Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

enolončnica s stročjim fižolom

Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami

Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami je krepka poletna jed na žlico. Kadar imamo na vrtu v izobilju stročjega fižola, ga seveda pogosto pripravimo po različnih receptih. Stročji fižol se lepo ujema tudi z gobami, v današnjem receptu bomo dodali sveže lisičke.

Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami
Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami

Za resnično krepko enolončnico bomo dodali še krompir in svinjsko meso. Seveda ne gre brez zelišč; dodali bomo nepogrešljiv timijan, majaron in svež peteršilj. Mogoče se vam zdi, da se stročji fižol in lisičke ne ujemajo, a boste prijetno presenečeni!

Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami

Stročji fižol je izredno cenjena zelenjava, ki pa je tudi zdravilna. Vsebuje beljakovine, vitamine, kalcij, železo in pomembno učinkovino niacin, ki ga poznamo tudi pod imenom vitamin B3. Stročji fižol ima malo kalorij, že majhna porcija pa bo zadostila naše dnevne potrebe po vitaminu C. Spada med varovalna živila, saj znižuje holesterol in spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v črevesju.

Tudi lisičke so zdravilne gobe, saj vsebuje mnoge koristne učinkovine. Med drugim vsebujejo hinomanozo, to je snov, ki uniči vse škodljivce v črevesju. Lisičke vsebujejo tudi betakaroten, ki ga telo potrebuje za zdravje kože, oči in sluznic. Seveda bi lahko še veliko napisala o koristnih učinkih tako stročjega fižola kot lisičk, a se bomo sedaj posvetili receptu za enolončnico. 

Recept za enolončnico s stročjim fižolom, lisičkami, krompirjem in svinjskim mesom

 • sveže lisičke
 • stročji fižol
 • 4 krompirji
 • 200 g svinjskega mesa
 • 2 rdeči čebuli
 • 2 žlici svinjske masti ali olivno olje
 • timijan, majaron
 • 1 korenček
 • svež peteršilj
 • sol in poper
 • 1 žlica jabolčnega kisa
 • 1 lovorov list
 • 1 žlica ostre moke
 • 1 liter vode ali jušne osnove

Sveže lisičke očistimo, če so umazane od zemlje, jih lahko na hitro oplaknemo z mrzlo vodo. Večje lisičke razrežemo, manjše pustimo cele. Stročji fižol očistimo in narežemo na dva ali tri dele. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke ali manjše krhlje.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje. Svinjsko meso narežemo na poljubno velike kose.

enolončnica z lisičkami
Na svinjski masti popražimo čebulo in dodamo lisičke, ko voda izpari, takoj dodamo narezan stročji fižol. Posebej popražimo svinjsko meso

V eni ponvi segrejemo svinjsko mast ali olivno olje, dodamo čebulo in jo malo popražimo. Nato dodamo lisičke, premešamo in pražimo toliko časa, da voda izpari.

Medtem v drugi ponvi segrejemo drugo žlico svinjske masti in na hitro popražimo meso, pazimo, da ga ne zapečemo. Ko meso porjavi, ga solimo in popramo, prilijemo majhno zajemalko vode in ga nekaj časa dušimo.

Posebej na ogenj pristavimo vodo ali jušno osnovo da zavre.

zelenjavna juha z gobami
Lisičkam in stročjem fižolu dodamo narezan krompir, premešamo in nekaj minut pražimo

Lisičkam, popraženim na čebuli, dodamo narezan stročji fižol, premešamo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo narezan krompir in korenček, premešamo in spet nekaj minut pražimo.

https://xn--jedi-na-lico-uyc.si/jedi-na-zlico-iz-pecice/Sedaj gobe in zelenjavo potresemo z žlico ostre moke, premešamo, takoj dodamo meso s tekočino vred, spet premešamo in zalijemo v vročo vodo ali juho.

mineštra s stročjim fižolom
Lisičkam in zelenjavo potresemo z moko, premešamo, dodamo meso s tekočino vred in zalijemo z vročo juho ali vodo

Enolončnico lahko kuhamo v isti posodi, ali pa vse skupaj stresemo v lončeno posodo s steklenim pokrovom, saj bo tako jed še bolj okusna. Lončeno posodo lahko po želji postavimo tudi v pečico. 

enolončnica s stročjim fižolom in mesom
Mesna enolončnica s stročjim fižolom, lisičkami, krompirjem in svinjskim mesom

Ko enolončnica zavre, dodamo timijan, majaron in lovorov list. Premešamo, pokrijemo in kuhamo približno pol ure, da se meso in krompir zmehčata. Tik pred koncem kuhanja jed solimo in popramo, preden pa enolončnico postrežemo, vanjo zlijemo še žlico jabolčnega kisa. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Show Buttons
Hide Buttons