Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

gosta zelenjavna juha

Gosta zelenjavna juha z grahom, krompirjem, fižolom in prekajenim mesom 🍲🥔🫘

Imate radi mineštre in zelenjavne enolončnice? Danes bomo pripravili gosto zelenjavno juho, v katero bomo dodali sezonsko zelenjavo, za boljši okus pa še posušene paradižnike vložene v olju in prekajeno meso.  Kot pri vsaki mineštri in zelenjavni juhi, lahko tudi ta recept prilagodimo po svoje in katero sestavino dodamo ali odvzamemo. Priporočam tudi recepte: 20 receptov za najboljše mineštre! 

gosta zelenjavna juha

Gosta zelenjavna juha z grahom, krompirjem, fižolom in prekajenim mesom 🍲🥔🫘

🕒 Informacije o receptu

⏱️ Čas priprave:20 minut
🍲 Skupen čas:45 minut
👩‍🍳 Avtorica:Karmen Valant
🔥 Energijska vrednost:160 kcal / porcijo
🥕 Ogljikovi hidrati:22 g
🧈 Maščobe:6 g
🥩 Beljakovine:4 g

🧾 Sestavine za gosto zelenjavno juho

  • 2 srednje velika krompirja 🥔
  • 200 g graha (zamrznjen ali svež) 🫛
  • 1 večji paradižnik ali 100 ml pelatov 🍅
  • 1 korenček 🥕
  • 1 steblo zelene 🍃
  • 1 manjša čebula 🧅
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici olja
  • 1 l zelenjavne ali mesne jušne osnove
  • 200 g kuhanega fižola v zrnju (lahko iz pločevinke) 🫘
  • 100 g sušenih paradižnikov v olju (vloženi)
  • 250 g prekajenega svinjskega mesa (vršički, rebra ali pleče)
  • sol, poper, ščepec timijana ali majarona 🌿

Postopek priprave goste zelenjavne juhe po korakih

Priprava zelenjave in mesa:

  • Krompir, korenček in zeleno olupimo in narežemo na drobne kocke.
  • Čebulo in česen drobno sesekljamo.
  • Sušene paradižnike odcedimo in grobo nasekljamo. 
  • Prekajeno meso narežemo na manjše kose (kocke ali trakove), odstranimo kosti, če jih ima.prekajeno meso

Praženje zelenjave

  • V večjem loncu segrejemo olivno olje ali malo svinjske masti,  dodamo čebulo in pražimo 3–4 minute.
  • Dodamo česen, korenček, zeleno in krompir, vse skupaj pražimo še 5 minut, da se okusi povežejo.
  • Vmešamo paradižnik (svež ali pelate) ter nasekljane sušene paradižnike in pražimo še 2 minuti.

Dodamo prekajeno meso:

  • V lonec dodamo narezano prekajeno meso in ga na hitro popečemo z zelenjavo, da spusti svojo aromo.
  • Po želji dodamo malo dimljene paprike.

Zalivanje in kuhanje:

  • Vse skupaj zalijemo z vročo zelenjavno ali mesno osnovo.
  • Pokrijemo in kuhamo 20 minut na srednjem ognju.

Dodamo fižol in grah:

  • Dodamo že kuhan fižol in grah (če je zmrznjen).
  • Kuhamo še 10 minut, da se vse sestavine povežejo.
  • Juho delno zmiksamo s paličnim mešalnikom – pustimo nekaj večjih kosov za teksturo. Prekajeno meso naj večinoma ostane celo.
  • Dodamo sol, poper in timijan ali majaron. Previdno s soljo – prekajeno meso je lahko že slano.
  • Juho serviramo vročo, s kosom domačega kruha, žlico kisle smetane ali česnovo pasto. Lahko jo potresemo s svežim peteršiljem. 
  • Kaj pa bo za povrh? Seveda domača sladica; recepte za sladice najdeš na tej POVEZAVI!

