Krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino iz pečice

Krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino iz pečice je okusna jed na žlico. Klasični krompirjev golaž se praviloma kuha brez mesa. Današnji recept je nastal bolj zaradi pospravljanja hladilnika in shrambe pred odhodom na dopust. V shrambi sem imela nekaj mladih krompirjev, porabiti sem morala nekaj korenčkov in v skrinji je bilo še pol kilograma svinjskega mesa, že narezanega na kocke.

V hladilniku sem imela še precejšen kos mastne slanine.  Od prejšnjega dneva mi je ostalo nekaj čiste kurje juhe, potrebovala sem še čebulo, česen, paradižnikovo mezgo in začimbe.

krompirjev golaž
Krompirjev golaž s svinjski mesom in slanino Za več podobnih receptov KLINI TU!

Krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino iz pečice

Za kosilo sem imela namen pripraviti še palačinke, zato sem enolončnico pripravila in jo nato za 45 minut postavila v pečico. Med tem časom sem spekla palačinke. Ker sem že bila v akciji pospravljanja, sem iz skrinje vzela še zadnji paket zamrznjenih malin.

Maline sem na nizkem ognju počasi segrevala z tremi žlicami sladkorja. Nastala je nekakšna hitra malinova marmelada, ki sem jo ponudila zraven palačink. Nastalo je odlično in nekoliko drugačno kosilo. 

Ta recept za krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino ni klasičen recept, saj sem jed pripravila iz sestavin, ki sem jih morala porabiti. Veliko razprav je že bilo kaj je pravi krompirjev golaž in popolnoma se strinjam, da je klasični krompirjev golaž pripravljen brez mesa.

Recept za krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino

Tej moji jedi lahko rečemo tudi svinjska obara s krompirjem ali svinjski golaž s krompirjem. Ni pomembno kako bomo jed imenovali, bila je odlična.

Sestavine za krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino:

  • 1/2 kg svinjskega mesa
  • 200 g mesnate slanine
  • 2 korenčka
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 5 mladih krompirjev
  • 1/2 l čiste kurje juhe
  • 4 žlice paradižnikove mezge
  • sol in poper
  • 1 mala žlička suhega timijana
  • 1 suha žlička suhega majarona
  • nekaj zrn kumine
  • 2 lovorova lista
  • 2 žlici svinjske masti

Svinjsko meso narežemo na poljubno velike kocke in ga osušimo. Mesnato slanino narežemo na drobne kockice. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Mladi krompir ostrgamo, operemo in narežemo na večje kose. Korenček ostrgamo in narežemo na manjše kolobarje. Česen olupimo in stremo. 

golaž s svinjskim mesom
Na svinjski masti popražimo slanino in na kocke narezano svinjsko meso

Narezan mlad krompir damo kuhat v slano vodo, dodamo malo suhega timijana, nekaj zrn kumine in lovorjev list. Krompir kuhamo približno 10 minut, pazimo, da ga ne skuhamo preveč. 

mlad kuhan krompir
Krompir na pol skuhamo v slani vodi, dodamo lovorjev list, suh timijan in kumino v zrnju

Medtem, ko se krompir kuha, v večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in najprej na hitro popražimo narezano slanino, ko postekleni, dodamo na kocke narezano svinjsko meso. Meso nekaj časa pražimo, nato ga solimo, popramo, ter dodamo narezan korenček, timijan, majaron, lovorjev list in paradižnikovo mezgo. Premešamo, še malo podušimo in zalijemo s čisto kurjo juho. 

Svinjsko meso
Mesnato slanino in svinjsko meso      nekaj minut pražimo

Krompirjev golaž s svinjskim mesom
Dodamo paradižnikovo mezgo, sol poper in zalijemo s čisto kurjo juho

V drugi ponvi na žlici masti popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo še strt česen in ko zadiši, dodamo na pol skuhan in odcejen krompir. Premešamo in pražimo nekaj minut. Nato krompir s čebulo stresemo k mesu, premešamo in če je potrebno prilijemo malo juhe.

krompirjev golaž s čebulo
Na svinjski masti popražimo čebulo in dodamo na pol kuhan krompir

Vse skupaj sedaj stresemo v keramični pekač s steklenim pokrovom. 

