Fižolova juha – Kako skuhamo dobro fižolovo juho?

Fižolova juha je okusna enolončnica, ki jo lahko pripravimo po različnih receptih. Fižolovo enolončnico postrežemo kot samostojno jed, izboljšamo jo z dodatkom testenin, zelenjave, krompirja, lahko pa vanjo vkuhamo riž ali žličnike. Okusna je tudi fižolova juha s klobaso ali prekajenim mesom.

Fižol je pomemben vir rastlinskih beljakovin, vsebuje vitamine skupine B, mnoge druge vitamine in minerale. Čeprav je fižol čudovit vir beljakovin, naj nas ne zavede, saj te niso popolne, ker ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, ki jih naše telo potrebuje. Če želimo najbolje izkoristiti rastlinske beljakovine, ki jih vsebuje fižol, potem ga kombiniramo z živalskimi beljakovinami.

fižolova juha
Fižolova juha Za več receptov KLIKNI TU!

Fižolova juha – kako skuhamo odlično fižolovo juho?

Za fižolovo juho poznamo veliko receptov, zanimivi so tako novejši, kot stari tradicionalni recepti. V receptih lahko kombiniramo fižol z jajci, odlično se ujemata fižol in slanina, ter podobne kombinacije. Fižol vsebuje tudi beljakovine in ogljikove hidrate, ter zelo malo maščob. Če imamo črevesne težave zaradi uživanja fižola, potem ga uživajmo večkrat v manjših količinah, pomembno je tudi, da ga pravilno skuhamo. Fižolovo juho lahko skuhamo tudi iz stročjega fižola, več receptov za stročji fižol si lahko ogledate v prispevku: Stročji fižol recepti!

Fižol v juhi je odličen, lahko ga spasiramo ali pustimo celega, odličen je tudi recept, kjer polovico kuhanega fižola spasiramo, polovico pa pustimo celega. Kako skuhamo najboljšo fižolovo juho? Skupaj si oglejmo nekaj zanimivih receptov.

Fižolova juha s testeninami Maltagliati

fižolova juha s testeninami
Fižolova juha s testeninami

Recept za fižolovo juho s testeninami sem povzela po italijanskem receptu, kjer jed imenujejo Maltaià s Fasò Lavagrugn. Okusna enolončnica, ki je bila včasih jed revežev, saj so v juho zakuhali grobo narezane široke rezance, maltagliati,  ki so ostale pri ročni pripravi testenin.

Jed pogovorno imenujejo Lavagrugn, ker smo med srkanjem rezancev iz juhe pogosto umazani okoli ust. Če je bila to včasih jed revežev, danes to ni več tako, saj je ta jed priljubljena med kulinaričnimi navdušenci.

Recept za fižolovo juho s testeninami:

  • 300 g testenin maltagliati
  • 300 g rjavega fižola borloti
  • 200 g domače paradižnikove omake
  • 50 g zaseke
  • 20 g masla
  • 1/2 čebule
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 strok česna
  • pest listov bazilike
  • fižolovka, čista zelenjavna juha ali voda
  • sol in poper

Fižol čez noč namočimo in ga naslednji dan odcedimo. V večji ponvi segrejemo malo olivnega olja in zaseke, ter prepražimo drobno sesekljano čebulo. Pazimo, da čebula ne preveč porjavi, saj bo potem jed grenka. Dodamo namočen in odcejen fižol, sok strtega stroka česna, maslo, domačo paradižnikovo omako, sveže sesekljano baziliko, sol in približno liter vroče fižolovke, čiste zelenjavne juhe ali vode.

Vse skupaj dobro premešamo, zavremo, nato zmanjšamo temperaturo in počasi kuhamo eno uro. Vmes po potrebi prilivamo vrelo tekočino, kuhamo toliko časa, da je fižol mehak. V starih receptih svetujejo, da fižol solimo proti koncu kuhanja, zato mogoče soli ne dodamo takoj, pač pa šele kasneje.

Ko je fižol mehak, ga polovico pretlačimo v gost pire in vrnemo v juho. Kuhamo še 20 minut, prilijemo še malo juhe, odvisno od tega, kako gosto juho želimo. Skuhamo testenine in jih dodamo v juho. Preden fižolovo juho postrežemo, jo okrasimo z listi sveže bazilike, v juho pa dodamo tudi kanček olivnega olja. 

Fižolova juha s klobaso

Fižolova juha s klobaso je odlična enolončnica, ki jo izboljšamo z malo riža, na koncu pa dodamo še narezano kuhano klobaso. Domača fižolova juha je odlična tudi v kombinaciji s krompirjem, dodamo lahko testenine, odlična je tudi z žličniki. Skratka, zdrava fižolova juha je lahko samostojna jed, ki jo ponudimo samo s kosom kruha, zraven lahko ponudimo tudi kos domačega peciva. 

