Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

Enolončnica s stročjim fižolom in mletim mesom

Enolončnica s stročjim fižolom in mletim mesom

Enolončnica s stročjim fižolom in mletim mesom! Stročji fižol z mletim mesom je okusna in hranljiva enolončnica, ki združuje svežino stročjega fižola s polnim okusom mletega mesa in paradižnika. Med najbolj priljubljenimi jedmi na žlico s stročjim fižolom je vsekakor boranja. Vendar lahko stročji fižol pripravimo še na mnoge druge načine. Priporočam prispevek: Najboljše jedi s stročjim fižolom!

Enolončnica s stročjim fižolom in mletim mesom

Enolončnica s stročjim fižolom in mletim mesom

Sestavine:

  • 500 g stročjega fižola
  • 300 g mletega mesa (goveje, svinjsko ali mešano)
  • 1 velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 400 g paradižnikovih pelatov ali sveži paradižniki
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 žlička sladkorja
  • Sol in poper po okusu
  • 1 žlička paprike v prahu
  • Sveža bazilika ali peteršilj za okrasitev

Recept za enolončnico po korakih

  1. Priprava fižola: Stročji fižol operite, odstranite konce in ga narežite na približno 5 cm dolge kose.
  2. Blanširanje: V velikem loncu zavrite vodo, dodajte stročji fižol in ga kuhajte 3-4 minute. Nato ga odcedite in hitro prelijte z mrzlo vodo, da ohranite barvo.
  3. Praženje čebule in česna: V veliki ponvi segrejte olivno olje. Dodajte nasekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane zlato rjava. Nato dodajte nasekljan česen in pražite še minuto.
  4. Dodajanje mletega mesa: V ponev dodajte mleto meso in ga pražite, dokler ne postane rjavo in kuhano. Po potrebi odcedite odvečno maščobo.
  5. Dodajanje paradižnikov: V ponev dodajte paradižnikove pelate, sladkor, sol, poper in papriko v prahu. Kuhajte 10 minut, da se okusi premešajo in omaka zgosti.
  6. Dušenje fižola: Dodajte blanširan stročji fižol v ponev s paradižnikovo omako in mletim mesom. Pokrijte in kuhajte na nizki temperaturi 15-20 minut, dokler fižol ni mehak.
  7. Zaključek: Jed okrasite s svežo baziliko ali peteršiljem in takoj postrezite.

Koristni nasveti za pripravo enolončnice

  1. Vedno uporabljajte svež stročji fižol za najboljši okus in teksturo. Če uporabljate zamrznjen fižol, ga ni potrebno blanširati.
  2. Kakovost mesa: Uporabljajte kakovostno mleto meso, da dosežete poln in bogat okus. Goveje, svinjsko ali mešano meso – izbira je vaša.
  3. Priprava paradižnikov: Če imate na voljo sveže paradižnike, jih uporabite namesto pelatov. Paradižnike olupite, odstranite semena in jih drobno sesekljajte.
  4. Začimbe: Ne bojte se eksperimentirati z začimbami. Timijan, origano ali lovorjev list lahko dodate za dodatno globino okusa.
  5. Tekstura: Pazite, da stročjega fižola ne prekuhate. Naj bo še vedno rahlo hrustljav za boljšo teksturo in okus.

Enolončnica s stročjim fižolom in mletim mesom – video:

Show Buttons
Hide Buttons
Jedi na žlico.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.