Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

Suha juha s posukancem

Suha juha s posukancem – juha iz prekajenega mesa zakuhana s sukanjem

Suha juha s posukancem je tradicionalna slovenska jed, ki se je običajno kuhala v času pustnega rajanja ali za Veliko noč, pa tudi pri večjih kmečkih delih. V juho, v kateri smo kuhali prekajena rebrca ali kakšno drugo suho meso, s sukanjem vkuhamo posukanec ali sukančke. To je zakuha, ki jo zamesimo iz moke in jajca, ter nato z rokami posukamo in otresemo odvečno moko.

suha juha s posukancem
Suha juha – juha iz prekajenih reber s posukancem, ali juha od prekajenih rebrc zakuhana s sukanjem Slika: Mari Radej

Suha juha s posukancem

Tabela za čas priprave suhe juhe

FazaTrajanje
Priprava sestavin10 min
Kuhanje mesa1 h
Priprava posukanca10 min
Kuhanje posukanca10 min
Skupni čas1 h 30 min

Juha s posukancem ali juha iz prekajenega mesa z močnikom je stara, tradicionalna slovenska jed na žlico. V času pomanjkanja, so gospodinje zelo varčno ravnale s hrano in tako so prihranile tudi župo, v kateri so kuhale Velikonočno šunko ali prekajena rebrca. V ostanek vode, v kateri se je kuhalo prekajeno meso, so nato dodale malo jušne zelenjave, še enkrat prekuhale in nato v juho vkuhale močnik, posukanec, sukančke, riž, ali kakšno drugo jušno zakuho.

Sestavine za suho juho s posukancem

  • 1/2 kg prekajenega mesa; prekajena šunka, prekajena rebrca ali kakšno drugo prekajeno meso
  • 1 korenček
  • 1 manjši koren peteršilja
  • cel poper, sol
  • 1 čebula
  • 150 g moke
  • 1 jajce

Recept po korakih za juho iz prekajenega mesa s posukancem

  1. Prekajena suha rebrca, prekajeno šunko ali kakšno drugo suho meso damo kuhat v 2 l vode. Ko zavre, kuhamo 10 minut, nato vodo odlijemo. S tem odplaknemo odvečno sol, ki jo meso pritegnilo v razsolu.
  2. Nato na suho meso nalijemo nova 2 litra vode in dodamo narezano jušno zelenjavo. Juha naj počasi vre približno eno uro.
  3. Za zakuho pripravimo posukanec ali sukančke.  Moko stresemo v posodo, dodamo jajce in z vilicami mešamo, da nastanejo kepice. Nato nastali močnik z dlanmi posukamo in otresemo odvečno moko. 
  4. Če želimo bolj čisto in bistro juho, potem sukančke še presejemo, da odpade res vsa odvečna moka.
  5. Ko je meso mehko, ga vzamemo iz lonca in juho precedimo.
  6. V odcejeno vrelo juho zakuhamo posukanec, kuhamo 10 minut in nato juho porazdelimo po krožnikih. Preden juho postrežemo, jo potresemo s sveže sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem.
  7. Sukančke ali posukanec pa lahko zakuhamo tudi malo drugače. Polovico sukančkov na maslu na hitro svetlo prepražimo in jih nato s preostalimi posukanci zakuhamo v juho. Da pa ne bo kosilo preveč dolgočasno, priporoča da zraven postrežete krofe z marmelado! POGLEJ RECEPT!

juha iz prekajenega mesa

Tabela prehranskih vrednosti za suho juho s posukancem (na celoten recept)

HraniloKoličina
Energijska vrednost~650 kcal
Beljakovine~50 g
Maščobe~30 g
Ogljikovi hidrati~50 g
Nasičene maščobe~10 g
Holesterol~250 mg
Natrij~1200 mg
Vlaknine~3 g

Najpogostejša vprašanja o kuhanju suhe juhe s posukancem

  1. Zakaj se voda po prvem kuhanju prekajenega mesa zavrže?

    • S tem odstranimo odvečno sol, ki je v mesu zaradi prekajevanja in razsola.
  2. Kako vem, da je posukanec pravilno pripravljen?

    • Posukanec mora biti rahlo zavit, ne predebel in brez odvečne moke, ki bi juho naredila motno.
  3. Lahko uporabim katerokoli prekajeno meso?

    • Da, najboljša izbira so prekajena rebrca, šunka ali kakšno drugo aromatično meso.
  4. Ali lahko juho zamrznem?

    • Da, a je bolje zamrzniti samo tekoči del brez posukanca, saj se testenine pri odtajanju razmočijo.
  5. Kako lahko juho naredim bolj bistro?

    • Posukanec pred kuhanjem presejte, da odstranite odvečno moko, in juho po kuhanju precedite.

Priporočam ogled receptov za tradicionalne Slovenske jedi na žlico

Tradicionalne pustne jedi na žlico

matevž s kislim zeljem

Tradicionalne Velikonočne jedi na žlico

Tradicionalne velikonočne jedi na žlico

Recepti za tradicionalne Slovenske kisle juhe

kisla juha

Recepti za najboljše vampe

recept za najboljše vampe

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Jedi na žlico.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.