo, podobno kot kuhamo piščančjo juho. Iz maščobe in moke naredimo prežganje, ga razkuhamo in zlijemo v jed. Zavremo, znižamo temperaturo in pustimo počasi vreti po ure.

Pred koncem kuhanja obaro okisamo z vinom, kisom ali limoninim sokom. K obari ponudimo ajdove žgance. 

Kako skuhamo najboljšo piščančjo juho?

 

kurja juha

Kurja obara z drobovino

Piščančji ajmoht

Piščančja obara z zelenjavo

piščančja obara z zelenjavo

Piščančja enolončnica z zelenjavo

piščančja enolončnica z zelenjavo

Kako skuhamo najboljši piščančji ajmoht?

piščančji ajmoht

Rižota s piščančjim mesom, grahom in ingverjem

 

rižota s piščancem

Piščančja enolončnica s krompirjem in sladkim komarčkom

piščančja enolončnica

Piščančja juha iz kurjih hrbtov in vratov

piščančja juha iz hrbtov

Recept za madžarski piščančji paprikaš

madžarski piščančji paprikaš

Piščančji paprikaš s slanino in širokimi rezanci

piščančji paprikaš