Mineštra – kako skuhamo najboljšo mineštro?

Mineštra je okusna in krepka enolončnica, ki jo pripravimo iz sezonske zelenjave. Mineštro zgostimo z dodatkom testenin ali riža, lahko pa jo pripravimo tudi z mesom.

Prvotni italijanski recepti za mineštre so bili brez dodatkov mesa ali slanine, v novejših receptih pa pogosto dodamo tudi različno meso ali prekajene mesnine. Zelenjavna enolončnica je še boljša, če malo časa stoji, zato jo lahko pripravimo tudi za dva dni.

mineštra
Zelenjavna mineštra s puranom, ingverjem, in pastinakom Za več receptov KLIKNI TU!

Mineštra – katero zelenjavo lahko uporabimo za pripravo mineštre?

V mineštro lahko damo poljubno zelenjavo, Italijani pravijo, da mora biti v mineštri vedno ohrovt in stročji fižol. Vendar stročjega fižola mogoče nimamo vedno pri roki, zato pač porabimo zelenjavo ki je na voljo. Poleg stročjega fižola in ohrovta, v mineštro najpogosteje damo tudi rdeč korenček, rumen korenček, bučke, grah, zeleno, čebulo, fižol v zrnju, por, kolerabo, por, špinačo in krompir.

Mineštra iz sveže zelenjave je bogat vir antioksidantov in rastlinskih vlaknin, ki spodbujajo delovanje črevesja. Bogata in krepka zelenjavna enolončnica pomaga tudi pri odvajanju vode iz telesa in s tem razstruplja organizem.

Mineštra s puranjim mesom, pastinakom, grahom in svežim ingverjem

Mineštra s puranjim mesom in zelenjavo, z dodatkom pastinaka, graha in svežega ingverja, je krepka enolončnica, ki nas ogreje v zimskih dneh. Puranje meso vsebuje najmanj kalorij in ga v kombinaciji z zelenjavo uporabljamo za pripravo dietnih jedi, saj je tudi lahko prebavljivo.

V puranjem mesu je veliko vitamina A in E. Čeprav puranje meso najpogosteje pečemo ali paniramo, lahko iz njega pripravimo tudi izredno okusno in lahko prebavljivo enolončnico.

Recept za mineštro s puranjim mesom:

  • 1/2 kg puranjih prsi
  • 1 čebula
  • manjša korenina svežega ingverja
  • 1/2 korena pastinaka
  • 2 manjši pločevinki graha ali svež grah
  • 1 rdeč korenček
  • 1 rumen korenček
  • 1 čebula
  • 1/2 kolerabice
  • 1/2 repe
  • 1/2 večjega pora
  • 3 krompirji
  • 1 paradižnik
  • svež peteršilj
  • 2 lončka barvnih testenin
  • 1/2 cvetače
  • 4 žlice masla
  • sol in poper
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • ščepec mlete rdeče paprike
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • ščepec timijana
  • ščepec majarona
  • ščepec bazilike
  • 1 lovorov list

Puranje meso operemo in narežemo na koščke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Rdeč in rumen korenček olupimo in narežemo na drobne kolobarje. Ingverjevo korenino olupimo in drobno sesekljamo. Če ne želimo pekoče jedi, potem uporabimo samo malo ingverja.

zelenjava za mineštro
Zelenjava za mineštro z ingverjem Za več receptov KLIKNI TU!

Pastinak olupimo in narežemo, tudi pri pastinaku bodimo previdni, če ga damo preveč, lahko prevlada nad drugo zelenjavo. Kolerabo, repo in por očistimo in narežemo.

Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Cvetačo razdelimo na manjše listke. Paradižnik olupimo, po želji odstranimo semen in drobno narežemo.

mineštra z mesom
Sestavine za mineštro s puranjim mesom Več receptov TUKAJ!

Postopek priprave mineštre s puranjim mesom po korakih

V večjem loncu zavremo vodo ali čisto piščančjo juho ali čisto zelenjavno jušno osnovo. V drugo ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo polovico sesekljane čebule, čez nekaj časa dodamo sesekljan ingver. Dodamo na koščke narezano puranje meso in ga nekaj minut pražimo.

Dodamo žlico paradižnikove mezge in čisto malo rdeče mlete paprike. Meso še solimo, popramo in po želji dodamo nekaj začimb za perutnino. Nato k mesu dodamo narezan paradižnik, nekaj časa pražimo, zalijemo z zajemalko vode ali juhe, še nekaj časa dušimo in nato vse skupaj zlijemo v večji lonec, kjer smo segreli juho ali vodo.

dobra mineštra
Puranje meso z paradižnikom

V isti ponvi nato spet segrejemo malo masla in najprej popražimo preostalo čebulo. Nato dodamo vso narezano zelenjavo in narezan krompir, premešamo in nekaj minut pražimo.

pražena zelenjava za mineštro
Pražena zelenjava za mineštro

Nato vso zelenjavo zvrnemo v lonec z mesom, dodamo lovorov list, malo majarona, timijana in bazilike. Premešamo, pokrijemo in kuhamo približno pol ure. Približno deset minut pred koncem kuhanja, damo v mineštro poljubne testenine.

