Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

mineštra

🥕 Mineštra malo drugače – 20 najboljših receptov za vse letne čase 🍲

Avtorica: Karmen Valant

Posodobljeno:

Mineštra je okusna in krepka enolončnica, ki jo pripravimo iz sezonske zelenjave. Mineštro zgostimo z dodatkom testenin ali riža, lahko pa jo pripravimo tudi z mesom.

Prvotni italijanski recepti za mineštre so bili brez dodatkov mesa ali slanine, v novejših receptih pa pogosto dodamo tudi različno meso ali prekajene mesnine. Zelenjavna enolončnica je še boljša, če malo časa stoji, zato jo lahko pripravimo tudi za dva dni.🥕

🥕 Mineštra malo drugače – 20 toplih receptov za vse letne čase 🍲

V mineštro lahko damo poljubno zelenjavo, Italijani pravijo, da mora biti v mineštri vedno ohrovt in stročji fižol. Vendar stročjega fižola mogoče nimamo vedno pri roki, zato pač porabimo zelenjavo ki je na voljo. Poleg stročjega fižola in ohrovta, v mineštro najpogosteje damo tudi rdeč korenček, rumen korenček, bučke, grah, zeleno, čebulo, fižol v zrnju, por, kolerabo, por, špinačo in krompir.

Mineštra iz sveže zelenjave je bogat vir antioksidantov in rastlinskih vlaknin, ki spodbujajo delovanje črevesja. Bogata in krepka zelenjavna enolončnica pomaga tudi pri odvajanju vode iz telesa in s tem razstruplja organizem.

🍲 Minestra s puranjim mesom, grahom in ingverjem – Rahla, a bogata jed na žlico 🫛🦃

⏲️ Podatki o receptu: Minestra s puranjim mesom, pastinakom, grahom in ingverjem

👩‍🍳 Čas priprave:15 minut
🔥 Čas kuhanja:45 minut
🕒 Skupen čas:1 ura
✍️ Avtorica recepta:Karmen Valant
📅 Datum posodobitve:

🍽️ Prehranske vrednosti (na porcijo)

  • 🔥 Kalorije: približno 320 kcal
  • 💪 Beljakovine: 26 g
  • 🧈 Maščobe: 12 g
  • 🌾 Ogljikovi hidrati: 18 g
  • 🧂 Sol: 1,2 g

Mineštra s puranjim mesom in zelenjavo, z dodatkom pastinaka, graha in svežega ingverja, je krepka enolončnica, ki nas ogreje v zimskih dneh. Puranje meso vsebuje najmanj kalorij in ga v kombinaciji z zelenjavo uporabljamo za pripravo dietnih jedi, saj je tudi lahko prebavljivo.

V puranjem mesu je veliko vitamina A in E. Čeprav puranje meso najpogosteje pečemo ali paniramo, lahko iz njega pripravimo tudi izredno okusno in lahko prebavljivo enolončnico.

Sestavine za mineštro s puranjim mesom

  • 1/2 kg puranjih prsi
  • 1 čebula
  • manjša korenina svežega ingverja
  • 1/2 korena pastinaka
  • 2 manjši pločevinki graha ali svež grah
  • 1 rdeč korenček
  • 1 rumen korenček
  • 1 čebula
  • 1/2 kolerabice
  • 1/2 repe
  • 1/2 večjega pora
  • 3 krompirji
  • 1 paradižnik
  • svež peteršilj
  • 2 lončka barvnih testenin
  • 1/2 cvetače
  • 4 žlice masla
  • sol in poper
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • ščepec mlete rdeče paprike
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • ščepec timijana
  • ščepec majarona
  • ščepec bazilike
  • 1 lovorov list

Postopek priprave

  1. Puranje meso operemo in narežemo na koščke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Rdeč in rumen korenček olupimo in narežemo na drobne kolobarje. Ingverjevo korenino olupimo in drobno sesekljamo. Če ne želimo pekoče jedi, potem uporabimo samo malo ingverja.
zelenjava za mineštro
Zelenjava za mineštro z ingverjem Za več receptov KLIKNI TU!

2. Pastinak olupimo in narežemo, tudi pri pastinaku bodimo previdni, če ga damo preveč, lahko prevlada nad drugo zelenjavo. Kolerabo, repo in por očistimo in narežemo.

3. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Cvetačo razdelimo na manjše listke. Paradižnik olupimo, po želji odstranimo semen in drobno narežemo.

mineštra z mesom
Sestavine za mineštro s puranjim mesom Več receptov TUKAJ!

