Zimske jedi na žlico – recepti za enolončnice, ki nas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebej priljubljene v mrzlih zimskih dneh, saj nas pogrejejo in pobožajo trebuščke. Preprosta zimska enolončnica lahko vsebuje meso in zelenjavo, za preganjanje gripe in prehladov je odlična krepka kokošja juha.

Odlične zimske enolončnice so tudi jedi s kislim zeljem ali repo, najbolj priljubljena sta segedin in jota. Ogrela nas bo tudi mineštra pašta fižol, ki jo lahko pripravimo s klobaso, govejim mesom ali kašo.

zimske jedi na žlico
Segedin je okusna zimska jed na žlico! Za recepte KLIKNI TU!

Zimske jedi na žlico

Enolončnice lahko pripravimo tudi v pečici, kar je v zadnjem času še posebej priljubljen način priprave jedi. Med odlične zimske enolončnice lahko dodamo tudi krepko fižolovo juho, boranjo, piščančjo obaro z zdrobovimi žličniki, pasulj, in seveda nepogrešljivi ričet. Za pripravo jedi na žlico potrebujemo kakovosten večji lonec, najbolje se obnesejo litoželezni lonci, keramične posode s pokrovom ali lonci iz nerjavečega jekla. 

Poiskala sem nekaj starih, preverjenih receptov, pa tudi nekaj malo manj poznanih, ki jih pripravimo z manj poznanimi sestavinami. V krepke zimske enolončnice spadajo seveda tudi začimbe in zelišča, juhe lahko obogatimo tudi z ingverjem ali kurkumo. 

Jota s kislim zeljem

Jota s kislim zeljem je krepka enolončnica, ki jo verjetno res pogosteje kuhamo pozimi. Jota je klasična enolončnica, tradicionalno prihaja iz primorskih koncev. V jed spadajo fižol, kislo zelje, krompir in kakšen konec prekajenega mesa ali klobasa.

Recept za joto s kislim zeljem:

  • 50 dag fižola
  • 50 dag krompirja
  • 50 dag kislega zelja
  • 15 dag slanine
  • 1 čebula
  • 5 dag  moke
  • 2 stroka česna
  • 1 lovorov list
  • 1 paradižnik
  • sol
  • klobasa

Fižol prejšnji dan namočimo in ga naslednji dan posebej skuhamo. Prav tako posebej skuhamo na kose narezan krompir in kislo zelje. Krompir, fižol in kislo zelje kuhamo v malo vode. Klobaso skuhamo skupaj s kislim zeljem. Slanino narežemo na kocke in jo razpustimo v ponvi.

Drobno sesekljamo čebulo in česen in ju dodamo razpuščeni slanini. Dodamo malo moke, prepražimo in zalijemo, da se gladko razkuha. Prilijemo fižol, kislo zelje in krompir, vse skupaj z vodo vred.

Dodamo lovorov list in olupljen, očiščen in narezan paradižnik. Klobaso, ki smo jo kuhali s kislim zeljem narežemo  in zamešamo v joto. Solimo in popramo po okusu, prevremo in ponudimo.

Krepka kurja juha s krompirjem in rezanci

krepka kurja juha s krompirjem in rezanci
Krepka kurja juha s krompirjem, zelenjavo in polnozrnatimi rezanci

Odlična zimska enolončnica, ki nas pogreje in okrepi. Namesto klasične kurje juhe, bomo danes skuhali krepko kurjo enolončnico s krompirjem, zelenjavo in polnozrnatimi rezanci.

Recept za kurjo juho:

  • 2 piščančja stegna brez kože 
  • 12 skodelic hladne vode
  • 1/8 žličke kurkume
  • 1 čebula
  • 2 stebla zelene
  • 2 korenčka
  • 3 stroki česna
  • 2 skodelici narezanega svežega zelja
  • 2 neolupljena krompirja, narezana na kocke
  • 1 skodelica polnozrnatih rezancev
  • sol in poper
  • 1/2 žličke posušenega origana
  • 1/2 žličke posušene bazilike
  • 1/2 žličke sladkorja
  • sveže sesekljan peteršilj za okras

Piščančjim stegnom odstranimo kožo, prilijemo vodo in dodamo kurkumo. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, zeleno in korenje očistimo in narežemo na rezine.

Česen olupimo in drobno sesekljamo, sveže zelje narežemo na tanke rezance, krompirja ne lupimo, pač pa ga narežemo na kocke. Vso zelenjavo stresemo k piščančjemu mesu, pokrijemo, zavremo in kuhamo pol ure.

Ko je piščančje meso mehko, ga vzamemo iz lonca in ohladimo. Ko je piščanec hladen, meso odstranimo od kosti in meso vrnemo v juho.

Vmešamo polnozrnate rezance in kuhamo še toliko časa, da se rezanci ravno prav kuhani. Šele sedaj juho solimo, popramo, dodamo origano, baziliko in sladkor. Počasi kuhamo še 15 minut, preden juho postrežemo, jo potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem.

