Fižolova juha – Kako skuhamo dobro fižolovo juho?

Fižolova juha je okusna enolončnica, ki jo lahko pripravimo po različnih receptih. Fižolovo enolončnico postrežemo kot samostojno jed, izboljšamo jo z dodatkom testenin, zelenjave, krompirja, lahko pa vanjo vkuhamo riž ali žličnike. Okusna je tudi fižolova juha s klobaso ali prekajenim mesom.

Fižol je pomemben vir rastlinskih beljakovin, vsebuje vitamine skupine B, mnoge druge vitamine in minerale. Čeprav je fižol čudovit vir beljakovin, naj nas ne zavede, saj te niso popolne, ker ne vsebujejo vseh esencialnih aminokislin, ki jih naše telo potrebuje. Če želimo najbolje izkoristiti rastlinske beljakovine, ki jih vsebuje fižol, potem ga kombiniramo z živalskimi beljakovinami.

fižolova juha
Fižolova juha Za več receptov KLIKNI TU!

Fižolova juha – kako skuhamo odlično fižolovo juho?

Za fižolovo juho poznamo veliko receptov, zanimivi so tako novejši, kot stari tradicionalni recepti. V receptih lahko kombiniramo fižol z jajci, odlično se ujemata fižol in slanina, ter podobne kombinacije. Fižol vsebuje tudi beljakovine in ogljikove hidrate, ter zelo malo maščob. Če imamo črevesne težave zaradi uživanja fižola, potem ga uživajmo večkrat v manjših količinah, pomembno je tudi, da ga pravilno skuhamo. Fižolovo juho lahko skuhamo tudi iz stročjega fižola, več receptov za stročji fižol si lahko ogledate v prispevku: Stročji fižol recepti!

Fižol v juhi je odličen, lahko ga spasiramo ali pustimo celega, odličen je tudi recept, kjer polovico kuhanega fižola spasiramo, polovico pa pustimo celega. Kako skuhamo najboljšo fižolovo juho? Skupaj si oglejmo nekaj zanimivih receptov.

Fižolova juha s klobaso

Fižolova juha s klobaso je odlična enolončnica, ki jo izboljšamo z malo riža, na koncu pa dodamo še narezano kuhano klobaso. Domača fižolova juha je odlična tudi v kombinaciji s krompirjem, dodamo lahko testenine, odlična je tudi z žličniki. Skratka, zdrava fižolova juha je lahko samostojna jed, ki jo ponudimo samo s kosom kruha, zraven lahko ponudimo tudi kos domačega peciva. 

Recept za fižolovo juho s klobaso:

  • 60 dag fižola v zrnu
  • 3 l vode
  • sol in poper
  • 3 dag moke
  • 5 dag čebule
  • 1 kuhana klobasa
  • 3 dag slanine
  • 1 lovorov list
  • malo kisa
  • 10 dag riža

Fižol čez noč namočimo in ga v isti vodi naslednji dan pristavimo, proti koncu kuhanja ga solimo. Če imamo prebavne težave zaradi fižola, potem vodo, v kateri smo ga namakali odlijemo in dodamo novo.

Iz masti, moke in sesekljane čebule naredimo prežganje; če ne maramo prežganja, ga lahko izpustimo in samo popražimo čebulo. Če smo naredili prežganje, ga zalijemo z malo mrzle vode in razkuhamo.

Polovico fižola pretlačimo, polovico ga prihranimo. Pretlačimo tudi prežganje, da se juha lepše veže. Vse skupaj zalijemo s fižolovko, po potrebi prilijemo še malo vode. Dodamo drobno sesekljano slanino, preostali fižol,lovorov list, solimo, popramo in zakuhamo riž. Tik pred koncem kuhanja dodamo malo kisa in na kolobarje narezano kuhano klobaso.

Fižolova juha s krompirjem

Fižol se odlično ujema tudi s krompirjem. Fižolova juha s krompirjem je odlična enolončnica, ki jo postrežemo samo s kosom sveže pečenega kruha.

Recept za fižolovo juho s krompirjem:

  • 200 g fižola
  • 100 g prekajene slanine
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 300 g krompirja
  • 1 lovorov list
  • 1/2 l zelenjavne jušne osnove ali fižolovka
  • 2 sveža paradižnika
  • sol in poper

Fižol prejšnji dan namočimo in ga v isti vodi naslednji dan skuhamo. Solimo ga tik pred koncem kuhanja. Krompir olupimo in narežemo na manjše kose. Čebulo drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.

V ponvi popražimo drobno narezano slanino, dodamo drobno sesekljano čebulo in še nekaj časa pražimo. Če imamo zelo mesnato slanino, nekaj maščobe odlijemo. Nato dodamo strt česen, še malo popražimo in dodamo narezan krompir. Premešamo in nekaj minut pražimo, dodamo lovorov list in očiščen in narezan paradižnik.

