Špageti carbonara po originalnem italijanskem receptu

posted in: Aktualno | 0

Špageti carbonara po originalnem italijanskem receptu! Če se boste kdaj odpravili na potep po Rimu, morate vsekakor obiskati znamenito ulico Vicolo della Scrofa. Mnogi kuharski navdušenci so prepričani, da so prve špagete carbonara pripravili v neki restavraciji ravno na tej ulici. Leta 1944 so Rim preplavili ameriški vojaki, ki so v mesto prinesli tudi dragocena živila, ki so bila v času vojne navadnim državljanom nedostopna.

Iznajdljivi kuhar v rimski restavraciji je iz preprostih sestavin pripravil okusno jed; uporabil je jajca, slanino in sir. Iz tega osnovnega recepta se je kasneje razvil recept za špagete carbonara, ki ga danes poznamo po celem cvetu. Tudi za to jed poznamo veliko receptov in čeprav je jed zelo preprosta, jo lahko pripravimo na različne načine. Današnji recept je povzet po italijanskem kuharskem blogu ricette.giallozafferano.it.

špageti carbonara
Špageti carbonara

Špageti carbonara

Za pripravo špagetov carbonara seveda najprej potrebujemo špagete, ki jih skuhamo al dente. Nato potrebujemo mesnato in mastno panceto, jajca in trd italijanski sir.

Pri originalnem receptu dodamo v omako samo rumenjake, v nekaterih novejših receptih pa lahko dodamo tudi cela jajca. Po vrhu potresemo nariban sir, v Italiji je priljubljen sir Pecorino Romano. Sir Pecorino Romano je trdi, soljeni italijanski sir, ki izvira iz regij Lazio, Sardinija in Toskana v Italiji. Izdeluje se iz ovčjega mleka in ima bogat, intenziven okus ter pikanten vonj. Pecorino Romano je tradicionalno narejen iz ovčjega mleka, čeprav se v sodobnih različicah lahko meša tudi z drugimi vrstami mleka.

Ta sir je pogosto uporabljen v italijanski kuhinji, še posebej za pripravo različnih jedi, kot so testenine carbonara, amatriciana in različnih omak. Zaradi svoje trdote se sir Pecorino Romano dobro reže in riba, kar omogoča, da se enakomerno porazdeli po jedeh in jim doda značilen okus

Jed začinimo s sveže naribanim poprom in po okusu solimo. Poleg šagetov carbonara imajo ljubitelji testeni najraje špagete bologneze. 

Sestavine za špagete carbonara

 • 320 g špagetov
 • slana voda
 • 6 rumenjakov
 • 50 g naribanega trdega sira (Pecorino Romano)
 • 150 g mesnate slanine ali pancete
 • sveže nariban črni poper

Recept za špagete carbonara po korakih

 1. Najprej po navodilih v slani vodi skuhamo špagete, najboljši bodo, če jih skuhamo al dente.
 2. Slanino ali panceto najprej obrežemo in jo nato narežemo na trakove. Trakove pancete nato narežemo na približno 1 cm velike kocke.
 3. V večji ponvi na srednjem ognju približno 10 minut pražimo narezano panceto. Pazimo, da pancete ne zažgemo.
 4. V drugo posodo zlijemo razžvrkljane rumenjake, dodamo nariban sir in začinimo s črnim poprom. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladko kremo.
 5. Medtem je panceta že popečena. Vzamemo jo iz ponve in postavimo na toplo. V ponev zlijemo zajemalko vode, v kateri smo kuhali špagete in jo premešamo z maščobo, ki je ostala od cvrenja pancete.
 6. Ko so testenine kuhane, jih odcedimo in stresemo v ponev, kamor smo prej prelili vodo, v kateri smo kuhali špagete. Premešamo in malo popražimo, toliko da zadiši. Nato ponev odstranimo z ognja in dodamo mešanico rumenjakov in sira. Na hitro premešamo, da se okusi povežejo.
 7. Na koncu dodamo še popečeno panceto, premešamo, po vrhu potresemo z naribanim sirom in po okusu začinimo s poprom.