Bučke v omaki! Hej, ljubitelji kuhanja! Ste pripravljeni na hiter in okusen recept, ki bo navdušil vse za mizo? Govorimo o bučkah v omaki – enostavni, zdravi in neverjetno okusni jedi, ki jo lahko pripravite v manj kot pol ure. Bučke so polne vitaminov in imajo nežen, sladkast okus, ki se odlično ujema s kremno omako. Preverite ta recept in nekaj zanimivosti o bučkah, ki jih morda še niste vedeli!
Priporočam tudi recept: Bučkine polpete!
Bučke v omaki
Sestavine za omako z bučkami:
- 2 srednje veliki bučki
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1 žlica moke
- 1 žlica masla
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- Sol in poper po okusu
- Svež peteršilj ali koper za okrasitev
Recept za bučke v omaki po korakih
- Bučke operite in narežite na kolobarje ali kocke. Ni treba lupiti, saj je lupina polna hranil. Česen olupite in drobno sesekljajte, čebulo olupite in drobno narežite.
- V ponvi segrejte olivno olje. Dodajte nasekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane zlato rjava.
- Dodajte sesekljan česen in pražite še eno minuto, dokler ne zadiši.
- Dodajte narezane bučke in jih pražite 5-7 minut, dokler ne postanejo mehke, a še vedno čvrste.
- V drugi ponvi stopite maslo in dodajte moko. Med mešanjem pražite nekaj minut, da se moka rahlo obarva. Postopoma dodajajte zelenjavno jušno osnovo in smetano, medtem ko nenehno mešate, da se omaka zgosti.
- Omako prelijte preko bučk in premešajte. Dodajte sol in poper po okusu.
- Jed okrasite s svežim peteršiljem ali koprom in takoj postrezite.
Priporočam tudi recept: Bučkina kremna juha!
Zanimivosti o Bučkah
- Izvor: Bučke izvirajo iz Amerike, kjer so jih gojili že staroselci.
- Hranilne vrednosti: So odličen vir vitamina C, vitamina A, kalija in vlaknin, hkrati pa imajo nizko kalorično vrednost.
- Cvetovi bučk: Cvetovi bučk so tudi užitni in se pogosto uporabljajo v kulinariki, predvsem v sredozemskih kuhinjah.
- Različne barve: Čeprav so najpogosteje zelene, lahko bučke najdemo tudi v rumeni, oranžni in celo beli barvi.
- Vsestranskost: Bučke so izjemno vsestranske – lahko jih pečemo, kuhamo, dušimo, pražimo ali uživamo surove v solatah.
In to je to! Hiter in enostaven recept za bučke v omaki, ki ga lahko pripravite kadarkoli. Bučke so neverjetno vsestranska zelenjava, ki bo vsakemu obroku dodala svežino in hranilnost. Poskusite ta recept in uživajte v okusni jedi, ki je dobra za vas in vašo družino. Če želite več takšnih preprostih in okusnih receptov, obiščite jedi na žlico.si in se pustite navdušiti!