Prežganka – kako pripravimo prežgano juho?

posted in: Aktualno, Juhe in obare | 0

Prežganka ali prežgana juha spada med močnate juhe in je stara slovenska jed. V kulturi prehranjevanja skozi čas, je bila ta preprosta juha pogosto na mizi.

Ponudili so jo tudi bolnikom, ki so imeli drisko in druge črevesne težave. V modernem času so se jedi s prežgano moko nekoliko umaknile z jedilnikov, vendar se tradicionalne jedi spet vračajo na naše krožnike.

prežganka
Prežganka Poglej več receptov za juhe! Klikni tu!

Prežganka – prežgana juha skozi zgodovino

Prežganka, ki vrne moč bolnim in slabotnim, je ena izmed jedi, ki je skozi stoletja v vsaki slovenski pokrajini dobila svoj značaj. Na Primorskem so jo včasih pripravljali s koruznim zdrobom, pogosto so jo pripravljali tudi s pšeničnim zdrobom. Za prežganko poznamo tudi star izraz kmečka prežganka  kimljevka.

Čeprav je recept za prežganko preprost, jih vseeno poznamo več, predvsem se recepti razlikujejo po pokrajinah. V povojnih časih so prežganko ponujali tudi v nekaterih gostilnah, dobili pa smo jo v vseh planinskih postojankah, skupaj z nezabeljenimi žganci.

Torej kako pripravimo dietno prežganko, juho za bolnike, prežgano juho, milijonsko juho ali prežgano juho? Poiskala sem nekaj starih receptov in nekaj receptov za juhe, ki se pripravljajo podobno kot prežganka.

Prežganka s česnom in kurkumo

Prežganka s strtim česnom in kurkumo je moj recept, ki sem ga odkrila sčasoma, ko sem želela izboljšati okus prežganke. Čeprav smo prežganko običajno jedli kadar smo imeli kakšne črevesne težave, si jo jaz skuham tudi kar tako. Pogosto pripravim za kosilo samo prežganko in jo postrežemo s kosom potice z drožmi. Odlična ideja za kosilo!

Recept za prežganko po moje:

  • 3 žlice masla
  • 3 žlice bele moke
  • 1, 5 l vode
  • 1 strok strtega česna
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1/2 žličke kurkume
  • 1/2 žličke suhih lisičk v prahu
  • 1/2 žličke drobno sesekljanega peteršilja (lahko tudi posušen peteršilj)
  • 1 jajce
  • sol in poper
  • 1 lovorov list

V večji posodi stopimo maslo, dodamo moko in nekaj minut pražimo, pazimo, da moke ne zažgemo. Dodamo strt česen, kurkumo, mleto kumino, peteršilj in posušene lisičke v prahu.

prežganka s česnom
Na maslu pražimo moko, dodamo strt česen, kurkumo, lisičke v prahu, peteršilj in mleto kumino.

Čisto na kratko popražimo, da česen zadiši in zalijemo z malo vode. Premešamo in počasi kuhamo, da se juha zgosti. Ko dobimo gladko mešanico, prilijemo preostalo vodo in še enkrat premešamo.

Dodamo lovorov list, zavremo, solimo in popramo, zmanjšamo ogenj in kuhamo 10 minut.

prežganka recept s česnom
Juho zavremo in počasi vlivamo razžvrkljano jajce, kuhamo še 3 minute

Posebej razžvrkljamo jajce, po želji dodamo malo soli. Juho močno zavremo in jajce počasi vlivamo v juho. Nežno premešamo in kuhamo še tri minute. 

Recept za prežganko

Za klasično prežganko potrebujemo maščobo, moko, jajca, vodo in kumino. V podobnih receptih prežganko pripravljamo tudi s koruznim ali pšeničnim zdrobom. Kadar prežganko skuhamo z naribanim korenčkom, jo imenujemo milijonska juha.

Recept za klasično prežganko:

  • 5 dag masti
  • 3 žlice moke
  • 3 jajca
  • malo kumine
  • 1 1/2 l vode
  • sol

Na masti prepražimo moko nekoliko temneje, kot jo običajno. Prežganje ohladimo, prilijemo vodo, v kateri smo kuhali kumino. Vodo k prežganju prilivamo počasi, vmes ves čas mešamo.

