Jedi na žlico.si

Jedi na žlico

begova čorba

Begova čorba – recept in zanimivosti

Begova čorba je tradicionalna bosanska enolončnica, ki izvira iz osmanskega obdobja, ko so v teh krajih  vladali Turki. Beseda beg pomeni plemič ali pomemben človek v osmanski družbi, zato se juha imenuje po begih oziroma plemičih, saj je bila prvotno pripravljena za plemiče in visoko družbo.

Ta bogata in okusna jed na žlico, je postala simbol bosanske kulinarike in je še danes zelo priljubljena. Današnji recept je povzet po kuharski knjigi Kuhinje balkana, recept sem tudi sama preizkusila, čeprav sem najboljšo begovo čorbo jedla v Sarajevu. 

begova čorba

Recept za begovo čorbo

Ali ste vedeli, da v tradicionalni bosanski kuhinji, niso v begovo čorbo nikoli dodajali svežega peteršilja? V moderni različici čorbe danes jed potresejo z drobno sesekljanim peteršiljem tik preden jo postrežejo.

V begovo čorbo običajno dodajajo tudi okro ali bamijo, kar doda jedi še poseben okus. V današnjem receptu bomo v jed preden jo bomo postregli, dodali mešanico rumenjaka in kisle smetane.

Sestavine za begovo čorbo

  • 500 g kokošjega mesa
  • 1, 1,5 l vode
  • 100 g korenja
  • 50 g peteršiljeve korenine
  • 50 g gomolja zelene
  • sol in poper
  • 50 g riža
  • 50 g bamij; okre
  • 2 rumenjaka
  • 1, 5 dl kisle smetane
  • 2 žlici sveže sesekljanega peteršilja

Recept za begovo čorbo po korakih

  1. Kokošje meso operemo, osušimo in pristavimo v hladno vodo. Meso narežemo na poljubne kose.
  2. Vodo s kokošjim mesom na zmerni temperaturi počasi zavremo. Medtem operemo, očistimo in narežemo zelenjavo. 
  3. Ko juha zavre, dodamo pripravljeno zelenjavo  in pri zmerni temperaturi počasi kuhamo, da se meso in zelenjava zmehčata.
  4. Ko sta meso in zelenjava kuhana, ju poberemo iz lonca in juho precedimo. 
  5. Iz kokošjega mesa odstranimo kosti. Meso in zelenjavo narežemo na majhne koščke in ju stresemo v precejeno juho.
  6. Posebej dodamo kuhan riž in okre. Premešamo in še nekaj minut kuhamo na nizkem ognju. Po potrebi dosolimo in popramo.
  7. Posebej zmešamo rumenjaka in kislo smetano. Mešanico rumenjakov in kisle smetane ob mešanju dodamo v čorbo tik preden jo postrežemo.
  8. Preden čorbo postrežemo, jo še potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem.

Begova čorba – video

Show Buttons
Hide Buttons