Po okusu solimo, popramo in dodamo kanček jabolčnega kisa, na koncu mineštro potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Mineštra naj kakšne pol ure počiva, še bolj okusna bo naslednji dan.

zelenjavna mineštra z mesom
Zelenjavna mineštra s puranjim mesom

Mineštrone na hitro

Kadar želimo pripraviti kosilo na hitro, je super ideja brezmesni mineštrone. Količine v receptu so pripravljene za šest oseb, poleg naštetih sestavin lahko v mineštro dodamo tudi kakšno drugo sezonsko zelenjavo.

Recept za mineštrone na hitro:

  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 kg krompirja
  • 1 steblo mladega pora
  • 2 korenčka
  • 2 bučki
  • 2 stebli zelene
  • 2 zrela paradižnika
  • 250 g kuhanega fižola (lahko iz konzerve)
  • sol in poper
  • 1 žlička pesta
  • 50 g parmezana

Zelenjavno jušno osnovo zavremo v večjem loncu. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Por očistimo in narežemo na rezance. Korenček ostrgamo in narežemo na koleščke. Zeleno operemo, obrežemo in narežemo na manjše rezance. Vso narezano zelenjavo stresemo v vročo zelenjavo jušno osnovo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo.

Medtem ko se zelenjava kuha, zrele paradižnike za nekaj minut položimo v krop, nato oplaknemo z mrzlo vodo, ga olupimo in odstranimo semena. Paradižnik narežemo na kocke in ga skupaj z odcejenim fižolom dodamo k zelenjavi. Premešamo, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo še 20 minut.

Po okusu solimo in popramo, proti koncu kuhanja primešamo pesto in nariban parmezan. Mineštrone postrežemo s sveže pečenim belim kruhom. 

Mineštra z lečo

Lečina mineštra je okusna enolončnica, v katero namesto fižola dodamo lečo. Če uporabimo suho lečo v zrnju, jo moramo osem ur prej namočiti. Za pripravo enolončnice, lahko uporabimo tudi lečo iz pločevinke, ki je ni potrebno predhodno namakati. 

Recept za mineštro z lečo:

  • 300 g leče
  • 100 g slanine
  • 150 g drobnih testenin
  • 100 g naribanega parmezana
  • 1 paradižnik
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 1/2 korena zelene
  • svež peteršilj
  • sol in poper

Lečo v zrnju prejšnji dan namočimo, nato jo splaknemo in odcedimo. Če bomo uporabili lečo iz pločevinke, potem jo samo dobro speremo in odcedimo. Lečo prelijemo z vodo in pristavimo na ogenj. Ko voda zavre, jo odlijemo in dodamo svežo mrlo vodo in damo lečo ponovno kuhat.

V večji ponvi popražimo sesekljano slanino, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen. Ko česen zadiši, dodamo na kocke narezan gomolj zelene in pretlačen paradižnik. Premešamo, malo podušimo in stresemo k leči.

Ko enolončnica zavre, dodamo drobne testenine, solimo in popramo. Dobro premešamo in kuhamo toliko časa, da so testenine kuhane, pazimo, da jih ne razkuhamo. 

Ko so testenine kuhane, juho odmaknemo z ognja in jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in naribanim sirom. 

Mineštra s piščančjim mesom

Mineštra s piščančjim mesom je preprosta jed na žlico z makaroni. Poleg zelenjave, ki je našteta v receptu, lahko mineštri dodamo tudi drugo poljubno sezonsko zelenjavo.

Recept za mineštro s piščančjim mesom:

  • 200 g piščančjega fileja
  • 1 skodelica makaronov
  • 1, 5 l vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 2 papriki baburi
  • porovo steblo
  • svež peteršilj
  • curry po okusu
  • 2 žličko sojine omake
  • sol in poper
  • 1 žlica masla

Piščančji file narežemo na kocke. Paprike operemo, očistimo in narežemo na manjše rezance ali kocke. Por očistimo in narežemo na kolobarje. V večji ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo narezano meso, nato takoj dodamo narezano papriko in por.

Premešamo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo sojino omako, kari po okusu, solimo in popramo. Še enkrat premešamo in zalijemo z 1,5 l vode ali zelenjavne jušne osnove. Ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 35 minut.

Nato v juho stresemo makarone in kuhamo še toliko časa, da se makaroni zmehčajo, a ne razkuhajo. Preden mineštro postrežemo, jo okrasimo z vejicami peteršilja, po želji jo lahko tudi potresemo z naribanim sirom. 

Viri; Mineštra:

  • Hitri mineštrone; Osnovna kuharija, Sabine Salzer, Sebastian Dickhaut
  • Glavne jedi; Revija Njam, njam: Lečna mineštra