Juho kuhamo 20 minut, nato pa med neprestanim mešanjem počasi vlijemo vanjo stepena jajca. Juho takoj ponudimo.

Prežgana juha

Prežgana juha ali prežganka po starem receptu:

  • 3 žlice maščobe
  • 3 žlice moke
  • žlička kumine
  • 2 1/2 l slanega kropa
  • 1 jajce
  • žlica sesekljanega peteršilja

Naredimo prežganje, dodamo kumino in zalijemo s slanim kropom. Kuhamo približno 20 minut, nato juho precedimo in vanjo zamešamo razžvrkljano jajce.

V prežganje lahko dodamo tudi čebulo, kar nekoliko spremeni okus. Preden prežgano juho postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. 

prežgana juha

Kimljevka – prežgana juha

Kimljevka je star izraz za prežgano juho ali prežganko. V času pomanjkanja so juho pogosto kuhali, če niso imeli bele moke, so juho pripravili z ječmenovo moko. Juho so občasno obogatili s kuhanim krompirjem.

Recept za kimljevko:

  • 3 žlice masti
  • 3 žlice ječmenove moke
  • 1/4 l mrzle vode
  • 1 l vroče vode
  • sol
  • ščepec kumine
  • 1 lovorov list
  • 1 jajce

V ponvi segrejemo maslo in dodamo 3 žlice ječmenove moke. Močno mešamo toliko časa, da moka temno zarumeni. Nato najprej prilijemo mrzlo vodo in mešamo toliko časa, da se prežganje razpusti. Prilijemo še liter vroče vode, solimo, dodamo kumino in lovorov list.

Prežganka naj vre 1/4 ure, nato primešamo celo razžvrkljano jajce. Vrelo prežganko zlijemo na opečene rezine črnega kruha ali pa jo postrežemo k žgancem.

Zdrobova juha

Zdrobova juha se kuha podobno kot prežganka.

Recept za zdrobovo juho:

  • 2 žlici masti
  • 1/4 l pšeničnega zdroba
  • 3 l slanega kropa ali čiste juhe
  • 2 jajci
  • vršiček peteršilja

Na masti zarumenimo zdrob, ga zalijemo s kropom in dodamo peteršilj. Kuhamo 1/4 ure, nato v juho vmešamo razžvrkljano jajce in takoj postržemo.

Juha iz praženih drobtin

Juha iz praženih drobtin je podobna prežganki, namesto moke popražimo krušne drobtine.

  • 2 žlici masla
  • 20 dag drobtin
  • 3 l čiste zelenjavne jušne osnove
  • nožev vrh muškatnega oreščka
  • 2 jajci

V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo krušne drobtine da zarumenijo. Zalijemo z vročo zelenjavo jušno osnovo in dodamo muškatov orešček. Juho kuhamo 10 minut.

V jušnik damo razžvrkljana jajca in na njih med mešanjem prelijemo vročo juho

Korenčkova milijonska juha

Milijonska juha je okusna enolončnica , ki jo pripravimo s pšeničnim zdrobom in korenčkom.

Recept za milijonsko juho:

  • 20 g masla
  • 2 korenčka
  • 2 žlici pšeničnega zdroba
  • 2 žlički drobno sesekljanega peteršilja
  • sol
  • 2 jajci
  • 1 l vode

Korenček očistimo in grobo naribamo. V ponvi segrejemo maslo, dodamo nariban korenček in ga med mešanjem nekaj časa pražimo. Ko korenček spremeni barvo in zadiši, mu dodamo pšenični zdrob, premešamo in zalijemo s hladno vodo. Zvišamo temperaturo, da juha zavre in jo pokrito kuhamo 5 minut.

Med kuhanjem dodamo polovico sesekljanega peteršilja in jed solimo. Jajci razžvrkljamo in ju med nenehnim mešanjem vlijemo v juho. Juha naj še nekaj minut vre, preden jo serviramo, jo potresemo s preostalim sesekljanim peteršiljem. Zraven juhe ponudimo sveže pečeno pecivo ali kos orehove potice.

Viri; Prežganka:

  • Velika Slovenska kuharica, Felicita Kalinšek
  • Slovenska kuharica; Cankarjeva založba
  • Stare Slovenske jedi; Darinka Vehovar