Mineštra je okusna in krepka enolončnica, ki jo pripravimo iz sezonske zelenjave. Mineštro zgostimo z dodatkom testenin ali riža, lahko pa jo pripravimo tudi z mesom.
Prvotni italijanski recepti za mineštre so bili brez dodatkov mesa ali slanine, v novejših receptih pa pogosto dodamo tudi različno meso ali prekajene mesnine. Zelenjavna enolončnica je še boljša, če malo časa stoji, zato jo lahko pripravimo tudi za dva dni.

Mineštra – katero zelenjavo lahko uporabimo za pripravo mineštre?
V mineštro lahko damo poljubno zelenjavo, Italijani pravijo, da mora biti v mineštri vedno ohrovt in stročji fižol. Vendar stročjega fižola mogoče nimamo vedno pri roki, zato pač porabimo zelenjavo ki je na voljo. Poleg stročjega fižola in ohrovta, v mineštro najpogosteje damo tudi rdeč korenček, rumen korenček, bučke, grah, zeleno, čebulo, fižol v zrnju, por, kolerabo, por, špinačo in krompir.
Mineštra iz sveže zelenjave je bogat vir antioksidantov in rastlinskih vlaknin, ki spodbujajo delovanje črevesja. Bogata in krepka zelenjavna enolončnica pomaga tudi pri odvajanju vode iz telesa in s tem razstruplja organizem.
Mineštra s puranjim mesom, pastinakom, grahom in svežim ingverjem
Mineštra s puranjim mesom in zelenjavo, z dodatkom pastinaka, graha in svežega ingverja, je krepka enolončnica, ki nas ogreje v zimskih dneh. Puranje meso vsebuje najmanj kalorij in ga v kombinaciji z zelenjavo uporabljamo za pripravo dietnih jedi, saj je tudi lahko prebavljivo.
V puranjem mesu je veliko vitamina A in E. Čeprav puranje meso najpogosteje pečemo ali paniramo, lahko iz njega pripravimo tudi izredno okusno in lahko prebavljivo enolončnico.
Recept za mineštro s puranjim mesom:
- 1/2 kg puranjih prsi
- 1 čebula
- manjša korenina svežega ingverja
- 1/2 korena pastinaka
- 2 manjši pločevinki graha ali svež grah
- 1 rdeč korenček
- 1 rumen korenček
- 1 čebula
- 1/2 kolerabice
- 1/2 repe
- 1/2 večjega pora
- 3 krompirji
- 1 paradižnik
- svež peteršilj
- 2 lončka barvnih testenin
- 1/2 cvetače
- 4 žlice masla
- sol in poper
- 1 žlica paradižnikove mezge
- ščepec mlete rdeče paprike
- 1 žlica jabolčnega kisa
- ščepec timijana
- ščepec majarona
- ščepec bazilike
- 1 lovorov list
Puranje meso operemo in narežemo na koščke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Rdeč in rumen korenček olupimo in narežemo na drobne kolobarje. Ingverjevo korenino olupimo in drobno sesekljamo. Če ne želimo pekoče jedi, potem uporabimo samo malo ingverja.

Pastinak olupimo in narežemo, tudi pri pastinaku bodimo previdni, če ga damo preveč, lahko prevlada nad drugo zelenjavo. Kolerabo, repo in por očistimo in narežemo.
Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke. Cvetačo razdelimo na manjše listke. Paradižnik olupimo, po želji odstranimo semen in drobno narežemo.

Postopek priprave mineštre s puranjim mesom po korakih
V večjem loncu zavremo vodo ali čisto piščančjo juho ali čisto zelenjavno jušno osnovo. V drugo ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo polovico sesekljane čebule, čez nekaj časa dodamo sesekljan ingver. Dodamo na koščke narezano puranje meso in ga nekaj minut pražimo.
Dodamo žlico paradižnikove mezge in čisto malo rdeče mlete paprike. Meso še solimo, popramo in po želji dodamo nekaj začimb za perutnino. Nato k mesu dodamo narezan paradižnik, nekaj časa pražimo, zalijemo z zajemalko vode ali juhe, še nekaj časa dušimo in nato vse skupaj zlijemo v večji lonec, kjer smo segreli juho ali vodo.

V isti ponvi nato spet segrejemo malo masla in najprej popražimo preostalo čebulo. Nato dodamo vso narezano zelenjavo in narezan krompir, premešamo in nekaj minut pražimo.

Nato vso zelenjavo zvrnemo v lonec z mesom, dodamo lovorov list, malo majarona, timijana in bazilike. Premešamo, pokrijemo in kuhamo približno pol ure. Približno deset minut pred koncem kuhanja, damo v mineštro poljubne testenine.
Po okusu solimo, popramo in dodamo kanček jabolčnega kisa, na koncu mineštro potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Mineštra naj kakšne pol ure počiva, še bolj okusna bo naslednji dan.
