Brstični ohrovt – Zelenjavna enolončnica z brstičnim ohrovtom in pastinakom

Brstični ohrovt spada med kapusnice in je med redkimi rastlinami na našem vrtu, ki prezimi na prostem. Brstični ohrovt poznamo tudi pod manj znanim slovenskim imenom brstičnik ali popkar. Okusna zelenjava, ki je ena redkih zelenih rastlin, ki jih pobiramo celo zimo. Menda je celo boljši, če zamrzne. Vsebuje mnoge koristne učinkovine, najbolj so pomembni antioksidanti in vitamin C.

Uživamo lahko surovega, čeprav ga v raznih receptih običajno kuhamo. Brstičnik kuhamo kratek čas, najbolje da ga pripravimo nad soparo. To priljubljeno zelenjavo lahko pripravimo tudi v pečici, odličen je v kombinaciji z različnimi siri. Mnogi se izogibajo kuhanja brstičnega ohrovta, saj med kuhanjem razvije precej neprijeten vonj.

brstični ohrovt
Kako pripravimo okusne jedi z brstičnim ohrovtom?

Brstični ohrovt v zelenjavni enolončnici

V današnjem receptu sem brstični ohrovt vseeno kuhala, prej sem ga z ostalo zelenjavo malo prepražila in rezultat je bil izredno okusna zelenjavna enolončnica. V jed sem dodala tudi krompir, rdeče in rumeno korenje, kolerabo, por, čebulo, česen in pastinak, ki je jedi enolončnici dodal čisto poseben okus. Pastinak spada med najstarejše gojene rastline, pred krompirjem je bil poleg repe mnogim edini vir zelenjave. Korenina pastinaka je podoba koreniki peteršilja, vendar ima blažjo okus, bolj podoben korenju.

Tudi pastinak, je podobno kot brstični ohrovt, še bolj okusen, če ga dobi prva zmrzal. Če ga gojimo na vrtu, ga brez skrbi pustimo v zemlji do prvega snega. Pastinak je odličen vir vlaknin, ki ugodna vplivajo na delovanje črevesja in sečnih poti. Pastinak pred kuhanjem samo ostrgamo, saj se tik pod olupim skrivajo koristne učinkovine.

Recept za zelenjavno enolončnico z brstičnim ohrovtom in pastinakom

Zelenjavna enolončnica z brstičnim ohrovtom in pastinakom, je odlična jed na žlico, ki jo najpogosteje pripravljamo v zimskem času. Tako brstični ohrovt kot pastinak imata namreč to lastnost, da sta še boljša, če jih dobi prav zimska zmrzal. Brstični ohrovt pri kuhanju razvije precej neprijeten vonj, zato ga mnogi raje gratinirajo s sirom, odličen je tudi z dodatkom slanine.

Danes bomo pripravili zimsko zelenjavno enolončnico, kjer bo prevladoval okus brstičnega ohrovta in pastinaka. Ker ohrovt pri kuhanju razvije neprijeten vonj, sem ga prej na hitro popražila skupaj z drugo zelenjavo in šele nato dodala v juho.

Recept za zelenjavno enolončnico z brstičnim ohrovtom in pastinakom:

  • 300 g brstičnega ohrovta
  • 1 koren pastinaka
  • 3 krompirji
  • 1 koleraba
  • 1/2 pora
  • 1 čebula
  • 4 stroki česna
  • 2 korenčka
  • 1/2 gomolja komarčka
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica ostre
  • 1/2 manjšega gomolja zelene
  • svež peteršilj
  • 1 rumeno korenje
  • timijan, bazilika in majaron
  • sol in poper
  • 1/2 žličke mlete rdeče paprike
  • 2 žlici svinjske masti
  • 1 l čiste mesne jušne osnove

Brstični ohrovt prerežemo na polovičke, pastinak ostrgamo in narežemo na večje kose. Kolerabo olupimo in narežemo, rdeče in rumeno korenje ostrgamo in narežemo na kolobarje. Čebulo olupimo in grobo sesekljamo, česen olupimo in stremo. Por narežemo na kolobarje, krompir olupimo in narežemo na koščke. Zeleno očistimo in narežemo na manjše koščke, gomolj komarčka narežemo na večje kose.  Peteršilj drobno sesekljamo. Čisto zelenjavno ali mesno jušno osnovo zavremo, če je zelo močna, dodamo vodo.

