Tedenski jedilnik – 7 idej za preprosta kosila na žlico

Tedenski jedilnik za preprosta kosila z jedmi na žlico. Ne veste kaj bi kuhali? Pripravili smo tedenski jedilnik za kosila, kjer bo glavna jed vedno enolončnica, mineštra, golaž ali kakšna druga jed na žlico. Za vikend, ko imamo več časa, običajno pripravimo tradicionalno slovensko nedeljsko kosilo, med tednom pa iščemo preproste rešitve. Jedi na žlico so idealne za kuhanje med tednom, saj jih lahko pripravimo že kakšen dan prej in ko pridemo domov, jih samo pogrejemo.

Enolončnice so odlične tudi zato, ker jih lahko pripravimo po različnih receptih in čisto po svojem okusu. Pripravimo lahko goveji golaž, okusno zelenjavno mineštro ali kakšno jed s kislim zeljem. Enolončnice ponudimo kot samostojno jed, zato lahko zraven pripravimo kakšno preprosto sladico.

tedenski jedilnik
Tedenski jedilnik za jedi na žlico! Za več receptov KLIKNI TU!

Tedenski jedilnik – ideje za preprosta kosila na žlico

V tedenski jedilnik za jedi na žlico, sem vključila vsega po malem. Pripravili bomo enolončnice z zelenjavo, mesno zelenjavne enolončnice in samo mesne jedi. Zraven bomo ponudili samo kos kruha, pripravili bomo kruhove cmoke, skuhali testenine in spekli odličen štrudelj. Za vsakega nekaj, tudi za tiste, ki so na kakšni dieti in tiste, ki ne uživajo mesa.

Džuveč iz stročjega fižola

Džuveč je okusna jed, ki jo dobimo z različnimi kombinacijami zelenjave, kjer prevladujeta paprika in paradižnik. Pripravimo lahko zelenjavni ali mesni džuveč, okusna jed pa je tudi džuveč riž, ali džuveč s krompirjem. Danes bomo pripravili džuveč iz stročjega fižola. Izredno okusna fižolova jed na žlico, ki jo bomo obogatili s telečjim mesom. 

Recept za džuveč iz stročjega fižola:

  • 50 dag telečjega mesa
  • 4 dag svinjske masti
  • 2 čebuli
  • 3 stroki česna
  • 1 kg stročjega fižola
  • 1/2 čebule
  • 3 dag masti
  • 1/4 žličke paprike
  • sol in poper
  • svež peteršilj
  • 1/2 zelene paprike
  • 1/4 kg paradižnika
  • 2 dag moke
  • 2 jajci
  • 1 dl smetane

Telečje meso zrežemo na kocke, čebulo olupimo in sesekljamo, česen olupimo in stremo. V ponvi segrejemo mast in najprej popražimo čebulo, strt česen in nato narezano meso. Ko vse prepražimo, prilijemo nekaj žlic vode in pokrito dušimo.

V drugi ponvi segrejemo preostalo mast, dodamo sesekljano čebulo, očiščen stročji fižol, narezano papriko in paradižnik. Vse skupaj posolimo, po okusu popramo, prilijemo res malo vode in pokrito dušimo. Proti koncu dušenja, vmešamo drobno sesekljan peteršilj.

Ko je meso mehko, ga vzamemo iz ponve, na masti ki je ostala pa zarumenimo moko in dodamo malo sladke paprike. Razkuhamo z malo mrzle vode, zlijemo na fižol in premešamo. V pekač naložimo najprej plast dušenega fižola, nato plast mesa in spet plast stročjega fižola. Prilijemo kozarec vode in pekač postavimo v pečico, pokrijemo in dušimo pol ure.

V smetani razžvrkljamo jajca in moko, zlijemo na džuveč in ga dušimo še pol ure, nato ga takoj posežemo.

Mineštra z govejim mesom

Mineštra z zelenjavo, mesom in testeninami, je vedno rešitev, ko ne vemo kaj bi kuhali. Tudi mineštro lahko pripravimo vsaj za da dni, seveda če je prej ne pojemo. Danes bomo pripravili mineštro iz govejega mesa in jo bomo obogatili z rižem, špageti in slanino.

Recept za mineštro z govejim mesom:

  • 30 dag govejega mesa
  • 4 dag korenja
  • 4 dag repe
  • 1 por
  • 8 dag fižola
  • 6 dag riža
  • 40 dag krompirja
  • 4 dag paradižnikove mezge
  • 10 dag špagetov
  • 1 strok česna
  • 1/2 čebule
  • 4 dag svinjske masti
  • 2 dag slanine
  • svež peteršilj

Fižol čez noč namočimo, naslednji dan odlijemo vodo in prilijemo svežo. Fižol pristavimo v neslani vodi in ko je že na pol kuhan, dodamo narezan korenje, repo, por in na kocke narezano meso. Počasi kuhamo in tik preden so vse sestavine že skoraj kuhane, dodamo riž in drobno narezan krompir.

