Kako pripravimo segedin v pečici?

posted in: Aktualno, Enolončnice z mesom | 0

Kako pripravimo segedin v pečici? Segedin je priljubljena enolončnica, recept prihaja iz Madžarske, čeprav tam jedi ne poznajo pod tem imenom. Na madžarskem segedin imenujejo székelykáposzta- Szekelyjevo zelje.

Jed je dobila ime po madžarskem pisatelju Jozsefu Szekely. Ta je v neki gostilni naročil večerjo, vendar se je kuhar znašel v zadregi, ker je imel samo še ostanke. Tako je zmešal kuhano kislo zelje s svinjskim golažem in postregel gostu.

Kako pripravimo segedin v pečici
Segedin iz pečice

Za pripravo segedin golaža poznamo več receptov, danes ga bomo pripravili malo drugače in sicer v pečici. Čeprav jedi na žlico običajno pripravljamo na štedilniku, jih jaz zadnje čase vse pogosteje pripravljam v pečici.

Kako pripravimo segedin v pečici?

Segedin iz pečice, pripravimo po običajnem receptu in ga nato postavimo v ogreto pečico. Uporabimo posodo s pokrovom in med kuhanjem segedina ne odkrivamo in mešamo. Jaz kljub temu vmes preverim kaj se dogaja in po potrebi prilijem malo vode.

Segedin pripravljen v pečici bo resnično polnega okusa, saj se v zaprti posodi okusi edinstveno razvijejo in tudi ohranijo. V jedi bo mogoče malo manj tekočine, če imamo radi segedin z več vode, jo med kuhanjem dolijemo.

kako pripravimo segedin v pečici
Recept za segedin v pečici

Dodamo lahko tudi zeljnico, odvisno od tega kako kisel segedinar imamo radi. Priprava enolončnic v pečici ima še več prednosti, pri kuhanju segedina nam stanovanje ne bo “dišalo” po kislem zelju. Pa še bolj preprosto je, saj jed pripravimo, damo v pečico in kakšno uro se nam z jedjo ni potrebno kaj veliko ukvarjati.

Zakaj je segedin v pečici boljšega okusa?

Priprave segedina se lotimo po običajnem receptu. Če se vedno držite istega recepta, potem že veste kako se lotiti. Čeprav se mnoge gospodinje najraje držijo svojih preverjenih receptov, je včasih dobro, da poskusimo kaj novega. Da ne bomo debelo gledale, ko boš naš dragi pri sosedu z navdušenjem jedel nekaj, kar doma tudi povoha ne. Če se ves čas držimo svojih tradicionalnih receptov, se lahko zgodi, da bodo naše jedi imele vedno isti okus in videz….kar je čisto dobro, a včasih je potrebno poskusiti kaj novega.

Jedi na žlico v pečici sem pričela pogosteje pripravljati, ko sem začela uporabljati staro keramično posodo s steklenim pokrovom. Posoda je bila od tašče in sem jo najprej uporabljala za solate. Nato pa sem na spletu videla sliko iste posode in prebrala, da je namenjena za uporabo v pečici in na štedilniku. Takoj sem poskusila in ugotovila, da je ta več kot 50 let stara posoda vrhunska in jo sedaj redno uporabljam.

No, pa še recept za segedin v pečici!

Recept za segedin v pečici

 • 1/2 kg svinjskega mesa
 • 700 g kislega zelja
 • 1 čebula
 • 3 stroki česna
 • 1 žlica svinjske masti
 • 2 lovorova lista
 • sol in poper
 • malo majarona in mlete kumine
 • rdeča mleta paprika
 • 2 žlici paradižnikove mezge
 • malo v roče vode

Svinjsko meso narežemo na kose, čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. V ponvi najprej popečemo meso in ko se obarva ga poberemo iz ponve in hranimo na toplem.

segedin
Narezano svinjsko meso najprej popečemo in odložimo na toplo

V isti ponvi segrejemo žlico svinjske masti in najprej popražimo srt česen in nato še drobno sesekljano čebulo. Dobro premešamo in nekaj minut pražimo, nato dodamo sol, poper, majaron in mleto kumino.

Premešamo in posujemo z mleto rdečo papriko, malo dušimo in nato dodamo dve žlici paradižnikove mezge. 

kako skuhamo segedin
Na žlici svinjske masti popražimo najprej strt česen in nato drobno sesekljano čebulo

K popraženi čebuli z začimbami nato dodamo meso, ki smo ga prej popekli. V tem času, ko je meso počivalo, se je spustil mesni sok, ki ga sedaj prav tako dodamo k čebuli. Po potrebi prilijemo malo vroče vode in nekaj minut dušimo.

kosilo iz pečice
Popraženi čebuli dodamo vse začimbe, paradižnikovo mezgo in nato dodamo meso z mesnim sokom vred

Nato dodamo kislo zelje in lovorova lista. Če želimo bolj kisel segedin, dodamo tudi zeljnico, drugače prilijemo malo vroče vode.

tradicionalni segedin
K čebuli z začimbami in mesu dodamo kislo zelje z zeljnico vred

Jed še enkrat dobro premešamo, stresemo v ognjevarno posodo s pokrovom.

kako skuhamo dober segedin
Mešanici čebule, zelja, mesa in začimb, dodamo dva lovorova lista, prilijemo malo vroče vode in nekaj minut dušimo

Pečico ogrejemo na 160 ali 170 stopinj C, segedin kuhamo približno 40 do 50 minut.

Če želimo vmes preverimo kaj se dogaja, po potrebi dolijemo malo vroče vode, lahko tudi kanček belega vina.

segedin iz pečice v keramični posodi
Vse skupaj stresemo v keramično posodo s pokrovom in za 50 minut postavimo v ogreto pečico

Tako pripravljen segedin je odličnega okusa, še boljši je, ko ga naslednji dan pogrejemo. Danes sem segedin iz pečice postregla s sveže pečenimi belimi štručkami. 

francoske štručke
Segedin postrežemo s sveže pečenimi francoskimi štručkami