Recept za fižolovo juho s klobaso:

  • 60 dag fižola v zrnu
  • 3 l vode
  • sol in poper
  • 3 dag moke
  • 5 dag čebule
  • 1 kuhana klobasa
  • 3 dag slanine
  • 1 lovorov list
  • malo kisa
  • 10 dag riža

Fižol čez noč namočimo in ga v isti vodi naslednji dan pristavimo, proti koncu kuhanja ga solimo. Če imamo prebavne težave zaradi fižola, potem vodo, v kateri smo ga namakali odlijemo in dodamo novo.

Iz masti, moke in sesekljane čebule naredimo prežganje; če ne maramo prežganja, ga lahko izpustimo in samo popražimo čebulo. Če smo naredili prežganje, ga zalijemo z malo mrzle vode in razkuhamo.

Polovico fižola pretlačimo, polovico ga prihranimo. Pretlačimo tudi prežganje, da se juha lepše veže. Vse skupaj zalijemo s fižolovko, po potrebi prilijemo še malo vode. Dodamo drobno sesekljano slanino, preostali fižol,lovorov list, solimo, popramo in zakuhamo riž. Tik pred koncem kuhanja dodamo malo kisa in na kolobarje narezano kuhano klobaso.

Fižolova juha s krompirjem

Fižol se odlično ujema tudi s krompirjem. Fižolova juha s krompirjem je odlična enolončnica, ki jo postrežemo samo s kosom sveže pečenega kruha.

Recept za fižolovo juho s krompirjem:

  • 200 g fižola
  • 100 g prekajene slanine
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 300 g krompirja
  • 1 lovorov list
  • 1/2 l zelenjavne jušne osnove ali fižolovka
  • 2 sveža paradižnika
  • sol in poper

Fižol prejšnji dan namočimo in ga v isti vodi naslednji dan skuhamo. Solimo ga tik pred koncem kuhanja. Krompir olupimo in narežemo na manjše kose. Čebulo drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.

V ponvi popražimo drobno narezano slanino, dodamo drobno sesekljano čebulo in še nekaj časa pražimo. Če imamo zelo mesnato slanino, nekaj maščobe odlijemo. Nato dodamo strt česen, še malo popražimo in dodamo narezan krompir. Premešamo in nekaj minut pražimo, dodamo lovorov list in očiščen in narezan paradižnik.

Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali fižolovko, pokrijemo in počasi kuhamo približno pol ure. Po tem času dodamo polovico fižola, odstranimo lovorov list in juho gladko zmiksamo ali pretlačimo. Po okusu dodamo sol in poper, tik preden juho postrežemo dodamo preostali cel fižol.

Fižolova juha z krompirjevimi žličniki

Krepka enolončnica, ki jo postrežemo kot samostojni obrok, dovolj je, če zraven ponudimo kos kruha.

fižolova juha s krompirjevimi žličniki
Fižolova juha s krompirjevimi žličniki

Recept za fižolovo juho z žličniki:

  • 300 g fižola v zrnju
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 20 g pora
  • 1 paradižnik
  • 1 žlica svinjske masti
  • 5 strokov česna
  • lovorov list
  • 1 l zelenjavne jušne osnove ali fižolovka
  • sol in poper

Recept za krompirjeve žličnike:

  • 20 dag krompirja
  • sol
  • 1 žlica kisle smetane ali 3 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica moke

Kuhan in olupljen krompir pretlačimo, še toplemu primešamo stopljeno maslo ali kislo smetano.Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, na koncu ročno z metlico vmešamo moko. Zavremo slano vodo in z žlico vkuhavamo žličnike, vrejo naj približno 4 minute.

Fižol prejšnji dan namočimo, naslednji dan ga v isti vodi skuhamo do mehkega, tik pred koncem kuhanja ga solimo. V ponvi segrejemo žlico masti in popražimo drobno sesekljano čebulo.

Dodamo še narezan korenček in strt česen, še nekaj pražimo. Nato dodamo narezan por in očiščen, narezan paradižnik. Polovico kuhanega fižola s fižolovko vred grobo pretlačimo, drugo polovico prihranimo.

Nato dodamo pretlačen fižol in cel fižol k zelenjavi in zalijemo z vodo, čisto zelenjavo osnovo  ali fižolovko. Na koncu v juho zakuhamo krompirjeve žličnike, ki jih lahko tudi skuhamo posebej in jih nato dodamo v vsako porcijo fižolove juhe posebej.

Fižolova juha z rižem

Krepko fižolovo juho, ki jo postrežemo kot samostojno jed, lahko pripravimo tudi z dodatkom riža ali testenin. 

Recept za juho z rižem in testeninami:

  • 40 dag fižola
  • 2 l vode
  • sol in poper
  • 4 žlice olja
  • 2 dag moke
  • 3 dag čebule
  • 1 strok česna
  • 3 dag suhe slanine
  • 1 lovorov list
  • ščepec majarona
  • malo šetraja
  • naribana limonina lupinica
  • malo kisa
  • 6 dag riža

Fižol preberemo in čez noč namočimo. Naslednji dan ga v isti vodi pristavimo, proti koncu kuhanju ga solimo. Iz olja, moke in čebule naredimo svetlo prežganje, prilijemo malo mrzle vode in razkuhamo.

