Boranja iz pečice

Boranja iz pečice je zame najboljša jed na žlico s fižolom. Kaj je skrivnost priprave boranje v pečici? Nič posebnega, saj jed pripravimo po istem receptu kot klasično boranjo, nato pa jo še za kakšno uro postavimo v ogreto pečico. Z današnjim receptom sem se malo poigrala, dodala sem namreč por, ki je dal boranji čisto posebej okus.

Boranjo lahko pripravimo s svinjskim, govejim, piščančjim ali celo puranjim mesom. Odlična je boranja s puranjim mesom in lisičkami, pogosto pa pripravim tudi boranjo z govejim mesom. Prava boranija naj ne bi vsebovala krompirja in korenčka, verjetno tudi pora ali zelene ne. Vendar v kuhinji rada preizkušam nove recepte, zato je tale boranija pač malce po moje.

boranja iz pečice
Boranja iz pečice s svinjskim mesom in krompirjem

Boranja iz pečice

Boranja ali boranija je preprosta, a hranljiva enolončnica, ki je običajno pripravimo iz zelenega ali rumenega stročjega fižola, paradižnika, čebule in različnih začimb. Čeprav lahko boranjo pripravimo brez mesa, je mnogim ljubša mesna različica. Najpogosteje boranijo pripravimo s svinjskim, telečjim, govejim ali piščančjim mesom.

Skozi čas so kuharji recepte za boranjo priredili po svoje, tako da v mnogih receptih za boranjo najdemo tudi krompir, zeleno, por, sveže paprike, poznamo tudi recept, kjer boranjo pripravimo z mletim mesom. 

Sestavine za boranjo iz pečice

recept za boranijo iz pečice
Za boranijo iz pečice potrebujemo rumen stročji fižol, svinjsko meso, čebulo, por, krompir, česen, paradižnikovo omako in začimbe.
 • 1/2 kg svinjskega mesa
 • 1/2 kg rumenega stročjega fižola
 • 1 por
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 1 skodelica paradižnikove omake
 • 2 skodelici zelenjavne ali mesne jušne osnove
 • 1 žlica svinjske masti
 • 2 korenčka
 • 2 krompirja
 • sol in poper
 • 1 lovorov list
 • majaron in timijan
 • 1 žlička rdeče mlete paprike

Recept za boranjo iz pečice po korakih

 1. Svinjsko meso narežemo na manjše kocke. Stročji fižol očistimo in narežemo na tri dele. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke. Por očistimo in narežemo na kolobarje. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje, čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo.
 2. V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in na njej na hitro popečemo na kocke narezano svinjsko meso. Popečeno meso stresemo v ognjevarno posodo s pokrovom, v kateri bomo kuhali boranjo v pečici.

  boranija
  V večji ponvi segrejemo žlico svinjske masti in na njej popečemo na kocke narezano meso. V isti ponvi nato popražimo čebulo, česen in vso zelenjavo.
 3. V isti ponvi najprej popražimo drobno sesekljano čebulo, nato dodamo strt česen in popražimo samo toliko, da zadiši. Dodamo na narezan krompir, por in korenček. Premešamo in 5 minut pražimo.
 4. Dodamo očiščen in narezan rumen stročji fižol, premešamo in pražimo 5 minut. Dodamo timijan, majaron, lovorov list, sol in poper. Premešamo in še malo popražimo.
 5. V malo vroče vode zamešamo žličko rdeče mlete paprike in zlijemo k praženi zelenjavi. Dodamo paradižnikovo omako, premešamo in zalijemo s skodelico vroče jušne osnove. Vse skupaj stresemo v ognjevarno posodo, kamor smo že prej položili popečeno svinjsko meso. Premešamo in po potrebi prilijemo še malo jušne osnove.

  boranija v pečici
  Popraženi zelenjavi dodamo v vroči vodi raztopljeno žličko rdeče mlete paprike, paradižnikovo omako, začimbe in prilijemo vročo jušno osnovo. Boranjo za eno urp postavimo v ogreto pečico.
 6. Pečico ogrejemo na 180 stopinj C, boranijo v pečici počasi dušimo približno uro, vmes jed večkrat premešamo. Po potrebi prilivamo vročo jušno osnovo, proti koncu kuhanja boranijo še dosolimo.

Zakaj so enolončnice pripravljene v pečici boljšega okusa?

Ko kuhamo jedi v pečici, običajno uporabljamo nižje temperature in daljši čas kuhanja. To omogoča, da se sestavine kuhajo enakomerno in počasi, kar pripomore k boljšemu razvoju okusov. Dolgotrajno kuhanje pri nizki temperaturi omogoča, da se maščobe počasi topijo, beljakovine pa se mehčajo brez izsušitve, kar pripomore k boljši teksturi in okusu jedi.

V pečici pripravljene jedi izgubljajo vlago bolj počasi in enakomerno, kar omogoča, da se okusi koncentrirajo, saj voda izhlapi in pusti za sabo bogatejše in močnejše arome. V nasprotju s hitrim kuhanjem na štedilniku, kjer lahko hitro izhlapevanje vode povzroči, da se okusi ne razvijejo v celoti.

Kuhanje v pokriti posodi v pečici pomaga zadržati vlago znotraj jedi, kar omogoča sestavinam, da se kuhajo v lastnih sokovih in izboljšajo okus končne jedi.

kako pripravimo boranijo iz pečice
Boranija iz pečice