Božične juhe so del praznične božične večerje, ki je pri naših prednikih imela mnogo večji pomen, kot v današnjem času. Naši predniki so poznali strogo ločnico med vsakdanjimi jedmi in prazničnimi jedmi, kar je bila pogosto posledica pomanjkanja hrane.
Božična večerja je vedno bila namenjena druženju v družinskem krogu, poleg vseh dobrot, kot je orehova potica in vse mesne dobrote, so za Božično večerjo vedno postregli tudi juho.

To so bile različne postne juhe; gobova juha, hruškova juha, slivova juha, kostanjeva juha, juhe iz kisle repe, kislega zelja, krompirja in fižola. V današnjem času, ko imamo hrane v izobilju, seveda za Božično večerjo pripravimo bogate in praznične juhe. Pogosto na mizo postavimo razne kremne juhe, tudi goveja in kurja juha se priležejo.
Božične juhe postrežemo v dekorativnih krožnikih, ali pa uporabimo babičin starinski servis. Na praznično mizo se seveda podajo posebni božični jušni krožniki.
V kakšnem loncu kuhamo juhe? Če bomo imeli v gosteh večje število ljudi, potem seveda potrebujemo večji lonec. Najbolj primerni so lonci iz nerjavečega jekla, litoželezni lonci ali pa kar stari črni lonci naših babic.
Sama imam različne lonce, najbolj vesela sem bila, ko sem ugotovila, da so veliki črni lonci Emo primerni za indukcijsko ploščo.
Velik lonec za juho iz nerjavečega jekla s steklenim pokrovom! Poglej TOP ponudbo!
Božične juhe nekoč in danes
Kot zanimivost naj povem, da se je krompir pri nas kot hrana za ljudi in ne za živali, prijel šele ob katastrofalni lakoti leta 1817. Do tega časa so krompir gojili in uporabljali samo za krmo živali. Seveda si tega v današnjem času ne moremo predstavljati, saj je krompir izredno pomembno živili v naši prehrani.
Prav tako so tudi buče dolgo gojili samo za krmo živali, šele leta 1845 so buče poskusno uvedli tudi na jedilnike za ljudi. Več o zgodovini božičnih juh in na splošno o tem, kako so se prehranjevali naši predniki, si lahko preberete v izčrpnem članku; Prehrana v 19. stoletju na Slovenskem. Izredno zanimivo branje, nad katerim se bo marsikdo zamislil.
Praznična goveja juha
Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še kdaj med tednom. Včasih temu ni bilo tako, saj je bila goveja juha na jedilniku samo ob res velikih praznikih, v času lakote pa jo je jedla samo gospoda. Izobilje hrane, ki jo danes uživamo, smo resnično vzeli kot samoumevno. Kakorkoli že, za letošnjo Božično večerjo si verjetno vsi med nami lahko privoščimo okusno govejo juho.
Kako pravilno skuhamo govejo juho? V starih kuharskih knjigah svetujejo, da mora goveja juha vreti počasi in pokrita. Če juha preveč vre, postane motna, meso pa trdo in žilavo. Za dobro, praznično govejo juho izberemo lep kos govejega mesa, dodamo malo govejih kosti, jušno zelenjavo in začimbe.
Recept za praznično govejo juho:
- 1 kg govedine s kostmi
- 3 l vode
- 6 dag korenja
- 6 dag peteršilja; zelenje in korenine
- 4 dag zelene; gomolj in nekaj zelenih listov
- 1/2 pora
- 4 kolobarje čebule
- 2 stroka česna
- jušna zelenjava; pest graha, 1/2 majhne cvetače, 1/2 podzemne kolerabe, nekaj lističev suhih jurčkov, 1 svež paradižnik
- 5 dag jeter
- sol in poper
- 2 lovorova lista
Goveje meso in kosti operemo in pristavimo v mrzlo vodo. Če želimo skuhati resnično dobro govejo juho, potem meso vedno pristavimo v mrzlo vodo in jo počasi zavremo, da beljakovine ne prehitro zakrknejo in se čim več mesnega soka izcedi v juho.
Vso zelenjavo očistimo, narežemo na večje kose in dodamo v lonec. Po okusu solimo, pokrijemo in pustimo počasi vreti od 2 do 3 ure. Večno vprašanje – ali pene pobiramo ali ne? V starih kuharskih receptih pravijo, da pen z juhe ne pobiramo, saj so to izločene mesne beljakovine. Ker danes kuhamo juho po starem slovenskem receptu, pene ne bomo pobirali .
Ko je meso mehko, juho odcedimo in zakuhamo poljubno jušno zakuho. Danes bomo pripravili zdrobove žličnike, ki jih bomo skuhalo posebej v vreli, slani vodi, saj če jih zakuhamo neposredno v juho, se bodo razmočili.

