Suha juha s posukancem je tradicionalna slovenska jed, ki se je običajno kuhala v času pustnega rajanja ali za Veliko noč, pa tudi pri večjih kmečkih delih. V juho, v kateri smo kuhali prekajena rebrca ali kakšno drugo suho meso, s sukanjem vkuhamo posukanec ali sukančke. To je zakuha, ki jo zamesimo iz moke in jajca, ter nato z rokami posukamo in otresemo odvečno moko.

Suha juha s posukancem
Tabela za čas priprave suhe juhe
Faza | Trajanje |
---|---|
Priprava sestavin | 10 min |
Kuhanje mesa | 1 h |
Priprava posukanca | 10 min |
Kuhanje posukanca | 10 min |
Skupni čas | 1 h 30 min |
Juha s posukancem ali juha iz prekajenega mesa z močnikom je stara, tradicionalna slovenska jed na žlico. V času pomanjkanja, so gospodinje zelo varčno ravnale s hrano in tako so prihranile tudi župo, v kateri so kuhale Velikonočno šunko ali prekajena rebrca. V ostanek vode, v kateri se je kuhalo prekajeno meso, so nato dodale malo jušne zelenjave, še enkrat prekuhale in nato v juho vkuhale močnik, posukanec, sukančke, riž, ali kakšno drugo jušno zakuho.
Sestavine za suho juho s posukancem
- 1/2 kg prekajenega mesa; prekajena šunka, prekajena rebrca ali kakšno drugo prekajeno meso
- 1 korenček
- 1 manjši koren peteršilja
- cel poper, sol
- 1 čebula
- 150 g moke
- 1 jajce
Recept po korakih za juho iz prekajenega mesa s posukancem
- Prekajena suha rebrca, prekajeno šunko ali kakšno drugo suho meso damo kuhat v 2 l vode. Ko zavre, kuhamo 10 minut, nato vodo odlijemo. S tem odplaknemo odvečno sol, ki jo meso pritegnilo v razsolu.
- Nato na suho meso nalijemo nova 2 litra vode in dodamo narezano jušno zelenjavo. Juha naj počasi vre približno eno uro.
- Za zakuho pripravimo posukanec ali sukančke. Moko stresemo v posodo, dodamo jajce in z vilicami mešamo, da nastanejo kepice. Nato nastali močnik z dlanmi posukamo in otresemo odvečno moko.
- Če želimo bolj čisto in bistro juho, potem sukančke še presejemo, da odpade res vsa odvečna moka.
- Ko je meso mehko, ga vzamemo iz lonca in juho precedimo.
- V odcejeno vrelo juho zakuhamo posukanec, kuhamo 10 minut in nato juho porazdelimo po krožnikih. Preden juho postrežemo, jo potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.
- Sukančke ali posukanec pa lahko zakuhamo tudi malo drugače. Polovico sukančkov na maslu na hitro svetlo prepražimo in jih nato s preostalimi posukanci zakuhamo v juho. Da pa ne bo kosilo preveč dolgočasno, priporoča da zraven postrežete krofe z marmelado! POGLEJ RECEPT!
Tabela prehranskih vrednosti za suho juho s posukancem (na celoten recept)
Hranilo | Količina |
---|---|
Energijska vrednost | ~650 kcal |
Beljakovine | ~50 g |
Maščobe | ~30 g |
Ogljikovi hidrati | ~50 g |
Nasičene maščobe | ~10 g |
Holesterol | ~250 mg |
Natrij | ~1200 mg |
Vlaknine | ~3 g |
Najpogostejša vprašanja o kuhanju suhe juhe s posukancem
Zakaj se voda po prvem kuhanju prekajenega mesa zavrže?
- S tem odstranimo odvečno sol, ki je v mesu zaradi prekajevanja in razsola.
Kako vem, da je posukanec pravilno pripravljen?
- Posukanec mora biti rahlo zavit, ne predebel in brez odvečne moke, ki bi juho naredila motno.
Lahko uporabim katerokoli prekajeno meso?
- Da, najboljša izbira so prekajena rebrca, šunka ali kakšno drugo aromatično meso.
Ali lahko juho zamrznem?
- Da, a je bolje zamrzniti samo tekoči del brez posukanca, saj se testenine pri odtajanju razmočijo.
Kako lahko juho naredim bolj bistro?
- Posukanec pred kuhanjem presejte, da odstranite odvečno moko, in juho po kuhanju precedite.