Postopek priprave mineštre s puranjim mesom po korakih

  1. V večjem loncu zavremo vodo ali čisto piščančjo juho ali čisto zelenjavno jušno osnovo. V drugo ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo polovico sesekljane čebule, čez nekaj časa dodamo sesekljan ingver. Dodamo na koščke narezano puranje meso in ga nekaj minut pražimo.
  2. Dodamo žlico paradižnikove mezge in čisto malo rdeče mlete paprike. Meso še solimo, popramo in po želji dodamo nekaj začimb za perutnino.
  3. Nato k mesu dodamo narezan paradižnik, nekaj časa pražimo, zalijemo z zajemalko vode ali juhe, še nekaj časa dušimo in nato vse skupaj zlijemo v večji lonec, kjer smo segreli juho ali vodo.
dobra mineštra
Puranje meso z paradižnikom

4. V isti ponvi nato spet segrejemo malo masla in najprej popražimo preostalo čebulo. Nato dodamo vso narezano zelenjavo in narezan krompir, premešamo in nekaj minut pražimo.

pražena zelenjava za mineštro
Pražena zelenjava za mineštro

5. Nato vso zelenjavo zvrnemo v lonec z mesom, dodamo lovorov list, malo majarona, timijana in bazilike. Premešamo, pokrijemo in kuhamo približno pol ure. Približno deset minut pred koncem kuhanja, damo v mineštro poljubne testenine.

6. Po okusu solimo, popramo in dodamo kanček jabolčnega kisa, na koncu mineštro potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

7. Mineštra naj kakšne pol ure počiva, še bolj okusna bo naslednji dan.

💡 Nasveti in triki za najboljšo mineštro

  • 🥕 Uporabi sezonsko zelenjavo: Kombiniraj različne vrste – korenje, por, bučke, cvetačo ali pastinak.
  • 🧄 Aromatična osnova: Na olju počasi prepraži čebulo, česen in zeleno – to je temelj bogate mineštre.
  • 🌱 Zelišča dodaj postopoma: Lovor, timijan, majaron naj kuhajo skupaj z osnovo – sveža zelišča dodaj šele na koncu.
  • 🍲 Mineštra naj počasi brbota: Ne kuhaj prehitro – počasno vretje razvije okus in zmehča vse sestavine.
  • 🫘 Stročnice za sitost: Dodaj fižol, lečo ali čičeriko za več beljakovin in nasitnost.
  • 🍞 Postrezi z domačim kruhom: Mineštra in sveže pečen kruh ali žlica kisle smetane sta popolna kombinacija.

Poglej več receptov za mineštre

Mineštrone na hitro

Kadar želimo pripraviti kosilo na hitro, je super ideja brezmesni mineštrone. Količine v receptu so pripravljene za šest oseb, poleg naštetih sestavin lahko v mineštro dodamo tudi kakšno drugo sezonsko zelenjavo.

Recept za mineštrone na hitro:

  • 1,5 l zelenjavne jušne osnove
  • 1/2 kg krompirja
  • 1 steblo mladega pora
  • 2 korenčka
  • 2 bučki
  • 2 stebli zelene
  • 2 zrela paradižnika
  • 250 g kuhanega fižola (lahko iz konzerve)
  • sol in poper
  • 1 žlička pesta
  • 50 g parmezana

Zelenjavno jušno osnovo zavremo v večjem loncu. Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Por očistimo in narežemo na rezance. Korenček ostrgamo in narežemo na koleščke. Zeleno operemo, obrežemo in narežemo na manjše rezance. Vso narezano zelenjavo stresemo v vročo zelenjavo jušno osnovo, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo.

Medtem ko se zelenjava kuha, zrele paradižnike za nekaj minut položimo v krop, nato oplaknemo z mrzlo vodo, ga olupimo in odstranimo semena. Paradižnik narežemo na kocke in ga skupaj z odcejenim fižolom dodamo k zelenjavi. Premešamo, pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo še 20 minut.

Po okusu solimo in popramo, proti koncu kuhanja primešamo pesto in nariban parmezan. Mineštrone postrežemo s sveže pečenim belim kruhom.

Mineštra z lečo

Lečina mineštra je okusna enolončnica, v katero namesto fižola dodamo lečo. Če uporabimo suho lečo v zrnju, jo moramo osem ur prej namočiti. Za pripravo enolončnice, lahko uporabimo tudi lečo iz pločevinke, ki je ni potrebno predhodno namakati.

Recept za mineštro z lečo:

  • 300 g leče
  • 100 g slanine
  • 150 g drobnih testenin
  • 100 g naribanega parmezana
  • 1 paradižnik
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 1/2 korena zelene
  • svež peteršilj
  • sol in poper

Lečo v zrnju prejšnji dan namočimo, nato jo splaknemo in odcedimo. Če bomo uporabili lečo iz pločevinke, potem jo samo dobro speremo in odcedimo. Lečo prelijemo z vodo in pristavimo na ogenj. Ko voda zavre, jo odlijemo in dodamo svežo mrlo vodo in damo lečo ponovno kuhat.

V večji ponvi popražimo sesekljano slanino, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen. Ko česen zadiši, dodamo na kocke narezan gomolj zelene in pretlačen paradižnik. Premešamo, malo podušimo in stresemo k leči.

Ko enolončnica zavre, dodamo drobne testenine, solimo in popramo. Dobro premešamo in kuhamo toliko časa, da so testenine kuhane, pazimo, da jih ne razkuhamo.

