Piščančja enolončnica z jurčki in krompirjem

posted in: Aktualno, Enolončnice z mesom | 0

Piščančja enolončnica z jurčki in krompirjem je odlična jed na žlico. Za pripravo lahko uporabimo zamrznjene, posušene ali sveže jurčke. V današnjem receptu sem uporabila zamrznjene jurčke, ki so še ostali od lanske sezone. Namesto jurčkov lahko v jed dodamo tudi lisičke ali kakšne druge gobe.

Prav tako lahko recept prilagajamo pri zelenjavi; po receptu dodamo krompir, zeleno in korenje. Poleg te zelenjave lahko dodamo tudi kakšno drugo, za izboljšanje okusa seveda dodamo tudi začimbe, v piščančji enolončnici z gobami vsekakor ne smejo manjkati rožmarin, žajbelj in timijan.

Piščančja enolončnica z jurčki
Piščančja enolončnica z jurčki

Piščančja enolončnica z jurčki in krompirjem

Za pripravo piščančje enolončnice z jurčki uporabimo piščančji file, če želimo pa lahko dodamo tudi druge dele piščanca. V današnjem receptu sem uporabila samo piščančji file in v kombinaciji z gobami, krompirjem, zelenjavo in zelišči je nastala izredno okusna enolončnica.

Sestavine za piščančjo enolončnico z jurčki in krompirjem

sestavine za piščančjo enolončnico z jurčki
Piščančji file narežemo na manjše kocke, krompir olupimo in narežemo na kocke, korenček in zeleno drobno sesekljamo. Česen stremo, gobe oplaknemo z vodo in osušimo.
 • 500 g piščančjih prsi
 • 300 g zamrznjenih jurčkov
 • 50 g masla
 • 30 g olivnega olja
 • 40 g ostre moke
 • 1 strok česna
 • 1 korenček
 • 80 g zelene
 • 2 krompirja
 • 400 g piščančje jušne osnove
 • 1/2 kozarčka belega vina
 • 1 vejica rožmarina
 • 1 lovorov list
 • 1 vejica timijana
 • 3 listi žajblja
 • sol in poper

Recept za piščančjo enolončnico z jurčki in krompirjem po korakih

 1. Korenček in zeleno drobno sesekljamo, česen stremo, krompir olupimo, operemo in narežemo na majhne koščke.
 2. Zamrznjene jurčke odtalimo, po potrebi še malo narežemo in osušimo. Piščančji file narežemo na 2 do 3 cm velike kocke.
 3. V večji ponvi segrejemo maslo in olivno olje, ter dodamo strt česen. Ko česen zadiši in malo zarumeni, dodamo drobno sesekljan korenček, zeleno in na koščke narezan krompir. Premešamo in 10 minut počasi pražimo. Uporaba masla in olivnega olja skupaj poveča dimljenje
  Pražena zelenjava za piščančjo enolončnico
  V ponvi segrejemo maslo in olivno olje, dodamo strt česen in ga malo popražimo. Nato dodamo drobno sesekljan korenček in zeleno, premešamo in nato dodamo še na kocke narezan krompir. Premešamo in pražimo 10 minut.

  in naša jed bo imela odlično aromo, brez zažganega priokusa. Ko je zelenjava popražena, jo stresemo v lonec, v kateri bomo do konca skuhali enolončnico.

 4. Na koščke narezane piščančje prsi pomokamo, jih dodamo v ponev in z vseh strani popražimo, da meso postane skoraj belo.
 5. Prilijemo belo vino in počakamo da popolnoma izhlapi. Dodajanje vina v jed obogati aromo, še večji učinek bomo dosegli, če bomo isto sorto vina tudi postregli k jedi.

