Kaj je skrivnost dobre mineštre? Mineštra ali mineštron, tudi mineštrica, prvotno izhaja iz Italije, čeprav so podobne zelenjavne juhe kuhali tudi drugje. Originalna minestrone ali mineštra, je gosta zelenjavna juha iz sezonske zelenjave.
V Italiji je mineštra tradicionalna jed in čeprav jo ves čas kuhajo, ne poznamo samo enega klasičnega recepta, saj se ti spreminjajo iz kraja v kraj. Na recept vedno vpliva tudi to, kakšno zelenjavo imamo na razpolago. Kljub temu, da lahko pri pripravi mineštre sprostimo svojo kuharsko domišljijo, moramo kljub temu upoštevati nekaj pomembnih navodil.
Kaj je skrivnost dobre mineštre?
Mineštra se vedno kuha iz razpoložljive sezonske zelenjave. Zelenjavo vedno narežemo na majhne koščke in jo potem počasi pražimo. Običajno najprej prepražimo drobno sesekljano čebulo, ki ji lahko dodamo nasekljan pršut in potem popražimo zelenjavo, kar da jedi značilen okus.
Vsaka mineštra naj bi vsebovala vsaj eno vrsto stročnic, nekaj zelenjave pa moramo pretlačiti, da dobimo okusno in gosto mineštro. Več kot dodamo zelenjave v mineštro, bolj okusna bo! Italijani so prepričani, da jed ni mineštra, če v njej ni najmanj osem vrst zelenjave.
Kakšen je klasičen recept za mineštro? V bistvu ga ni! Vsaka italijanska vas in seveda tudi naše slovenske vasi, imajo svoj recept za mineštro, ki se običajno spreminja glede na ponudbo sezonske zelenjave. V nekatere mineštre dodamo testenine, v druge riž, kuhamo jo lahko z vodo ali s čisto mesno juho. Vsem mineštram pa je skupno to, da so vedno pripravljene iz sezonske zelenjave.
Vendar kljub temu obstaja nešteto receptov za mineštre, v bistvu gre za različne kombinacije zelenjave, testenin, riža in začimb. Poiskala sem nekaj starih italijanskih receptov za mineštre, ki so značilni za določene dele Italije.
Fižolova mineštra
Fižolovo mineštro po tem receptu so pripravljali v Bologni, to je pokrajina v severni Italiji. Glavna značilnost te mineštre je seveda fižol in parmezan. Mineštra je izredno okusna, postrežemo jo kot samostojni obrok.
Recept za fižolovo mineštro:
- 25 dag kratkih testenin
- 35 dag svežih, olupljenih in očiščenih paradižnikov
- 15 dag dobrega fižola
- 2 stroka česna
- šopek peteršilja
- nastrgan parmezan
- olivno olje
- sol in poper
Fižol čez noč namočimo v mlačni vodi, naslednji dan ga odcedimo in zalijemo z dvema litroma mrzle vode in damo kuhat. V večji ponvi segrejemo 2 dl olivnega olja in njem spražimo strt česen, dodamo sveže sesekljan peteršilj, pretlačene paradižnike in dobro odcejen kuhan fižol.
Vse sestavine dobro premešamo in 15 minut počasi dušimo na majhnem ognju. Nato vzamemo iz posode tri četrtine fižola, ga pretlačimo in fižolovo kašo vrnemo nazaj v lonec.
Osolimo, popramo in dodamo vodo, v kateri smo kuhali fižol. Ko juha zavre, zakuhamo testenine. Preden mineštro postrežemo, jo posujemo z nastrganim parmezanom.
Mineštra iz leče, kot jo pripravljajo na Siciliji
Mineštra iz leče je čudovita jed na žlico, ki ji po želji dodamo testenine v receptu pa je naveden tudi ovčji sir. Če imamo na voljo domač ovčji sir, potem lahko skuhamo čisto pravo sicilijansko mineštro.
Kaj je skrivnost dobre mineštre? Predvsem to, da uporabimo svežo, sezonsko zelenjavo, ki jo imamo na voljo, saj je namen mineštre vedno bil ta, da skuhamo preprosto jed iz preprostih sestavin.