Solimo in po okusu popramo. Posebej al dente skuhamo špagete in jih dodamo v mineštro. Premešamo in dodamo še paradižnikovo mezgo.

V ponvi posebej razpustimo svinjsko mast in na njej popražimo drobno sesekljano slanino in čebulo, dodamo še strt česen in sesekljan peteršilj. Mineštro takoj ponudimo, odlična pa je tudi naslednji dan.

Zelenjavna enolončnica z rdečo peso

Zelenjavna enolončnica z rdečo peso je krepka zimska enolončnica, ki jo lahko ponudimo kot samostojno jed. Po receptu dodamo v jed tudi buče hokaido, fižol in čičeriko. Kot pri vse zelenjavnih enolončnicah, lahko tudi pri tej jedi kakšno zelenjavo izpustimo in kakšno dodamo.

Recept za zelenjavno enolončnico z rdečo peso:

  • 2 čebuli
  • 300 g mešanega mletega mesa
  • maslo
  • 1/2 buče hokaido
  • 2 korenčka
  • 1 koren peteršilja
  • 4 krompirji
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 kozarec belega vina
  • 1/2 l piščančje jušne osnove
  • sol in poper
  • svež peteršilj
  • pločevinka fižola ali čičerike

Zelenjavo olupimo, pri buči očistimo semena in vse narežemo na manjše kose. Čebulo olupimo in narežemo na rezine. V ponvi segrejemo maslo, dodamo sladkor in narezano čebulo. Ko se sladkor razpusti in čebula postekleni, dodamo mleto meso in nekaj časa pražimo. Prilijemo belo vino in zavremo.

V ponev dodamo vso narezano zelenjavo, zalijemo z vročo čisto kurjo juho, solimo in popramo. Ponev pokrijemo in počasi kuhamo približno 20 minut, da se zelenjava zmehča. Če smo se odločili da jedi dodamo tudi fižol ali čičeriko, jo dodamo tik pred koncem kuhanja.

Uporabimo lahko fižol ali čičeriko iz pločevinke, če uporabimo fižol v zrnju, ga prejšnji dan namočimo, naslednji dan skuhamo in dodamo v enolončnico. Preden jed ponudimo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Veganska mineštra brez glutena

Veganska mineštra brez glutena je zdrava enolončnica, kjer je osnova seveda zelenjava in še enkrat zelenjava. Mineštro bomo pripravili iz zelenjavne jušne osnove, pečenega paradižnika, mešane zelenjave in dodali testenine brez glutena. Na koncu bomo v jed dodali pest sveže špinače ali ohrovta.

Recept za vegansko mineštro brez glutena:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 korenčka
  • 1 skodelica stročjega fižola
  • sol in poper
  • 1 bučka
  • 1 pločevinka pečenega paradižnika ( pečen paradižnik lahko pripravimo tudi sami)
  • 6 skodelic čiste zelenjavne juhe
  • 2 žlički posušene bazilike in origana
  • 1 žlica kokosovega sladkorja
  • 1 pločevinka belega fižola
  • 2 skodelici brezglutenskih testenin
  • 1 skodelica grobo narezane špinače ali ohrovta

V večji ponvi segrejemo olivno olje, dodamo na kocke narezano čebulo in strt česen. Premešamo, dodamo nekaj žlic vode in nekaj časa pražimo. Dodamo olupljen in na kolobarje narezan korenček, ter očiščen in na koščke narezan stročji fižol. Solimo in popramo, med občasnim mešanjem kuhamo približno tri ali štiri minute, da se zelenjava zmehča.

V jed dodamo narezane bučke, pečen paradižnik in zalijemo z vročo čisto zelenjavno juho. Dodamo suho baziliko in origano, kokosov sladkor in fižol. Premešamo in na srednjem ognju juho zavremo, nato ogenj znižamo in pustimo juha čisto rahlo vre. Zakuhamo testenine in kuhamo 10 minut, vmes občasno premešamo.

Po okusu mineštro še začinimo, tik pred koncem kuhanja, v juho dodamo grobo narezano špinačo ali ohrovt. Kuhamo še nekaj minut, da špinača ali ohrovt oveni. Preden mineštro ponudimo, jo v skodelicah okrasimo z zelišči, lahko pa jo tudi potresemo z veganskim naribanim parmezanom. 

Enolončnica z belim fižolom

Enolončnica z belim fižolom, je bogata in krepka jed na žlico. Poleg belega fižola, ki je bogat vir beljakovin in vlaknin, bomo v jed dodali še bogato paleto zelenjave in začimb.

