Zelenjavna enolončnica – kako skuhamo preproste zelenjavne juhe brez mesa?

Zelenjavna enolončnica je gosta jed na žlico, ki jo skuhamo brez mesa. Najbolj poznane jedi na žlico brez mesa so mineštre, v katere poleg zelenjave vkuhamo testenine ali riž.

Za pripravo zelenjavnih juh lahko uporabimo svežo sezonsko zelenjavo, v zimskih mesecih pa  porabimo kar smo spravili za ozimnico. Odlične so krompirjeve jedi na žlico, jedi na žlico s fižolom ali enolončnice s kislim ali svežim zeljem.  Za pripravo zelenjavne enolončnice lahko uporabimo tudi stročji fižol, suhi fižol, bob, grah ali špinačo, v juho pa vkuhamo različne jušne zakuhe, testenine ali riž.

zelenjavna enolončnica
Zelenjavna enolončnica! POGLEJ več receptov za okusne juhe!

Zelenjavna enolončnica

Okusne juhe lahko pripravimo tudi iz zamrznjene zelenjave, pogosto v juhe dodamo zelenjavo, ki je na voljo tudi v hladnejših dneh. Vedno lahko kupimo krompir, zelje, špinačo, repo in različno jušno zelenjavo, zato lahko zelenjavne juhe kuhamo skozi celo leto.

Poleg zelenjavnih juh, so odlične tudi gobove juhe, ki jih prav tako pogosto pripravljamo s krompirjem. Pripravimo lahko tudi koruzno juho, odlične so tudi različne sadne juhe, ki jih mogoče malo manj poznamo.

Krompirjeva juha

Navadna krompirjeva juha je okusna enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojno jed, obrok popestrimo s kosom domače orehove potice ali svežimi buhteljni. 

Recept za navadno krompirjevo juho:

  • 60 dag krompirja
  • 2 l vode
  • 2 žlici moke
  • 2 žlici svinjske masti
  • 2 stroka česna
  • 1 čebula
  • 1 peteršiljeva korenina
  • 1 dl smetane
  • 1 lovorov list
  • sol in poper
  • majaron

Krompir olupimo in narežemo na kocke, ter ga skuhamo v slani vodi do mehkega skupaj z lovorovim listom. Dodamo peteršiljevo korenino, majaron in strt česen. Medtem ko se krompir kuha, pripravimo na domači svinjski masti svetlo prežganje iz čebule in moke.

Prežganje zalijemo in gladko razkuhamo, ter ga prilijemo k juhi. Krompirjevo juho malo okisamo, popramo in dodamo žlico kisle smetane.

Juho lahko zgostimo tudi brez prežganja, pripravimo lahko podmet ali v juho naribamo pol surovega krompirja.

Mineštra

Mineštra je poznana Primorska jed, v kateri porabimo sezonsko zelenjavo in jo obogatimo s testeninami ali dodamo riž. Poznamo veliko receptov za kuhanje mineštre, recepti se razlikujejo glede na zelenjavo ki jo imamo trenutno na voljo. 

Recept za mineštro:

  • 1 1/2 l zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 4 dag nastrganega sira
  • olivno olje
  • 10 dag paradižnikove mezge ali 1 paradižnik
  • 10 dag korenja
  • 10 dag graha
  • 1 por
  • 1 majhna ohrovtova glava
  • 1 gomolj zelene
  • 1 čebula
  • 5 dag riža ali domačih rezancev
  • svež peteršilj
  • sol in poper

Čebulo, por, korenje, ohrovt in  zeleno enakomerno narežemo in prepražimo na olivnem olju. Ko je zelenjava na pol mehka, jo zalijemo s čisto zelenjavno jušno osnovo ali juho.

Kuhamo do mehkega, nato dodamo paradižnikovo mezgo, podušen riž, kuha  grah ali že kuhane domače rezance. Kadar juhi dodamo svež paradižnik, ga očiščenega dodamo k praženi zelenjavi. Ko smo mineštri dodali vse sestavine, jo še nekaj časa kuhamo, tik pred koncem kuhanja juho potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

K mineštri ponudimo nastrgan sir.

