Boranja – kako pripravimo boranijo s svinjskim mesom?

Boranja s svinjskim mesom je okusna jed na žlico. Boranjo ali boranijo pripravimo z mesom, stročjim fižolom, krompirjem in zelenjavo. V jed spadajo še začimbe, super okus naredi majaron, mleta sladka paprika, sol in poper. Jed obogatimo s svežim paradižnikom in paradižnikovo mezgo.

Čeprav jed prihaja iz Balkana, podobno jed najdemo tudi v Slovenskih kuharskih knjigah in sicer se omenja kot golaž iz stročjega fižola. 

boranja
Boranja s svinjskim mesom Več receptov za pripravo boranje TUKAJ!

Boranja – od kje izhaja in jed in katere sestavine lahko uporabimo za pripravo?

Ime boranja izhaja iz imena stročjega fižola, ki ga pri naših južnih sosedih tudi tako imenujejo. Podobno kot v Srbiji imenujejo pasulj tako fižol v zrnju, kot enolončnico iz fižola. Za pripravo boranje lahko uporabimo skoraj vso sezonsko zelenjavo, ki raste na vrtu, seveda je moramo v jed obvezno dodati stročji fižol in krompir.

Jed lahko skuhamo iz poljubnega mesa, najpogosteje uporabimo svinjsko ali telečje meso. Jed ne bi bila prava, če ne dodamo korenček, čebulo in česen, za boljši okus in barvo, pa dodamo mleto sladko papriko in paradižnikovo mezgo. Dodamo lahko tudi olupljen in sesekljan svež paradižnik. Izredno okusna je tudi brezmesna boranja, ki je tudi precej hitreje skuhana.

Boranija je jed, kjer se nam ni potrebno strogo držati recepta, ter uporabimo zelenjavo in meso, ki ga pač imamo pri roki.

Priprava boranje ali golaža iz stročjega fižola

Danes bomo boranjo pripravili s svinjskim mesom, stročjim fižolom in krompirjem. Za boljši okus bomo dodali čebulo,česen, rdeč in rumen korenček, svež paradižnik in svežo rumeno papriko.

Za pripravo zelenjave in mesa potrebujemo približno pol ure in za kuhanje eno uro, ali toliko časa, da so vse sestavine kuhane. Odlična ideja za kosilo!

Recept za boranjo:

 • 1/2 kg stročjega fižola
 • 1/2 kg svinjskega mesa
 • 4 krompirji
 • 1 rdeč korenček
 • 1 rumen korenček
 • 1 rumena paprika
 • 1 svež paradižnik
 • 2 čebuli
 • 4 stroki česna
 • 1 žlička mlete rdeče paprike
 • 2 žlici paradižnikove mezge
 • 1 liter zelenjavne ali mesne jušne osnove (lahko tudi vrelo vodo)
 • sol in poper
 • malo majarona
 • sesekljan peteršilj
 • 1 žlička sladkorja
 • 2 žlici svinjske masti

Priprava boranje po korakih

Najprej pripravimo zelenjavo. Korenček operemo, očistimo in narežemo na drobne koleščke. V današnjem receptu bomo uporabili rdeče in rumeno korenje. Čebulo olupimo in narežemo na drobne kocke. Česen očistimo in drobno sesekljamo ali stremo. Rumeno papriko očistimo in narežemo na kocke.

Paradižnik olupimo, odstranimo semena in drobno sesekljamo. Stročji fižol operemo, obrežemo končke in narežemo na manjše kose. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Svinjsko meso narežemo na kocke.

boranja z mesom in krompirjem
Sestavine za boranjo s svinjskim mesom

Posebej pristavimo lonec zelenjavne ali mesne jušne osnove, lahko tudi vode. V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in dodamo narezano čebulo, rdeče in rumeno korenje, na koncu dodamo strt česen.

Primešamo še žličko sladkorja, dobro premešamo in pražimo pet minut.

kako se dela boranja
Na masti prepražimo čebulo, korenček in česen

Nato dodamo narezano rumeno papriko in sesekljan paradižnik. Premešamo, prilijemo žlico vroče juhe ali vode in počasi dušimo pet minut.

boranija
Zelenjavi dodamo narezano svinjsko meso

Po nekaj minutah dušenja in ko tekočina povre, dodamo narezano svinjsko meso, premešamo in pražimo nekaj minut. Dodamo žličko rdeče mlete paprike, dve žlici paradižnikove mezge in lovorov list.

Malo posolimo in popramo, primešamo malo majarona, prilijemo zajemalko juhe ali vode. Vse skupaj deset minut počasi dušimo.

boranja s svinjskim mesom
Zelenjavo in meso nekaj časa počasi dušimo

Vse skupaj sedaj zvrnemo v večji lonec, prilijemo še zajemalko juhe in vode, pokrijemo in počasi kuhamo.

V isti ponvi spet segrejemo žlico svinjske masti, na njej popražimo čebulo in takoj dodamo narezan stročji fižol.

stročji fižol v omaki boranja
Posebej popražimo narezan stročji fižol in krompir

Pražimo nekaj minut, nato dodamo narezan krompir, premešamo in vse skupaj še malo pražimo. Nato stročji fižol in krompir zvrnemo v lonec z zelenjavo in mesom.

Dobro premešamo, prilijemo dve zajemalki juhe ali vode, pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, toliko časa, da se meso, stročji fižol in krompir skuhajo.

golaž s stročjim fižolom
Boranjo kuhamo še približno 40 minut

Tik pred koncem kuhanja jed solimo in popramo, prilijemo lahko tudi kanček kisa. Preden boranjo ponudimo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.