Recepti za bograč

posted in: Aktualno, Enolončnice z mesom | 0

Recepti za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora obvezno vsebovati tri vrste mesa, krompir, papriko in vino. V bograč spada svinjsko meso, govedina in divjačina. Bograč je okusna mesna enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojen obrok, zraven ponudimo kos sveže pečenega kruha.

O nastanku bograča je poznana tudi zanimiva legenda, ki prihaja z Madžarske. Tam so v času okoli 10.stoletja ustalili nomadi, ki so pričeli tudi obdelovati polja. Poleg tega so lovili divjad in sami gojili govedo in svinje. S tem so pridobili tudi meso za prehrano. Legenda o bograču je nastala, ko se je za praznik Sv. Štefana okužila voda in niso mogli skuhati običajnih jedi v kotlu.

Vendar so se znašli, ter so meso in zelenjavo, ki so ga imeli na voljo, zalili z vinom, ki so ga prav tako imeli dovolj. Od tistih časov je v bograču vedno svinjsko meso, goveje meso, divjačina, krompir, ter sveža in mleta rdeča paprika….in seveda domače vino.

recepti za bograč

Recepti za bograč

Kaj je res pravi bograč? Kuharski mojstri prisegajo, da mora biti bograč skuhan po izvirnem receptu, to pomeni tri vrste mesa, krompir, sveža in mleta paprika, ter svežim paradižnikom..brez drugih dodatkov, razen soli in popra.

V novejšem času so se pojavili mnogi novi recepti, kjer v bograč dodajo tudi gobe, smetano ali  celo klobase. Pravijo tudi, da je pravi bograč samo prekmurski. Bograč je res najbolj poznana prekmurska jed, vendar je tudi znamenita jed na žlico, ki jo radi pripravijo tudi povsod drugod.

Prekmurski bograč

Kadar govorimo o bograču, najpogosteje omenjamo prekmurski bograč. Pri kuhanju bograča moramo upoštevati nekaj pravil, če želimo res dober bograč. Čebulo pražimo počasi, na majhnem ognju in zelo dolgo.

V bograč damo vedno tri vrste mesa in sicer najprej goveje meso, kakšno uro kasneje divjačino, čez pol ure pa še svinjsko meso. Čisto na koncu dodamo na krhlje narezan krompir in šele nato dodamo vino.

Recept za prekmurski bograč

  • 700 g govejega bočnika
  • 700 g divjačine
  • 700 g svinjskega plečeta
  • 1 kg čebule
  • 50 g česna
  • 1 dl olja ( ali svinjska mast)
  • 50 g mlete rdeče paprike
  • 1/2 kg paradižnika
  • 300 g sveže paprike
  • 1 kg krompirja
  • 1/2 dl rdečega vina (modra frankinja)
  • lovorov list
  • timijan
  • 1-2 pekoča feferona
  • sol, poper, kumina

Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, prav tako očistimo česen in ga nasekljamo. Paradižnike prelijemo z vročo vodo in jih olupimo. Svežo papriko operemo in narežemo na drobne koščke, prav tako operemo feferone. Krompir operemo, olupimo in narežemo na krhlje. Vse meso operemo in narežemo na velike, enakomerne kocke.

Na olju ali svinjski masti počasi dušimo drobno sesekljano čebulo in narezano svežo papriko. Dušimo toliko časa, da sta čebula in paprika mehki. Nato najprej dodamo na kose narezano govedino, potresemo s sladko papriko in vse ostale začimbe, ter vse skupaj malo zalijemo. Jed počasi dušimo na majhnem ognju.

Ko je govedina do polovice podušena, dodamo najprej divjačino, malo podušimo in nato dodamo še na kose narezano svinjsko meso. 15 minut dušimo, nato dodamo na krhlje narezan krompir. Počasi kuhamo do mehkega.

Proti koncu kuhana bograč po potrebi zgostimo, lahko naribamo surov krompir. Dodamo feferon in vino, ter še malo pokuhamo, da vino izpari in ostane samo okus po njem.

Bograč

Bograč se mora kuhati po osnovnem receptu, običajno ga kuhamo v večjih količinah. Tokrat sem izbrala recept, kjer so količine prirejene manjšemu gospodinjstvu, kjer seveda ne kuhamo bograč na litre. Recepti za bograč se razlikujejo samo po količini mesa in krompirja, ter po dodanih začimbah.

Recept za bograč

  • 25 dag svinjskega mesa
  • 25 dag govedine
  • 25 dag divjačine
  • 40 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • 1 žlica svinjske masti
  • 2 sveži papriki
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • lovor
  • feferon
  • sol in poper
  • timijan
  • 50 dag krompirja
  • 1 dl vina
  • rdeča paprika

Narezano čebulo na masti zarumenimo, dodamo na koščke narezano govedino, premešamo, zalijemo in počasi dušimo. Čez 20 minut dodamo narezano divjačino in čez 20 minut še svinjsko meso. Meso dodajamo postopoma zato, ker različno meso potrebuje različen čas da se zmehča.

Dodamo narezan oster feferon, papriko, začimbe, rdečo mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Čez 20 minut dodamo na krhlje narezan krompir, ki ga položimo na meso, ter počasi dušimo dalje.

Ko so vse sestavine kuhane, prilijemo vino in še enkrat prevremo. Po okusu dodamo sol in poper.

K bograču lahko ponudimo prekmurske perece ali prekmurske prestice.

Pereci – prekmurske prestice

Pereci so jed iz preprostega kvašenega testa, nekaj med žemljo in presto. Odlično se podajo k bograču!

Recept za perece:

  • 50 dag bele moke
  • 3 dag kvasa
  • 8 dag masla
  • sol
  • malo mleka

Moko najprej presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in damo vanjo zdrobljen svež kas in malo toplega mleka. Ob robu moke dodamo malo soli, dodamo še narezano maslo. Zamesimo testo, ki ne sme biti preveč trdo, ga pokrijemo in damo vzhajat na toplo mesto.

Ko je testo vzhajano, od hlebčka trgamo koščke testa in jih zvaljamo v okrogle palčke, dolge približno 20 cm. Tako zvite palčke nato na pomokani deski zvijemo vsak konec v svojo smer, dvignemo v zrak in konca se zavozlata, tako ju lahko oblikujemo v presto ali kolaček.

Perece polagamo na papir za peko, pokrijemo in pustimo da vzhajajo. Preden pekač s pereci potisnemo v pečico, jih premažemo z mlačnim mlekom.

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, perece pečemo približno 15 minut.