Suha juha s posukancem je tradicionalna slovenska jed, ki se je običajno kuhala v času pustnega rajanja ali za Veliko noč, pa tudi pri večjih kmečkih delih. V juho, v kateri smo kuhali prekajena rebrca ali kakšno drugo suho meso, s sukanjem vkuhamo posukanec ali sukančke. To je zakuha, ki jo zamesimo iz moke in jajca, ter nato z rokami posukamo in otresemo odvečno moko.

Suha juha s posukancem
Juha s posukancem ali juha iz prekajenega mesa z močnikom je stara, tradicionalna slovenska jed na žlico. V času pomanjkanja, so gospodinje zelo varčno ravnale s hrano in tako so prihranile tudi župo, v kateri so kuhale Velikonočno šunko ali prekajena rebrca. V ostanek vode, v kateri se je kuhalo prekajeno meso, so nato dodale malo jušne zelenjave, še enkrat prekuhale in nato v juho vkuhale močnik, posukanec, sukančke, riž, ali kakšno drugo jušno zakuho.
Sestavine za suho juho s posukancem
- 1/2 kg prekajenega mesa; prekajena šunka, prekajena rebrca ali kakšno drugo prekajeno meso
- 1 korenček
- 1 manjši koren peteršilja
- cel poper, sol
- 1 čebula
- 150 gv ladja
- 1 jajce
Recept po korakih za juho iz prekajenega mesa s posukancem
- Prekajena suha rebrca, prekajeno šunko ali kakšno drugo suho meso damo kuhat v 2 l vode. Ko zavre, kuhamo 10 minut, nato vodo odlijemo. S tem odplaknemo odvečno sol, ki jo meso pritegnilo v razsolu.
- Nato na suho meso nalijemo nova 2 litra vode in dodamo narezano jušno zelenjavo. Juha naj počasi vre približno eno uro.
- Za zakuho pripravimo posukanec ali sukančke. Moko stresemo v posodo, dodamo jajce in z vilicami mešamo, da nastanejo kepice. Nato nastali močnik z dlanmi posukamo in otresemo odvečno moko.
- Če želimo bolj čisto in bistro juho, potem sukančke še presejemo, da odpade res vsa odvečna moka.
- Ko je meso mehko, ga vzamemo iz lonca in juho precedimo.
- V odcejeno vrelo juho zakuhamo posukanec, kuhamo 10 minut in nato juho porazdelimo po krožnikih. Preden juho postrežemo, jo potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.
- Sukančke ali posukanec pa lahko zakuhamo tudi malo drugače. Polovico sukančkov na maslu na hitro svetlo prepražimo in jih nato s preostalimi posukanci zakuhamo v juho. Da pa ne bo kosilo preveč dolgočasno, priporoča da zraven postrežete krofe z marmelado! POGLEJ RECEPT!
Priporočam ogled receptov za tradicionalne Slovenske jedi na žlico
Tradicionalne pustne jedi na žlico
Tradicionalne Velikonočne jedi na žlico
Recepti za tradicionalne Slovenske kisle juhe
Recepti za najboljše vampe