Recept za zdrobove žličnike
Za zdrobove žličnike ali “gresove knedle”, poznamo veliko receptov. Mnoge sem preizkusila, a se sedaj že nekaj let držim istega recepta, ki sem ga našla v stari Slovenski kuharici.
- 2 žlici olja
- 1 žlica mleka
- 2 jajci
- 12 dag pšeničnega zdroba
V večji posodi penasto umešamo dve žlici olja, žlico mleka in dva rumenjaka. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga nato z zdrobom vred vmešamo k rumenjakom. Rahlo premešamo in takoj z žlico zakuhamo v vrelo slano vodo.
Kadar bomo juho takoj postregli, lahko žličnike takoj zakuhamo v vrelo govejo juho. Ker želim za Božično večerjo večino jedi pripraviti prej, sem žličnike skuhala v vreli, slani vodi.
V večjem loncu zavremo rahlo osoljeno vodo in nato z žlico vanjo polagamo žličnike. Da bodo cmočki lahko zdrsnili z žlice, jo vedno prej pomočimo v vrelo vodo.
Pazimo, da vodo zavremo v dovolj velikem loncu, saj bodo žličniki precej narasli. Žličnike kuhamo pokrite 20 minut, nato jih s penovko poberemo iz vode in odložimo na cedilo. V vroči juho jih položimo tik preden juho postavimo na mizo.
Božična juha iz suhega sadja
Okoli Božiča so na kmetih pogosto skuhali juho iz suhega sadja, ali pa samo “češpljevo” juho ali juho iz hruškinih ali jabolčnih krhljev. Današnji recept je iz stare Slovenske kuharice in prihaja iz Štajerskih koncev.
- 25 dag jabolčnih krhljev
- 25 dag suhih sliv
- 15 dag suhih hrušk
- 10 dag koruzne moke
- 2 l vode
- 2 dcl smetane
- ščepec soli
- 2 žlici medu
Suho sadje operemo, stresemo v hladno vodo in pristavimo na ogenj, da počasi nabrekne. Ko je sadje kuhano, napredimo iz koruzne moke podmet in ga zlijemo k sadju.
Zmerno solimo in pustimo še malo vreti. Ko je juha kuhana, jo pustimo še pol ure počivati, da se med sabo povežejo arome sadja in sladkorja.
Hladna božična sadno zelenjavna juha
Božična sadno zelenjavna juha je odlična izbira, kadar imamo v gosteh vegetarijance, izredno radi pa imajo takšno juho tudi otroci.
- 10 dag korenja
- 5 dag gomolja zelene
- 5 dag peteršiljeve korenine
- 10 dag rdeče pese
- 20 dag jabolk
- 20 dag breskev
- 1 limona
- 2 dl belega vina
- 7 dl mleka
- 1 dl smetane
- 20 dag sladkorja
Zelenjavo in sadje dobro operemo. Korenje, gomolj zelene in korenino peteršilja ostrgamo, rdečo peso olupimo. Vso zelenjavo in sadje narežemo na debelejše kose.
Prilijemo limonin sok, vino in smetano. Postopoma zmiksamo in zlijemo v steklen vrč. Juho postavimo pokrito v hladilnik in hladno nalijemo v dekorativne božične skodelice.
Hladno božično sadno zelenjavo juho postrežemo v dekorativnih božičnih skodelicah. Poglej več!
Hladne mešane juhe iz sadja in zelenjave so zelo osvežujoče, so malo posebne, zato so tudi primerne da jih postrežemo za praznike.
Čebulna juha
Pogosto za božične praznike postrežemo tudi čebulno juho, nanjo vsekakor prisega Božiček in njegovi škratje, saj jim daje moč, za vse praznične napore.
- 50 dag bele čebule
- 3 žlice svinjske masti
- 1 manjša paprika
- 2 stroka česna
- 1 žlička soli
- 1/4 l belega vina
- 3/4 l čiste mesne juhe
- 1/2 žličke belega popra
- za noževo konico muškatnega oreščka
- ščepec sladkorja
- 1 žlička posušenega majarona
- 3 rezine belega kruha
- 4 žlice nastrganega sira
- 3 žlice olivnega olja
Belo čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo svinjsko mast in popražimo narezano čebulo, da malo postekleni. Dodamo narezano papriko in s soljo strt česen. Prilijemo belo vino in vse skupaj zalijemo z čisto mesno juho. Juho začinimo s soljo, belim poprom, muškatnim oreškom, sladkorjem in majaronom.
Zavremo, pokrijemo in pustimo počasi vreti 15 minut. Medtem ko se juha kuha, kruh zlato rumeno opečemo na olivnem olju. Čebulno juho razdelimo v dekorativne božične skodelice in jo takoj postrežemo z opečenim kruhom in nastrganim sirom.