Zalijemo z zelenjavno jušno osnovo ali fižolovko, pokrijemo in počasi kuhamo približno pol ure. Po tem času dodamo polovico fižola, odstranimo lovorov list in juho gladko zmiksamo ali pretlačimo. Po okusu dodamo sol in poper, tik preden juho postrežemo dodamo preostali cel fižol.

Fižolova juha z krompirjevimi žličniki

Krepka enolončnica, ki jo postrežemo kot samostojni obrok, dovolj je, če zraven ponudimo kos kruha.

fižolova juha s krompirjevimi žličniki
Fižolova juha s krompirjevimi žličniki

Recept za fižolovo juho z žličniki:

  • 300 g fižola v zrnju
  • 1 čebula
  • 1 korenček
  • 20 g pora
  • 1 paradižnik
  • 1 žlica svinjske masti
  • 5 strokov česna
  • lovorov list
  • 1 l zelenjavne jušne osnove ali fižolovka
  • sol in poper

Recept za krompirjeve žličnike:

  • 20 dag krompirja
  • sol
  • 1 žlica kisle smetane ali 3 dag masla
  • 1 jajce
  • 1 žlica moke

Kuhan in olupljen krompir pretlačimo, še toplemu primešamo stopljeno maslo ali kislo smetano.Vse sestavine zgnetemo v gladko testo, na koncu ročno z metlico vmešamo moko. Zavremo slano vodo in z žlico vkuhavamo žličnike, vrejo naj približno 4 minute.

Fižol prejšnji dan namočimo, naslednji dan ga v isti vodi skuhamo do mehkega, tik pred koncem kuhanja ga solimo. V ponvi segrejemo žlico masti in popražimo drobno sesekljano čebulo.

Dodamo še narezan korenček in strt česen, še nekaj pražimo. Nato dodamo narezan por in očiščen, narezan paradižnik. Polovico kuhanega fižola s fižolovko vred grobo pretlačimo, drugo polovico prihranimo.

Nato dodamo pretlačen fižol in cel fižol k zelenjavi in zalijemo z vodo, čisto zelenjavo osnovo  ali fižolovko. Na koncu v juho zakuhamo krompirjeve žličnike, ki jih lahko tudi skuhamo posebej in jih nato dodamo v vsako porcijo fižolove juhe posebej.

Fižolova juha z rižem

Krepko fižolovo juho, ki jo postrežemo kot samostojno jed, lahko pripravimo tudi z dodatkom riža ali testenin. 

Recept za juho z rižem in testeninami:

  • 40 dag fižola
  • 2 l vode
  • sol in poper
  • 4 žlice olja
  • 2 dag moke
  • 3 dag čebule
  • 1 strok česna
  • 3 dag suhe slanine
  • 1 lovorov list
  • ščepec majarona
  • malo šetraja
  • naribana limonina lupinica
  • malo kisa
  • 6 dag riža

Fižol preberemo in čez noč namočimo. Naslednji dan ga v isti vodi pristavimo, proti koncu kuhanju ga solimo. Iz olja, moke in čebule naredimo svetlo prežganje, prilijemo malo mrzle vode in razkuhamo.

Prežganje zlijemo k fižolu. Juho zalijemo s fižolovko in po potrebi dolijemo še malo vode. Dodamo drobno sesekljano slanino, lovorov list, malo naribane limonine lupinice, ter po okusu solimo in popramo.

Za boljši okus dodamo še zelišča in dišave; sesekljan peteršilj, timijan,majaron, šetra, lahko tudi svež paradižnik ali sesekljan drobnjak. Proti koncu kuhanja v juho zakuhamo riž, juha naj počasi vre toliko časa, da se riž skuha.

Okus juhe močni izboljšamo, če v njej skuhamo klobaso ali suho meso. Preden juho postrežemo, jo malo okisamo, lahko pa dodamo tudi malo kisle smetane.

Juha iz fižolovke

Fižolovka je juha, v kateri smo kuhali fižol v zrnju. Včasih te juhe niso nikoli zavrgli ampak so jo vedno uporabili. Fižolovko odcedimo, po potrebi zalijemo z juho.

Dodamo malo sesekljanega peteršilja in žlico prežganja, ki ga pripravimo s čebulo in česnom. V juho zakuhamo Juha s žižol, lahko jo ponudimo z opečenimi žemeljnimi ali kruhovimi kockami. Preden juho postrežemo, dodamo žlico kisle smetano.

domača fižolova juha
Domača fižolova juha

Viri; Fižolova juha:

  • Kuhinja naše družine; Fižolova juha; Stanko Grafenauer