Recept za rahle zdrobove žličnike

posted in: Aktualno, Juhe in obare | 0

Recept za rahle zdrobove žličnike! Imate radi zdrobove žličnike, pa vam nikakor ne uspejo? Pri nas so zdrobovi žličniki ali gresovi knedli, kot jih po domače imenujemo, najljubša jušna zakuha. Pripravljam jih skoraj vedno, kadar kuham govejo juho, prav tako jih postrežem v Božični juhi. V preteklih letih sem preizkusila mnoge recepte, ki jih bom predstavila v nadaljevanju članka.

Ko berem recepte po spletu in različne komentarje na družabnih omrežjih, opažam da so zdrobovi žličniki na splošno zelo priljubljeni in da obstaja izredno veliko različnih receptov. Jaz sem po nekaj letih preizkušanja našla recept v kuharski knjigi Kuharica, ki jo je izdala Mohorjeva družba leta 1986. Poleg tega recepta bom opisala tudi recepte iz drugih kuharskih knjig, ki so podobni za pripravo.

recept za rahle zdrobove žličnike

Recept za rahle zdrobove žličnike

Zdrobovi žličniki ki vedno uspejo? Seveda, zakaj pa ne! Če ste med tistimi, ki se večno sprašujete zakaj so žličniki trdi, potem je čas, da preberete nekaj preprostih nasvetov za pripravo res puhastih žličnikov. Zdrobove žličnike lahko štejemo med tradicionalne slovenske jedi, čeprav je ta okusna jušna zakuha v naše kraje verjetno prišla iz sosednje Avstrije.

V zgodovinskih zapisih se žličniki pojavljajo po različnimi imeni, kot gresovi knedli ali knedlčki. V različnih krajih po Sloveniji zdrob imenujejo “gres”, poleg gresovih knedlov, poznamo tudi druge jedi z gresom, na primer gresova juha.

Zdrobovi žličniki ali gresovi knedlčki

Izkušene kuharice se bodo mogoče ob tem članku samo posmehnile, saj one točno vedo, kako se naredijo mehki in puhasti zdrobovi žličniki. Preden sem začela sama malo več kuhati, sem resnično mehke gresove knedle jedla samo doma pri mami na Koroškem. Seveda je bil čas, da tudi meni uspejo vsaj približno takšni.

Lotila sem se preizkušanja receptov in našla takšnega, po katerem mi žličniki vedno uspejo. Poleg tega recepta vam bom predstavila še nekaj drugih, ravno tako odličnih receptov. Količina v receptu je namenjena za šest oseb, vendar jaz delam samo za dva ali tri in pripravim isto količino sestavin.

Kako velike žličnike delamo?

To je odvisno od želja, pri nas imamo radi velike knedlčke, tako da v krožniku juhe postrežem samo dva. Naredimo lahko tudi manjše, kakor pač želimo. Paziti moramo, da za žličnike zavremo dovolj veliko posodo z vodo, da bodo imeli prostor da narastejo.

Kako polagamo maso v juho ali vodo? Najprej zavremo velik lonec slane vode in nato z žlico zajemamo maso in jo polagamo v vrel krop. Žlico vedno pomočimo v vrelo vodo in tako bo masa zlahka zdrsnila z žlice. Jaz delam žličnike s srednje veliko žlico, takšni žličniki kar precej narastejo.

Žličnike lahko zakuhamo takoj v vrelo kurjo ali govejo juho, to naredim kadar juho takoj postrežem. Najraje pa žličnike kuham 20 minut pokrite v vreli slani vodi in jih nato s penovko poberem in vode jih odložim na veliko cedilo. Žličnike položim v juho tik preden jo postavim na mizo.

Sestavine in postopek priprave za zdrobove žličnike

 • 2 žlici olja
 • 1 žlica mleka
 • 2 jajci
 • 12 dag pšeničnega zdroba (gresa)

Na delovni pult si pripravimo vse sestavine in na ogenj pristavimo velik lonec vode, ki jo malo solimo. Medtem ko bomo pripravljali maso za knedlčke, bo voda ravno zavrela.

Najprej ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo dve žlici olja in žlico mleka, ter vse skupaj penasto umešamo. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga z zdrobom vred vmešamo v mešanico iz rumenjakov. Rahlo premešamo in takoj zakuhamo v vrelo vodo.

Maso polagamo v vrelo vodo z žličko, ki jo vedno prej namočimo v vodo, da masa lažje zdrsne z nje. Ko zakuhamo vse žličnike, zmanjšamo ogenj in jih 20 minut pokrite kuhamo. Seveda lahko žličnike vkuhamo tudi neposredno v govejo ali kurjo juho in takoj postrežemo.

Zdrobovi cmočki z maslom

Recept za zdrobove cmočke z maslom in mlekom je povzet po kuharski knjigi sestre Nikoline. Občasno naredim “gresove knedlčke” tudi po tem receptu in so prav tako puhasti in mehki.

 • 2, 5 dl mleka
 • 1, 25 dl pšeničnega zdroba
 • ščepec soli
 • 4 dag masla
 • 2 jajci
 • 1/2 žemlje
 • 2 dag masla
 • drobno sesekljan peteršilj ali drobnjak

Mleko solimo, dodamo maslo in pristavimo na ogenj. Ko vse skupaj zavre, zakuhamo pšenični zdrob in mešamo da se zgosti in odstavimo z ognja. Še vroči mešanici dodamo jajci in na maslu popražene kockice žemlje in postavimo na hladno.

Iz mase oblikujemo manjše cmoke in jih zakuhamo v vrelo juho. Cmočke počasi kuhamo 12 minut, preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Več receptov za jušne zakuhe si lahko ogledate na spletni strani Kosilo.si – jušne zakuhe

jušne zakuhe
Recepti za jušne zakuhe