Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

boranija s svinjskim mesom

Boranija s svinjskim mesom

Boranija s svinjskim mesom je okusna enolončnica s stročjim fižolom. Danes bomo boranijo ali boranjo pripravili s svinjskim mesom, krompirjem in korenčkom. Kako je pravilno; boranja ali boranija? Oba izraza se uporabljata za isto jed, vendar različno glede na regije. V državah bivše Jugoslavije se najpogosteje uporablja izraz boranija, v nekaterih predelih, posebej v Srbiji, pa se pogosteje uporablja izraz boranja. 

boranija s svinjskim mesom

Boranija s svinjskim mesom

Boranija je okusna enolončnica s stročjim fižolom, pripravimo jo s poljubnim mesom, najpogosteje s svinjskim. Odlična je boranja z govejim mesom, ali celo boranja z mletim mesom. V receptih za boranjo se pogosto znajdejo krompir, korenček, čebula, česen in paradižnikova omaka.

Najboljša boranja je seveda iz svežega stročjega fižola, čeprav v zimskem času pogosto uporabimo zamrznjen fižol, ali fižol iz pločevinke. Za pripravo jedi je nepogrešljiva mleta rdeča paprika in česen, obvezno pa dodamo tudi lovorov list. Boranjo lahko pripravimo tudi v pečici, okusna je brez mesa ali z dodatkom lisičk ali jurčkov. 

sestavine za boranijo s svinjskim mesom

Sestavine za boranijo s svinjskim mesom

  • 1/2 kg svinjskega mesa
  • 1/2 kg stročjega fižola
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 3 krompirji
  • 1 velik korenček
  • 1 žlica svinjske masti
  • 1/2 l čiste juhe; goveja, kurja ali zelenjavna
  • sol in poper
  • 1 mala pločevinka paradižnikove omake
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 1 lovorov list
  • malo timijana

Recept za boranijo s svinjskim mesom po korakih

  1. Najprej pripravimo vse sestavine; čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo, krompir olupimo in narežemo na manjše kocke. Svinjsko meso narežemo na enakomerne manjše kose, korenček ostrgamo in narežemo na male kocke. Stročji fižol očistimo in narežemo na tri dele. stročji fižol
  2. V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen in ko zadiši, dodamo narezano meso in ga z vseh strani rahlo popečemo.
  3. V malo tople juhe raztopimo žlico mlete rdeče paprike in zlijemo k mesu. Premešamo in stresemo v lonec, v katerem bomo kuhali boranijo. Prilijemo zajemalko vroče juhe in dodamo manjšo pločevinko paradižnikove omake. Če bomo uporabili svež paradižnik, ga olupimo in narežemo. svinjsko meso za boranijio
  4. V isti ponvi na malo svinjske masti najprej nekaj minut pražimo stročji fižol, nato dodamo narezan krompir in korenček. Vse skupaj nekaj minut pražimo, nato zelenjavo stresemo k mesu, ki se je ta čas počasi dušilo. recept za pravo boranijo
  5. Vse skupaj premešamo, dodamo lovorov list, sol, poper in malo timijana. Zalijemo z vročo juho, ki je dodamo toliko, kot pač želimo gosto boranijo. Malo juhe si prihranimo, če bo potrebno jed kasneje še kaj razredčiti. prava boranija
  6. Boranijo kuhamo 40 minut na majhnem ognju, jed je gotova ko so vse sestavine kuhane. Preden jed postrežemo, po vrhu potresemo sveže sesekljan peteršilj. Odlično enolončnico s stročjim fižolom postrežem kot samostojno jed, zraven se poda kos svežega kruha, lahko pa tudi pire krompir. Za povrh pa seveda kakšne kos domačega peciva. 

boranja ali boranija

Show Buttons
Hide Buttons