Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

bograč

Recepti za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recepti za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora obvezno vsebovati tri vrste mesa, krompir, papriko in vino. V bograč spada svinjsko meso, govedina in divjačina. Bograč je okusna mesna enolončnica, ki jo ponudimo kot samostojen obrok, zraven ponudimo kos sveže pečenega kruha.

Bograč je najboljši, če ga počasi kuhamo v litoželeznem kotličku. Kadar bograč pripravljamo v domači kuhinji, uporabimo velik litoželezen lonec, primerni so tudi drugi veliki lonci, pomembno je, da so kakovostni, da se nam meso ne bo prijelo na dno posode.

recepti za bograč

O nastanku bograča je poznana tudi zanimiva legenda, ki prihaja z Madžarske. Tam so v času okoli 10.stoletja ustalili nomadi, ki so pričeli tudi obdelovati polja. Poleg tega so lovili divjad in sami gojili govedo in svinje. S tem so pridobili tudi meso za prehrano. Legenda o bograču je nastala, ko se je za praznik Sv. Štefana okužila voda in niso mogli skuhati običajnih jedi v kotlu.

Vendar so se znašli, ter so meso in zelenjavo, ki so ga imeli na voljo, zalili z vinom, ki so ga prav tako imeli dovolj. Od tistih časov je v bograču vedno svinjsko meso, goveje meso, divjačina, krompir, ter sveža in mleta rdeča paprika….in seveda domače vino.

Kako postrežemo bograč? Vse jedi na žlico lahko postrežemo v globokih skodelicah, keramičnih posodicah ali v globokih krožnikih.

Globoke skodelice za jedi na žlico! Poglej ugodno ponudbo!

Recepti za bograč

Kaj je res pravi bograč? Kuharski mojstri prisegajo, da mora biti bograč skuhan po izvirnem receptu, to pomeni tri vrste mesa, krompir, sveža in mleta paprika, ter svežim paradižnikom..brez drugih dodatkov, razen soli in popra.

V novejšem času so se pojavili mnogi novi recepti, kjer v bograč dodajo tudi gobe, smetano ali  celo klobase. Pravijo tudi, da je pravi bograč samo prekmurski. Bograč je res najbolj poznana prekmurska jed, vendar je tudi znamenita jed na žlico, ki jo radi pripravijo tudi povsod drugod.

Ali je bograč tradicionalna slovenska jed na žlico?

V svojih receptih pogosto uporabljam stare slovenske tradicionalne recepte in ko sem se lotila kuhanja bograča, sem seveda pobrskala po zgodovini te jedi. Ali je bograč tradicionalna slovenska jed na žlico? No, v zapisih sem našla izraz da je bograč znamenita slovenska narodna jed na žlico, ki izhaja iz Prekmurja. V Prekmurje pa je jed verjetno prišla iz Madžarske. Beseda bograč izvira iz madžarske besede bogracs, kar pomeni kotliček, z verigo obešen nad ogenj.
Za pravi bograč še danes velja, da mora vsebovati tri vrste mesa, posušeno in svežo papriko, krompir in domače vino. Pravi Prekmurski bograč mora biti tako gost, da v njem stoji žlica in ga nikakor ne smemo zgoščevati z moko. Čebule mora biti skoraj toliko kot mesa.

No, po vseh teh napotkih sodeč, bom za bograč potrebovala vsaj dve do tri ure. Verjetno ne bom dala tako veliko čebule, pri roki pa tudi nimam sveže paprike. Vse ostale sestavine imam in se lahko lotim kuhanja pravega bograča.

V kakšnem loncu kuhamo bograč? Najboljši je seveda litoželezen kotel, ki ga postavimo nad odprt ogenj. V domači kuhinji uporabimo velik lonec, lahko litoželezen lonec s pokrovom ali velik lonec iz nerjavečega jekla, pomembno je, da se hrana ne prijema na dno posode.

Recept za slovensko narodno jed – bograč

 • 400 g govejega mesa
 • 400 g svinjskega mesa
 • 100 g divjačinskega mesa ( lahko tudi 200 g)
 • 800 g čebule
 • 1 kg krompirja
 • 50 g sladke rdeče paprike
 • 1/2 žličke mlete kumine
 • 1/2 žličke timijana
 • 1/2 žličke majarona
 • sol in poper
 • 3 dl rdečega vina
 • 2 stroka česna
 • nekaj poprovih zrn
 • 4 listi lovorovega lista
 • 1 žlica svinjske masti
 • 2 pekoča feferona ( po želji, jaz sem dodala malo domače pekoče omake)

Svinjsko meso, goveje meso in divjačino narežemo na enakomerne kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in drobno narežemo. Krompir olupimo, operemo in narežemo na večje krhlje.

