Zeljna juha s krompirjem in panceto je okusna jed na žlico. Za boljši okus juhe lahko uporabimo savojsko zelje, ki je bolj nežno in aromatično kot navadno belo zelje. V današnjem receptu sem uporabila mlado slovensko zelje, prav tako sem v juho dodala domač krompir. Če želimo vegetarijansko juho, potem jo pripravimo brez pancete.
Sveže zelje lahko po želji nadomestimo z ohrovtom, prav tako lahko dodamo drugo zelenjavo. Jed sem pripravljala po preprostem italijanskem receptu. Ker sem zeljno juho po tem receptu pripravljala prvič, sem se držala recepta. Izredno okusna enolončnica, ki jo postrežemo kot samostojno jed, zraven postrežemo šmorn z rozinami pripravljen v pečici.
Zeljna juha s krompirjem in panceto
Zeljno juho po tem receptu bi lahko imenovali tudi krompirjeva juha z zeljem, ali krompirjeva enolončnica s svežim zeljem in panceto. Kakor koli, danes bomo to resnično zanimivo in okusno jed imenovali zeljna juha s krompirjem in panceto. Juho lahko pripravimo z olivnim oljem, vendar jaz raje uporabljam svinjsko mast.
Namesto pancete lahko uporabimo prekajeno slanino, pršut ali domači špeh.
Sestavine za zeljno juho s krompirjem in panceto:
- 1 majhna glava belega zelja (odlično je tudi savojsko zelje)
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 1, 5 l čiste zelenjavne jušne osnove
- 3 veliki krompirji
- olivno olje ali svinjska mast
- 150 g prekajene slanine
- po želji nariban parmezan
- sol in poper
- timijan, majaron, lovorov list
- 1/2 žličke posušenih lisičk v prahu
Zeljna juha s krompirjem in panceto po korakih
Najprej pripravimo vse sestavine. Uporabimo malo manj mastno panceto, ki jo narežemo na majhne kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo.
Zelju odstranimo trde liste in ga narežemo na tanke trakove. Krompir operemo, olupimo in narežemo na manjše kocke. Zelenjavno jušno osnovo zavremo, jaz sem namesto zelenjavne juhe uporabila čisto govejo juho.
V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo. Čez minuto dodamo na majhne kocke narezano panceto in pražimo še toliko časa, da postane panceta rahlo hrustljava.
Dodamo česen in ko zadiši, čebuli in panceti primešamo na trakove narezano zelje. Po želji lahko količino zelja in krompirja spremenimo, jaz sem v jed dodala malo manj zelja in več krompirja.
Ko je čebula zlato rjava in panceta hrustljava, dodamo na trakove narezano zelje. Premešamo in začinimo po okusu. Jaz sem juho začinila s soljo, poprom, timijanom, dodala pa sem tudi pol žličke posušenih lisičk v prahu in lovorov list. Lisičk v originalnem receptu ni, vendar sem jih dodala, ker jed resnično obogatijo.
Prilijemo skodelico zelenjavne jušne osnove ali čiste goveje juhe, pokrijemo in na majhnem ognju dušimo približno pol ure.
Ko je zelje že skoraj čisto mehko, dodamo na kocke narezan krompir. Premešamo in počasi prilivamo juho, da pokrijemo vse sestavine.
Pokrijemo in počasi kuhamo še približno pol ure, da se zelje in krompir dobro skuhata. Po potrebi dolivamo tekočino, tik pred koncem kuhanja jed še dodatno začinimo.
Zeljno juho lahko pripravimo tudi tako, da na kocke narezan krompir posebej skuhamo, ga dodamo dušenemu zelju in nato vse skupaj še za 40 minut postavimo v pečico.
Zeljno juho s krompirjem in panceto postrežemo pri kosilu kot glavno jed, mi smo danes za povrh pojedli kos orehove potice.
V italijanskem receptu juhi postrežejo z naribanim parmezanom in dodajo kanček olivnega olja. Čeprav sem idejo za to zanimivo enolončnico dobila italijanskem kuharskem blogu, sem recept precej spremenila, lahko rečem, da sem ga naredila bolj tradicionalno slovenskega.
Originalni recept si lahko ogledate TUKAJ!
Ali lahko zeljno juho s krompirjem in panceto pripravimo tudi v pečici?
Zeljno juho s krompirjem in panceto lahko pripravimo tudi v pečici. Jedi na žlico pripravljene v pečici imajo še posebno dober okus, saj se okusi med sabo bolj povežejo.
Tudi današnjo enolončnico sem do konca dušila v pečici. Najprej sem vse naredila tako, kot piše v receptu.
Na svinjski masti sem popražila čebulo, dodala panceto, česen in začimbe. Nato sem dodal narezano zelje, dušila pol ure in nato sem dodala narezan krompir. Spremenila sem samo to, da sem narezan krompir na pol skuhala in nato dodala zelju.
Ko sem prilila juho in jed začinila, sem vse skupaj stresla v ognjevarno posodo in za eno uro postavila v pečico, ki sem jo ogrela na 180 stopinj C.