Kisla juha z mesnimi cmoki – Romunska Božična juha

Kisla juha z mesnimi cmoki – Ciorbă de Perișoare, je romunska jed na žlico, ki jo tradicionalno postrežejo pri Božični večerji.

Recept prihaja iz mistične Transilvanije, juho običajno postrežejo za Božič ali Silvestrovo. Juha nekoliko spominja na našo kislo juho, ki jo prav tako pogosto postrežemo kot praznično juho. Romunsko kislo juho začinijo z zeljnico , jo skuhajo z veliko zelenjave in postrežejo z mesnimi cmoki. Odlična praznična enolončnica!

Recept za Romunsko Božično juho

Sestavine za mesne kroglice:

  • 1/2 kg mletega mesa
  • 2 žlici riža
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 1 beljak
  • sol in poper
  • 1 žlica olja

Sestavine za Romunsko kislo juho:

  • 4 l čiste mesne jušne osnove ali voda
  • 1 drobno sesekljana čebula
  • 3 korenčki
  • 1 pastinak
  • 1 koren peteršilja
  • 1/2 majhne zelene
  • 1 paradižnik
  • 1 paprika
  • 1 skodelica zeljnice
  • 200 g kisle smetane ( po želji)
  • 1 žlica paradižnikove mezge ( po želji)
  • po okusu; pehtran, peteršilj, koper

V ponvi zavremo dve skodelici vode, dodamo riž in kuhamo dve minuti. Nato riž odcedimo in prelijemo z mrzlo vodo. V večjo posodo stresemo vse ostale sestavine za mesne kroglice, dodamo na pol kuhan riž in vse skupaj dobro premešamo. Iz mase oblikujemo manjše mesne cmočke in jih za nekaj časa postavimo v hladilnik.

Sedaj je čas, da se lotimo priprave juhe. Korenje, papriko, pastinak, koren peteršilja in zeleno očistimo in narežemo na manjše kocke. V večji ponvi segrejemo olivno olje in dodamo drobno sesekljano čebulo in vso narezano zelenjavo. Premešamo in pražimo 5 minit, nato zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Zmanjšamo ogenj in počasi dušimo približno 15 minut, da je zelenjava na pol kuhana.

Ko je zelenjava na pol kuhana, dodamo narezan paradižnik in žlico paradižnikove mezge, ki jo lahko nadomestimo s paradižniki iz pločevinke. Nato v juho počasi polagamo pripravljene mesne cmočke, enega za drugim. Mesne cmoke v juho počasi kuhamo 10 minut, ko so kuhani, se dvignejo na površje.

Ko so mesni cmoki kuhani in zelenjava mehka, v juho prilijemo zeljnico, ki jo lahko nadomestimo s sokom 1/2 limone ali nekaj žlicami kisa. Ponev umaknemo z ognja in juho začinimo s soljo, poprom, dodamo še pehtran, sesekljan peteršilj in koper. Nekaj mešanice zelišč prihranimo in z njimi potresemo juho preden jo serviramo.

Juho lahko dodatno obogatimo z mešanico rumenjaka, kisle smetane in zelišč.

božična juha
Romunska kisla juha z mesnimi cmočki – tradicionalna romunska božična jed

Piščančji paprikaš

Piščančji paprikaš je enolončnica, katere recept prihaja iz Madžarske. Nepogrešljiva sestavine te jedi je mleta rdeča paprika in pogosto tudi paradižnikova mezga. Paprikaš lahko pripravimo iz celega piščanca, ali pa uporabimo samo dele piščanca.

Recept za piščančji paprikaš:

  • 1 piščanec
  • 40 dag čebule
  • 8 dag svinjske masti
  • 2 dag paradižnikove mezge
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 2 dag moke
  • 4 sveže paprike
  • svež peteršilj
  • sol in poper
  • 2 žlici kisle smetane
  • 1 žlica belega vina

Piščanca razkosamo na poljubne kose. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo svinjsko mast in na njej prepražimo sesekljano čebulo. Potresemo jo z moko in mleto rdečo papriko, premešamo in dodamo še paradižnikovo mezgo.

Vse skupaj zalijemo z malo vode in z belim vinom. Ko omaka dobro prevre, dodamo razkosanega piščanca in ga dušimo do mehkega. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz posode, omako pretlačimo in dodamo na rezance narezane sveže paprike.

Meso vrnemo v posodo in jed počasi kuhamo še nekaj minut. Piščančji paprikaš ponudimo s kruhovimi cmoki ali zdrobovimi žličniki.

zimska enolončnica
Piščančji paprikaš

Ričet brez krompirja

Ričet je enolončnica, ki jo običajno skuhamo z ješprenjem, fižolom, krompirjem in prekajenim svinjskim mesom. V današnjem receptu bomo ričet pripravili malo drugače, namesto krompirja bomo dodali stročji fižol in drugo zelenjavo. Zanimiva, malo drugačna zimska enolončnica.