V večjem loncu segrejemo svinjsko mast in dodamo drobno sesekljano čebulo. Najboljše je, če čebulo drobno sesekljamo na roke, jaz sem uporabila kuhinjski robot, ker resnično ne maram rezanja čebule.

bograč recepti
Čebulo drobno sesekljamo in jo na raztopljeni svinjski masti pražimo približno 50 minut. Goveje meso, divjačino in svinjsko meso narežemo na enakomerne kose.

Čebulo pražimo čim dlje časa, v nekaterih receptih priporočajo tudi do ene ure. Praženje čebule pri pripravi bograča je zelo pomembno, predvsem jo moramo pražiti na nizki temperaturi, paziti moramo da čebula ne porjavi, pač pa skoraj razpade. Jaz sem čebulo pražila na svinjski masti približno 50 minut, je lepo razpadla, ker sem jo seveda tudi precej drobno sesekljala.

Medtem ko se čebula počasi praži, narežemo meso na enakomerne kose. Meso bomo v lonec dajali postopoma. Najprej gre v lonec goveje meso, nato divjačina in svinjsko meso. Čisto nazadnje dodamo v lonec na krhlje narezan krompir.

Ko čebula skoraj popolnoma razpade, je čas za začimbe. Dodamo sladko mleto papriko, mleto kumino, majaron, timijan, lovorov list, sol, poper in drobno sesekljan česen. Premešamo in še naprej pražimo, približno 7 minut. Nato dolijmo čisto malo vode, samo toliko, da bo kasneje prekrilo meso.

pravi bograč
Ko čebula skoraj razpade, dodamo mleto sladko papriko, mleto kumino, majaron, timijan, sol, poper, strt česen in lovorov list. Prilijemo malo vode in še 5 minut pražimo.

Po nekaj minutah praženja najprej dodamo na kocke narezano govedino, premešamo in počasi dušimo eno uro. Vmes večkrat premešamo, pazimo, da nas ne premami, da bi že sedaj prilili rdeče vino. Vino dodamo čisto na koncu, saj moramo prej skuhati krompir, ki pa se ne bo kuhal, če bomo prej dodali vino.

prekmurski bograč recept
Čebuli z začimbami dodamo na kose narezano goveje meso, premešamo in počasi kuhamo 1 uro. Nato dodamo narezano divjačino in jo skupaj z govedino kuhamo pol ure.

Po eni počasnega dušenja govedine, je čas da dodamo na kocke narezano divjačino. Jaz sem dal samo 100 g srninega mesa, ker ga pač več nisem imela. Vseeno je tudi bolj malo divjačine dodalo bograču značilen okus. Divjačino skupaj z govedino kuhamo še približno pol ure, vmes večkrat premešamo.

Po dobre pol ure, v lonec dodamo še narezano svinjsko meso, premešamo in počasi kuhamo 40 minut, toliko časa, da se tudi svinjsko meso zmehča.

kako zgostiti bograč
Ko se tudi divjačina že kuha dovolj časa, dodamo narezano svinjsko meso, premešamo in počasi kuhamo 40 minut.

Medtem ko se počasi kuha tudi svinjsko meso skupaj z divjačino in govejim mesom, operemo in olupimo krompir. Narežemo ga na večje krhlje ali na približno 4 cm velike kose. Jaz krompir narežem na krhlje. Narezan krompir dodamo v bograč in vse skupaj kuhamo še približno 40 minut, da se krompir zmehča, a ne razkuha.

kaj je bograč
Ko je vse meso mehko, dodamo na krhlje narezan krompir, premešamo in kuhamo približno 40 minut. Pazimo, da se krompir ne razkuha.

Če je potrebno prilijemo pol lončka vode, toliko, da je tudi krompir pokrit. Z vodo ne pretiravajmo, saj mora biti bograč gost. Šele ko je krompir skuha, prilijemo v jed rdeče vino in s tem ustavimo kuhanje krompirja. Ko dolijemo vino, kuhamo še 15 minut, da alkohol izhlapi in se naredi gosta omaka.

koliko časa kuhamo bograč
Ko je krompir kuhan, prilijemo rdeče vino in še 15 minut kuhamo. Preden bograč ponudimo, naj še 15 minut počiva!

Kako zgostiti bograč? Za zgoščevanja bograča nikoli ne uporabimo moke, zato moramo dodati res veliko čebule, ki dolgo in počasi pražimo, da lepo razpade.

Sedaj je tudi čas za pekoče zadeve. V bograč lahko dodamo grobo narezan vložen oster feferon, jaz sem dodala čisto malo pekoče domače čili omake, saj ne maramo preveč pekočih jedi. Seveda pa si ljubitelji pekočih jedi lahko še poljubno posebej po okusu dodajo pekoče sestavine.

bograč recepti

Prekmurski bograč

Kadar govorimo o bograču, najpogosteje omenjamo prekmurski bograč. Pri kuhanju bograča moramo upoštevati nekaj pravil, če želimo res dober bograč. Čebulo pražimo počasi, na majhnem ognju in zelo dolgo.

