Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

fižolova mineštra s prekajenim mesom

Fižolova mineštra s krompirjem, slanino in čilijem

Fižolova mineštra s krompirjem, slanino in čilijem, je preprosta in okusna enolončnica. Postrežemo jo kot samostojno jed, lahko samo s kosom svežega, belega kruha. Za pripravo potrebujemo fižol v zrnju, lahko svežega ali pa uporabimo fižol iz pločevinke. Če bomo uporabili suh fižol v zrnju, potem ga moramo prejšnji dan namočiti.

V mineštro bomo dali tudi paradižnik, če imamo svežega, potem ga olupimo in očistimo semen, lahko pa uporabimo tudi paradižnik iz pločevinke. Za boljši okus bomo dodali mesnato slanino, malo korenčka, čebulo, česen in malo čilija.

fižolova mineštra
Fižolova mineštra s krompirjem in slanino pripravljena v pečici Poglej recepte za enolončnice!

Fižolova mineštra s krompirjem in slanino

Fižolovo mineštro lahko zalijemo z zelenjavno jušno osnovo, uporabimo lahko tudi čisto piščančjo juho. Če nimamo jušne osnove, zavremo približno liter vode, dodamo lovorov list, malo timijana, majarona, čilija, poper in sol. Vse skupaj naj počasi vre nekaj minut in s to tekočino potem po potrebi zalivamo enolončnico.

V mineštro lahko po želji dodamo testenine, malo riža ali dodamo klobaso. Danes bomo fižolovo mineštro pripravili v pečici, počasi jo bomo dušili v keramični posodi s steklenim pokrovom.

Recept za fižolovo mineštro s krompirjem in slanino

Fižolovo mineštro s krompirjem in slanino lahko pripravimo na več načinov. Danes bomo vse sestavine popražili, zalili z juho in za približno eno uro postavili v pečico. Skuhamo pa jo lahko kot klasično mineštro, tako, da se počasi kuha na štedilniku.

Mineštro pa lahko proti koncu kuhanja tudi pretlačimo, s tem, da polovico fižola prihranimo in ga kasneje vrnemo v že pretlačeni juho.

Recept za fižolovo mineštro s krompirjem in slanino:

 • 1/2 kg fižola v zrnju
 • 5 krompirjev
 • 150 g mesnate slanine
 • 1 korenček
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 1 l čiste zelenjavne ali piščančje juhe (lahko tudi slan krop z zelišči)
 • malo čilija
 • poper in sol
 • 2 lovorova lista
 • ščepec suhega timijana
 • ščepec suhega majarona
 • 1 žlica paradižnikove mezge
 • 2 sveža paradižnika ali pločevinka paradižnika v kosih
 • 1 žlica svinjske masti

Če bomo uporabili suh fižol v zrnju, ga prejšnji dan namočimo, naslednji dan ga zavremo in vodo nato odlijemo. Če pa bomo uporabili fižol v pločevinki, ga dobro oplaknemo in odcedimo.

Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo.

fižolova mineštra s slanino
Sestavine za fižolovo mineštro s krompirjem in slanino

Korenček ostrgamo in narežemo na majhne koščke. Svež paradižnik za nekaj minut potopimo v vročo vodo, ga olupimo in odstranimo semena. Mesnato slanino narežemo na majhne kocke.

Zelenjavno jušno osnovo ali piščančjo juho zavremo. Če juhe nimamo, potem zavremo lite vode, dodamo sol, poper, čili, majaron, timijan in lovorov list. Voda z zelišči naj nekaj časa počasi vre in s to tekočino kasneje zalijemo mineštro.

Priprava fižolove mineštre

V večji ponvi segrejemo malo svinjske masti, dodamo narezano slanino in jo pražimo toliko časa, da malo porjavi. Če je slanina zelo mastna, potem svinjska mast ni potrebna.

recept za fižolovo mineštro
Na kocke narezano slanino popražimo na svinjski masti

Ko slanina malo porjavi, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen.

fižolova mineštra s krompirjem in slanino
Dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen

Skupaj s slanino nekaj minut pražimo, nato dodamo narezan krompir. Premešamo in nekaj minut pražimo.  še narezan korenček, nekaj minut pražimo, ter takoj dodamo paradižnik, lahko tudi malo paradižnikove mezge.

mineštra s fižolom in krompirjem
K praženi slanini in čebuli dodamo krompir in korenček
Praženje zelenjave
Dodamo paradižnik in paradižnikovo mezgo

Dobro premešamo, dodamo timijan, majaron, čili, lovorov list, poper in sol. Vse skupaj nekaj minut dušimo, nato dodamo fižol, premešamo in zalijemo z juho ali vrelo vodo z zelišči.

mineštra fižol krompir
Na koncu dodamo v jed še fižol

Tako pripravljeno jed stresemo v keramični pekač s steklenim pokrovom in ga postavimo v ogreto pečico. Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, mineštro počasi dušimo približno 40 minut, ali toliko časa, da je krompir mehak.

fižolova mineštra v pečici
Mineštro stresemo v pekač s pokrovom in postavimo v pečico

Če želimo, lahko posebej skuhamo testenine in jih dodamo v mineštro. V fižolovo mineštro se odlično poda tudi kuhana klobasa. Mineštro postrežemo kot samostojno jed, najboljša je s kosom sveže pečenega belega kruha.

kako skuhamo fižolovo mineštro
Preden fižolovo mineštro postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem (danes sem uporabila posušen peteršilj)
Show Buttons
Hide Buttons