Goveji golaž pripravljen v pečici

posted in: Aktualno, Enolončnice z mesom | 0

Goveji golaž pripravljen v pečici je okusna jed na žlico. Zakaj bi pripravili golaž v pečici? Sama veliko enolončnic dušim v pečici, ker mislim, da imajo tako pripravljene jedi boljši okus. Golaž sem tokrat prvič postavila v pečico in bila sem navdušena nad rezultatom.

Celoten postopek priprave je seveda podoben kot če bi kuhali na štedilniku, samo da golaž nato približno dve uri dušimo v pečici. V nekem receptu sem opazila nasvet, da golaž najprej samo eno uro dušimo v pečici, nato jed ohladimo in jo naslednji dan še dve uri počasi dušimo. Zanimivo, a mi bi golaž jedli danes.

goveji golaž pripravljen v pečici

Ali veste koliko različnih receptov za goveji golaž poznamo?

Golaž iz pečice je odlična kulinarična poslastica. Običajno golaž kuham po starem in preverjenem receptu, danes pa sem se ga lotila malo drugače. Prebrala sem veliko receptov za goveji golaž in malo presenečeno ugotovila, da se zelo razlikujejo med seboj. Seveda je v receptih vedno goveje meso, rdeča sladka mleta paprika, pogosto tudi ostra paprika ali dimljena mleta paprika. Našla sem tudi nasvet, da ko pražimo čebulo, dodamo ščepec sode bikarbone, v nekaterih receptih priporočajo tudi žličko sladkorja.

Pri vseh drugih sestavinah pa se recepti izjemno razlikujejo. V starejših kuharskih knjigah pogosto svetujejo, da golaž zgostimo z moko. V novejših receptih moke običajno ni, pač pa svetujejo, da dodamo toliko čebule, kot je mesa. Recepti se tudi razlikujejo po tem, kaj uporabimo za zalivanje golaža.

Uporabimo lahko čisto govejo juho, vročo vodo, v receptih najdemo tudi pivo in seveda rdeče vino. Tudi pri začimbah se recepti močno razlikujejo, v golaž lahko dodamo majaron, mleto kumino, sol, poper in lovorov list.

Goveji golaž pripravljen v pečici

Danes sem goveji golaž pripravljala v večji količini, z namenom, da ga nekaj zamrznem. V zimskem času vedno prav pride kakšna vnaprej pripravljena enolončnica, posebej ko se vrnemo s smučanja.

 • 2 kg govejega mesa
 • 2 kg čebule
 • 1/2 l domače paradižnikove omake
 • 1 žlica rdeče mlete paprike
 • 3 stroki česna
 • 1 kozarec rdečega vina
 • 3 skodelice čiste goveje juhe
 • 1 žlička mlete kumine
 • 1 žlička majarona
 • 2 lovorova lista
 • sol in poper
 • ščepec soda bikarbone
 • 2 žlici svinjske masti

Goveje meso narežemo na večje kose, pustimo lahko tudi malo maščobe. Čebulo olupimo in narežemo na majhne kockice. To je seveda samo nasvet, jaz sem čebula bolj grobo sesekljala s pomočjo kuhinjskega rezalnika. Kuharski mojstri pravijo, da je potrebo čebulo za golaž vedno narezati ročno, a to meni res ne gre. Tolažim se s tem, da vsaj ne uporabim že popražene in zamrznjene čebule.

golaž iz pečice
Goveje meso narežemo na večje kose, čebula olupimo in sesekljamo.

V večji ponvi raztopimo žlico svinjske masti, dodamo čebulo in jo takoj potresemo s ščepcem soda bikarbone. Soda bikarbona pospeši karameliziranje čebule, ki bo tudi prej mehka. Čebulo med občasnim mešanjem pražimo od 20 do 30 minut, toliko časa, da skoraj razpade.

goveji golaž
V ognjevarni posodi razgrejemo žlico svinjske masti, dodamo sesekljano čebulo in potresemo s ščepcem sode bikarbone.

Medtem ko pražimo čebulo, v drugi ponvi močno razgrejemo svinjsko mast in postopoma opečemo goveje meso. Meso ves čas obračamo, da se z vseh strani enakomerno opeče, pazimo, da ga ne preveč zapečemo. Opečeno meso odlagamo v ogreto posodo s pokrovom, da ostane toplo.

kako skuhamo dober goveji golaž
V drugi ponvi močno razgrejemo žlico svinjske masti in postopoma opečemo goveje meso in ga odložimo v ogreto posodo.

Katere začimbe moram o nujno dodati v goveji golaž?

Ko je čebula že skoraj razpadla, jo potresemo z rdečo mleto papriko in po želji tudi z ostro papriko. Začinimo z mleto kumino, majaronom, solimo in popramo.

V jed dodamo še lovorov list in strt česen. Premešamo in takoj zalijemo z dvema zajemalkama čiste goveje juhe. Dodamo še domačo paradižnikovo omako, zame jo je letos naredila prijateljica Mari Radej, ki pogosto tudi prispeva slike za moje kuharske bloge.

sočen goveji golaž
Ko je čebula že skoraj razpade, dodamo rdečo mleto papriko, majaron, mleto kumino, sol in poper. Dodamo domačo paradižnikovo omako, strt česen, prilijemo juho in rdeče vino. Premešamo in dušimo 20 minut.

Vse skupaj dobro premešamo, prilijemo rdeče vino in dušimo še 20 minut. Vmes po potrebi prilivamo čisto govejo juho ali vročo vodo, pazimo, da začinjene čebule ne prismodimo.

kako pripravimo golaž v pečici
Dodamo opečeno meso z mesnim sokom vred, premešamo in zalijemo s preostankom juhe. Posodo pokrijemo in postavimo v pečico, ogreto na 160 stopinj C. Počasi dušimo dve uri, vmes premešamo in po potrebi zalijemo.

Po približno 20 minutah k čebuli stresemo opečeno meso, premešamo in prilijemo preostalo govejo juho. Ognjevaren lonec pokrijemo in ga postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 160 stopinj C.

Kakšno posodo lahko uporabimo za pripravo golaža v pečici? Vsako ognjevarno posodo s pokrovom, jaz uporabljam 40 let staro EMO posodo.

Goveji golaž v pečici počasi dušimo približno 2 uri, vmes golaž večkrat premešamo in po potrebi zalijemo. Golaž sem danes postregla s kuhanim krompirjem v kosih, za po vrhu pa so pojedli odlično orehovo rolado.

goveji golaž s krompirjem
Po dveh urah počasnega kuhanja, pečico ugasnemo in pustimo golaž pol ure počivati. Postrežemo ga s kuhanim krompirjem v kosih.