Prežganje zlijemo k fižolu. Juho zalijemo s fižolovko in po potrebi dolijemo še malo vode. Dodamo drobno sesekljano slanino, lovorov list, malo naribane limonine lupinice, ter po okusu solimo in popramo.

Za boljši okus dodamo še zelišča in dišave; sesekljan peteršilj, timijan,majaron, šetra, lahko tudi svež paradižnik ali sesekljan drobnjak. Proti koncu kuhanja v juho zakuhamo riž, juha naj počasi vre toliko časa, da se riž skuha.

Okus juhe močni izboljšamo, če v njej skuhamo klobaso ali suho meso. Preden juho postrežemo, jo malo okisamo, lahko pa dodamo tudi malo kisle smetane.

Juha iz fižolovke

Fižolovka je juha, v kateri smo kuhali fižol v zrnju. Včasih te juhe niso nikoli zavrgli ampak so jo vedno uporabili. Fižolovko odcedimo, po potrebi zalijemo z juho.

Dodamo malo sesekljanega peteršilja in žlico prežganja, ki ga pripravimo s čebulo in česnom. V juho zakuhamo Juha s žižol, lahko jo ponudimo z opečenimi žemeljnimi ali kruhovimi kockami. Preden juho postrežemo, dodamo žlico kisle smetano.

domača fižolova juha
Domača fižolova juha

Pogosta vprašanja o kuhanju fižolove juhe

Izbira prave vrste fižola

Pri pripravi fižolove juhe je ključnega pomena izbrati prave vrste fižola. Obstaja več vrst fižola, vključno z belim fižolom, rdečim fižolom, črnim fižolom in pinto fižolom. Vsaka vrsta ima svoj edinstven okus in teksturo, zato je pomembno, da izberete tisto, ki vam najbolj ustreza. Na primer, beli fižol je bolj kremast in se odlično obnese v juhah, medtem ko rdeči fižol dodaja lepo barvo in nekoliko bolj zrnato teksturo.

Priprava in kuhanje fižola

Fižol je potrebno pravilno pripraviti, preden ga lahko vključimo v juho. Najprej ga je treba namočiti čez noč, da se zmehča. Naslednji dan ga dobro sperite pod tekočo vodo, da odstranite morebitne nečistoče. Nato fižol skuhajte v slani vodi, dokler ne postane mehak in se začne razpadati – to običajno traja približno eno uro, vendar se čas kuhanja lahko razlikuje glede na vrsto fižola.

Dodajanje okusnih dodatkov

Da bi obogatili okus fižolove juhe, lahko vključite nekaj dodatkov. Na primer, sesekljano korenje, čebula in zelena lahko dodajo svežino in dodatne arome jedi. Začimbe, kot so česen, timijan in lovorjev list, bodo prav tako prispevale k bogatemu okusu juhe. Poleg tega lahko v juho dodate tudi klobaso, slanino ali druge mesne izdelke, če želite, da je jed bolj nasitna.

S temi preprostimi nasveti in enostavnim receptom boste lahko pripravili okusno fižolovo juho doma. Uživajte v tej topli, hranljivi jedi s svežo rezino kruha ob strani.

Kako dolgo traja priprava fižolove juhe?

Čas priprave fižolove juhe je odvisen od vrste fižola, vendar običajno traja približno eno uro. Pred kuhanjem je priporočljivo namakati fižol čez noč.

Kako izbrati pravo vrsto fižola za juho?

Pri izbiri vrste fižola za juho je najbolje upoštevati okusov in teksturo. Beli fižol, rdeči fižol, ali črni fižol so nekatere pogoste vrste, ki jih lahko uporabimo za pripravo okusne fižolove juhe.

Katere dodatke lahko vključim v fižolovo juho?

Obstaja veliko dodatkov, ki lahko obogatijo okus fižolove juhe. Na primer, lahko dodate različno zelenjavo, kot so korenje, čebula ali por, ter začimbe, kot so česen, timijan ali lovorjev list.

Ali lahko zamrznem fižolovo juho?

Da, fižolovo juho lahko zamrznete za kasnejšo uporabo. Pred zamrzovanjem jo pustite, da se popolnoma ohladi, in jo shranite v primerno zaprti posodi. Lahko jo hranite v zamrzovalniku do 3 mesece.

Kateri je najboljši način kuhanja fižolove juhe?

Najboljši način kuhanja fižolove juhe je, da najprej fižol namočite čez noč in nato kuhamo v sveži vodi. S tem bomo dosegli, da se fižol enakomerno skuha in postane mehek.

Viri; Fižolova juha:

  • Kuhinja naše družine; Fižolova juha; Stanko Grafenauer