  piščančji file za piščančjo enolončnico
  Na kocke narezano piščančji file pomokamo in na maslu z vseh strani popečemo. Nato k mesu prilijemo belo vino in počakamo, da se vino popolnoma pokuha.
 6. Ko vino izhlapi, dodamo sol in poper, ter popečeno piščančje meso stresemo k zelenjavi. Vse skupaj zalijemo z vročo kurjo juho, uporabimo lahko tudi kakšno drugo jušno osnovo. Enolončnice vedno zalivamo z vročo juho ali vodo, saj drugače prekinemo kuhanje.
 7. Sedaj je čas, da v enolončnico dodamo začimbe; lovorov list, timijan, žajbelj in majaron. Če bomo uporabili sveža zelišča, jih zavežemo v vrečko iz blaga ali gaze. Zelišča bodo med kuhanjem izločila vse najboljše arome, po koncu kuhanja pa jih enostavno odstranimo. Če nimamo pri roki svežih zelišč, uporabimo posušena zelišča.

  kako skuhamo piščančjo enolončnico z jurčki
  Ko vino popolnoma izhlapi, popečeno piščančje meso stresemo k zelenjavi in prilijemo jušno osnovo. Dodamo začimbe, sol in poper, premešamo in počasi kuhamo 30 minut.
 8. Vse sestavine dobro premešamo, pokrijemo in počasi kuhljamo 30 minut. Po pol ure počasnega kuhanja, dodamo narezane in na olivnem olju popražene jurčke.

  enolončnica z jurčki
  Na maslu ali olivnem olju popražimo osušene jurčke in jih stresemo v enolončnico. Premešamo in kuhamo še 20 minut, da se vse sestavine zmehčajo in se okusi povežejo.
 9. Spet premešamo in kuhamo še približno 20 minut, da se krompir in meso zmehčata. Tik pred koncem kuhanja jed po okusu še dosolimo in popramo, po želji dodamo kanček domačega jabolčnega kisa.
 10. Piščančjo enolončnico z jurčki in krompirjem postrežemo v globokih kmečkih skodelicah, preden jed serviramo jo potresemo s sveže sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom.

Ali so na vašem jedilniku pogosto jedi na žlico? Potem si morate ogledati najboljše recepte za piščančje enolončnice!

Piščančja enolončnica s krompirjem in sladkim komarčkom

piščančja enolončnica

Piščančja enolončnica s krompirjem in sladkim komarčkom je okusna in tudi koristna enolončnica. Sladki komarček v jedeh uravnava prebavo in spodbuja delovanje črevesja. Recept za nepozabno enolončnico si lahko ogledate TUKAJ!

Piščančje jedi na žlico

piščančje jedi na žlico

Piščančje jedi na žlico so vsekakor bolj prijazne za naše zdravje kot pa enolončnice s svinjskim mesom. V vsako enolončnico s piščančjim mesom se odlično poda sezonska zelenjava, obogatimo pa jo lahko tudi z gobami in zelišči. TUKAJ si oglejte moj izbor najboljših piščančjih jedi na žlico.

Najboljši piščančji ajmoht

piščančji ajmoht

Kako pripravimo najboljši piščančji ajmoht? Piščančji ajmoht ali piščančja obara je slovenska tradicionalna jed. Naši predniki so za pripravo ajmohta običajno uporabili slabše dele mesa, zato, da niso ničesar zavrgli. V današnjem preobilju hrane lahko za ajmoht seveda uporabimo tudi najboljše dele piščančjega mesa, sama pogosto uporabim tudi samo piščančji file. Recept si lahko ogledate TUKAJ!

Zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom

zelenjavna enolončnica s piščančjim mesom

Piščančje meso se odlično ujema z zelenjavo, zato ga lahko dodamo v razne mineštre, zelenjavne enolončnice, odlično se poda tudi v rižoto. Za boljši okus lahko piščančjo enolončnico postavimo v pečico, počasno kuhanje v stekleni ali keramični posodi s pokrovom, bo jed naredila resnično vrhunsko. Recept za zelenjavno enolončnico s piščančjim mesom si lahko ogledate TUKAJ!

Dušene piščančje prsi z zelenjavo

dušene piščančje prsi z zelenjavo

S piščančjim filejem lahko pripravimo resnično okusne in domiselne jedi. Takšna jed so tudi piščančje prsi z zelenjavo, ki jih bomo po tokratnem receptu pripravili v pečici. Recept si lahko ogledate TUKAJ!