Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

gobova juha z jurčki in lisičkami

Gobova juha z lisičkami, jurčki in krompirjem

Gobova juha z lisičkami in jurčki je seveda najboljša, če jo skuhamo iz svežih gob, a tudi iz posušenih ali zamrznjenih bo odlična. Jurček, jesenski goban ali tudi smrekovec, je med najbolj priljubljenimi gobami pri nas. Jurčke nabiramo pozno poleti in jeseni, a jih najdemo tudi že v začetku poletja.

Jurčki so v kulinariki izjemno cenjeni, najboljši so praženi z vmešanimi jajci. Odlična je tudi gobova juha, razne pite, polpete in še mnoge druge gobove jedi. Jurčki se odlično ujemajo s krompirjem, zato bomo v današnjo gobovo juho dodali krompir, za boljši okus pa še malo lisičk.

gobova juha z lisičkami in jurčki

Gobova juha z lisičkami, jurčki in krompirjem

Gobovo juho lahko skuhamo iz različnih gob, danes bom uporabila sveže jurčke in lisičke. Lisičk sem nabrala bolj malo, saj jih je v naših gozdovih žal vse manj. Poznamo več vrst lisičk, najbolj poznane so navadne lisičke, luskate, gubaste in pobeljene lisičke. Lisičke vsebujejo 90% vode, poleg tega pa so tudi vir mnogih koristnih učinkovin. Ali ste vedeli, da lisičke vsebujejo veliko vitamina A, ki je odgovoren za normalno delovanje presnove, za lepo kožo, lase in celo za dober vid.

Za gobovo juho sveže jurčke očistimo in jih narežemo na debelejše lističe, lisičke narežemo na polovičke, manjše lahko pustimo cele. Jurčke in lisičke lahko pred kuhanjem nekaj minut blanširamo in nato na hitro ohladimo. Blanširanje sicer ni nujno potrebno, jaz gobe blanširam, če jih imam namen uporabiti naslednji dan ali jih dam v zamrzovalnik.

Moj recept za gobovo juho z lisičkam, jurčki in krompirjem

Za gobovo juho poznamo več receptov, če imamo jurčke, lahko uporabimo samo te, če pa imamo kaj lisičk, bo juha še boljša. Meni je najboljša juha samo z lisičkami in krompirjem, a zadnja leta naberem zelo malo lisičk.

Običajno je v moji gobovi juhi mešanica jurčkov in lisičk, v jeseni dodam v juho tudi kakšno marelo. Pogosti so recepti za kremne gobove juhe, pri nas imamo v juhi raje cele ali narezane gobe.

jurčki in lisičke
Narezani jurčki in lisičke

Pogosti so tudi recepti, ko v gobovo juho dodamo kislo smetano, sladko smetano ali smetano za kuhanje. V mojem receptu smetane ne dodam, dodam pa veliko peteršilja. Seveda spada v gobovo juho tudi čebula, jaz jo popražim na svinjski masti, lahko pa jo tudi na olivnem ali navadnem sončničnem olju. V nekaterih receptih v gobovo juho dodajo tudi paradižnik, v mojem receptu “po starem”, paradižnika ne dodam.

Kaj pa začimbe za gobovo juho? Seveda sol in poper, obvezno peteršilj. V gobovo juho lahko dodamo tudi ščepec majarona in timijana, česen pa po želji.

Jaz česen strem in ga čisto malo popražim, da ne zagreni. Kaj pa moka? Prav tako po želji. Jaz popraženo čebulo, gobe in krompir samo poprašim z žlico ostre moke, zalijem in pokuham.

Recept za gobovo juho z lisičkami, jurčki in krompirjem

V receptu sem navedla količine, ki se jih seveda ni potrebno nujno držati. Včasih naberemo več gob in takrat bomo skuhali bolj bogato gobovo juho. Kadar pa imamo manj gob, pa lahko dodamo več krompirja in juha bo prav tako odlična.

Recept za gobovo juho s lisičkami, jurčki in krompirjem:

 • 300 g svežih jurčkov
 • 200 g svežih lisičk
 • 1 čebula
 • velik šop peteršilja
 • 3 stroki česna
 • 1 žlica svinjske masti
 • 4 krompirji
 • 1 korenček
 • sol in poper
 • ščepec timijana
 • ščepec majarona
 • 1 žlica ostre moke

Sveže jurčke očistimo s krtačko ali vlažno krpo, narežemo jih na večje lističe. Lisičke prav tako očistimo in jih po dolgem prerežemo, manjše pustimo cele.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen očistimo in stremo. Korenček ostrgamo in narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Peteršilj drobno sesekljamo.

gobova juha
Gobe narežemo na lističe, čebulo sesekljamo, krompir in korenček narežemo na kocke

V ponvi segrejemo žlico svinjske masti ali žlico olivnega olja in najprej na hitro popražimo strt česen, samo toliko da zadiši. Takoj dodamo sesekljano čebulo in jo nekaj minut pražimo.

Nato dodamo narezane jurčke in lisičke, ki jih lahko po želji prej blanžiramo. Premešamo in pražimo nekaj minut.

jurčki in lisičke
Na svinjski masti najprej popražimo česen in čebulo, nato dodamo narezane gobe in pražimo nekaj minut

Takoj nato dodamo narezan korenček in krompir, premešamo in spet pražimo nekaj minut. Nato vse skupaj poprašimo z žlico ostre moke, premešamo in zalijemo z vročo vodo, lahko tudi z jušno osnovo.

gobova juha s krompirjem
Dodamo krompir in korenček. Pražimo nekaj minut, nato poprašimo z moko in zalijemo.

Moko lahko mirno izpustimo. Sedaj je čas za začimbe. Jed solimo, popramo, dodamo ščepec majarona in timijana. Premešamo in počasi kuhamo toliko časa, da se krompir in korenje zmehčata.

gobova juha z jurčki
Dodamo lovor, timijan, majaron, sol in poper

Preden juho postrežemo jo obilno potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem. 

gobova juha z lisičkami
Preden juho postrežemo jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Show Buttons
Hide Buttons