Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

svinjski golaž

Svinjski golaž s krompirjem in korenčkom

Svinjski golaž s krompirjem je okusna in hitro pripravljena jed na žlico. Golaž s svinjskim mesom lahko pripravimo tudi s testeninami, najbolj poznan pa je svinjski golaž s kislim zeljem, ki ga bolj poznamo pod imenom segedin. Danes sem pripravila golaž s svinjskim mesom, krompirjem in korenčkom.

Pri tej jedi lahko sprostimo domišljijo in dodamo različne sestavine, seveda moramo paziti, da se vse skupaj ujame v odličen končni okus. Enolončnica s svinjskim mesom in krompirjem je podobna krompirjevemu golažu, ki ga seveda pripravljamo brez mesa. Jed obogatimo z začimbami, najbolje se z vsemi okusi ujamejo majaron, kumina in česen. Seveda ne sme manjkati čebula, za boljši okus pa sem dodala še korenček.

svinjski golaž
Svinjski golaž s krompirjem in korenčkom

Svinjski golaž s krompirjem in korenčkom

Ali tudi vi vsaki dan iščete ideje kaj bi kuhali? Ko domače vprašam kaj bi jedli, je odgovor pogosto “kr neki”!? To me res razjezi, saj za vsakodnevno pripravo jedi porabim precej časa.

Veliko časa mi vzame tudi vsakodnevna peka kruha z drožmi, ker sem nas vse skupaj precej razvadila in nihče noče več niti poskusiti trgovinskega kruha. Ker imamo na mizi vsak dan sveže pečen kruh, tudi precej pogosteje kuham enolončnice, posebej goveji golaž ali boranjo.

Recept za svinjski golaž s krompirjem po korakih

Za vsako enolončnico moramo najprej poskrbeti da uporabimo neoporečne sestavine. Goveje meso vedno kupujem pri kmetu, medtem ko svinjsko meso kupujem sproti pri mesarju, ker ga ne pojemo tako veliko. Danes sem v receptu uporabila bel krompir, ki ga kupujem pri bližnjem kmetu.

Najprej pripravimo vse sestavine za svinjski golaž s krompirjem

 • 1/2 kg svinjskega mesa
 • 4 krompirji
 • 1 korenček
 • 2 stroka česna
 • 2 žlici svinjske masti
 • 1/2 l zelenjavne ali goveje jušne osnove
 • 1 čebula
 • 1 skodelica pasiranega paradižnika ali 2 sveža paradižnika
 • sol in poper
 • 1/2 žličke majarona
 • ščepec kumine v zrnju
 • 2 lovorova lista
 • 1 žlička mlete redeče paprike
 • 1/2 žličke posušenih lisičk v prahu
 • svež peteršilj ali drobnjak za serviranje
sestavine za svinjski golaž
Svinjsko meso narežemo na enakomerne kose. Krompir olupimo in narežemo na večjo kose, korenček ostrgamo in narežemo na tanke kolobarje.

Svinjsko meso narežemo na enakomerne kose, čebulo olupimo in sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Krompir olupimo in narežemo na večje kose. Korenček ostrgamo in narežemo na tanke kolobarje.

Pripravimo si začimbe in paradižnik. Če bomo uporabili svež paradižnik, ga potopimo v vročo vodo, olupimo in drobno sesekljamo. Jaz danes svežega paradižnika nisem imela, zato sem uporabila pasiran paradižnik. Pripravimo si tudi juho za zalivanje, uporabimo lahko zelenjavno ali mesno jušno osnovo.

Praženje svinjskega mesa in zelenjave

Pri vseh enolončnicah je praženje zelenjave izredno pomembno. Posebej pri pripravi mineštre, moramo zelenjavo vedno nekaj minut pražiti. Za praženje mesa ali zelenjave lahko uporabimo poljubno maščobo, jaz vse pripravljam na domači svinjski masti, lahko pa seveda uporabimo tudi olivno olje.

recept za svinjski golaž
Na svinjski masti z vseh strani popečemo narezani svinjsko meso, nato dodamo sesekljano čebulo in spet malo popražimo. Dodamo še strt česen in pražimo toliko časa, da zadiši.

V večji ponvi najprej segrejemo žlico svinjske masti in z vseh strani popečemo na kocke narezano svinjsko meso. Ko meso malo porjavi, dodamo sesekljano čebulo in nekaj minut vse skupaj pražimo. Nato dodamo strt česen, premešamo in pražimo toliko časa, da česen zadiši.

Dodamo sesekljan paradižnik ali pasiran paradižnik, ter mleto rdečo papriko, ki jo prej raztopimo v malo juhe. Premešamo in dodamo začimbe; posušen majaron, ščepec kumine v zrnju, 1/2 žličke posušenih lisičk v prahu, sol in poper.

golaž s krompirjem
Ko popražimo še čebulo in česen skupaj z mesom, dodamo paradižnik, zelišča in lovorov list. Prilijemo juho, pokrijemo in počasi dušimo eno uro.

Zelišča seveda lahko dodamo čisto po svoji presoji, jaz v enolončnice dodam tudi posušene lisičke v prahu, ki dodajo jedi čisto poseben okus. Sedaj je časa, da prilijemo jušno osnovo, vendar ne preveč, ker naj bi bila jed bolj gosta. Premešamo, dodamo dva lovorova lista, pokrijemo in počasi dušimo približno eno uro.

Medtem ko počasi dušimo svinjsko meso, olupimo krompir in ostrgamo korenček. Krompir operemo, narežemo na večjo kose, korenček ostrgamo in narežemo na tanke kolobarje.

golaž s krompirjem
Medtem ko počasi dušimo meso, v ponvi segrejemo žlico svinjske masti in dodamo narezan krompir in korenček. Premešamo in počasi pražimo 15 minut.

V ponvi segrejemo žlico masti, dodamo krompir in korenček, premešamo in na nizkem ognju pražimo najmanj 15 minut. Na krompir in korenček lahko stresemo tudi mešanico zelišč, popra in soli. Ko sta korenček in krompir popražena, ju stresemo k mesu.

Koliko časa kuhamo svinjski golaž s krompirjem?

golaž s svinjskim mesom
Ko sta krompir in korenček popražena, ju stresemo k mesu, prilijemo še malo juhe, premešamo in kuhamo še 20 do 30 minut.

Najprej počasi eno uro dušimo svinjsko meso v omaki, nato dodamo popražen krompir s korenčkom, pokrijemo in kuhamo še 20 minut. Ko sta meso in krompir mehka, je jed gotova. Preden golaž ponudimo, naj najmanj 20 minut počiva, nato ga postrežemo v globokih krožnikih. Preden jed serviramo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Svinjski golaž s krompirjem postrežemo s kosom sveže pečenega kruha, mi smo danes za sladico pojedli še kos orehove potice. 

kako postrežemo svinjski golaž
Svinjski golaž s krompirjem in korenčkom
Show Buttons
Hide Buttons