V bograč damo vedno tri vrste mesa in sicer najprej goveje meso, kakšno uro kasneje divjačino, čez pol ure pa še svinjsko meso. Čisto na koncu dodamo na krhlje narezan krompir in šele nato dodamo vino.

Recept za prekmurski bograč

 • 700 g govejega bočnika
 • 700 g divjačine
 • 700 g svinjskega plečeta
 • 1 kg čebule
 • 50 g česna
 • 1 dl olja ( ali svinjska mast)
 • 50 g mlete rdeče paprike
 • 1/2 kg paradižnika
 • 300 g sveže paprike
 • 1 kg krompirja
 • 1/2 dl rdečega vina (modra frankinja)
 • lovorov list
 • timijan
 • 1-2 pekoča feferona
 • sol, poper, kumina

Čebulo očistimo in drobno sesekljamo, prav tako očistimo česen in ga nasekljamo. Paradižnike prelijemo z vročo vodo in jih olupimo. Svežo papriko operemo in narežemo na drobne koščke, prav tako operemo feferone. Krompir operemo, olupimo in narežemo na krhlje. Vse meso operemo in narežemo na velike, enakomerne kocke.

Na olju ali svinjski masti počasi dušimo drobno sesekljano čebulo in narezano svežo papriko. Dušimo toliko časa, da sta čebula in paprika mehki. Nato najprej dodamo na kose narezano govedino, potresemo s sladko papriko in vse ostale začimbe, ter vse skupaj malo zalijemo. Jed počasi dušimo na majhnem ognju.

Ko je govedina do polovice podušena, dodamo najprej divjačino, malo podušimo in nato dodamo še na kose narezano svinjsko meso. 15 minut dušimo, nato dodamo na krhlje narezan krompir. Počasi kuhamo do mehkega.

Proti koncu kuhana bograč po potrebi zgostimo, lahko naribamo surov krompir. Dodamo feferon in vino, ter še malo pokuhamo, da vino izpari in ostane samo okus po njem.

Bograč

Bograč se mora kuhati po osnovnem receptu, običajno ga kuhamo v večjih količinah. Tokrat sem izbrala recept, kjer so količine prirejene manjšemu gospodinjstvu, kjer seveda ne kuhamo bograč na litre. Recepti za bograč se razlikujejo samo po količini mesa in krompirja, ter po dodanih začimbah.

Recept za bograč

 • 25 dag svinjskega mesa
 • 25 dag govedine
 • 25 dag divjačine
 • 40 dag čebule
 • 2 stroka česna
 • 1 žlica svinjske masti
 • 2 sveži papriki
 • 1 žlica paradižnikove mezge
 • lovor
 • feferon
 • sol in poper
 • timijan
 • 50 dag krompirja
 • 1 dl vina
 • rdeča paprika

Narezano čebulo na masti zarumenimo, dodamo na koščke narezano govedino, premešamo, zalijemo in počasi dušimo. Čez 20 minut dodamo narezano divjačino in čez 20 minut še svinjsko meso. Meso dodajamo postopoma zato, ker različno meso potrebuje različen čas da se zmehča.

Dodamo narezan oster feferon, papriko, začimbe, rdečo mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Čez 20 minut dodamo na krhlje narezan krompir, ki ga položimo na meso, ter počasi dušimo dalje.

Ko so vse sestavine kuhane, prilijemo vino in še enkrat prevremo. Po okusu dodamo sol in poper.

K bograču lahko ponudimo prekmurske perece ali prekmurske prestice.

Pereci – prekmurske prestice, ki jih ponudimo k bograču

Pereci so jed iz preprostega kvašenega testa, nekaj med žemljo in presto. Odlično se podajo k bograču!

Recept za perece:

 • 50 dag bele moke
 • 3 dag kvasa
 • 8 dag masla
 • sol
 • malo mleka

Moko najprej presejemo v posodo, na sredini naredimo jamico in damo vanjo zdrobljen svež kas in malo toplega mleka. Ob robu moke dodamo malo soli, dodamo še narezano maslo. Zamesimo testo, ki ne sme biti preveč trdo, ga pokrijemo in damo vzhajat na toplo mesto.

Ko je testo vzhajano, od hlebčka trgamo koščke testa in jih zvaljamo v okrogle palčke, dolge približno 20 cm. Tako zvite palčke nato na pomokani deski zvijemo vsak konec v svojo smer, dvignemo v zrak in konca se zavozlata, tako ju lahko oblikujemo v presto ali kolaček.

Perece polagamo na papir za peko, pokrijemo in pustimo da vzhajajo. Preden pekač s pereci potisnemo v pečico, jih premažemo z mlačnim mlekom.

Trije TOP recepti za bograč 

trije TOP recepti za bograč

Ali je bograč tradicionalna slovenska jed?

ali je bograč tradicionalna slovenska jed

Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, perece pečemo približno 15 minut.

Show Buttons
Hide Buttons