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, krompirjev golaž s svinjskim mesom počasi pokrito  dušimo 40 minut. Vmes večkrat preverimo kaj se v pekaču dogaja, po potrebi dolijemo še malo juhe. Ko sta meso in krompir mehka, je jed gotova. 

krompirjev golaž v pečici
Krompirjev golaž s svinjskim mesom in slanino je pripravljen!

Palačinke z malinami

Palačinke so lahko pri nas na mizi vsak dan, pa ne bo nič narobe. Danes sem pripravila maso za palačinke iz polovice mehke in polovice ostre moke, ter z dodatkom kisle smetane.

V skrinji se imela še zamrznjene maline, ki sem jih odtalila, dodal tri žlice sladkorja in nato počasi segrevala. Nastala je odlična malinova marmelada na hitro, s katero smo namazali palačinke. 

Recept za palačinke:

  • 125 g ostre moke
  • 125 g gladke moke
  • 2 jajci
  • 350 ml mleka
  • 3 žlice kisle smetane
  • 1 vaniljev sladkor

V večji posodi z ročno metlico penasto umešamo jajca, nato dodamo dodamo mleko in dobro premešamo. Dodamo kislo smetano, premešamo in nato med stalnim mešanjem dodajamo moko.

palačnike
Palačinke iz mase s kislo smetano

V maso dodamo še vaniljev sladkor, malo soli in vse skupaj dobro premešamo. Masa naj 15 minut počiva, nato spečemo tanke palačinke, ki jih postrežemo s sladkanimi malinami. 

maline s sladkorjem
Maline s sladkorjem

Kaj je skrivnost dobrih palačink?

  • Ali ste vedeli, da za najboljše palačinke priporočajo polovico mehke in polovico ostre moke?
  • Če bomo v testo za palačinke dodali preveč jajc, bo testo postalo gumijasto. 
  • Ali je pri pripravi mase pomembno zaporedje dodajanja sestavin? Za odlično maso za palačinke, moramo najprej penasto umešati jajca, nato dodamo mleko, znova mešamo in nato med mešanjem dodajamo moko. Ne mešamo prehitro, saj s tem razbijemo strukturo sestavin!
  • Za boljši okus masi za palačinke dodajamo različne dodatke; rum, sol, limonina lupinica, sladkor, vaniljev sladkor.
  • Ali lahko v maso za palačinke dodamo mineralno vodo? Seveda, mineralna voda vsebuje natrijev karbonat, ki je tudi osnova za pecilni prašek, zato bodo palačinke še bolj rahle.
  • V maso lahko dodamo tudi navadni jogurt ali kislo smetano, izjemno rahle palačinke pa bomo dobili, če bomo dodali kozarec piva. 

Kaj lahko gre narobe pripeki palačink?

palačinke z malinami in ribezom
Palačinke z malinami in ribezom
  • Kaj se zgodi, če v maso za palačinke dodamo rum? Poleg odlične arome, bodo palačinke med pečenjem vpile manj maščobe, če v maso dodamo malo ruma. 
  • Zakaj dodamo v maso za palačinke tudi sol? Sol poskrbi za pravilno gostoto ali konsistenco, medtem ko je sladkor samo za okus in ne spremeni strukture testa. 
  • Zakaj so palačinke trde in gumijaste? Skoraj gotovo zato, ker smo maso predolgo in prehitro stepali. Bolj dolgo mučimo maso s stepanjem, bolj trde bodo palačinke. 
  • Ali je potrebno, da masa za palačinke pred pečenjem počiva? Ja in še enkrat ja! Čeprav se nam mudi, dajmo maso vsaj za pol ure počivat na hladno, seveda če želimo pripraviti vrhunske palačinke.
  • Zakaj so palačinke na pogled mastne in čudne barve? Verjetno zato, ker ponve in s tem maščobe nismo dovolj ogreli, testo pa se kuhalo, namesto da bi se peklo. 
  • Kako pogosto obračamo palačinke med peko? Čim manj…običajno je dovolj, če palačinko zapečemo na eni strani, jo obrnemo in spečemo do konca. 

Viri: Krompirjev golaž in palačinke:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja