Boranja s puranjim mesom in lisičkami

Boranja s puranjim mesom in lisičkami je okusna poletna jed na žlico. Pripravimo jo lahko s poljubnim mesom, najpogosteje jo pripravljamo s svinjino. Danes bomo boranjo pripravili s puranjim mesom, dodali bomo tudi nekaj lisičk. Recept za boranjo verjetno izhaja iz Turčije, tam podobno jed imenujejo Etli Taze Fasülye. Mogoče je jed dobila ime po srbski planini Boranja.

Odlična enolončnica s stročjim fižolom je pri nas poznana tudi kot golaž s stročjim fižolom, najdemo pa jo tudi pod imenom fižolova mineštra.  Vsekakor je boranija izredno priljubljena tudi pri nas, za pripravo je najboljši mlad stročji fižol. Če želimo jed pripraviti v času, ko mladi stročji fižol ni na voljo, lahko uporabimo tudi zamrznjenega.

Boranja s puranjim mesom in lisičkami
Boranja s puranjim mesom in lisičkami

Boranja s puranjim mesom in lisičkami

Pri nas je boranja pogosto na jedilniku, saj imamo zelo radi stročji fižol. Vedno jo pripravimo malo drugače, odvisno kakšno meso imam na voljo. Tokrat sem stročji fižol kupila, ker ga na vrtu še ni. Imela sem večji kos puranjega fileja, zjutraj pa sem našla tudi nekaj lisičk. Zato sem današnjo boranjo pripravila s puranjim mesom in lisičkami. Boranjo lahko pripravimo tudi brez mesa, v tem primeru je jed tudi prej skuhana.

boranja s puranjim mesom
Lisičke očistimo, čebulo drobno sesekljamo in korenček narežemo na manjše kolobarje

Za pripravo poletne boranje lahko uporabimo različne sorte stročjega fižola. V jed dodamo tudi korenček, po želji lahko dodamo tudi krompir. Potrebujemo tudi maščobo, v današnjem receptu bom uporabila svinjsko mast, lahko pa čebulo prepražimo tudi na olivnem ali sončničnem olju.

stročji fižol
Stročji fižol pet minut blaširamo

V jed dodamo tudi paradižnik, lahko je svež, v tem primeru ga prej položimo v vročo vodo in ga olupimo. Jaz sem dodal paradižnik v koščkih iz pločevinke. Seveda potrebujemo tudi začimbe. V boranjo se poda timijan, dodamo tudi lovorov list, ter seveda sol in poper. V nekaterih receptih svetujejo, da stročji fižol prej nekaj minut blanširamo, ni pa nujno potrebno.

Recept za boranjo s puranjim mesom in lisičkami po korakih

Pri pripravi današnje boranje sem stročji fižol prej nekaj minut blaširala, lisičke pa sem samo očistila, narezala in popražila na čebuli.

 • 1/2 kg puranjega mesa
 • 1/2 kg stročjega fižola
 • 1 čebula
 • 2 korenčka
 • 3 stroki česna
 • pest svežih lisičk
 • 1 žlica svinjske masti
 • ščepec timijana
 • sol in poper
 • 2 lovorova lista
 • 1 žlička ostre moke
 • 2 paradižnika ali pločevinka paradižnika v koščkih
 • svež peteršilj

Stročji fižol operemo, očistimo in narežemo na poljubno velike koščke. Korenček ostrgamo in narežemo na manjše kolobarje. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo.

Česen olupimo in stremo ali drobno sesekljamo. Puranje meso narežemo na večje kose. Če uporabimo svež paradižnik, ga za nekaj minut potopimo v vročo vodo in ga nato olupimo. Sveže lisičke očistimo in narežemo.

lisičke v boranji
Lisičke očistimo in narežemo, uporabimo lahko tudi zamrznjene lisičke

V posodi, v kateri bomo kuhali boranjo, najprej raztopimo malo svinjske masti in na hitro popražimo narezano puranje meso. Ko postane meso bledo, ga stresemo v drugo posodo in pokrijemo.

boranja s puranjim mesom
Narezano puranje meso popečemo z vseh strani in ga odložimo v drugo posodo

V ponev dodamo preostalo svinjsko mast in najprej popražimo česen, nato dodamo drobno sesekljano čebulo in nekaj časa pražimo.

Medtem v vroči vodi nekaj minut blanširamo stročji fižol. Čebuli in česnu sedaj dodamo očiščene in narezane lisičke, nekaj minut pražimo in nato dodamo narezano korenje in blanširan stročji fižol.

pražene lisičke
Na svinjski masti najprej popražimo česen, čebulo in nato dodamo narezane lisičke

Premešamo in nekaj minut pražimo, nato dodamo popečeno puranje meso. Premešamo in vse skupaj poprašimo z žličko ostre moke, premešamo in zalijemo z malo vroče vode ali jušne osnove. Dodamo paradižnik, malo rdeče paprike, timijan in lovorov list.

V nekaterih receptih svetujejo, da jed takoj solimo, vendar jaz jedi s stročjim fižolom solim, ko je fižol že skoraj čisto kuhan. Če stročji fižol solimo takoj, ko ga damo kuhat, se rado zgodi, da se ne skuha dobro.

stročji fižol z lisičkami
Dodamo blanširan stročji fižol in korenček, premešamo in dodamo popečeno puranje meso

Spet vse skupaj premešamo in zalijemo s potrebo količino tekočine. Nekateri imajo boranjo radi bolj gosto, meni je všeč če je bolj podobna gosti juhi. Boranjo zavremo, znižamo ogenj in kuhamo toliko časa, da sta meso in fižol mehka.

odlična boranja
V jed dodamo paradižnik, lovor, timijan in poper. Solimo tik preden je fižol kuhan

Nekaj minut preden je fižol kuhan, boranjo solimo in popramo. Preden jed postrežemo, jo potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

boranja

Boranjo postrežemo kot samostojno jed, samo s kosom kruha. Za povrh smo jedli palačinke s svežimi gozdnimi jagodami, ki sem jih na hitro pogrela z malo sladkorja.