Grahova juha s krompirjem in slanino

Grahova juha s slanino je preprosta enolončnica, hitro pripravljena iz samo nekaj sestavin. Mineštre z grahom so seveda najboljše poleti, ko imamo na voljo svež grah, a tudi z zamrznjenim ali z grahom iz pločevinke bo juha odlična. Slanina bo juho obogatila z malce pikantnim okusom, namesto slanine lahko v juho dodamo razne prekajene klobase, šunko ali celo pršut.

Grahova juha je bolj podobna mineštri, saj bomo v jed dodali tudi čebulo, korenje in zeleno. Za zgostitev bo poskrbel krompir, juho pa bomo dodatno začinili s česnom in timijanom.

Pripravimo lahko tudi vegetarijansko različico juhe, enostavno v receptu opustimo slanino. Odlično grahovo juho lahko postrežemo tudi pri prazničnem obedu, kot je Božična ali Silvestrska večerja. 

grahova juha

Grahova juha s krompirjem in slanino

Grah je odličen vir beljakovin, z dodatkom krompirja in slanine dobimo gosto enolončnico, ki jo lahko postrežemo kot samostojno jed, zraven postrežemo samo sladico. Če želimo pripraviti vegetarijansko grahovo juho, potem čebulo in zelenjavo popražimo na olivnem olju in seveda v jed ne dodamo slanine ali šunke.

Po želji lahko v juho dodamo tudi kakšno drugo poljubno zelenjavo, pri tem bodimo previdni, da ostala zelenjava ne bo preglasila okusa graha.

Katere sestavine potrebujemo za grahovo juho?

Za grahovo juho seveda potrebujemo grah, če imamo svežega potem je seveda najboljši, dober bo pa tudi grah iz pločevinke ali zamrznjen grah. Čebula, zelena in korenje so zmagovalni trio v mnogih zelenjavnih enolončnicah. Juho bomo začinili s česnom, soljo, poprom in timijanom. Vse okuse bosta povezala krompir in popražena slanina.

  • 5 rezin slanine
  • 1 čebula
  • 2 stebla zelena
  • 2 korenčka
  • 3 krompirji
  • 1 žlička suhega timijana (če imate svežega toliko bolje)
  • sol in poper
  • 450 g graha ( lahko dodamo tudi manj ali več graha, po okusu)
  • 8 skodelic čiste zelenjavne ali mesne juhe
  • 2 žlici olivnega olja ali po želji žlica svinjske masti

Postopek priprave za grahovo juho po korakih

Najprej si pripravimo vse sestavine. Slanino drobno sesekljamo, čebulo olupimo in drobno sesekljamo, zeleno narežemo na manjše kocke. Če nimamo zelene, lahko dodamo tudi malo pora, ki ga narežemo na kolobarje. Korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje. Če uporabimo svež grah, ga preberemo in operemo, zamrznjenega na pol odtalimo, grah iz konzerve oplaknemo z mrzlo vodo. Česen olupimo in stremo. Krompir olupimo in narežemo na manjše kocke.

V litoželezni ali kakšni drugi večji ponvi segrejemo olivno olje ali svinjsko mast. Dodamo sesekljano slanino in jo  približno 8 minut pražimo, da postane lepo rjavo hrustljava. Ko je slanina popražena, jo poberemo iz maščobe in položimo na krožnik, ki smo ga obložili s papirnatimi brisačkami, da popijejo odvečno maščobo.

grahova juha
Slanino popečemo na svinjski masti ali olivnem olju in jo položimo na brisačko. Na maščobi prepražimo čebulo in zelenjavo in pražimo 6 minut.

Na maščobi, ki je ostala v ponvi 6 minut pražimo sesekljano čebulo, korenček in zeleno. Ko se zelenjava zmehča, dodamo narezan krompir, strt česen in začinimo s soljo, poprom in timijanom. Med pogostim mešanjem vse skupaj pražimo 2 minuti.

grahova juha s krompirjem
Ko je zelenjava mehka, dodamo krompir, česen, lovor, timijan, sol in poper. Premešamo in pražimo 2 minuti.

Nato v jed dodamo grah in zalijemo z jušno osnovo. Za kuhanje grahove juhe lahko uporabimo čisto zelenjavno juho, piščančjo juho ali čisto govejo juho. Juho zavremo, nato zmanjšamo ogenj in med občasnim mešanjem počasi kuhljamo približno 1 uro. 

grahova mineštra
nato v jed dodamo grah in zalijemo z jušno osnovo. Premešamo in počasi kuhamo 1 uro.

Grahove juhe ni potrebno posebej zgoščevati, saj jo bosta dovolj zgostila grah in krompir. Bolj verjetno je, da bo juha preveč gosta, v tem primeru dolijemo še malo juhe. Tik preden je juha kuhana, jo po okusu še začinimo, s soljo previdno, saj bomo grahovo juho postregli s praženo slanino, ki je lahko tudi precej slana.

Preden juho postrežemo, dodamo ohlajeno popečeno slanino.

grahova juha s krompirjem in slanino
Preden juho postrežemo dodamo popečeno slanino.