Ko so testenine kuhane, juho odmaknemo z ognja in jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem in naribanim sirom.

mineštra z lečo

Mineštra s piščančjim mesom

Mineštra s piščančjim mesom je preprosta jed na žlico z makaroni. Poleg zelenjave, ki je našteta v receptu, lahko mineštri dodamo tudi drugo poljubno sezonsko zelenjavo.

Recept za mineštro s piščančjim mesom:

  • 200 g piščančjega fileja
  • 1 skodelica makaronov
  • 1, 5 l vode ali zelenjavne jušne osnove
  • 2 papriki baburi
  • porovo steblo
  • svež peteršilj
  • curry po okusu
  • 2 žličko sojine omake
  • sol in poper
  • 1 žlica masla

Piščančji file narežemo na kocke. Paprike operemo, očistimo in narežemo na manjše rezance ali kocke. Por očistimo in narežemo na kolobarje. V večji ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo narezano meso, nato takoj dodamo narezano papriko in por.

Premešamo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo sojino omako, kari po okusu, solimo in popramo. Še enkrat premešamo in zalijemo z 1,5 l vode ali zelenjavne jušne osnove. Ko juha zavre, zmanjšamo ogenj in počasi kuhamo 35 minut.

Nato v juho stresemo makarone in kuhamo še toliko časa, da se makaroni zmehčajo, a ne razkuhajo. Preden mineštro postrežemo, jo okrasimo z vejicami peteršilja, po želji jo lahko tudi potresemo z naribanim sirom. 

mineštra s piščančjim mesom

Klasična italijanska mineštra

Klasična italijanska mineštra, ali juha minestrone, je krepka italijanska zelenjavna enolončnica, ki je bolj gosta kot navadna juha. Za mineštro poznamo mnoge recepte, pogosto pa v italijanskih najdemo paradižnik, testenine ali riž. Italijanska mineštra je tradicionalno pripravljena iz ostankov zelenjave, zato lahko uporabimo katero koli zelenjavo, ki jo imamo trenutno pri roki.

Recept za “italijanski mineštrone”:

  • 4 žlice olivnega olja
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 2 korenčka, olupljena in narezana na kolobarje
  • 2 rezini zelene, drobno sesekljane
  • 1/2 skodelice paradižnikove mezge
  • različna sezonska zelenjava, drobno narezana: krompir, rumena buča, bučke, stročji fižol, grah…
  • 4 strti stroki česna
  • 1/2 žličke posušenega timijana
  • 1/2 žličke posušenega origana
  • 1 pločevinka narezanih paradižnikov, skupaj s tekočino
  • 4 skodelice zelenjavne juhe
  • 2 skodelici vode
  • 2 lovorova lista
  • sol in poper
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 1 skodelica polnozrnatih testenin
  • 1 skodelica kuhanega fižola
  • 2 skodelici sesekljane mlade špinače
  • 2 žlički limoninega soka
  • sveže nariban parmezan

V večji ponvi segrejemo tri žlice olivnega olja, dodamo sesekljano čebulo, narezan korenček in zeleno, paradižnikovo mezgo in malo soli. Premešamo in med občasnim mešanjem pražimo sedem minut.

Nato dodamo vso narezano sezonsko zelenjavo, strt česen, origano in timijan. Spet vse premešamo in dušimo približno dve minuti, vmes večkrat premešamo.

Sedaj je čas da dodamo narezan paradižnik s sokom vred, prilijemo čisto zelenjavno juho in vodo. Po okusu še malo solimo, dodamo mleto rdečo papriko in lovorov list. Izdatno začinimo s sveže mletim poprom.

Spet premešamo, povišamo temperaturo in počasi kuhljamo 15 minut, nato mineštro odkrijemo in dodamo testenine in kuhan fižol.

Sedaj mineštro kuhamo brez pokrova, približno 20 minut, da se testenine skuhajo al dente. Enolončnico umaknemo z ognja, odstranimo lovorov list, ter  vmešamo limonin sok in preostalo olivno olje. Mineštro še dodatno solimo in popramo, preden jo ponudimo, jo potresemo z naribanim parmezanom.

Fižolova mineštra s krompirjem, slanino in čilijem

fižolova mineštra

Zelenjavna mineštra z jajčevci in sladkim krompirjem

zelenjavna mineštra z jajčevci in sladkim krompirjem

Zelenjavna mineštra iz pečice

zelenjavna mineštra

Zelenjavna mineštra s krompirjem in prekajenim mesom

mineštra s krompirjem in prekajenim mesom

Zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom


zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom

Enolončnica z govejim mesom, krompirjem in jurčki

goveja enolončnica

Viri: Mineštra

  • Hitri mineštrone; Osnovna kuharija, Sabine Salzer, Sebastian Dickhaut
  • Glavne jedi; Revija Njam, njam: Lečna mineštra
           

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Jedi na žlico.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.