Recept za enolončnico z belim fižolom:

  • olivno olje
  • 1/2 čebule
  • 2 korenčka
  • 1/2 gomolja zelene
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice paradižnikove mezge
  • sol in poper
  • žlica mešanice posušenih zelišč: bazilika, origano, rožmarin, majaron, timijan
  • 1/2 l čiste zelenjavne juhe
  • 1 paradižnik
  • 2 krompirja
  • 400 g belega fižola
  • svež peteršilj

Zelenjavo narežemo na manjše koščke, čebulo narežemo na majhne kocke. Fižol namočimo, ga naslednji dan odcedimo in skuhamo v sveži vodi. Tik pred koncem kuhanja fižol solimo. V večji ponvi segrejemo olivno olje in narezano čebulo, korenje in zeleno. Premešamo in pražimo približno 10 minut, da se zelenjava zmehča.

Ko je zelenjava na pol zmehčana, dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo, mešanico začimb, ter solimo in popramo. Premešamo in še dve minuti pražimo.

Prilijemo vročo čisto zelenjavno juho, na kocke narezan olupljen paradižnik s sokom vred, olupljen in na kocke narezan krompir, ter odcejen, kuhan bel fižol. Premešamo, pokrijemo in počasi dušimo 20 minut. 

Preden enolončnico ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Svinjska enolončnica s svežim timijanom pripravljena v pečici

Svinjska enolončnica, ki jo pripravimo z zelenjavo, paradižnikom in obogatimo s svežim timijanom, je odlična jed na žlico, ki jo postrežemo kot samostojno jed. Enolončnico bomo pripravili v pečici. 

Recept za svinjsko enolončnico s svežim timijanom:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 600 g svinjskega mesa
  • 1 žlica ostre moke
  • 1 čebula
  • 2 korenčka
  • zelena
  • 2 stroka česna
  • 2 paradižnika
  • 1 lovorov list
  • 1 žlička sesekljanih svežih timijanovih listov
  • 1/2 l čiste zelenjavne juhe
  • 1 žlica naribanega parmezana

Svinjsko meso narežemo na 5 cm velike kocke. Čebulo olupimo in narežemo na večje lističe. Paradižnike olupimo in narežemo, česen olupimo in stremo, zeleno grobo sesekljamo. Korenček olupimo in narežemo na kolobarje.

V večji ponvi segrejemo polovico olivnega olja. Narezano svinjsko meso potresemo z ostro moko, polovico mesa z vseh strani opečemo na razgretem olivnem olju. Opečeno meso preložimo na ogret krožnik in v ponvi popečemo še preostalo meso in ga preložimo na krožnik.

V ponev zlijemo preostalo olivno olje, dodamo čebulo, korenje in zeleno. Med občasnim mešanjem pražimo približno 10 minut, da se čebula zmehča. Ko je čebula mehka, dodamo opečeno meso, strt česen, narezan paradižnik, lovorov list in sesekljane sveže liste timijana.

Prilijemo 300 ml čiste zelenjavne juhe, zavremo in nato vse skupaj stresemo v posodo s pokrovom, ki je primerna za peko v pečici. Pečico ogrejemo na 150 stopinj C, enolončnico pokrito počasi dušimo 2 uri. 

Tik preden je enolončnica gotova, jo potresemo z naribanim parmezanom in pečemo še toliko časa, da se sir stopi. Enolončnico s svinjskim mesom in svežim timijanom takoj postrežemo s kosom belega kruha.

Goveja enolončnica s pastinakom in pivom

Odlična jed na žlico, ki jo pripravimo z govejim mesom, pastinakom in pivom.

Recept za govejo enolončnico s pastinakom:

  • 1 kg govejega mesa narezanega na koščke (uporabimo goveje pleče)
  • 2 žlici ostre moke
  • 1 žlica svinjske masti
  • 2 čebuli
  • zelena, steblo in listi, drobno sesekljana
  • 1/2 kg pastinaka narezanega na kocke
  • 2 stroka strtega česna
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 2 lovorova lista
  • 1/2 l svetlega piva
  • 1/2 l čiste piščančje juhe
  • drobno sesekljan svež peteršilj

Goveje meso narežemo na kocke in posujemo z ostro moko. V večji ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej postopoma z vseh strani opečemo meso. Ko je meso zlato rjavo, ga prestavimo na ogret krožnik.

V ponev položimo čebulo, narezan pastinak, zeleno in ščepec soli, ter pražimo 10 minut. Nato dodamo strt česen, paradižnikovo mezgo in  lovorov list. Premešamo in pražimo dve minuti, nato prilijemo pivo in čisto piščančjo juho. 

V ponev ponovno dodamo meso, po okusu solimo, popramo in zavremo. Temperaturo nekoliko zmanjšamo, pokrijemo in počasi kuhamo uro in pol. Preden jed ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem, k jedi se odlično poda pire krompir.

tedenski jedilnik za jedi na žlico
Goveja enolončnica s pastinakom

Viri: Tedenski jedilnik:

  • Slovenska kuharica; Enolončnice, Tedenski jedilnik
  • Zelenjavne jedi, Moderna kuharica