Kako pripravimo bele žgance z ocvirki?

Kako pripravimo bele žgance z ocvirki? Kaj so beli žganci in kako jih še imenujemo? Bele žgance pripravljamo iz krompirja in so tradicionalna slovenska jed. V različnih koncih Slovenije bele žgance tudi različno imenujemo. Poznamo jih po imenom krompirjevi žganci, beli krompirjevi žganci, dödoli in oženjeni žganci.

V starih slovenskih kuharskih knjigah, jed najdemo pod imenom beli žganci s krompirjem. Osnova za pripravo okusnih žgancev sta krompir in moka, v nekaterih receptih nam svetujejo navadno belo moko, v drugih pa ostro moko.

kako pripravimo bele žgance z ocvirki
Beli žganci z ocvirki Slika: Mari Radej

Kako pripravimo bele žgance z ocvirki?

Žgance zabelimo z ocvirki, postrežemo jih vroče, zraven lahko ponudimo belo kavo. V nekaterih krajih po Sloveniji krompirjeve žgance postrežejo zraven piščančje ali svinjske obare.

Bele žgance lahko obogatimo tudi s popraženo čebulo, namesto ocvirkov pa lahko uporabimo tudi zaseko. Jed lahko zabelimo tudi s praženimi jurčki in lisičkami. Stari ljudje pa vedo povedati, da so včasih pod bele žgance dali kislo zelje in čez pa so potresli vroče ocvirke.

Bele krompirjeve žgance smo vzeli za svoje, a čisto po istem receptu jih pripravljajo tudi drugod po Evropi. V Avstriji in Nemčiji kuhane bele krompirjeve žgance še popražijo v ponvi in jih zabelijo s popraženo slanino. 

Beli krompirjevi žganci z ocvirki in praženo čebulo

Za krompirjeve žgance potrebujemo krompir, moko, vodo, čebulo in ocvirke. V današnje receptu bomo žgance obogatili še s praženo čebulo. 

Recept za bele krompirjeve žgance z ocvirki in praženo čebulo:

  • 1 1/2 kg krompirja
  • 75 dag moke
  • 5 dag ocvirkov in svinjske masti
  • sol
  • 1/2 čebule

Krompir operemo, olupimo in narežemo na kocke ali četrtine. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Čez krompir prelijemo vodo, solimo in zavremo. Ko je krompir na pol kuhan, dodamo vso moko hkrati in jo pustimo, da vre s krompirjem vred še 20 minut.

oženjeni žganci
Ko je krompir na pol kuhan, dodamo moko in pustimo da vse skupaj vre 20 minut.

Nato cmok iz moke prebodemo s kuhalnico, da se moka lažje prekuha. Kuhamo še 20 minut, nato cmok obrnemo in ga spet kuhamo 20 minut.

Odlijemo malo vode in zmešamo kuhan krompir in kuhano moko; pravimo, da krompir in moko oženimo, zato je poznamo tudi pod imenom oženjeni žganci. Če je potrebno, med precej napornim mešanjem prilijemo malo žgančevke; to je voda v kateri smo kuhali moko in krompir.

beli krompirjevi žganci
Cmok iz moke prebodemo, da se moka lažje skuha. Po 20 minutah krompir in moko premešamo.

Ko smo vse skupaj dobro premešali, žgance zabelimo z vročo svinjsko mastjo z ocvirki, potresemo s praženo čebulo in jih z vilicami nadrobimo.

žganci s krompirjem in ocvirki
Ko moko in krompir “oženimo”, vse skupaj prelijemo z malo vroče masti in potresemo s praženo čebulo.

V nekaterih receptih svetujejo, da ponev z nadrobljenimi in že zabeljenimi žganci, še za nekaj minut postavimo v pečico. 

najboljši krompirjevi žganci
Žgance z vilicami nadrobimo in zabelimo z vročimi ocvirki.

Ali ste vedeli, da lahko bele žgance pripravimo tudi v pečici?

Sama pri kuhanju veliko uporabljam pečico, saj imam občutek, da porabim manj časa in tudi manj posode se nabere. Zato sem tudi pobrskala za receptom za bele žgance, ki se jih da pripraviti v pečici.

Doma imam staro Slovensko kuharico in našla sem recept za pripravo belih žgancev v pečici. Cel postopek priprave žgancev je podoben, s tem da žgance proti koncu kuhanja postavimo v pečico.

Recept za bele žgance pripravljene v pečici:

  • 1 1/2 kg krompirja
  • 75 dag moke
  • 5 dag masti z ocvirki
  • sol 10 dag masti

Krompir olupimo, operemo, narežemo na četrtine in kuhamo v slanem kropu. Ko je krompir na pol kuhan, vodo odcedimo in primešamo moko.

Pokrijemo in pustimo da se moka skupaj s krompirjem počasi duši. Nato žgance solimo, prilijemo vročo svinjsko mast in dobro premešamo moko in krompir.

V pekaču razgrejemo svinjsko mast in nanjo stresemo žgance.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, žgance pečemo še 20 minut.

Žgance nato raztrgamo z vilicami, zabelimo z vročimi ocvirki in postrežemo s skledo prvega pomladnega regrata.

beli žganci iz pečice
Beli žganci in regratova solata Slika: Mari Radej

Krompirjevi žganci zabeljeni z zaseko in kislo smetano

Krompirjeve žgance lahko zabelimo tudi z zaseko in obogatimo z žlico kisle smetane. Recept TUKAJ!

krompirjevi žganci z zaseko
Krompirjevi žganci zabeljeni z zaseko in kislo smetano