V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti, dodamo grobo sesekljano čebulo in pražimo, da čebula postekleni. Nato dodamo strt česen in takoj ko zadiši, dodamo še narezan krompir. Premešamo in dušimo najmanj 10 minut. Mešanico popražene čebule, česna in krompirja zvrnemo v čisto jušno osnovo in dodamo lovorov list. Premešamo in dodamo posušen timijan, majaron in baziliko. Po okus solimo, če je juha dovolj slana, pazimo, da jedi ne presolimo.

Koliko časa kuhamo brstični ohrovt?

V isto ponev dodamo še malo svinjske masti in dodamo narezano rdeče in rumeno korenje, por, zeleno, pastinak, kolerabo in narezan gomolj komarčka.  Premešamo in pražimo 10 minut, nato poprašimo z ostro moko in rdečo mleto papriko. Premešamo in takoj zalijemo z zajemalko vroče juhe. Ko tekočina povre, zelenjavo zvrnemo v juho, premešamo in kuhamo toliko časa, da se zelenjava zmehča. Krompir je medtem že verjetno kuhan in nič hudega če malo razpade, saj bomo s tem zgostili juho.

V ponev, v kateri smo pražili zelenjavo, sedaj dodamo na polovice narezan brstični ohrovt in ga pražimo 5 minut. Brstični ohrovt pri praženju sicer sprosti nekaj neprijetnih vonjav, vendar precej manj, kot če ga kuhamo v vodi ali nad paro. Rahlo popražen brstični ohrovt presujemo v lonec z zelenjavo, premešamo in kuhamo samo še nekaj minut. Preden enolončnico postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Brstični ohrovt z zelenjavo in sirom

Brstični ohrovt z zelenjavo in sirom je odlična ideja za kosilo! V receptu bomo brstični ohrovt pripravili s svežim paradižnikom, sirom gavda in kislo smetano. 

Recept za brstični ohrovt s sirom:

  • 50 dag brstičnega ohrovta
  • 5 dag čebule
  • 1/2 stroka česna
  • 1 žlica olivnega olja
  • 1/8 l čiste jušne osnove
  • sol in poper
  • muškatni orešček
  • 10 dag paradižnika
  • 8 dag sira gavda
  • 2 žlici kisle smetane
  • sesekljane dišavnice: peteršilj, drobnjak in bazilika

Brstični ohrovt operemo in očistimo. Čebulo olupimo in drobno narežemo, česen olupimo in stremo. V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo čebulo in strt česen, premešamo in podušimo. Dodamo brstični ohrovt in zalijemo s čisto juho. Začinimo s poprom, soljo in muškatnim oreščkom. Ponev pokrijemo in počasi dušimo 15 minut.

Paradižnik olupimo, ga zrežemo na obročke in primešamo pod brstični ohrovt. Sir gavda narežemo na majhen koce in ga zmešamo s smetano. Mešanico sira in smetane polijemo po zelenjavi in vse skupaj potresemo z mešanico peteršilja, drobnjaka in sveže bazilike.

Pokrijemo in dušimo še 15 minut, nato jed takoj ponudimo.

Zabeljen brstični ohrovt

Brstični ohrovt lahko pripravimo po različnih receptih, najbolj preprosta jed je vsekakor brstičnik zabeljen z drobtinami prepraženimi na maslu.

Recept za zabeljen brstični ohrovt:

  • 1 kg brstičnega ohrovta
  • slan krop
  • 10 dag masla
  • 5 dag drobtin

Brstični ohrovt očistimo in na hitro skuhamo v slanem kropu. V ponvi segrejemo maslo in na njem popražimo krušne drobtine. Ohrovt odcedimo, stresemo v skledo in zabelimo s prepraženimi drobtinami in takoj ponudimo.

Na takšen način lahko pripravimo tudi cvetačo, stročji fižol, špinačo ali šparglje.

pražena zelenjava
Praženje zelenjave

Viri; brstični ohrovt:

  • Brstični ohrovt s sirom; Kuhinja naše družine; Stanko Grafenauer
  • Sodobna kuharica; Zabeljen brstični ohrovt
  • Kaj za kosilo; Futr.si