Skrivnosti dobrega golaža! Kako skuhamo resnično sočen in okusen golaž? Za golaž poznamo veliko receptov, osnova je vsekakor počasi dušeno goveje meso v čebulni omaki. Najprej se moramo posvetiti izbiri mesa za golaž. Najboljše meso za golaž je bočnik. Meso narežemo na večje kose in čeprav je bočnik pusto in trdo meso, se po dolgotrajnem dušenju lepo zmehča.
Za dober golaž seveda potrebujemo čebulo, veliko čebule. Nekateri prisegajo na to, da mora biti toliko čebule kot je mesa. V nekaterih receptih to drži, v drugih pa je količina čebula manjša. Katero čebulo izberemo? Najboljša čebula za golaž je ostra, rdeča čebula, spet drugo prisegajo na šalotko, uporabimo pa lahko seveda navadno belo čebulo.
Sesekljano čebulo moramo počasi in dolgo pražiti, paziti moramo da ne porjavi, ker potem bo golaž grenak. Čebulo med dušenjem solimo, lahko dodamo tudi žlico kisa. Če želimo, da se čebula resnično razpusti in postane kremasta, jo moramo dušiti tudi do 4 ure. Seveda tega pri vsakodnevnem kuhanju ne počnemo, a vseeno jo počasi dušimo vsaj nekaj časa.
Skrivnosti dobrega golaža
Kako skuhamo dober golaž? Nasvetov za resnično dober golaž je veliko, vsaka gospodinja osvoji svoj recept in običajno potem tega ne spreminja. Poleg mesa in čebule, so za golaž pomembne tudi začimbe. Vsekakor moramo dodati sladko papriko, ali kombinacijo sladke in ostre paprike.
V golaž dodamo tudi strt ali drobno sesekljan česen, lovorjev list, mleto kumino in majaron. Golaž moramo med kuhanjem tudi zalivati, uporabimo lahko vino, vodo ali čisto govejo juho. Ali moramo golaž posebej zgoščevati? Če smo uporabili dovolj čebule, potem bo golaž dovolj gost, če ga želimo vseeno še malo zgostiti, vanj naribamo surov krompir ali jabolko.
To so osnovni nasveti za pripravo najboljšega golaža, vabim vas, da si z ogledate moje recepte za golaž na spletni strani jedi na žlico!
Vinski golaž s krompirjem
Za dober golaž potrebujemo poleg mesa, čebule in začimb, tudi tekočino za zalivanje. Običajno uporabimo vodo ali čisto juho, resnično lepo barvo in okus golaža, pa bomo dobili z rdečim vinom.
Recept za vinski golaž:
- 50 dag govedine
- 4 čebule
- 2 dl vina
- 6 dag paradižnikove mezge
- 20 dag krompirja
- 8 g svinjske masti
- ostra rdeča paprika
- lovor
- sol
- kumina
Meso narežemo na majhne, enako velike koščke. V ponvi segrejemo svinjsko mast in meso prepražimo. Dodamo drobno sesekljano čebulo in počasi dušimo. Med dušenjem prilivamo čisto govejo juho. Čebula lahko samo svetlo porumeni, saj bo drugače golaž grenil.
Preden se meso popolnoma zmehča, dodamo začimbe, vino in na kocke narezan krompir. Namesto krompirja lahko dodamo svaljek, široke rezance ali kakšne druge testenine. Gostoto omake uravnavamo s količino čebule. Več kot je čebule, gostejša bo omaka!
Če je omaka dovolj gosta, se lahko odrečemo tudi prežganju in drugemu načinu zgoščevanja.
Goveji golaž
Skrivnosti dobrega golaža je mogoče tudi v tem, da se držimo dobrega recepta. Čeprav mnoge gospodinje kuhajo “na pamet”, je včasih dobro spet osvežiti spomin in si ogledati kakšen dober recept! Oglej si tudi recept; goveji golaž iz pečice!
Recept za goveji golaž:
- 90 dag govejega mesa brez kosti
- 60 dag čebule
- 10 dag svinjske masti
- 1 dag rdeče paprike v prahu
- 3 dag paradižnikove mezge
- čista goveja juha
- kozarec belega vina
- sol
- mlet poper
- lovorov list
Za golaž je najprimernejše goveje meso z vratu ali pleč, ter bočnik ali stegno. Oprano meso narežemo na kocke. Čebulo očistimo, sesekljamo in prepražimo na svinjski masti. Narezano meso damo na vročo mast in dušimo toliko časa, da vsa tekočina razen maščobe ne povre. Nato dodamo prepraženo čebulo, rdečo papriko v prahu, poper, paradižnikovo mezgo, strto kumino, sol in lovorov list.
Vse skupaj počasi dušimo z belim vinom. Posodo pokrijemo in pogosto premešamo. Ko vsa tekočina ponovno izpari in začne meso rumeneti, dolijemo čisto govejo juho in dušimo dalje. Dolivamo le toliko tekočine, da je meso pokrito. Dušimo toliko časa, da se meso zmehča.
Golaž ponudimo k raznim prilogam, kruhovi cmoki, kot so krompirjevi svaljki, pražen ali slan krompir, testenine ali pa ga ponudimo s kosom sveže pečenega belega kruha.
Recept za kruhove cmoke
Kruhovi cmoki se odlično podajo k golažu. Kruhovi cmoki so preprosti za pripravo, poleg tega pa porabimo star kruh ali žemlje, ki bi jih drugače mogoče zavrgli.
Recept za kruhove cmoke:
- 30 dag belega kruha ali starih žemelj
- 2 žlici olja
- 1 sesekljana čebula
- 5 dag prekajene slanine
- 1 dl mleka
- 3 jajca
- sol
- peteršilj
- 5 dag moke
- zabela
Kruh ali žemlje narežemo na kocke, zabelimo s prepraženo čebulo ali drobno narezano prekajeno slanino. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in prelijemo z osoljenim jajčnim mlekom.
