Obara s svinjskimi nogicami in žličniki je tradicionalna slovenska narodna jed, ki so jo običajno postregli v času kolin ali ob večjih praznovanjih. Svinjske nogice ponavadi porabimo za pripravo kisle juhe, danes pa jih bomo uporabili v svinjski obari.
Obara s svinjskimi nogicami in žličniki
Obara ali ajmoht je juhi podobna jed na žlico in spada med tradicionalne, slovenske narodne jedi. Obaro ali ajmoht z različnim mesom so naši predniki postregli v času kolin ali na raznih slavjih. Obaro lahko pripravimo z različnim mesom, najpogosteje pripravimo piščančji ajmoht.
V starih časih so bile obare zelo preproste, v času sodobne kulinarike pa tudi to jed pripravljamo po raznih receptih, predvsem dodajamo več zelenjave. Včasih so gospodinje porabile vse dele prašiča, zato se je obara kuhala tudi iz slabših delov prašiča, kot so svinjske nogice, glava ali drobovina. Slike za današnjo obaro je prispevala Mari Radej.
Sestavine za obaro s svinjskimi nogicami
- 1 kg svinjskih nogic (dodamo lahko tudi malo svinjskega mesa)
- 3 l mrzle vode
- 2 korenčka
- 1 rumeno korenje
- 1 peteršiljev koren
- košček korena zelene
- 3 krompirji
- sol in poper
- svinjska mast
- 1 žlica moke
- 1 majhna čebula
- 3 stroki česna
- 1 žlica drobtin
- majaron, origano, šetraj in bazilika
- lovorov list
- malo kisa
Recept za obaro s svinjskimi nogicami po korakih
- Svinjske nogice operemo in razsekamo na manjše dele.
- Korenček in rumeno korenje operemo, ostrgamo in narežemo na manjše koščke. Koren zelene in peteršilja operemo, ostrgamo in narežemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na lističe ali manjše kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.
- V večji lonec v mrzlo vodo pristavimo svinjske nogice, narezano zelenjavo in solimo. Najprej pristavimo 2 1/2 vode, ostalo vodo prihranimo za pripravo prežganja.
- Svinjske nogice z zelenjavo zavremo, zmanjšamo ogenj in pustimo počasi vreti pol ure.
- Nato pripravimo prežganje; na svinjski masti prepražimo moko, dodamo drobno sesekljano čebulo in strt česen. Nato primešamo drobtine in zalijemo s preostalo vodo.
- Prežganje gladko razkuhamo in zlijemo v obaro. Sedaj dodamo tudi začimbe in zelišča; majaron, origano, šetraj, baziliko in lovorov list. Vse skupaj premešamo, še enkrat zavremo in vkuhamo jajčne žličnike.
- Jajčne žličnike pripravimo iz stepenega jajca, moke, malo olja in soli. Vse skupaj zmešamo v ravno prav gosto maso. Jajčno maso damo v dozirno vrečko, jo stiskamo in žličnike sproti režemo neposredno v obaro.
- Obaro pustimo še nekaj minut nežno vreti, ko se žličniki dvignejo na površje so kuhani in obaro lahko takoj postrežemo.
Kako porabimo svinjske nogice – nasveti in recepti