Recept za ričet brez krompirja:

  • 20 dag ješprenja
  • 10 dag fižola
  • 2 l čiste juhe
  • 40 dag prekajenega mesa
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 1 korenček
  • srček zelja
  • pest graha
  • pest stročjega fižola
  • 5 dag zelene
  • 1/2 čebule
  • 1 strok česna
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1/2 žličke sladke mlete paprike
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • sol in poper
  • 1 lovorov list
  • ščepec majarona, timijana in dva ščepca šetraja

Fižol in ješprenj posebej prejšnji dan namočimo in ju naslednji dan pristavimo. Ko voda zavre, jo odlijemo in zalijemo s svežo vodo ali čisto kostno juho. Ko ponovno zavre, damo k ješprenju kuhat suho meso ali kranjsko klobaso. Ko ješprenj že kakšno ure vre, dodamo na koščke narezano zelenjavo in lovorov list.

Juha naj počasi vre, da se ješprenj, fižol in zelenjava zmehčajo. Iz moke, olja, čebule, česna, rdeče paprike in paradižnikove mezge naredimo prežganje, ga zlijemo v ričet in dodamo še timijan, majaron in šetraj. Če je potrebno, jed še solimo in po okusu popramo.

Zimska enolončnica s kislim zeljem in puranjim mesom

Kislo zelje pozimi pogosto uporabimo v različnih enolončnicah. Odlično se ujema s prekajenim mesom, jedi na žlico pa lahko pripravimo tudi s kakšnim drugim mesom. Današnjo enolončnico bomo pripravili s puranjim mesom, postregli jo bomo s pretlačeno skuto s česnom.

Recept za zimsko enolončnico s kislim zeljem:

  • 60 dag kislega zelja
  • 3 čebule
  • 3 stroki česna
  • 1 žlica svinjske masti
  • 40 dag puranjega fileja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1, 5 l vode
  • sol in poper
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 25 dag skute s česnom

Čebulo olupimo, sesekljamo in pražimo na razgreti svinjski masti. Dodamo sesekljan česen, malo pražimo in dodamo na koščke narezano puranje meso.

Primešamo paradižnikovo mezgo, kislo zelje, poper, rdečo mleto sladko papriko in solimo. Vse skupaj zalijemo z vročo vodo ali čisto jušno osnovo. Pokrijemo in počasi kuhamo pol ure.

Juho ponudimo v globokih jušnih skodelicah, vanje damo žlico česnove skute. Skuto pripravimo tako, da jo pretlačimo, malo solimo in primešamo sesekljan česen.

Fižolova pašta z jabolki

Fižolova pašta z jabolki je zanimiva, manj poznana jed na žlico. Jed bomo pripravili s fižolom v zrnju, prekajenim mesom, testeninami, začimbami in kislimi jabolki.

Recept za pašto z jabolki:

  • 30 dag fižola v zrnju
  • 1 lovorov list
  • kumina
  • 2 stroka česna
  • 15 dag prekajenega mesa
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1 čebula
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica paprike
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 20 dag testenin
  • 2 kisli jabolki

Fižol operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan fižol kuhamo skupaj s kumino, lovorom in česnom. Ko fižol zavre, dodamo narezano prekajeno meso in narezana jabolka.

Na svinjski masti naredimo svetlo prežganje, moki dodamo sesekljano čebulo in rdečo mleto papriko. Prežganje razmešamo s hladno vodo, primešamo paradižnikovo mezgo in vse skupaj dodamo k fižolu, ki ga sedaj po okusu tudi solimo.

Zakuhamo testenine in kuhamo deset minut. Jed po potrebi malo razredčimo, a naj ostane gosta. Fižolovo pašto ponudimo s kosom črnega kruha.

fižolova enolončnica
Fižolova enolončnica

Katere juhe postrežemo na Božični večerji?

gobova juha

V hladnih dneh se prileže bogračbograč

Jota s kislo repo

jota s kislo repo

Krepka enolončnica s svinjskim mesom in zelenjavo

KZelenjavna enolončnica s svinjskim mesom

Fižolova enolončnica

fižolova enolončnica

Fižolova mineštra s krompirjem, slanino in čilijem

fižolova mineštra

Prežganka 

prežganka

V zimskih dneh segedin vedno paše!

segedin

Piščančji ajmoht

piščančji ajmoht

Kisla juha

kisla juha

Krepka piščančja juha 

piščančja juha

Čebulna juha

čebulna juha

Piščančji paprikaš s kruhovimi cmoki

piščančji paprikaš

Ričet – nepogrešljiv v zimskem času!

ričet

Zima je čas kolin – pripravimo najboljše vampe

slovenske jedi na žlico vampi

Krompirjeva juha

krompirjeva enolončnica

Vir: Zimske jedi na žlico:

  • Dobra domača kosila, Marija Fras
  • Kaj za kosilo; futr.si