Premešamo in pustimo pol ure, da se vse skupaj enakomerno navlaži. Po površini potresemo moko in z rokami oblikujemo cmoke. Kruhove cmoke kuhamo v slanem kropu približno 15 minut.
Kruhov štrukelj
Testo za kruhove cmoke oblikujemo na kuhinjski krpi v podolgovat štrukelj, ga s krpo vred zavijemo, na koncih povežemo in kuhamo 20 ali 25 minut v vreli slani vodi. Nato štrukelj dvignemo iz vode, odcedimo, razvežemo krpo in narežemo na rezine.
Golaževa juha
Golaževa juha s krompirjem in prekajeno slanino je čudovita jed na žlico, ki jo ponudimo kot glavni obrok.
Recept za golaževo juho:
- 40 dag govedine brez kosti
- 1 l čiste goveje juhe
- 3 dag suhe slanine
- 3 dag paradižnikove mezge
- 25 dag krompirja
- 2 stroka česna
- 8 dag moke
- 10 dag čebule
- 1 jajce
- 5 dag svinjske masti
- 0, 5 dl belega vina
- svež peteršilj
- rdeča paprika v prahu
- sol
- kumina
- majaron
Meso operemo in narežemo na drobne kocke. Na svinjski masti prepražimo na drobno narezano čebulo, dodamo narezano meso, solimo in dušimo toliko časa, da vsa tekočina povre. Potresemo z rdečo papriko, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vinom ter čisto govejo juho.
Kuhamo na zmernem ognju toliko časa, da se meso zmehča. Nato dodamo na kocke narezan krompir in trgance. Testo za domače rezance razvaljamo, nato ga z roko trgamo in vkuhamo v vrelo juho. Juho počasi kuhamo, dokler se vse sestavine ne zmehčajo.
Na koncu juho po okusu začinimo s strtim česnom, majaronom, svežim peteršiljem, slanino in kumino. Še enkrat prevremo in takoj postrežemo.
Golaževa juha z bučo
Golaževa juha z bučo je poslastica, ki jo pripravimo v jesenskem času, ko imamo na voljo jedilne buče.
Recept za golaževo juho z bučo:
- 30 dag govedine
- 50 dag jedilne buče
- 1 dl rdečega vina
- 2 žlici olja
- 30 dag čebule
- 10 dag korenčka
- 2 stroka česna
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1 žlica sladke paprike
- sol in poper
- timijan
- kumina
- 1 žlica moke
Čebulo sesekljamo in prepražimo na maščobi, na olju ali svinjski masti. Govedino operemo, narežemo na kocke in dodamo k čebuli. Dodamo še nariban korenček in strt česen. Zalijemo z vodo ali čisto juho in dušimo.
Čez eno uro dodamo žlico paradižnikove mezge, potresemo s sladko papriko in zalijemo z rdečim vinom in z malo juhe. Po 15 minutah dodamo na kocke narezano jedilno bučo.
Ko jed zavre, jo zgostimo z podmetom iz nekaj žlic vode in moke. Jed začinimo z majaronom, timijanom in mleto kumino. Kuhamo še nekaj minut in takoj postrežemo.
Krompirjev golaž
Preprost krompirjev golaž je odlična enolončnica, ki jo postrežemo kot glavno jed. Skrivnosti dobrega golaža so tudi v preprostih jedeh kot je krompirjev golaž ali golaževa juha.
Recept za krompirjev golaž:
- 120 dag krompirja
- 30 dag čebule
- 2 žlici olja
- 2 žlici moke
- 2 stroka česna
- paprika
- paradižnikova mezga
- sol
- kumina
- lovor
- majaron
- goveja juha za zalivanje
- kis
- svež peteršilj
- drobnjak
Na maščobi spražimo čebulo, potresemo s sesekljanim česnom, posipamo z moko in z rdečo papriko. Premešamo in zalijemo s čisto govejo juho. Krompir narežemo na krhlje in stresemo v juho.
Začinimo s paradižnikovo mezgo, soljo, kumino, lovorjem in majaronom. Kuhamo, da se krompir zmehča.
Preden golaž serviramo, ga rahlo okisamo ter primešamo sesekljan peteršilj in drobnjak.
Gobov golaž s krompirjem
Za okusen gobov golaž s krompirjem lahko uporabimo sveže ali posušene gobe. Najboljši so seveda jurčki, uporabimo pa lahko tudi lisičke ali šampinjone.
Recept za gobov golaž s krompirjem:
- 1 čebula
- 10 dag svinjske masti
- 1 žlica paradižnikove mezge
- kumina
- sol in poper
- 1 kg svežih gob ali 100 g posušenih
- rdeča mleta paprika
- 3/4 kg krompirja
- 1/2 l jušne osnove ali vroče vode
- 5 dag moke
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Gobe očistimo in drobno narežemo, če uporabimo suhe gobe, jih prej za 15 minut namočimo v toplo vodo. Krompir olupimo in narežemo na kocke. V ponvi segrejemo svinjsko mast in prepražimo drobno sesekljano čebulo.
Dodamo paradižnikovo mezgo, kumino, sol, poper in malo rdeče mlete paprike. Na koncu dodamo na kocke narezan krompir. Premešamo in dušimo do mehkega, nato potresemo z moko in zalijemo z jušno osnovo in še enkrat prevremo.
Viri: Skrivnosti dobrega golaža:
- Golaž; Kako skuhamo odličen golaž; futr.si
- Sodobna kuharica; gobov golaž s krompirjem