Gosta juha s fižolom in krompirjem

Gosta Štajerska juha, kjer sta osnova krompir in fižol. Originali recept prihaja iz štajerskih krajev, gospodinje so juho pripravljale v zimskem času, ko ni bilo na voljo sveže zelenjave.

Recept za gosto Štajersko juho:

  • 40 dag fižola
  • 40 dag krompirja
  • olivno olje ali svinjska mast
  • 1 žlica moke
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 l vode 
  • 1 lovorov list
  • sol in poper

Fižol preberemo, operemo in čez noč namočimo. Naslednji dan v isti vodi pristavimo fižol, dodamo srt česen in lovorov list, solimo tik preden je fižol mehak. Ko je fižol kuhan, dodamo olupljen in na majhne kocke narezan krompir. Medtem ko se juha kuha, naredimo svetlo prežganje iz masti, sesekljane čebule in moke.

Prežganje razkuhamo in zalijemo k juhi. Juho še nekoliko prevremo, dodamo kanček domačega jabolčnega kisa in na koncu še žličko kisle smetane. 

Enolončnica z bobom – kisla bobkova juha

Kisla bobkova juha je gosta enolončnica z bobom, recept prihaja iz okolice Brežic. 

Recept za enolončnico z bobom:

  • 50 dag suhega boba
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • peteršiljeva korenina
  • svež peteršilj
  • malo jabolčnega kisa
  • 2 žlici moke
  • 1 1/2 l vode
  • poper in sol

Bobek ali bob večkrat operemo in zvečer namočimo. Naslednji dan namočenemu bobu dodamo narezano peteršiljevo korenino in pristavimo na ogenj. Solimo in skuhamo do mehkega.

Pripravimo svetlo prežganje z zaseko in čebulo. Prežganje razkuhamo in zlijemo h kuhanemu bobu, vse skupaj še malo prekuhamo.

Preden juho postrežemo, jo začinimo s strtim česnom in sesekljanim peteršiljem, dodamo malo domačega jabolčnega kisa in popramo. 

Zelenjavna enolončnica

Klasična zelenjavna enolončnica, kjer uporabimo zelenjavo ki jo imamo na voljo. Recept lahko prilagodimo, dodamo zelenjavo ki je v receptu, kakšno dodamo ali odvzamemo.

Recept za zelenjavno enolončnico:

  • 25 dag korenja
  • 25 dag brokolija
  • 25 dag brstičnega ohrovta
  • 25 dag stročjega fižola 
  • malo graha
  • 1 gomolj peteršilja
  • 1 rdeča paprika
  • kos gomolja zelene
  • 2 pora
  • 2 sesekljani čebuli
  • 2 strta stroka česna
  • 2 paradižnika
  • 1 žlička bazilike
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička majarona
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 lonček riža
  • sol in poper
  • nariban parmezan

Zelenjavo očistimo in operemo, korenje in por narežemo na kolobarje, brokoli razdelimo na cvetove, peteršiljevo korenino narežemo na kocke. Papriko očistimo in jo narežemo na rezine, zeleno in stročji fižol narežemo na kocke, brstični ohrovt prerežemo na pol. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo, odstranimo semena in narežemo. 

Na olivnem olju prepražimo drobno sesekljano čebulo, ko postekleni dodamo vso narezano zelenjavo, strt česen in riž. Na nizki temperaturi zelenjavo pražimo približno 8 minut, vmes jo večkrat premešamo.

Zelenjavo nato zalijemo z 8 dl vode, solimo, dodamo majaron in baziliko. Juho počasi kuhamo 20 minut, tik pred koncem kuhanja dodamo drobno sesekljan peteršilj. Zelenjavno enolončnico ponudimo z naribanim parmezanom. 

Cvetačna juha

Okusna cvetačna juha, ki jo ponudimo pred kosilom, da ogrejemo želodčke. 