Recept za lečino mineštro:
- 20 dag testenin po želji
- 35 dag leče
- 10 dag svežega paradižnika
- 7 dag slanine
- 6 dag nastrganega ovčjega sira (nadomestimo ga lahko s parmezanom)
- 1 strok česna
- 1 čebula
- rezina zelene
- šopek svežega peteršilja
- olivno olje
- sol
Lečo čez namočimo, naslednji dan jo precedimo, stresemo v lonec in zalijemo z veliko vode. Solimo, dodamo nekaj rezin čebule, pol rezine zelene in počasi kuhamo.
Segrejemo olivno olje in na njem popražimo drobno sesekljano slanino in strt česen. Dodamo drobno sesekljano preostalo čebulo, zeleno in drobno sesekljan svež peteršilj.
Dodamo olupljen, očiščen in drobno sesekljan paradižnik in vse skupaj dušimo približno 10 minut. Nato prilijemo lečo z vodo v kateri smo jo kuhali in ko zavre zakuhamo testenine. Ko je mineštra kuhana, jo odstavimo z ognja, potresemo z nastrganim ovčjim sirom.
Preden mineštro ponudimo, jo pustimo nekaj časa počivati.
Mineštron po milansko
Okusna mineštra ali mineštron, kot jo pripravljajo v Milanu in okolici. Milanska mineštra je bogata z zelenjavo, posebnost so vršički belušev in riž.
Recept za milansko mineštro:
- 20 dag riža
- 15 dag oluščenega svežega fižola ( izven sezone uporabimo suh fižol, ki ga prej namočimo)
- 15 dag olupljenega in očiščenega paradižnika
- 10 dag beluševih vršičkov
- 8 dag narezane mesnate slanine
- 8 dag masla
- 8 dag nastrganega parmezana
- 3 korenčki
- 2 krompirja
- 2 bučki
- 1 por
- 1 majhna zelena
- 1/2 čebule
- šopek sveže bazilike
- šopek svežega peteršilja
- 2 lovorova lista
- vejica rožmarina
- 1,5 l čiste, lahke mesne juhe
- sol in poper
Slanino oparimo s kropom, odcedimo in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo polovico masla in dodamo narezano slanino, sesekljan o čebulo, drobno narezan por, ter peteršilj, rožmarin in lovor, ki jih povežemo v šopek.
Vse sestavine pražimo na majhnem ognju. Ko so sestavine popražene, odstranimo šopek dišavnic in dodamo sesekljan paradižnik, vršičke belušev, narezan korenček, na kocke narezan krompir, narezane bučke, fižol, sesekljano zeleno in preostalo maslo.
Dodamo sol in poper, ter dušimo nekaj minut na zmernem ognju. Zalijemo s čisto juho in kuhamo toliko časa, da se fižol zmehča. Nato stresemo v mineštro riž, nekaj minut preden je kuhan, dodamo še sesekljano baziliko, lovorov list in sesekljan peteršilj.
Mineštro odstavimo z ognja in pustimo nekaj minut počivati, preden postrežemo, juho posipamo z nastrganim parmezanom.
Neapeljska mineštra
Neapeljska mineštra ali mineštron, prihaja iz vasi v okolici Neaplja. Preprosta mineštra iz sezonske zelenjave, ki ji dodamo riž, buče, bučke, repo in še preostalo sezonsko zelenjavo.
Recept za neapeljsko mineštro:
- 20 dag riža
- 20 dag sveže izluščenega fižola (lahko tudi suhi fižol, ki ga prej namočimo)
- 20 dag jedilne buče
- 20 dag krompirja
- 20 dag bučk
- 20 dag olupljenega in očiščenega paradižnika
- 10 dag svežega graha
- 1 korenček
- 1 zelena
- 1 repa
- 1/2 čebule
- 1 strok česna
- malo svežega peteršilja
- olivno olje
- sol in poper
V večji lonec stresemo na koščke narezano korenje, zeleno in repo. Dodamo fižol in grah, pol kozarčka olivnega olja in 2 litra vode. Pristavimo na ogenj in kuhamo eno uro.
Nato dodamo narezane paradižnike, krompir, bučke in bučo, ter drobno sesekljano čebulo, česen in peteršilj. Solimo in popramo, ter kuhamo še eno uro.
