Mesna enolončnica s stročjim fižolom – okusna alžirska jed na žlico

Mesna enolončnica s stročjim fižolom, govedino in krompirjem, je odlična jed na žlico. Recept je povzet po alžirskem receptu za enolončnico. Alžirci enolončnice in jedi na žlico imenujejo marga.

Mesna enolončnica s stročjim fižolom je podobna boranji, samo da je priprava malo drugačna. Meso pustimo v kosu, ali pa ga pripravimo kot zrezke. Danes bomo enolončnico z govejim mesom in stročjim fižolom počasi dušili v pečici.

mesna enolončnica s stročjim fižolom

Mesna enolončnica s stročjim fižolom

Glavna razlika med enolončnico s stročjim fižolom, ki jo pri nas poznamo pod imenom boranja in med alžirsko enolončnico je predvsem ta, da pri tej jedi mesa ne režemo na kose. Govejo meso lahko pustimo v celem kosu, ali pa ga narežemo na debelejše zrezke. Jaz sem uporabila že narezane goveje zrezke.

V jed spadajo tudi malo drugačne začimbe, predvsem izstopajo kurkuma in ingver. Dodamo tudi na večje kose narezan krompir, domačo paradižnikovo mezgo in malo korenčka. Meso pred pečenjem pol ure pustimo v dimljeni marinadi, ki ji dodamo strt česen, kurkumo, ingver, mleto kumino, sol, poper in domačo paradižnikovo mezgo. Okusna jed na žlico, ki se še posebej prileže v dnevih, ko smo pojedli preveč prazničnih dobrot. 

Recept za mesno enolončnico s stročjim fižolom

Za pripravo jedi lahko porabimo različne sorte stročjega fižola, jaz sem uporabila zamrznjen rumen stročji fižol. Po originalnem receptu dodamo tudi žličko ras el hanout. To je mešanica začimb, ki so priljubljene v Maroko, Alžiru in Tuniziji.

V posebni mešanici najdemo tudi do dvanajst različnih začimb, vedno pa dodajo nageljnove žbice, cimet, kumina, korinader, piment, čili, poper, kardamom, ingver, kumin, koromač, muškatni orešček, janež, lovor in grško seno. Če dodamo to posebno mešanico začimb, bo imela jed resnično izvrsten okus. Če pa te mešanice nimamo, bo okus vseeno odličen, saj bomo dodali druge močne začimbe.

 • 300 g stročjega fižola
 • 4 veliki goveji zrezki
 • 1 žlička soli
 • 1 žlička črnega popra
 • 1 žlička kurkume
 • 1 žlička mlete kumine
 • 1 žlička ingverja v prahu
 • 1 žlička rdeče mlete paprike
 • 1 žlička začimbe ras el hanout
 • 1 lonček domače paradižnikove omake
 • 4 stroki strtega česna
 • 1 žlica svinjske masti
 • 1 l čiste goveje juhe
 • 1/2 lončka dimljene marinade za meso
 • 4 krompirji
 • 2 korenčka

Stročji fižol pristavimo in na pol skuhamo. Krompir olupimo, narežemo na večje kose in ga v slani vodi na pol skuhamo.

Goveje meso narežemo na debelejše zrezke. V originalnem receptu uporabimo večji kos govejega mesa, recept sem malo spremenila, ker sem imela meso že pripravljeno za zrezke. Korenček olupimo in narežemo na večje kose.

enolončnica z govejim mesom in stročjim fižolom
Debelejše goveje zrezke do rjavega popečemo na vroči svinjski masti. Odložimo jih v drugo posodo.

V ponvi segrejemo žlico svinjske masti in na visoki vročini popečemo meso. Namesto svinjske masti, lahko seveda uporabimo olivno olje ali kašno drugo maščobo. Ko meso lepo porjavi, ga odložimo v večjo posodo.

Ali ste vedeli, da imajo enolončnice pripravljene v pečici, še posebej izvrsten okus?

Posebej v skodelico prelijemo pol skodelice dimljene marinade, dodamo strt česen, mleto rdečo papriko, sol, poper, kumino, kurkumo, ingver v prahu in začimbo ras el hanout. V originalnem receptu tudi ni dimljene marinade, vendar jo jaz uporabljam, ker ima resnično odličen okus.

goveja enolončnica
Pripravimo marinado in dimljene omake, dodamo ingver v prahu, kumino v prahu, kurkumo, sol, poper in paradižnikovo omako. Meso mariniramo pol ure.

Dodamo še domačo paradižnikovo omako, lahko tudi paradižnikovo mezgo ali pasiran paradižnik iz pločevinke. Premešamo in meso pustimo pol ure v marinadi.

Čez pol ure marinirano meso preložimo v ognjevarno posodo s pokrovom.

enolončnica s stročjim fižolom
Mariniranemu mesu dodamo na pol kuhan stročji fižol in narezan korenček. Dodamo še malo paradižnikove omake in postavimo v pečico.

Dodamo na pol kuhan stročji fižol, narezan korenček in na kose narezan, prav tako na pol kuhan krompir.

jed na žlico s stročjim fižolom
V ognjevarno posodo s pokrovom k mesu in stročjem fižolu dodamo še na pol kuhan krompir in prilijemo čisto govejo juho.

Prilijemo čisto govejo juho in še malo paradižnikove omake. Premešamo in postavimo v pečico, ki smo jo ogreli na 180 stopinj C.

Enolončnico počasi dušimo v pečici najmanj dve uri. Vmes jed večkrat premešamo in po potrebi prilijemo malo juhe in dodamo začimbe po okusu.

jed na žlico z govejim mesom in stročjim fižolom
Vse sestavine premešamo, pečico prižgemo na 180 stopinj. Mesno enolončnico počasi dušimo v pečici približno 2 uri.