Recept za cvetačno juho:

  • 1 cvetača
  • slan krop
  • 3 dag moke
  • čista zelenjavna juha
  • svež peteršilj
  • sol in poper
  • 1 rumenjak
  • 1 dl mleka

Cvetačo operemo, razdelimo na cvetke, liste narežemo na rezance ali kocke, ter vse skupaj skuhamo v slanem kropu. Iz olja in moke naredimo prežganje, ga razkuhamo s cvetačni juho. Dodamo kuhano cvetačo z listi vred, drobno sesekljan peteršilj, po potrebi dolijemo še čisto zelenjavno juho. Solimo, popramo in prevremo.

Preden juho postrežemo, jo legiramo z rumenjakom razžvrkljanim v mleku.

Kaj je legiranje?

Z legiranjem zgostimo juhe ali omake. Običajno legiramo z rumenjakom, ki ga razžvrkljamo v mleku ali sladki smetani. S tem jed zgostimo in tudi izboljšamo okus.

Razžvrkljana jajca z mlekom ne smemo vkuhati v vrelo juho, saj bo rumenjak zakrknil. Juho vedno prej ohladimo in z legiranjem bo jed lepo gosta, rumenjak pa bo juhi dal lepo barvo.

Juha iz stročjega fižola

Juha iz stročjega fižola je prava kulinarična poslastica, najboljša je, ko jo pripravimo iz sveže nabranega fižola. Juho lahko pripravimo tudi iz zamrznjenega fižola, v prodaji pa je tudi stročji fižol v pločevinki.

Recept za juho iz stročjega fižola:

  • 1 kg stročjega fižola
  • 2,5 l slanega kropa
  • 8 dag olja
  • 3 dag moke
  • 1 čebula
  • svež peteršilj
  • sol in poper
  • malo domačega jabolčnega kisa
  • 1 dl kisle smetane

Stročji fižol očistimo, odrežemo konce in ga zrežemo na poševne rezance. Fižol skuhamo v slanem kropu. Na olju rahlo zarumenimo čebulo, dodamo moko, malo prepražimo in zalijemo s fižolovo vodo. Dodamo skuhan fižol in drobno sesekljan peteršilj. Po okusu še solimo, popramo in še enkrat prevremo.

Tik pred koncem kuhanja dodamo malo kisa in kislo smetano.

Grahova kremna juha 

Grahova kremna juha z zelenjavnimi rezanci je okusna enolončnica, ki jo ponudimo kot predjed, s kosom kruha pa je lahko tudi glavna jed. Uporabimo lahko svež ali zamrznjen grah, lahko pa tudi grah iz pločevinke. Kremno juho ponudimo s sladko smetano in z na rezance narezanim korenjem in zeleno.

Recept za grahovo kremno juho:

  • 1/2 kg svežega ali zamrznjenega graha
  • 1/2 l jušne osnove
  • 40 g prekajene slanine
  • 1 sesekljana čebula
  • 40 g masla
  • 20 g moke
  • 1 dl sladke smetane
  • sol in poper
  • timijan
  • lovorov list
  • 100 g korenja
  • 100 g gomolja zelene

Čebulo drobno sesekljamo, slanino narežemo na drobne kocke. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo sesekljano čebulo. Poprašimo z moko, solimo in popramo, dodamo timijan, lovorov list in grah. Zalijemo z jušno osnovo, uporabimo lahko zelenjavno ali mesno.

Zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo toliko časa, da se grah zmehča. Dodamo sladko smetano in po okusu še dodatno začinimo. Korenje in gomolj zelene narežemo na tanke rezance. Juho še enkrat prevremo in pretlačimo. Preden grahovo kremno juho ponudimo, dodamo na rezance narezano korenje in zeleno. Juho lahko okrasimo tudi z cvetkami kuhane cvetače, z nekaj zrni graha ali drugo poljubno kuhano zelenjavo. 

Viri: Zelenjavna enolončnica:

  • Andrej Goljat; Kuharska knjiga za vse čase
  • Slovenska kuharica; zelenjavna juha
  • Sodobna kuharica; juha iz stročjega fižola