Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami je krepka poletna jed na žlico. Kadar imamo na vrtu v izobilju stročjega fižola, ga seveda pogosto pripravimo po različnih receptih. Stročji fižol se lepo ujema tudi z gobami, v današnjem receptu bomo dodali sveže lisičke.
Za resnično krepko enolončnico bomo dodali še krompir in svinjsko meso. Seveda ne gre brez zelišč; dodali bomo nepogrešljiv timijan, majaron in svež peteršilj. Mogoče se vam zdi, da se stročji fižol in lisičke ne ujemajo, a boste prijetno presenečeni!
Mesna enolončnica s stročjim fižolom in lisičkami
Stročji fižol je izredno cenjena zelenjava, ki pa je tudi zdravilna. Vsebuje beljakovine, vitamine, kalcij, železo in pomembno učinkovino niacin, ki ga poznamo tudi pod imenom vitamin B3. Stročji fižol ima malo kalorij, že majhna porcija pa bo zadostila naše dnevne potrebe po vitaminu C. Spada med varovalna živila, saj znižuje holesterol in spodbuja razvoj koristnih mikroorganizmov v črevesju.
Tudi lisičke so zdravilne gobe, saj vsebuje mnoge koristne učinkovine. Med drugim vsebujejo hinomanozo, to je snov, ki uniči vse škodljivce v črevesju. Lisičke vsebujejo tudi betakaroten, ki ga telo potrebuje za zdravje kože, oči in sluznic. Seveda bi lahko še veliko napisala o koristnih učinkih tako stročjega fižola kot lisičk, a se bomo sedaj posvetili receptu za enolončnico.
Recept za enolončnico s stročjim fižolom, lisičkami, krompirjem in svinjskim mesom
- sveže lisičke
- stročji fižol
- 4 krompirji
- 200 g svinjskega mesa
- 2 rdeči čebuli
- 2 žlici svinjske masti ali olivno olje
- timijan, majaron
- 1 korenček
- svež peteršilj
- sol in poper
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 lovorov list
- 1 žlica ostre moke
- 1 liter vode ali jušne osnove
Sveže lisičke očistimo, če so umazane od zemlje, jih lahko na hitro oplaknemo z mrzlo vodo. Večje lisičke razrežemo, manjše pustimo cele. Stročji fižol očistimo in narežemo na dva ali tri dele. Krompir olupimo, operemo in narežemo na kocke ali manjše krhlje.
Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, korenček ostrgamo in narežemo na kolobarje. Svinjsko meso narežemo na poljubno velike kose.
V eni ponvi segrejemo svinjsko mast ali olivno olje, dodamo čebulo in jo malo popražimo. Nato dodamo lisičke, premešamo in pražimo toliko časa, da voda izpari.
Medtem v drugi ponvi segrejemo drugo žlico svinjske masti in na hitro popražimo meso, pazimo, da ga ne zapečemo. Ko meso porjavi, ga solimo in popramo, prilijemo majhno zajemalko vode in ga nekaj časa dušimo.
Posebej na ogenj pristavimo vodo ali jušno osnovo da zavre.
Lisičkam, popraženim na čebuli, dodamo narezan stročji fižol, premešamo in nekaj minut pražimo. Nato dodamo narezan krompir in korenček, premešamo in spet nekaj minut pražimo.
https://xn--jedi-na-lico-uyc.si/jedi-na-zlico-iz-pecice/Sedaj gobe in zelenjavo potresemo z žlico ostre moke, premešamo, takoj dodamo meso s tekočino vred, spet premešamo in zalijemo v vročo vodo ali juho.
Enolončnico lahko kuhamo v isti posodi, ali pa vse skupaj stresemo v lončeno posodo s steklenim pokrovom, saj bo tako jed še bolj okusna. Lončeno posodo lahko po želji postavimo tudi v pečico.
Ko enolončnica zavre, dodamo timijan, majaron in lovorov list. Premešamo, pokrijemo in kuhamo približno pol ure, da se meso in krompir zmehčata. Tik pred koncem kuhanja jed solimo in popramo, preden pa enolončnico postrežemo, vanjo zlijemo še žlico jabolčnega kisa.