Česnova juha s prekajeno slanino je okusna enolončnica, ki jo lahko postrežemo čisto, ali pa s popečenimi kruhovimi rezinami. V originalnem receptu so česnovo juho s prekajeno slanino postregli z zakrknjenimi jajci. Odlična ideja za kosilo!
Priporočam tudi recept: Čebulna juha s popečenim kruhom
Česnova juha s prekajeno slanino
Recept za česnovo juho s slanino je pripravljen za štiri osebe, za pripravo bomo potrebovali 20 minut in za kuhanje še 40 minut. Če želimo bolj krepko juho, jo postrežemo s popečenimi kruhovimi rezinami ali z zakrknjenim jajcem. Osnova okusne juhe sta česen in kokošja juha!
Sestavine za česnovo juho s prekajeno slanino:
- 1, 75 l kokošje juhe
- 2 goveji kosti
- 1 neolupljena glavica česna, razdeljena na stroke
- 8 olupljenih strokov česna
- 4 vejice peteršilja
- sol in poper
- 100 g prekajene slanine
- 1 žlica sladke paprike
- 3 žlice olivnega olja
- 1/2 žličke zmletega kumina
- po želji; 4 jajca in rezine francoske štruce
Recept za česnovo juho s prekajeno slanino po korakih
- V večji lonec pristavimo kokošjo juho, dodamo goveje kosti, neolupljene stroke česna, sveže sesekljan peteršilj. Zavremo, dodamo sol in poper, zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo pol ure.
- Ko je osnova za česnovo juho pripravljena, jo precedimo v drugo posodo.
- V ponvi segrejemo žlico olivnega olja, dodamo drobno sesekljan česen in počasi pražimo toliko časa, da svetlo porumeni.
- Dodamo na 1/2 cm velike kocke narezano prekajeno slanino, lahko tudi prekajeno šunko. Premešamo in pražimo še eno minuto. Primešamo sladko mleto papriko in zmleti kumin, ter posodo takoj odstavimo z ognja in stresemo k juhi.
- Medtem ko se juha počasi kuhlja, segrejemo pečico na 180 stopinj C. Francosko štruco narežemo na rezine, jih premažemo z olivnim oljem in položimo na rešetko. Rezine kruha pečemo približno 5 minut, da porumenijo z obeh straneh.
- Opečen rezine kruha položimo v jušnik in prelijemo z vročo česnovo juho. Po želji v jušnik ubijemo jajca, pustimo da zdrsnejo v vročo juho in nato jušnik za nekaj minut postavimo v ogreto pečico, da jajca zakrknejo.
- Česnovo juho lahko postrežemo tudi brez opečenega kruha ali zakrknjenih jajc, namesto tega v juho zakuhamo poljubno jušno zakuho.
Priporočam tudi recept: Kako skuhamo najboljšo mineštro?