Nazadnje v mineštro dodamo riž in ko je kuhan, mineštro odstavimo z ognja in postrežemo kot glavni obrok.
Mineštra z ohrovtom
Preprosta mineštra, v kateri je glavna zelenjava ohrovt.
Recept za mineštro z ohrovtom:
- 20 dag riža
- 40 dag ohrovta
- 5 dag slanine
- 1/2 čebule
- 2 žlici nastrganega parmezana
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 2 l čiste juhe
- maslo
- sol in poper
Ohrovt narežemo, operemo in ga nato odcedimo. Čebulo sesekljamo skupaj s slanino in jo prepražimo na malo masla. Praženi čebuli in slanini dodamo narezan ohrovt, dušimo nekaj minut in nato zalijemo z juho.
Ko jed zavre, dodamo sol in poper, znižamo temperaturo in kuhamo približno eno uro. Nato vsujemo v mineštro riž in kuhamo 15 minut. Na koncu kuhanja dodamo sesekljan peteršilj in odstavimo z ognja.
Preden mineštro ponudimo, jo potresemo z nastrganim parmezanom.
Mineštra za hujšanje
Kadar smo na shujševalni dieti, so naši obroki običajno pripravljeni iz sadja in zelenjave. Hitro pripravljen minestrone je italijanska zelenjavna mineštra, ki si jo lahko pripravimo že en dan prej in jo vzamemo s sabo v službo. Jed je primerna za vegetarijance, recept lahko poljubno prilagajmo glede na vrsto poletne sezonske zelenjave, ki jo imamo na voljo. Porcija mineštre vsebuje 170 Kcal, 10 g beljakovin, 7 g maščobe, 15 g ogljikovih hidratov in 7 g vlaknin.
Recept za hitro pripravljeno minestrone:
- 1 korenček
- 1 mlada čebula
- 1 bučka
- 1 paradižnik
- 1 žlica olivnega olja
- 400 ml čiste zelenjavne jušne osnove
- 1/2 šopka peteršilja
- sol in poper
Korenček in čebulo olupimo in narežemo na majhne koščke. Bučke očistimo in narežemo na koščke. Paradižnik križem zarežemo in za kratek čas potopimo v krop, ga olupimo in narežemo na četrtine. Dodamo lahko tudi drugo poljubno zelenjavo, v mineštre se odlično poda stročji fižol, beluši, por ali krompir.
V ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo vso narezano zelenjavo in kratek čas pražimo. Nato prilijemo čisto zelenjavno juho in počasi kuhljamo 10 minut. Peteršilj operemo in listke drobno sesekljamo.
Preden juho postrežemo jo solimo, popramo in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.
Ribja mineštra
Okusno mineštro lahko pripravimo tudi z ribjim filejem. Malce drugačna mineštra, a izredno okusna. V receptu ravno tako uporabimo sezonsko zelenjavo, ki jo obogatimo z okusom ribe.
Recept za preprosto ribjo mineštro:
- 200 g fileja morske bele ribe (lahko škarpena)
- 400 g sezonske zelenjave: korenje, zelena, grah, cvetača, bučke, brokoli, šinača, koleraba, sveže zelje, krompir, ohrovt, čebula, česen, peteršilj
- olivno olje
- kozarec belega vina
- sol
- 1 lovorov list
Vso sezonsko zelenjavo očistimo in narežemo na tanke ploščice. Čebulo drobno sesekljamo, česen stremo. Ribji file narežemo na majhne kocke. V ponvi segrejemo olivno olje in na njem popražimo drobno sesekljano čebulo. Dodamo strt česen in pražimo da zadiši.
Nato dodamo vso narezano zelenjavo in zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo s čisto ribjo juho, če je nimamo, uporabimo čisto zelenjavno jušno osnovo. Premešamo, solimo in popramo.
Dodamo lovorov list in počasi kuhamo 20 minut, nato dodamo na kocke narezan ribji file. Premešamo in kuhamo še 5 minut, preden mineštro ponudimo, jo še po okusu začinimo. Če želimo, lahko v mineštro zakuhamo drobne testenine ali riž.
Viri; Kaj je skrivnost dobre mineštre?
- Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
- Idealna dieta; Zelenjavna juha
- Andrej Goljat; Ribja mineštra