Krompirjeva juha s svinjskim mesom in jurčki

Krompirjeva juha s svinjskim mesom in jurčki je preprosta poletna mineštra, saj sem porabila meso in zelenjavo iz hladilnika. Pogosto pripravljam zelenjavne enolončnice, tudi krompirjeva in gobova juha so pogosto na jedilniku. Tokrat sem krompirjevo juho pripravila s svinjskim mesom, dodala sem nekaj jurčkov in malo graha.

Pri pripravi zelenjavnih enolončnic se nam ni potrebno strogo držati receptov, pač pa porabimo zelenjavo ki jo imamo trenutno na vrtu ali v hladilniku.

krompirjeva juha s svinjskim mesom in jurčki
Krompirjeva juha s svinjskim mesom in jurčki

Krompirjeva juha s svinjskim mesom in jurčki

Krompirjeva juha je pri nas pogosto na jedilniku, pripravimo jo vedno malo drugače. Odlična je navadna krompirjeva juha, ki jo zabelimo z ocvirki. Krompirjevo juho lahko skuhamo tudi s poljubnim mesom, dodamo lahko slanino ali klobaso.

Dobra ideja je tudi krompirjeva juha s hrenovko ali krompirjeva juha z makaroni. Če imate radi krompir, potem je idej in receptov za odlično krompirjevo juho res veliko.

Recept za krompirjevo juho s svinjskim mesom in jurčki

Krompir se v enolončnicah odlično ujema skoraj z vso sezonsko zelenjavo, prav tako se ujame z gobami in različnim mesom. V hladilniku sem imela večji kos svinjskega mesa, ki sem ga morala porabiti, zato sem se odločila, da ga dodam v krompirjevo enolončnico.

Zadnje dni sem našla tudi nekaj poletnih jurčkov, ki sem jih posušila na soncu. Pred uporabo sem jurčke za nekaj minut pustila v vroči vodi. Ko sem pregledala kaj imam na voljo od zelenjave, sem imela korenček in grah.

 • 1/2 kg svinjskega mesa
 • 5 krompirjev
 • lonček kuhanega graha
 • pest jurčkov, lahko svežih ali posušenih
 • 2 korenčka
 • 1 čebula
 • 2 stroka česna
 • 1 žlička ostre moke
 • 1 žlička rdeče mlete paprike
 • 1 žlica svinjske masti
 • sol in poper
 • timijan, majaron 
 • 2 lovorova lista
 • svež peteršilj

Svinjsko meso narežemo na manjše kocke. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Korenček ostrgamo in narežemo na manjše kocke. Sveže jurčke očistimo in narežemo na debelejše rezine.

Če uporabimo posušene jurčke, jih prej za nekaj minut pustimo v vroči vodi. Krompir olupimo in narežemo na kocke.

krompirjeva juha z jurčki
Svinjsko meso narežemo na kocke, krompir olupimo in narežemo

V večji posodi segrejemo žlico svinjske masti in popražimo najprej česen da zadiši, nato dodamo drobno sesekljano čebulo. Pražimo nekaj minut in ko čebula postekleni, dodamo narezane jurčke.

Krompirjeva juha z posušenimi jurčki
Na svinjski masti popražimo česen in čebulo, nato dodamo jurčke

Premešamo in pražimo pet minut. Nato dodamo na kocke narezano svinjsko meso in pražimo toliko časa, da meso pobledi.

krompirjeva juha s svinjskim mesom
Dodamo na kocke narezano svinjsko meso in nekaj minut pražimo

Dodamo narezan korenček, premešamo in pražimo nekaj minut, nato dodamo še narezan krompir, premešamo in spet pražimo nekaj minut.

krompirjeva juha s korenčkom
Dodamo korenček in krompir, premešamo in nekaj minut pražimo

Nato vse skupaj posipamo z žličko ostre moke in žličko mlete paprike. Premešamo in takoj zalijemo z vročo vodo ali jušno osnovo.  Jed solimo, popramo, ter dodamo timijan, majaron in lovorov list.

krompirjeva juha z zelenjavo
Dodamo timijan, majaron in lovorov list

Juho zavremo, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo toliko časa, da se meso in krompir zmehčata, nato dodamo kuhan grah in kuhamo še nekaj minut. Po okusu lahko juhi dodamo žlico paradižnikove mezge ali žličko kisa.

odlična krompirjeva juha
Preden juho postrežemo jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem

Preden juho postrežemo, jo potresemo s sesekljanim peteršiljem.