Priporočam tudi recept: Domača fižolova juha

Ne prezri TOP aktualnih receptov

❓ Najpogostejša vprašanja in odgovori

Ali lahko uporabimo svež fižol?Da, vendar ga je treba prej posebej skuhati, saj potrebuje daljši čas kuhanja kot druge sestavine. Priporočam recept: Fižolova mineštra
Katere kose prekajenega mesa priporočate?Najbolje se obnesejo prekajeni svinjski vršički, rebra ali pleče brez kosti.
Ali lahko jed zamrznemo?Da, vendar jo prej ohladimo in shranimo v hermetično zaprti posodi.
So sušeni paradižniki obvezni?Ne, vendar dajo juhi izjemen umami okus, zato jih priporočamo.
Kako dolgo lahko jed hranimo v hladilniku?Do 3 dni v pokriti posodi, pred serviranjem jo dobro prekuhamo.
Ali se lahko uporabi dimljeno piščančje meso?Da, vendar bo okus nekoliko blažji kot pri svinjini. Poglej recepte: Piščančje jedi na žlico
Ali jed vsebuje gluten?Ne, če uporabimo brezglutensko jušno osnovo in preverjene sestavine.
Ali je jed primerna za otroke?Da, vendar previdno s soljo in odstranimo večje koščke mesa.
Lahko krompir nadomestimo z drugo sestavino?Da, z lečo ali sladkim krompirjem za bolj vlakninsko bogato različico.
  

👨‍🍳 Strokovni nasveti kuharskih mojstrov

  • Prekajeno meso pred dodajanjem rahlo popečemo za več arome.
  • Sušene paradižnike nasekljamo na drobne koščke.
  • Fižol vedno dodamo šele proti koncu kuhanja. Poglej recepte: Jedi na žlico s fižolom
  • Čebulo in česen pražimo, dokler ne posteklenita.
  • Polovico krompirja pretlačimo za večjo gostoto. Priporočam recepte: Krompirjeve jedi na žlico
  • Pri domačem mesu previdno s soljenjem.
  • Lovorjev list kuhamo le 10 minut in ga nato odstranimo.
  • Odvečno olje s sušenih paradižnikov odcedimo.
  • Žlička kisle smetane na krožniku dopolni okus.
  • Fižol iz pločevinke vedno operemo.

🧠 Triki, nasveti in različice

  • Dodamo kuhano ješprenj namesto krompirja – jed bo podobna ričetu. Priporočam recept za ričet
  • Pest koruze popestri okus in videz.
  • Ingver in limonin sok za svež orientalski okus.
  • Kvinoja poveča beljakovinsko vrednost.
  • Jed je naslednji dan še bolj okusna.
  • Uporabimo vegansko dimljeno zamenjavo.
  • Dodamo kanček čilija za pekočo različico.
  • Pred serviranjem okrasimo s svežimi zelišči.
  • Balzamični kis poudari sladkobo graha.
  • Ostanke lahko uporabimo kot omako za testenine.

📚 Zanimivosti in zgodovina o zelenjavnih enolončnicah

  • Obare so se kuhale že v srednjem veku. POGLEJ recepte za obare!
  • Prekajeno meso je klasična sestavina kmečkih jedi.
  • Sušeni paradižniki izvirajo iz italijanske kuhinje.
  • Goste juhe so znane kot “jedi na žlico”.
  • Fižol je starodavna stročnica iz Amerike in Evrope.
  • Paradižnik je bil nekoč znan kot strupen sadež.
  • Istrska kuhinja pogosto uporablja vložene paradižnike.
  • Krompir se v slovenski kuhinji uporablja šele od 19. stoletja.
  • Grah je priljubljen med otroki zaradi sladkosti.
  • Vloženi sušeni paradižniki so pogosti v picah in solatah.

⚠️ Zdravstvena opozorila in pravilno uživanje

  • Prekajeno meso vsebuje veliko soli – solimo previdno.
  • Fižol lahko povzroča vetrove – priporočamo spiranje.
  • Sušeni paradižniki imajo visoko vsebnost natrija.
  • Jed ni primerna za bolnike z nizkonatrijevo dieto.
  • Juho shranjujemo največ 3 dni v hladilniku.
  • Otroke zaščitimo pred trdimi koščki mesa in paradižnikov.
  • Omejimo količino čebule pri občutljivem želodcu.
  • Krompir lahko nadomestimo z bučo pri dietah GI.
  • Olivno olje je boljše kot mast pri srčnih bolnikih.
  • Po shranjevanju juho vedno znova prekuhamo.
           

Ocenite recept!

Show Buttons
Hide Buttons
Jedi na žlico.si
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.